Net zoals een klein kind dat opgewonden rondhuppelt en spontaan zijn vreugde deelt, zo kan een hond zich ook met een sprong van blijdschap op jouw bezoek springen.
Ai…
Het is niet enkel een feest van modderige poten, maar ook een enthousiaste omhelzing die misschien net iets te uitbundig is voor jouw bezoek.
Stel je eens voor: hoe kunnen we onze honden leren om hun enthousiasme te uiten op een manier die voor iedereen comfortabel is?
Het lijkt wel alsof we soms een beetje teveel van onze honden verwachten. We vergeten dat ze, net als wij, hun liefde en affectie willen tonen.
Maar vaak wordt dit gedrag, onbewust, door onszelf aangewakkerd.
Gelukkig is er goed nieuws!
Je kunt jouw blije viervoeter leren om zijn poten op de grond te houden, zonder zijn vrolijke natuur te onderdrukken.
In dit artikel delen we een paar tips die jou en je hond kunnen helpen om elkaar beter te begrijpen.
Door samen te werken en te kiezen voor een positieve aanpak, en vooral te vertellen wat je van je hond verwacht, kun je veel beter aangeven wat je van je hond verlangt.
Wat denk je, is het mogelijk om de vreugdevolle sprongen te vervangen door een even vreugdevolle, maar rustigere begroeting?
Waarom springt mijn hond tegen me op?
Net zoals kleine kinderen die uit pure blijdschap en enthousiasme in je armen kunnen vliegen, zo hebben honden de neiging om tegen mensen op te springen.
Ze willen dicht bij je gezicht komen voor een liefdevolle snuif of een kusje. Dit is geen teken van dominantie, maar een vriendelijke, weliswaar onstuimige, manier van begroeten; een natuurlijk instinct.
Toch is het begrijpelijk dat dit gedrag, hoewel het een uiting is van genegenheid, als hinderlijk of vervelend kan worden ervaren.
Vooral als het om jonge kinderen of onbekenden gaat.
Wat schattig is in de puppyfase, kan inderdaad minder charmant worden naarmate de hond groeit.
Daarom rijst de vraag: “Hoe kunnen we onze honden leren om hun enthousiasme op een meer beheerste manier te uiten?”
Het is belangrijk om de hond niet te straffen voor het opspringen, aangezien dit zijn natuurlijke gedrag is.
Het opspringen van honden is een instinctief gedrag dat terug te voeren is op hun voorouders, de wolven, die elkaar vaak likken en aan de snuit ruiken als een teken van affectie en onderwerping.
In plaats daarvan kunnen je jouw hond op een liefdevolle en geduldige manier leren welke vormen van begroeting voor jou meer comfortabel is.
Hoe kunnen we, denk je, een balans vinden tussen het natuurlijke gedrag van de hond en hetgeen wat voor jou prettig is?
Veelvoorkomende fout bij het ontmoedigen van opspringen
Een vaak gemaakte fout in de communicatie met kinderen en honden is dat we vertellen wat ze “niet” moeten doen, zonder te realiseren dat de boodschap soms averechts werkt.
Het is vergelijkbaar met wanneer je iemand vertelt niet aan een “roze olifant” te denken; de kans is groot dat ze juist aan een roze olifant gaan denken omdat het de focus van de instructie wordt.
Dit principe geldt ook voor de omgang met kinderen en honden. Als je bijvoorbeeld zegt “niet springen!”, dan wordt de aandacht vooral gevestigd op “springen”, waardoor het woord “niet” in jouw boodschap verloren gaat.
Bij honden die tegen mensen opspringen, zeggen we vaak “Láág!” op het moment dat de hond springt. Dit is meestal niet effectief omdat de hond het commando koppelt aan het opspringen en niet aan laag blijven.
Het woord ‘laag’ heeft geen betekenis voor de hond.
Goed…
Daarom het volgende.
Het is effectiever om een positieve instructie te geven over het gedrag dat we wél willen zien. In plaats van “niet springen” zou je kunnen zeggen “blijf zitten” of “sta stil”, zodat de focus ligt op het gewenste gedrag.
Door een positieve draai te geven aan wat we wel willen, kunnen we door middel van een eenvoudige communicatie veel meer bereiken.
Wat denk je, zou deze manier kunnen bijdragen aan een beter begrip en samenwerking tussen jou en jouw hond?
Je hond leren niet te springen?
Leer je hond om rustig te blijven met het “kies en verdien”-spel
1) Behoud de kalmte als je hond opspringt
Als je hond opspringt, blijf dan kalm om zijn energieniveau niet verder te verhogen. Beloon je hond zodra hij zich goed gedraagt, om aan te geven dat rustig blijven de juiste keuze is.
2) Negeer opspringgedrag
Als je hond opspringt, vermijd dan oogcontact en negeer hem volledig. Houd je armen gekruist en raak hem niet aan. Dit maakt deel uit van het “kies en verdien”-spel waarbij hij leert dat opspringen niet wordt beloond.
3) Beloon het op de grond blijven
Zodra je hond kalm met alle vier de poten op de grond staat, geef je het commando ‘laag’ en beloon je hem met een hoge beloning. (deze zet je van te voren klaar, dit bespreken we in de online training, die we later bespreken).
Jouw hond zal snel leren dat op de grond blijven de “juiste keuze” is in het “kies en verdien”-spel.
4) Leid de hond af
Voorkom dat je hond tegen bezoek opspringt door zijn aandacht te richten op speelgoed of hem een zoekspel te laten doen wanneer er mensen binnenkomen.
Leer hem ook om te gaan zitten als begroeting, wat deel uitmaakt van een respectvolle en aangename begroeting.
5) Consistentie is de sleutel
Zorg ervoor dat iedereen die in contact komt met je hond, consequent is in de training. Het negeren van het springen en het belonen van het op de grond blijven moet uniform worden toegepast door alle gezinsleden en bezoekers.
De grootste valkuil is dat jouw bezoek zelf bepaalt wat en wanneer ze jouw hond begroeten omdat er geen duidelijke instructies zijn wat je van hen verlangt.
Dit maakt het voor jouw hond dubbel frustrerend en onduidelijk.
Online training: Help, mijn hond springt
We hebben gemerkt dat veel mensen het lastig vinden om deze training op de juiste manier op te bouwen.
Daarom hebben we een gedetailleerd stappenplan opgenomen in onze online cursus “Help, mijn hond springt op!“
In deze cursus wordt week per week gedemonstreerd hoe je dit op een effectieve manier kunt aanpakken, en hoe je ervoor kunt zorgen dat je hond rustig op zijn plek blijft als er bezoek binnenkomt.