• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • 7 Redenen Waarom Jouw Hond Poep Eet

7 Redenen Waarom Jouw Hond Poep Eet

Oh nee, daar gaan we weer!

Jouw poepiemonster heeft weer eens besloten dat het lokale "poepdiner" in het park de plek is om zijn stevige trek tegen te gaan.

Het is niet bepaald het diner waar je op gehoopt had, toch?

Jawel, we hebben het over die onsmakelijke hobby waar sommige honden zich schuldig aan maken – het eten van poep.

help mijn hond eet poep

Een hobby die de 'dog-shaming' foto's op sociale media zeker goed doet.

Maar...

Grapje terzijde, het is een serieus onderwerp dat elke hondeneigenaar goed zou moeten onderzoeken.

Help, mijn hond eet poep!

Het eten van ontlasting, ook bekend als coprofagie, is een gedrag dat sommige honden vertonen en dat diverse onderliggende oorzaken kan hebben.

Dit is de reden waarom we 7 redenen geven waarom jouw hond poep eet zodat je dit kunt uitsluiten.

Reden 1: Ongebalanceerde voeding

Veel commerciële hondenvoerproducten worden geproduceerd door het voer op hoge temperaturen te koken. Dit kan ervoor zorgen dat honden belangrijke, essentiële vitamines en mineralen missen.

Dit zorgt ervoor dat je hond naar alternatieve bronnen zoekt, zoals het eten van poep om zijn tekorten aan te vullen. 

Dit gedrag wordt coprofagie genoemd.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt voor een goede gezondheid. Een gebalanceerd voeding dat alle noodzakelijke vitaminen, mineralen, en andere voedingsstoffen bevat.

Als je denkt dat het voeding van je hond aanvulling kan gebruiken in de vorm van vitaminen en mineralen, dan kun je overwegen deze superfood met krachtige ondersteuning in te zetten.

Deze superfood zit boordevol eiwitten, 60+ nutriënten, hoogwaardige omega -3 vetzeturen (EPA/DHA), antioxidanten, alle 9 aminozuren (die het lichaam niet zelf kan aanmaken), vitamines A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, foliumzuur, C, D en E. 

Genoeg reden voor een gezonde aanvulling op de huidige voeding.

Reden 2: Chronische maag-darmklachten

Aandoeningen zoals inflammatoire darmziekten (IBD) en prikkelbare darmsyndroom (PDS) kunnen het spijsverteringsproces van je hond beïnvloeden, waardoor hij niet in staat is alle benodigde voedingsstoffen uit zijn voeding op te nemen.

Hierdoor kan hij instinctief poep gaan eten.

Een evenwichtige darmflora is essentieel voor de algehele gezondheid van een hond. Een dieet dat arm is aan goede bacteriën kan de darmflora van de hond verstoren, waardoor het dier meer geneigd is ontlasting te eten in een poging zijn darmflora te herstellen.

Ontlasting bevat immers een verscheidenheid aan micro-organismen, waaronder bacteriën die potentieel gunstig kunnen zijn voor het darmkanaal.

Dit betekent dat er een onderliggend gezondheidsprobleem is, waardoor je hond dus poep eet. 

Honden zullen hun instinct volgen en bijvoorbeeld letterlijk op zoek gaan naar klei aan de rand van de waterkant, die ontgiftende eigenschappen heeft en verzachtend kan werken bij spijsverteringsproblemen.

Reden 3: Parasitaire infecties zoals haakwormen

Een andere belangrijke factor die overwogen moet worden, zijn parasitaire infecties.

Zowel externe parasieten zoals teken en vlooien als interne parasieten zoals haakwormen kunnen leiden tot een laag ijzergehalte in het lichaam van de hond, wat op zijn beurt de hond kan aanzetten tot het zoeken naar alternatieve bronnen van voedingsstoffen.

TIP: Test daarom je hond af en toe op wormen (lees hier de beste manier om je hond wormen vrij te houden, zonder direct je hond te hoeven ontwormen met chemische ontwormingspillen).

Bovendien kan elke aandoening die de absorptie van voedingsstoffen beïnvloedt, ertoe leiden dat een hond poep eet. Dit omvat aandoeningen die het maag-darmstelsel beïnvloeden, waardoor de normale absorptie van voedingsstoffen wordt verstoord en de hond mogelijk poep gaat eten om de ontbrekende voedingsstoffen in zijn dieet aan te vullen.

Zowel externe als interne parasieten kunnen de voedingsopname van je hond verstoren, wat kan leiden tot tekorten aan essentiële voedingsstoffen. Om dit te compenseren, kan je hond poep gaan eten, wat een bron van deze voedingsstoffen kan zijn.

Reden 4: Onvoldoende voeding of verhoogde eetlust

Gecastreerde honden - zowel reu als teef - kunnen een toegenomen eetlust hebben.

Dit draagt bij aan coprofagie (jawel het eten van poep).

Evenzo kan ondervoeding, vaak het resultaat van de angst van de eigenaar om hun hond te overvoeden en dit gedrag veroorzaken.

Het niet goed opnemen van voedding kan samenhangen met reden 1 en een belangrijke factor zijn.

Reden 5: Verveling, stress & angst

Jonge honden die tijdens hun jeugd te weinig prikkels hebben gehad of lang in een kennel hebben gezeten, kunnen deze "poep eten" gewoonte ontwikkelen.

Dit is vaak te zien bij honden die lange tijd alleen zijn geweest met hun ontlasting, zonder dat deze werd opgeruimd.

Maar... ook stress en angst kunnen een reden zijn.

Net als bij mensen kunnen honden ook verschillende stress-symptomen vertonen, en een daarvan kan coprofagie zijn.

Kijk, het kan een manier zijn voor honden om met hun angst en stress om te gaan. Het is belangrijk om de bron van de stress of angst te achterhalen en te bekijken hoe je dit kunt verminderen..

Reden 6: Moederlijk gedrag

Een teef die de ontlasting van haar pups eet, vertoont eigenlijk normaal gedrag. Dit gedrag is evolutionair ontstaan om de nesthygiëne te behouden en roofdieren niet aan te trekken door de geur van ontlasting.

Hoewel dit gedrag in een huiselijke omgeving niet meer noodzakelijk is, is het een instinct dat sterk aanwezig blijft in de teven.

Reden 7: Gedragsproblemen

Naast gezondheidsproblemen kan coprofagie ook een gedragsprobleem zijn dat enorm zelf belonend werkt.

Dit kan worden aangepakt met trainingstechnieken zoals het "Kies en Verdien"-principe wat wij bij Happy Dog Academy gebruiken, waarmee je je hond leert om zelf goede beslissingen te nemen.

Het vraagt echter om een geduldige aanpak, gezien de hond onmiddellijk wordt beloond voor het maken van een foute keuze.

Conclusie

Coprofagie kan door diverse redenen ontstaan, variërend van voeding tot gezondheidsproblemen tot gedragsproblemen en moederlijk instinct. Het is belangrijk om hier op in te zoomen en alle mogelijke reden serieus te onderzoeken. 

Laat ons onder dit artikel een reactie achter, wat jij hebt gedaan tegen poep eten bij jouw hond en mogelijk helpt het andere lezers om hun hond van de poep af te krijgen. 

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Help, mijn hond jaagt achter onze kat aan in huis

Lees Meer...

Omgaan met Uitvallend Gedrag bij Honden

Lees Meer...

Castreren of beter niet castreren van je hond?

Lees Meer...

Laat Me Niet Alleen: Verlatingsangst van Je Hond

Lees Meer...

8 Cruciale Hormonen Die Het Gedrag Van Jouw Hond Stiekem Aansturen

Lees Meer...

Hoe ontstaan gedragsproblemen bij honden?

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. hallo Maurice,

  wij geven sinds enkele maanden diatomeeenaarde, veendrenkstof en bokashi.
  ze eet minder poep maar het is niet over.

 2. Teyla onze teckel pup teefje strumt daar ook naar ik let er op en trek haar op tijd weg en loop gewoon verder of roep haar met hier of haar naam waarmee ze anders ook een brokje krijgt en doe dit dan ook ik bied haar dus wat anders aan wat aardig werkt ze is bijna 5 maand en loopt dan vast krijgt wat ik denk goede voeding van royal canin

 3. Hallo Maurice,

  Mijn hond 1 week lang iedere dag 1 eierkoek !
  Daarna 1 week een halve , dan kwart. Zij eet geen poep meer.

  Groetjes Bettie.

 4. Wij hebben echt alles geprobeerd. Suus onze labrador vindt poep gewoon lekker! En het bos is een lopend buffet.. 70% van de hondenbezitters ruimt het niet op, en dientengevolge laat ik haar niet los op plekken waar veel poep ligt. Gelukkig woon ik dichtbij het strand, daar is het minder. We hebben veendrenkstof, ananas, sperziebonen, eierkoeken etc etc geprobeerd, geen resultaat. Het is obsessief , en bij grote hoeveelheden spuugt ze het een paar uur later uit! Dat wil je dus echt niet…Gouden tips welkom

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?