• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Algenpoeder: De bron van Omega-3 voor honden, vegetariërs en veganisten

Algenpoeder: De bron van Omega-3 voor honden, vegetariërs en veganisten

Omega-3 is al geruime tijd onderwerp van positief nieuws. Het zijn meervoudig onverzadigde essentiële vetzuren die een belangrijke rol spelen in onze cellen. De aanwezigheid van Omega-3 bepaalt voor een groot deel de functionaliteit van onze cellen en organen.

Het belang van Omega-3 bij honden wordt steeds duidelijker en er is veel onderzoek gedaan om de voordelen ervan te begrijpen.

Dit heeft geleid tot een groeiende interesse in voedingsmiddelen die rijk zijn aan Omega-3, zoals vlees, eieren en vis.

In dit artikel wordt de achtergrondinformatie van Omega-3 besproken, evenals veelgestelde vragen over de rol van vitamine C, ijzer en vitamine E in het lichaam, en de aanbevelingen van gezondheidsraad en EFSA.

Bekijk ook het artikel: 6 voordelen om je hond phytoplankton te geven.

Wat is algenolie / algenpoeder?

Algenolie of poeder is een type olie dat wordt geproduceerd uit microalgen.

Maar wat zijn microalgen?

Microalgen zijn kleine algen die voornamelijk uit de zee komen. Deze algen zitten vol met gezonde vetten, eiwitten, ijzer en vitamine B. Algenpoeder is een rijke bron van omega-3 vetzuren EPA en DHA.

Deze vetzuren zijn essentieel voor het lichaam van hond en mens, wat betekent dat het lichaam ze niet zelf kan maken.

Mensen en honden zijn afhankelijk van hun voeding om voldoende omega-3 binnen te krijgen.

Naast algenpoeder zijn er ook andere bronnen van omega-3 vetzuren, zoals zeewier, lijnzaad, chiazaad, walnoten, vlees, eieren, vis, schelp- en schaaldieren.

Het gebruikelijke dieet bevat echter minder omega-3 dan aanbevolen.

De Gezondheidsraad adviseert volwassenen dan ook om minimaal 200 mg EPA en DHA per dag binnen te krijgen.

Het toevoegen van algenolie aan het dieet kan helpen om aan deze aanbevolen hoeveelheid te voldoen.

Algenpoeder wordt geproduceerd door microalgen, zoals schizochytrium, te kweken en te oogsten. De poeder wordt vervolgens uit de algen geëxtraheerd.

Het gebruik van algenpoeder heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere bronnen van omega-3 vetzuren.

Zo is het bijvoorbeeld geschikt voor vegetariërs en veganisten, terwijl omega-3 uit vis vaak niet geschikt is voor deze groepen.

Algenpoeder is dus duurzamer dan visolie, omdat het niet afhankelijk is van visvangst.

Welke Omega-3 vetzuren zijn er?

Er zijn drie verschillende soorten omega-3 vetzuren, namelijk DHA, EPA en ALA-vetzuren. ALA-vetzuren zijn voornamelijk te vinden in noten, zaden, avocado en bladgroenten.

Omega-3 EPA en DHA-vetzuren zijn voornamelijk te vinden in algen, zeewier en in schelp- en schaaldieren. Vissen bevatten ook een hoge concentratie DHA en EPA-vetzuren, maar dit komt omdat zij deze binnenkrijgen door algen te eten.

Het is dus belangrijk om te onthouden dat algen de oorspronkelijke bron zijn van deze essentiële vetzuren.

Wat zijn de voordelen van Omega-3?

Omega-3 is een essentieel vetzuur dat niet door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Het is daarom belangrijk om het via voeding of supplementen binnen te krijgen. Omega-3 heeft vele voordelen voor de gezondheid, waaronder:

  • Het draagt bij aan het behoud van een normaal gezichtsvermogen. Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250mg DHA.
  • Het draagt bij aan het behoud van normale hersenfuncties. Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250mg DHA en EPA.
  • Het draagt bij aan het behoud van normale triglyceriden gehalten in het bloed. Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 2 gram DHA en EPA samen.
  • Het draagt bij aan de normale werking van het hart. Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250mg DHA en EPA.
  • Het draagt bij aan het behoud van een normale bloeddruk. Dit gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 3 gram DHA en EPA.

Omega-3 is vooral belangrijk voor zwangere vrouwen, omdat het de ontwikkeling van de hersenen en ogen van de foetus bevordert.

Het kan ook helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de cognitieve prestaties en het verminderen van acne.

Omega-3 kan ook gunstig zijn voor kinderen, ouderen en honden, omdat het kan helpen bij het verminderen van het risico op dementie en het verbeteren van de gezondheid van het hart.

Het is belangrijk om te vermelden dat Omega-3 supplementen niet bedoeld zijn als vervanging voor een gezond dieet dat rijk is aan gezonde vetten en eiwitten.

Algenpoeder: de plantaardige en pure vorm van Omega-3

Algenpoeder wordt steeds populairder als de plantaardige bron van omega-3 vetzuren. Het is een duurzame en natuurlijke optie voor veganisten en vegetariërs die geen visolie willen consumeren.

Bovendien- en dit is een belangrijke – is algenpoeder vrij van giftige stoffen zoals dioxines en PCBs, die vaak in visolie worden gevonden.

Het gebruik van algenpoeder is ook beter voor het milieu, omdat het niet leidt tot onnodige visvangst.

Bijna een derde van de visvangst wordt namelijk gebruikt voor de productie van visolie.

Daarnaast gaat de kwaliteit van vissen achteruit, waardoor er in de toekomst twee keer zoveel gevist moet worden om de consument te voorzien van voldoende omega-3.

Vegan omega 3-supplementen met het vegan keurmerk zijn beschikbaar op de markt. Het is een gezonde en ethische keuze voor mensen die op zoek zijn naar een plantaardige bron van omega-3 vetzuren.

Algenpoeder: alle voordelen zonder de nadelen van visolie

Algenpoeder is een bron van omega-3 vetzuren, EPA en DHA, die dezelfde voordelen biedt als visolie, zonder de nadelen van visvangst, PCBS, dioxines en andere verontreinigingen die in vette vis kunnen worden aangetroffen.

Het gebruik van algenpoeder kan een directe oplossing bieden om de enorme hoeveelheid visvangst tegen te gaan door simpelweg visolie te vervangen door algenpoeder.

Met één schepje algenpoeder van HeroDogfood krijgt jouw hond voldoende omega-3 vetzuren binnenkrijgen. Dit is ook ondersteund door verschillende klinische onderzoeken, waaronder een studie die aantoont dat het consumeren van LC omega-3 PUFA de cognitieve prestaties kan verbeteren bij gezonde schoolgaande kinderen en volwassenen.

Een andere studie toont aan dat het verhogen van de omega-3-index tijdens de zwangerschap voordelen kan hebben voor de ontwikkeling van de foetus.

Naast de voordelen voor de hersenen en de ontwikkeling van de foetus, kan algenpoeder ook de huidgezondheid verbeteren.

Omega-3 vetzuren spelen een belangrijke rol bij de structuur en immunologische functie van de huid.

Algenpoeder is ook een duurzame optie, omdat het niet afhankelijk is van visvangst. Het gebruik van algenpoeder of olie kan bijdragen aan het verminderen van de druk op de vispopulatie en kan een belangrijke rol spelen in de toekomst van de voedselproductie.

In vergelijking met visolie heeft algenpoeder dus veel voordelen, waaronder een duurzame bron van omega-3 vetzuren zonder de nadelen van verontreinigingen en overbevissing.

Het gebruik van algenpoeder kan een gezonde en milieuvriendelijke optie zijn voor iedereen die op zoek is naar de voordelen van omega-3 vetzuren.

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

De Top 9 Voordelen van Omega-3 voor Honden

Lees Meer...

Algenpoeder: De bron van Omega-3 voor honden, vegetariërs en veganisten

Lees Meer...

De versimpelde uitleg van omega-3 bij honden

Lees Meer...

Microalgen: De onderzochte gezondheidsvoordelen

Lees Meer...

BioMar omarmt microalgen als kerningrediënt

Lees Meer...

De grote gevolgen van gifstoffen in visolie uit kweekvis

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?