fbpx

Probiotica honden. Wat is belangrijk voor een gezonde darmflora?

Honden hun weerstand? Die begint in de darmen! Het belangrijkste onderdeel van het immuunsysteem van een hond is namelijk zijn darmflora. Zonder een goede darmflora, geen goede gezondheid!

Probiotica voor je hond. Probiotica zijn kleine levende beestjes die je spijsvertering en stoelgang kunnen helpen. Ze brengen de goede bacteriën in je darmen in balans, waardoor je immuunsysteem sterker kan worden en je je beter voelt.

Probiotica hond en het optimaliseren van de darmgezondheid en spijsvertering

Wist je dat de darmen van jouw hond cruciaal zijn voor een optimale gezondheid en een gezonde darmflora en de juiste verhouding bacteriën in het maag-darmstelsel? 

Net als bij mensen, bevindt het merendeel van de slechte bacteriën bij honden zich in het darmstelsel, waar ze een sleutelrol spelen in het spijsverteringsproces. Het is belangrijk dat de darmen goed bevolkt zijn met een ideaal niveau van goede bacteriën om het immuunsysteem te versterken.

Dit zorgt voor een gunstige werking.

Als je hond last heeft van darmproblemen zoals borrelende maag, dan zijn er effectieve oplossingen en simpele tips die je kunt toepassen. 

Wanneer slechte bacteriën de overhand krijgen in het maag-darmstelsel, kan een kleine hond maar ook een grote hond te maken krijgen met gezondheidsproblemen zoals dunne, waterige ontlasting, chronische diarree, een opgeblazen gevoel, darmklachten en ziektes.

Goed nieuws! Probiotica voor honden kan veel problemen aanpakken en oplossen.

Deze supplementen zijn speciaal ontworpen (vaak in de vorm van een dagelijkse dosis) om het aantal goede darmbacteriën in de darmflora te verhogen en een gezonde balans te creëren. Met de juiste Probiotica supplementen voor honden worden de darmen van jouw trouwe viervoeter voorzien van de perfecte bacteriën.

Wat is de beste Probiotica voor jouw hond?

En laten we eerlijk zijn, een optimale gezondheid is toch wat we allemaal willen voor onze honden? Dit is de reden waarom veel hondenliefhebbers Probiotica ook preventief gebruiken om de juiste hoeveelheid bacteriën in het maag-darmstelsel te bewerkstelligen.

De magie van de darmflora bij honden

Wist je dat de darmflora het belangrijkste onderdeel is van het immuunsysteem bij zowel mensen als honden voor de juiste balans? 

Zelfs als jouw hond jeuk heeft kan dit betekenen dat de darmen uit balans zijn.

Een optimale darmflora zorgt bij de meeste honden ervoor dat de darmen gezond en sterk blijven, wat essentieel is voor een sterk lichaam. Immers, 60 tot 80 procent van het immuunsysteem van honden bevindt zich in de darmen. 

probiotica voor honden, Probiotica hond: voor een gezonde lekkende darm, 70-van-het-immuunsysteem-zit-in-de-darmen-hond

Daarom is een gezonde darmflora zo belangrijk voor honden! 

In de darmen en maag leven diverse bacteriefamilies in verschillende verhoudingen samen. 

Als de gunstige én schadelijke (ziekmakende) miniduiveltjes in de vorm van micro-organismen van de darmflora in evenwicht zijn, is alles in orde. 

Echter, wanneer dit evenwicht verstoord raakt en er niet genoeg nuttige bacteriën aanwezig zijn bij honden in het maag-darmkanaal, kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan zoals acute diarree.

Een optimale weerstand voor de darmflora

Wist je dat de weerstand van honden begint in het maag-darmstelsel? 

Het is waar! Zonder een gezonde darmflora kan je hond geen optimale gezondheid bereiken. 

Maar liefst 70% van het immuunsysteem bevindt zich in de darmen van je hond. De goede bacteriën leven voornamelijk op de wanden van de dunne darm, waar het merendeel van de spijsvertering plaatsvindt en zij de darmwand beschermen. Als deze miniduiveltjes in de vorm van micro-organismen de darmwand goed bedekken, blijft je hond vrij van buikklachten. 

Natuurlijk komen er af en toe schadelijke indringers in de darmen terecht. Maar als de darmen gezond zijn, krijgen deze indringers geen kans om zich te nestelen en worden ze afgevoerd. Dit komt doordat de gunstige bacteriën van de darmflora in balans zijn, waardoor rotting wordt voorkomen en er een gezonde spijsvertering plaatsvindt in maag en darmen. 

Je vraagt je misschien af: wat zorgt ervoor dat de darmflora uit evenwicht raakt? Het kan soms al door kleine dingen gebeuren, maar er is meer nodig om de balans echt te verstoren. In dit artikel leggen we uit hoe de darmflora uit evenwicht raakt en welke gevolgen dat heeft voor je trouwe viervoeter.

Heeft je hond last van rommelende darmen?

Stel je de darmflora van een hond voor als een natuurgebied - het is eenvoudig in te zien hoe vervuiling de gevoelige maag- en darmflora kan ontregelen. 

Net zoals plastic en blikjes het milieu vervuilen, kunnen suiker, antibiotica, bacteriële infecties, chemische bestrijdingsmiddelen (tegen bijvoorbeeld teken en parasieten) en genetisch gemodificeerde voeding de darmflora uit balans brengen.

ziekteverwekkende bacteriën bij volwassen honden, probiotica hond, ziekteverwekkende bacteriën bij volwassen honden, probiotica hond, darmflora-hond-probiotica-hond-darmproblemen-hond

Hierdoor nemen schadelijke miniduiveltjes in de vorm van micro-organismen de plaats in van nuttige bacteriën op de darmwand, wat vervelende symptomen zoals diarree kan veroorzaken. 

Denk eens aan jezelf: als je drie dagen achter elkaar frietjes eet, zal je lichaam protesteren - je darmen rommelen, je krijgt mogelijk last van dunnere ontlasting, diarree en buikpijn.

Je darmen zorgen immers voor de balans, een positief effect met natuurlijke antistoffen.

Wist je dat er zes veelvoorkomende oorzaken zijn die de darmflora van je hond of kat uit balans kunnen brengen? Laten we eens kijken naar deze top 6 darmflora-verstoorders: 

 1. antibiotica;
 2. stress;
 3. teveel suiker in het eten (vaak het geval bij hondenbrokken of verkeerde voeding);
 4. genetisch gemodificeerd voer of een eenzijdig dieet;
 5. chemische toevoegingen;
 6. graan in het voer (ook vaak in brokken);
 7. blootstelling aan gifstoffen en bestrijdingsmiddelen (zoals ontwormingsmiddelen en vaccinaties);
 8. slechte hygiëne.

Helaas is het niet altijd mogelijk om stress te vermijden, en soms heeft je hond gewoon antibiotica of andere medicatie nodig.

probiotica voor honden, probiotica voor je hond, probiotica hond, darmproblemen hond

Lijdt je hond onder de darmflora?

Let dan op de volgende symptomen die vaak samenhangen met darmproblemen voor de algehele gezondheid

 1. overgewicht;
 2. diarree;
 3. winderigheid;
 4. slechte spijsvertering;
 5. obstipatie;
 6. maagproblemen;
 7. huid- en vachtproblemen;
 8. allergische reacties;
 9. voedselovergevoeligheid.

Natuurlijk, een enkele wind of incidentele diarree is geen reden tot paniek. Echter, als jouw hond regelmatig last heeft van een harde, borrelende buik, winderigheid, aanhoudende diarree of andere symptomen, is het belangrijk om extra waakzaam te zijn voor de algehele gezondheid. 

Een lekkende darm, oftewel leaky gut, kan variëren in ernst. Soms is de darmflora meer in balans dan op andere momenten. Gelukkig herstelt de balans zich meestal vanzelf als een gezonde levensstijl wordt hervat of ziektekiemen volledig zijn bestreden. 

Maar wat gebeurt er als de slechte, ongewenste bacteriën de overhand krijgen?

Goede bacteriën bevinden zich op de darmwand en vormen een sterk netwerk om te voorkomen dat schadelijke, ongewenste bacteriën zomaar je lichaam binnendringen. Door gezondheidsproblemen, medicatie en andere factoren die de balans verstoren, kunnen er echter gaten in deze verdedigingslinie ontstaan.

Als er gaten ontstaan in flora in de darmen, slaan slechte bacteriën hun slag en vullen deze op. Hierdoor kunnen ze ongemerkt de bloedbaan binnendringen, met alle gevolgen van dien. 

probiotica voor honden, Probiotica hond: voor een gezonde lekkende darm, Dysbiose-Dysbiose-hond

Wanneer de balans zo verstoord raakt dat slechte bacteriën de overhand krijgen, spreken we van dysbiose. Onbehandelde dysbiose bij een hond kan leiden tot een lekkende darmwand, oftewel leaky gut. Maar maak je geen zorgen, dit betekent niet dat je hond ontlasting zal lekken. 

Bij een lekkende darm functioneert het circuit van de juiste darmbacteriën niet goed, waardoor slechte bacteriën via de darmwand in de bloedbaan 'lekken'.

🐾 Hoe zorg je voor gezonde darmen bij je hond? 

Probiotica zijn wondermiddeltjes vol levende goede bacteriën, die sterk lijken op de natuurlijke, gezonde bacteriën in de darmflora van je hond. Deze kleine vrienden zorgen voor een gezonde dikke darm en een optimale goede spijsvertering.

Maar wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Probiotica voor jouw hond?

Ontdek de gezondheidsboost van goede Probiotica 

Goede probiotica, oftewel goede levende darmbacteriën, zijn jouw bondgenoot in het bevorderen van een gezonde darmflora. Ze zorgen voor evenwicht en herstel in de darmen. 

Met de meeste Probiotica geniet je hond van een betere weerstand, bescherming tegen infecties en micro organismen en levende organismen en ziektes, én minder darmproblemen.

Bovendien helpt het bij de opname van verkeerde voedingsstoffen en optimaliseert het de spijsvertering.

Wat is het geheim achter goede Probiotica?

Probiotica supplementen spelen een cruciale rol bij het herstellen van de darmwand. De diverse bacteriestammen in veel van deze gemakkelijk verkrijgbare supplementen dragen bij aan het herstel van het slijmvlies in de darm

Bovendien bestrijden ze actief ziektekiemen en stimuleren ze de groei van nuttige bacteriën in je gevoelige darmen. Probiotica zijn dus een geweldige manier om het evenwicht in je darmflora te herstellen.

Bekijk hier de 5 beste natuurlijke probiotica voor je hond.

Probiotica voor honden

Op zoek naar de beste Probiotica voor honden! Net als bij mensen, wordt het na een antibioticakuur aanbevolen om een Probiotica kuur voor je hond te overwegen.

De reden?

Antibiotica bestrijden niet alleen schadelijke bacteriën, maar ook de nuttige, waardoor de darmflora uit balans raakt en slechte bacteriën de kans krijgen om schade aan te richten. 

De impact van antibiotica op je hond én op zijn darmgezondheid kunnen aanzienlijk zijn.

Honden zijn hierop geen uitzondering. Ook bij hen kan een antibioticakuur hun darmen behoorlijk ontregelen. 

Belangrijk: Geef je hond geen antibiotica en Probiotica tegelijk, want dat verhindert het medicijn om effectief te werken.

Probiotica speelt een belangrijke rol bij een lekkende darm

Probiotica speelt een actieve rol bij het herstellen van een 'leaky gut' of lekkende darm, dankzij de verzachtende en helende eigenschappen. Het draagt bij aan het herstel van de darmwand, bevordert de groei van goede bacteriën en helpt de gaten te dichten. 

Als je hond zijn weerstand uit balans is, dan kan hij bijvoorbeeld meer kwetsbaar worden voor ziektes zoals Giardia.

Als jouw hond een eentonig dieet volgt zonder de juiste voedingsstoffen, kan Probiotica Hond een fantastische aanvulling zijn om de darmflora gezond en levendig te houden. 

de-beste-probiotica-voor-honden

Heeft jouw hond last van overgevoeligheid voor bepaalde koolhydraten of eiwitten? Dit kan de darmflora verstoren, maar Probiotica kan hierbij een goede ondersteuning bieden. 

Wanneer de puppy's van je hond via een keizersnede geboren zijn, hebben zowel moeder als pups extra Probiotica nodig. Moeder om te herstellen en de kleintjes om hun darmvriendjes optimaal te laten ontwikkelen in de eerste maanden na de geboorte. 

Geef je hond ook probiotica tijdens het ontwormen. Probiotica helpt om de algehele weerstand te verbeteren. Vooral bij een medicinale ontworming kunnen de darmen geïrriteerd raken. 

Hoe kun je de darmen ondersteunen en slechte bacteriën aanpakken?

We adviseren om je hond niet te ontwormen met chemische middelen, aangezien er genoeg natuurlijke ontwormingsmiddelen beschikbaar zijn.

Wist je dat Probiotica een geweldige hulp kan zijn voor honden, vooral wanneer ze kampen met een lagere weerstand door bijvoorbeeld een chronische ziekte of ouderdom? Het kan jouw hond zijn weerstand aanzienlijk verhogen en ze helpen zich beter te voelen! 

Of het nu na een operatie is, tijdens het gebruik van medicijnen, ter ondersteuning van de voeding bij honden, bij gezondheidsproblemen of zelfs bij een lekkende darm - Probiotica kan echt een verschil maken voor je hond.

En het beste van alles? Katten kunnen ook profiteren van dezelfde gezondheidsvoordelen!

Welk merk is de beste keuze?

Hoe vind je de beste probiotica voor jouw hond? Bekijk hier het artikel: Beste Probiotica Hond.

Het aanbod voor honden aan supplementen is enorm! Kwaliteit varieert echter, dus zorg ervoor dat je een product kiest met een optimale mix van bacteriën en diverse stammen.

Let goed op bij het bestellen en kies voor kwaliteit - een zorgvuldig samengesteld supplement. Het kost misschien iets meer, maar probiotica voor je hond die niet effectief zijn, is zonde van je geld. 

En er zijn diverse vormen waarin je Probiotica kunt toedienen.

HeroDogfood biedt een supplement aan waarvan wij overtuigd zijn dat het vele anderen overtreft op zowel goede het gebied van natuurlijke ingrediënten veiligheid, effectiviteit en gezondheidsbevorderende kracht. Dit is een supplement met een breed scala aan probiotica.

de-beste-probiotica-voor-honden

Hoe snel werkt Probiotica?

Probiotica werken geleidelijk na regelmatig gebruik - en de voorgeschreven dosering - gedurende enkele weken tot maanden. Het kost tijd voor de goede bacteriën om zich te vestigen en een goede balans in de darmflora te herstellen. Consistent gebruik volgens de aanbevolen dosering is belangrijk voor optimale resultaten. Raadpleeg een zorgverlener voor specifieke aanbevelingen en meer informatie over welke probiotica voor jouw hond geschikt zijn.

Probiotica versus Prebiotica: ken het verschil

Probiotica en Prebiotica, twee termen die bijna identiek lijken, maar toch verschillend zijn. Is Prebiotica gewoon een andere naam voor Probiotica? Absoluut niet!

Dit is waar prebiotica en probiotica bij honden goed voor zijn.

In een notendop zijn probiotica levende darmbacteriën, terwijl Prebiotica de voeding is die deze bacteriën ondersteunt. 

Is het gebruik van probiotica veilig?

Ja, het gebruik van probiotica is volkomen veilig voor honden en katten, zolang je natuurlijke probiotische producten kiest en je niet de aanbevolen dagelijkse dosering overschrijdt. 

Blog darmproblemen hond