• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Verstoring darmbacteriën mogelijk oorzaak van Alzheimer bij ratten en mensen

Verstoring darmbacteriën mogelijk oorzaak van Alzheimer bij ratten en mensen

In een recente doorbraak in het onderzoek naar Alzheimer, gepubliceerd in het vooraanstaande tijdschrift Brain, hebben wetenschappers de volgende nieuwe aanwijzingen gevonden.Ze hebben aanwijzingen gevonden die de ziekte van Alzheimer koppelen aan de wereld van darmbacteriën die in onze darmen leven.

Het Onderzoek: Een Kijkje in de Buik van de Wetenschap

Het team nam darmbacteriën van mensen met Alzheimer en plaatste deze in volwassen ratten.Wat er toen gebeurde was opmerkelijk:De ratten ontwikkelden geheugenproblemen en andere klachten die kenmerkend zijn voor Alzheimer.Dit bewijs versterkt het vermoeden dat er een darm-hersenconnectie bestaat.

Lees ook het artikel: De onbekende verbinding tussen stress, angst en de darmgezondheid van honden

en 

De relatie tussen angst en agressie bij honden en de darmflora

gezondheidsproblemen en gedragsproblemen hebben een diepere oorzaak

Dit houdt in dat er duidelijk een wederzijdse communicatie is tussen de darmen en de hersenen en dat problemen in de darmen kunnen leiden tot diverse verstoringen. Je darmen communiceren met je hersenen en andersom.

Veel van deze gedragsproblemen bij honden (maar ook jeuk) kunnen worden verbeterd als de darmflora in balans is.

Waarom Dit Onderzoek Belangrijk Is

Patiënten met Alzheimer bleken een hoger aantal bacteriën in hun darmen te hebben die ontstekingen kunnen bevorderen, wat mogelijk bijdraagt aan hun symptomen.Denk aan: problemen in onze hersenen die het volgende veroorzaken:Vergeetachtigheid, gedragsproblemen, concentratieproblemen, ziekten en ga zo maar door. De conclusie die ik trek uit de laatste onderzoeken die ik heb gelezen is als volgt:Een optimale darmflora kan veel problemen voorkomen en de communicatie tussen onze darmen en hersenen hebben een grotere invloed op gedrag dan wij momenteel denken.Goed…Nu hoor ik je het volgende denken:

Wat is belangrijk voor een optimale darmflora?

Een optimale darmflora, ook wel bekend als een gezond microbioom, is belangrijk voor je algehele gezondheid en welzijn. Hier zijn enkele sleutelfactoren die kunnen bijdragen aan een gezonde darmflora:

 • Gevarieerde voeding: Een dieet rijk aan verschillende soorten groenten, fruit, volle granen en peulvruchten kan de diversiteit van je darmbacteriën verhogen.
 • Vezelrijk voedsel: Vezels dienen als voedsel voor je darmbacteriën en helpen bij het onderhouden van een gezonde darmflora.
 • Probiotica: Dit zijn levende bacteriën die in bepaalde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, zuurkool en andere gefermenteerde producten zitten. Ze kunnen helpen bij het toevoegen van gunstige bacteriën aan je darmflora.
 • Prebiotica: Dit zijn stoffen die de groei en activiteit van sommige goede bacteriën in de darm stimuleren. Ze zitten in voedingsmiddelen zoals bananen, uien, knoflook, asperges, en volkoren producten.
 • Vermijd overmatig gebruik van antibiotica: Antibiotica kunnen levensreddend zijn, maar ze doden zowel slechte als goede bacteriën in de darmen, wat kan leiden tot een verstoorde darmflora.
 • Beperk inname van bewerkte voedingsmiddelen, voorkom toevoegingen: Additieven bevorderen de groei van ongunstige darmbacteriën.
 • Regelmatige lichaamsbeweging: Beweging kan de diversiteit van de darmbacteriën verhogen en is gekoppeld aan een verbeterde darmgezondheid.
 • Voldoende slaap: Een goede nachtrust is essentieel voor een gezonde darmflora.
 • Stressmanagement: Chronische stress kan de balans en diversiteit van de darmmicrobiota negatief beïnvloeden.

Als jouw hond bepaalde problemen laat zien, betekent dit dat de basis kan liggen in zijn gezondheid. Als je dit leest en je zit met een overactieve, of reactieve of misschien wel angstige hond?

Dan is mijn advies dat je eens inzoomt op de darmflora van je hond. Wat heeft een mogelijk negatieve invloed op jouw hond zijn darmen en dus indirect op zijn gedrag. Kleine hint: voeding.

Als bovenstaande bij je binnenkomt en je wil meer weten hoe je dit voor elkaar krijgt en wat je mogelijk kunt veranderen. Plan dan hier een gratis belafspraak met ons in, dan kunnen we je daarbij mogelijk verder helpen.

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Verstoring darmbacteriën mogelijk oorzaak van Alzheimer bij ratten en mensen

Lees Meer...

3 cruciale bijwerkingen van antibiotica bij honden die elke eigenaar moet kennen

Lees Meer...

Welke probiotica stammen zijn er bij honden?

Lees Meer...

De onbekende verbinding tussen stress, angst en de darmgezondheid van honden

Lees Meer...

Probiotica bij honden en de rol ervan in diergeneeskunde

Lees Meer...

Signalen dat je weet dat je hond Probiotica nodig heeft

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?