Het belang van Omega-3 voor honden: EPA en DHA

Omega-3-vetzuren zijn ontzettend belangrijk voor de gezondheid van mens en dier, dus ook voor je hond! Veel honden krijgen echter lang niet voldoende Omega-3 binnen via hun voeding, terwijl dit dus wel ontzettend belangrijk is voor een gezond hondenlichaam. 

Waardevolle toevoegingen aan de voeding van jouw hond zijn Omega 3 en Probiotica

belang van omega-3 voor honden, hond visolie geven, EPA en DHA voor honden

Omega-3 Voor Honden Het belang van Omega-3 in het dieet van je hond

Je vraagt je misschien af waarom Omega 3 voor honden zo belangrijk is en wat het precies is?

Waar is Omega 3 goed voor?

Omega 3 bevat namelijk essentiële vetzuren die onmisbaar zijn voor de gezondheid van je hond.

We willen immers allemaal een gezond dierenlichaam, toch?

Je hebt ongetwijfeld al vaker over deze vetzuren gehoord, maar je vraagt je misschien af wat ze precies doen en vooral: waar ze nu eigenlijk goed voor zijn...

In dit artikel leggen we de werking van omega 3 op een simpele manier uit

3x keer Omega 3

De meervoudig onverzadigde vetzuren die in voeding voorkomen, bestaan uit:

  1. Eicosapentaeenzuur (EPA).
  2. Docosahexaeenzuur (DHA).
  3. Alfa-linoleenzuur (ALA).

ALA komt voor in planten. Maar het zijn vooral de eerste twee vetzuren (EPA en DHA) die erg belangrijk zijn. 

Waarom bevorderen deze omega 3 vetzuren dan precies de algehele conditie en algehele gezondheid?

EPA en DHA komen van nature voor in zeevis en schaaldieren.

Echter, dit komt omdat deze zeevissen en schaaldieren plankton opnemen waar omega 3 in zit.

Vette vissoorten zijn dus eigenlijk een extra tussenstation.

Dit zorgt er voor dat we visolie en dus ook de meeste zalmolie in vette vis eenvoudig kunnen overslaan (voorkomt overbevissing en zorgt voor de meeste zuivere vorm in omega 3).

Bekijk ook dit onderzoek waarom microalgen en omega 3 een bijzonder effect had op de pluimvee industrie:

Waardevol artikel: De onderzochte gezondheidsvoordelen van microalgen en omega 3 in 4 verschillende studies in o.a. kippenvoeding & vissenvoeding

Omega 3 goed voor de gezondheid van je hond

De gezondheidseffecten van EPA en DHA zijn uitgebreid onderzocht.

Sterker nog: de gezondheidsclaims zijn zelfs officieel goedgekeurd door de Europese Unie. Zo is bewezen dat de vetzuren een positief effect hebben op:

– het hart.
– de bloedvaten.
– de hersenen.
– het gezichtsvermogen.
– het tryglicerideniveau (vetten die energie leveren) in het bloed.

Dit geldt bij een dagelijkse inname van 250 mg EPA en DHA.

Het is wel essentieel dat de juiste verhouding aanwezig is.

Het werkt ontstekingsremmend en heeft daarnaast bewezen positieve effecten op de hersenen.

Een van de redenen waarom ik het zelf aan mijn honden geef is voor een beter immuunsysteem, het helpt bij soepele gewrichten en soepele beweging.

Lees hier de 9 voordelen van Omega 3 bij honden.

Sommige zeggen over omega 3: het gaat erge verharing tegen en de ander zegt dat het helpt bij een goede vachtconditie.

Maar wat veel hondenliefhebbers niet weten, is dat het ook een gunstig effect heeft bij:

Honden met een jeukende huid of vacht.

Als je een hond hebt met een jeukende rode huid, kan Omega 3 vetzuren een tijdelijke vermindering van de symptomen geven.

Uiteraard is het wel belangrijk dat de bron van de problemen wordt aangepakt.

Essentiële vetzuren in Omega 3

Omega 3 vetzuren zijn vetzuren die je hond dus nodig heeft voor onder andere een gezonde huid, maar het lichaam kan ze niet zelf aanmaken.

Dit is een van de redenen dat het via de voeding kan worden gegeven.

Helaas worden op de markt niet veel kwalitatieve producten aangeboden en al helemaal niet in gangbare diervoeding.

Belangrijk is dus dat je wel goed op let dat dit om een zuivere vorm en de beste bronnen van Omega 3 vetzuren gaat.

Zwangere honden krijgen vaak te weinig Omega 3 vetzuren binnen

Bovendien worden Omega 3-vetzuren vaak aanbevolen tijdens de zwangerschap en met het geven van borstvoeding doorgegeven aan de baby.

Dit geldt dus ook voor zwangere honden.

Maar helaas worden deze Omega vetzuren niet altijd aan drachtige honden gegeven.

Wie zwanger is of zwanger wil worden, krijgt tegenwoordig dan ook het advies om voldoende EPA en DHA binnen te krijgen.

Dat kan via voeding, maar uiteraard ook met een capsule of met poeder.

Dierbewust duurzame Omega 3-superpoeder

Omdat het zo goed voor je is, mogen deze vetzuren natuurlijk niet in de superpoeder van Dierbewust ontbreken.

En dat doen ze dan ook niet.

Dierbewust superpoeder bevat niet alleen omega-3 vetzuren uit algenolie, zodat je de juiste aanbevolen dagelijkse hoeveelheid EPA en DHA binnenkrijgt.

De poeder is geoptimaliseerd in de juiste verhouding.

Het is namelijk mogelijk om EPA en DHA te maken van het plantaardige vetzuur ALA.

Dierbewust phytoplankton superpoeder bevat 1400 mg Omega 3-vetzuren uit algenolie.

De algenolie is de meest zuivere vorm die je kunt vinden als het gaat om extra omega.

Probiotica verdubbelt de voordelen

Probiotica en omega-3-vetten werken synergetisch. Zo kan EPA in omega-3 helpen om de hechting van probiotica aan de darmcellen te verhogen en het niveau van de bifidus bacteriën verhogen, zoals gezien is in onderzoek met muizen. Daarnaast helpen probiotica dan weer mee met de verhoging van absorptie van omega-3-vetten. Ze verhogen ook de niveaus van EPA en DHA in de hersenen. Gelukkig hoeven de omega-3 vetten EPA en DHA dus niet per se van vissen te komen. Dat heeft gezondheidsvoordelen voor je hond en voor de planeet.

Groenlipmosselen

Groenlipmosselen zijn een uitstekende bron van EPA en DHA en een goed alternatief voor vette vis om visolie te maken. Groenlipmosselen (Perna canliculus) komen uit Nieuw-Zeeland. Echter komen de groenlipmosselen die voor supplementen worden gebruikt niet uit het wild; ze komen uit speciale aquatische kwekerijen. Hierdoor wordt het ecosysteem van de oceaan beschermt.

Uiteraard wordt er ook vis commercieel gekweekt voor de voedingsindustrie en voor supplementen van visolie. Echter wordt deze vis vooral gevoed met een dieet op basis van maïs. En maïs is weer rijk aan omega-6-vetzuren, waardoor ook de visolie van deze vis rijk is aan omega-6. En eerlijk gezegd krijgen mens en dier daar al genoeg van binnen via plantaardige oliën, zoals linoleenzuur ala.

De groenlipmosselen daarentegen worden gevoed door middel van fytoplankton. Dit filteren ze zelf uit het water. Ook commercieel gekweekte mosselen voeden zich hiermee. Fytoplankton is rijk aan omega-3 en de groenlipmosselen daardoor ook. 

Groenlipmossel effectiever voor gewrichtspijn

Geef je je hond visolie om hem te helpen gezonde gewrichten te behouden, dan is een supplement van visolie uit groenlipmosselen een goede keuze. Groenlipmosselen zijn namelijk ook rijk aan Eicosatetraeenzuur (ETA); een vetzuur dat een ontstekingsremmende werking kan hebben. Een studie bij ratten vergeleek het effect van de groenlipmossel met visolie en andere bronnen van omega-3-vetten. De ratten die de visolie kregen, hadden een 31% daling van de artritisscore, terwijl de ratten die een groenlipmosselbehandeling kregen, een 42-75% daling van de score zagen. Daarmee zie je dat ETA werkt ontstekingsremmend.

Groenlipmosselsupplementen zijn er zowel in een vloeibare als in een poedervariant. Beide zijn zeer geschikte bronnen van visolie voor honden. Let wel: bij de poedervariant verwijderen sommige fabrikanten de omega-3-vetzuren. Kies dus altijd voor een versie waar de omega-3 nog in zit voordat je dit aan jouw hond geeft.

De dosering van groenlipmosselpoeder is 77 milligram per kilogram gewicht van je hond. Een hond van ongeveer 20 kilo kun je dus 1540 milligram groenlipmosselpoeder via de voeding geven. 

Phytoplankton of Fytoplankton

Er zijn verschillende redenen om phytoplankton aan jouw honden te geven, maar het voornaamste is dat fytoplankton een hoge concentratie EPA, DHA en andere gezonde voedingsstoffen bevat. Phytoplankton zijn minuscuul kleine zeeplantjes en zij voorzien zowel groenlipmosselen als vissen van omega-3.

Naast omega-3-vetzuren zitten deze kleine plantjes ook vol andere voedingsstoffen. Zo bevat het SOD of Superoxide Dismutase. SOD is een van de krachtigste antioxidanten die je jouw hond kunt geven.

Antioxidanten helpen de veroudering te vertragen door oxidatieve stress in het lichaam en de hersenen van je hond te voorkomen. Phytoplankton voegt belangrijke sporenelementen toe die de stofwisselingsfuncties van jouw hond ondersteunen.

Het goede nieuws is dat phytoplankton niet uit de oceanen wordt gevist; het wordt net als de groenlipmossel, op duurzame wijze op land gekweekt.

Phytoplankton wordt het meest als supplement in poedervorm verkocht. Je hebt er maar weinig van nodig om je hond voldoende omega-3-vetzuren binnen te laten krijgen.

Omdat phytoplankton een eencellig plantje is, wordt het extra gemakkelijk opgenomen door het lichaam van je hond of kat.

Ze reizen rechtstreeks naar de cellen van je hond waar ze hun voedingsstoffen, antioxidanten en gezonde vetten af leveren.

Bij een supplement van phytoplankton is het belangrijk om te kijken dat er geen vulstoffen in zijn verwerkt. Dan zou je namelijk een hogere dosering moeten geven.

Bij puur phytoplanktonpoeder volstaat 1/8 theelepel per dag als dosering, ongeacht hoe groot je hond is. 

Maar omdat het rechtstreeks wordt opgenomen door het lichaam van je hond en het geen belasting voor het lichaam van de hond vormt, kan meer geven geen kwaad.

Visolie mist vitaminen en mineralen

Het eten van vis is natuurlijk ook goed. Zalm bevat ook zalmolie boordevol omega vetzuren. Een hele vis kan zeer rijk zijn aan vitaminen en mineralen. Maar visolie is relatief arm als het om andere voedingsstoffen gaat dan de omega-3-vetzuren. En dat doet eigenlijk alle voordelen van visolie een beetje teniet.

Gekweekte vis, zoals zalm, kan soms een lage hoeveelheid omega 3 bevatten, aangezien hun dieet vaak niet rijk is aan voedingsmiddelen met omega 3-vetzuren. In de natuur krijgen vissen hun omega 3 voornamelijk uit externe bronnen zoals fytoplankton. 

De gekweekte vissen zijn dus afhankelijk van wat voor voeding ze krijgen voorgeschoteld die hun omega 3 gehalte bepaalt. 

Dus als je DHA en EPA wilt toevoegen aan de voeding van je hond, zijn er meer voedzame alternatieven die duurzaam en kosteneffectief zijn. Maar waarvan je ook weet dat de verhouding omega-3 (dus tussen vetzuren EPA en DHA) in balans is. Want alleen met de juiste verhouding, heeft het de beste voordelen voor de gezondheid van honden.

Aan de kant, visolie ... het is tijd voor de volgende generatie vetten!

Blog Omega-3 voor honden