• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Artrose en Reumatische Artritis bij Honden

Artrose en Reumatische Artritis bij Honden

Wanneer je jouw trouwe viervoeter langzaam en met duidelijk ongemak uit zijn mand ziet komen en tijdens de eerste stappen mank ziet lopen, kan dit een teken zijn dat je hond last heeft van artrose of reumatische artritis.

Het is een hartverscheurend gezicht en natuurlijk schiet de vraag direct te binnen: “Wat is een goed middel tegen artrose?”

Maar wat is Artrose nu eigenlijk?

Chronische Ontsteking: De Ware Boosdoener

Vaak wordt gedacht dat artrose vooral voorkomt door slijtage van de gewrichten, maar recent onderzoek wijst uit dat de onderliggende boosdoener meestal een chronische ontsteking is.

Deze ontstekingen kunnen een kettingreactie van problemen veroorzaken die het kraakbeen in de gewrichten aantasten, de plek waar botten samenkomen en bewegen.

Kraakbeen fungeert als een soort kussen dat schokken absorbeert en ervoor zorgt dat de botten soepel kunnen bewegen zonder tegen elkaar te schuren. Wanneer dit "kussen" ontstoken raakt, wordt het dunner en minder effectief, wat resulteert in een pijnlijk, stijf en ontstoken gewricht.

Bij een hond met artrose is dit proces van ontsteking continu aan de gang, wat betekent dat het niet slechts een tijdelijke aandoening is, maar een chronisch probleem. Het is een vicieuze cirkel waarin ontsteking leidt tot meer schade, en deze schade op zijn beurt weer leidt tot meer ontsteking.

Het erkennen van chronische ontsteking als de ware oorzaak van artrose brengt een shift in perspectief; in plaats van je te richten op het bestrijden van slijtagesymptomen, is het van belang te focussen op het verminderen van ontstekingen om de gezondheid van de gewrichten te behouden en te herstellen.

Dit benadrukt het belang van een gerichte benadering die zich richt op het aanpakken van de ontsteking om zo de kwaliteit van leven van je hond te verbeteren.

Het is daarom essentieel om in te zetten op het verminderen van deze ontstekingen om je hond weer comfortabeler te laten bewegen.

Je wil allereerst alle ontstekingsbevorderende voedingsstoffen tot een minimum realiseren. 

Voeding en Ontstekingen: Wat te Vermijden

Het is belangrijk om te beseffen dat niet alleen wat je toevoegt aan het dieet van je hond een rol speelt in het beheersen van ontstekingen, maar ook wat je vermijdt. Er zijn voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen aanwakkeren, en het beperken of vermijden van deze kan een belangrijke strategie zijn in het beheersen van artrose.

Ontstekingsbevorderende Middelen

 • Hoog Verwerkte Koolhydraten: Voedingsmiddelen die rijk zijn aan hoog verwerkte koolhydraten zoals wit brood, hondenbrokken en andere verwerkte snacks kunnen bijdragen aan ontstekingen.
 • Suikers: Overmatige consumptie van suikers kan leiden tot een toename van ontstekingen. Het is daarom aan te raden om voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte te vermijden.

De Weg Naar Verlichting: Ontstekingsremmende Supplementen

Maar je kunt je hond mogelijk ook helpen met de ondersteuning van supplementen.

Je kunt het vergelijken met het planten van een nieuwe, veelbelovende plant in je tuin. Het vereist een zekere moed om het een kans te geven, met de hoop dat het zal floreren, bijdragend aan een mooiere, gezondere tuin.

In deze geest zou je kunnen overwegen om ontstekingsremmende supplementen een plek in het dieet van je hond te geven. Deze supplementen, vaak rijk aan omega-3 of samengesteld in speciale mixen, hebben de potentie om de gezondheid van je hond aanzienlijk te verbeteren. Hier volgen een paar opties die je zou kunnen overwegen:

 • Omega-3 vetzuren: Te vinden in visolie of lijnzaadolie. Ze staan bekend om hun ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen helpen bij het verminderen van de symptomen van artrose.
 • Glucosamine en Chondroïtine: Deze supplementen zijn natuurlijke bestanddelen van kraakbeen en kunnen helpen bij het herstellen van beschadigd kraakbeen en het bevorderen van gezonde gewrichten.
 • Kurkuma: Een specerij die bekend staat om zijn krachtige ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.
 • Groenlipmossel: Rijk aan omega-3 vetzuren en andere voedingsstoffen die bevorderlijk zijn voor de gezondheid van de gewrichten.
 • CBD-olie: Hoewel nog onderwerp van onderzoek, suggereren sommige studies dat het kan helpen bij het verminderen van pijn en ontstekingen.

Naast deze supplementen zou je ook kunnen kijken naar de Phytoplankton Premium Mix, die een krachtige combinatie van ontstekingsremmende stoffen biedt om de gezondheid van je hond te ondersteunen.

Door de juiste supplementen te kiezen, en natuurlijk in overleg met de dierenarts, geef je je hond de kans op een pijnvrijer en comfortabeler leven. Het is een stap richting een tuin waarin niet alleen je planten, maar ook je hond, kan floreren met hernieuwde vitaliteit.

Phytoplankton: Een Natuurlijke Hulpbron

Phytoplankton treedt naar voren als een natuurlijke bondgenoot in deze strijd. Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen kan het een significant verschil maken in de bewegingsvrijheid van je hond.

De Voordelen van Phytoplankton Premium Mix

In je zoektocht naar verlichting voor je hond, raden we je aan kennis te maken met de Phytoplankton Premium Mix. Deze mix bevat phytoplankton, spirulina en MSM, en heeft al bij meerdere honden een positief effect gehad. Een korte toelichting op deze ingrediënten:


  • Phytoplankton wordt momenteel veel onderzocht. We kunnen er nog niet alles over zeggen, maar er zijn aanwijzingen dat het goed kan helpen. Er zijn zowel wetenschappelijke studies als persoonlijke getuigenissen die de positieve effecten ervan benadrukken. Bijvoorbeeld, een studie toont aan dat het een gunstig effect kan hebben bij de behandeling van artrose, terwijl een artikel aangeeft dat dagelijkse inname kan bijdragen aan verbeterde spiermobiliteit en verminderde ontstekingen. Daarnaast deelt iemand hier zijn positieve ervaring met phytoplankton bij de behandeling van artritis symptomen.
  • Spirulina is een superfood rijk aan voedingsstoffen, inclusief hoogwaardige eiwitten, B-vitamines, ijzer, zink en antioxidanten. Het kan helpen om tekorten aan voedingsstoffen in het dieet aan te vullen en ondersteunt ook het immuunsysteem en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.
  • MSM staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en kan bijdragen aan de ondersteuning van de gewrichten, huidverbetering en een gezonde spijsvertering

Conclusie

Het herkennen van de symptomen van artrose en reumatische artritis bij je hond is de eerste stap in de richting van een mogelijke oplossing. Hoewel het uitproberen van nieuwe middelen altijd een beetje spannend is, biedt de Phytoplankton Premium Mix (hier verkrijgbaar) een natuurlijk en hoopvol pad naar mogelijk herstel als verbetering van de klachten. 


Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Hoe snel geneest een wond na operatie hond?

Lees Meer...

Artrose en Reumatische Artritis bij Honden

Lees Meer...

Hoe lang kan een pup van 12 weken alleen blijven?

Lees Meer...

Oudere hond en beweging | 5 Tips

Lees Meer...

Castratie op jonge leeftijd kan gewrichtsproblemen bij een hond veroorzaken

Lees Meer...

Hondentraining rocket science?!

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?