• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Oudere hond en beweging | 5 Tips

Oudere hond en beweging | 5 Tips

Het is belangrijk voor de gezondheid en soepelheid van je hond om zijn hele leven actief te zijn. Beweging is belangrijk voor jonge honden, maar ook zeker voor oudere honden. Met de jaren kan je hond wat strammer worden, maar door te bewegen – en door deze tips – hou je je trouwe viervoeter gezond en fit. Zelfs op oudere leeftijd!

Een actieve hond is een blije hond

Honden houden van bewegen. Lekker wandelen, rennen, spelen… een actieve hond is een blije hond. Samen wandelen is bijvoorbeeld een goede manier om de hond fit en mobiel te houden. Daarnaast helpt het ook mee om de geest te stimuleren en de sociale vaardigheden te onderhouden. Met de jaren zal je hond wellicht geen lange wandelingen willen (of kunnen) maken en ook lang achter een bal aanrennen zal verminderen. Maar actief blijven op het eigen tempo is wel heel belangrijk voor de gezondheid en vrolijkheid van je hond. Een van de belangrijkste dingen die je kan doen voor je harige beste vriend, is hem voldoende mogelijkheden te bieden om een hele leven lang fysiek actief te blijven.

Beweging is goed voor jong en oud

Beweging is net zo belangrijk voor oudere honden als voor hun jongere soortgenoten. Lichaamsbeweging houdt de gewrichten van je huisdier soepel en de spieren sterk. Het verbrandt calorieën en zorgt voor mentale stimulatie. Dagelijkse lichaamsbeweging vertraagt het verouderingsproces en verbetert de levenskwaliteit. Honden die op elke leeftijd actief blijven, hebben de neiging om langer en kwalitatief beter te leven dan huisdieren die niet dagelijks de gelegenheid krijgen om te bewegen. En met deze vijf manieren hou jij je hond actief, mobiel en comfortabel, zodat haar gouden jaren gelukkig en gezond zijn.

  1. Wandelen hond

De simpelste manier om lichaamsbeweging te krijgen, is wandelen. En wandelen doe je natuurlijk al bij de dagelijkse rondjes ‘uit’, maar je kan ook een langere wandeling maken. De meeste honden houden ervan om op stap te gaan met het baasje. Senioren wandelen ook graag, maar het is beter om meerdere korte wandelingen per dag te maken. Twee tot drie keer per week kun je dan een wandeling van 30 tot 60 minuten maken waarbij je hond lekker kan wandelen en snuffelen.

Vermijd het maken van langere wandelingen wanneer het buiten erg koud of juist erg warm is. Hou vooral op warme tot hete dagen je hond goed in de gaten en wees alert op tekenen van vermoeidheid en oververhitting. Op zeer koude dagen is het belangrijk te letten op tekenen van onderkoeling. Een wandeling van hooguit een kwartier kan al zwaar zijn bij extreem weer.

Vermijd bij het lopen ook steile hellingen en heuvels. Een beetje hoogteverschil is uiteraard geen probleem. Een glooiend landschap kan namelijk de heupen van je hond versterken. Kom je toch een steile helling tegen, dan kun je naar boven en naar beneden beter een zigzagpatroon aan houden. Dit voorkomt stress op de spieren en gewrichten.

Wandelen helpt ook om de geest van je oudere hond scherp te houden. Het is een goed moment om de riemmanieren weer eens te verfrissen. Maar je kan ook nieuwe dingetjes aanleren. Wandelen in een nieuwe omgeving met nieuwe geuren helpen ook om je hond nieuwe dingen te laten ervaren. Rij eens naar het strand, bos of een buurtpark en wandel daar een stukje. Je hond zal het heerlijk vinden.

Is je hond op zijn gemak bij andere honden? Een groepswandeling is gezellig voor de honden en voor de mensen, want het is de ideale manier om lekker een frisse neus te halen en bij te kletsen.

  1. Zwemmen hond

Water is heerlijk. Je merkt zelf al dat je in het water minder druk op gewrichten ervaart. Voor honden geldt dat ook. Zwemmen is daarom een goed tijdverdrijf voor extra beweging en om de gewrichten te ontlasten en spieren te versterken. Open water kan echter te koud zijn of giftige stoffen bevatten (zoals blauwalg of vervuiling) en dat is niet goed voor je vriendje. Voor huisdieren met artritis zou het daarom beter zijn om hydrotherapie (watertherapie) te gaan volgen. Bij hydrotherapie wandelt je hond op een speciale onderwaterloopbaan. Het water in het bad is heerlijk warm en dat is weer rustgevend voor de oudere spieren en gewrichten.

Watertherapie heeft veel voordelen, namelijk:

- de beweging in het water zorgt voor een zachte weerstand om de spieren te helpen versterken;

- het drijfvermogen van het water helpt het gewicht van de dieren te ondersteunen die niet meer zo sterk zijn als vroeger;

- het gebrek aan zwaartekracht ontlast de degenererende gewrichten;

- de druk van het water op het lichaam verbetert de bloedsomloop en helpt eventuele zwellingen rondom gewrichten te verminderen.

Wist je dat het wandelen op een onderwater loopband eigenlijk voor een betere verlenging van ledematen en gewrichten zorgt dan zwemmen. Daarnaast vinden veel honden die niet gewend zijn om in het water te ravotten, het wandelen op de loopband wel fijn.

  1. Oefeningen om kracht, flexibiliteit en evenwicht te behouden

Bij oudere honden kan het verouderingsproces leiden tot een vicieuze cirkel van verminderde spierkracht, verhoogde spierstijfheid en een algehele afname van het evenwicht. De inactiviteit als gevolg van deze dynamiek leidt vaak tot gewichtstoename, waardoor gewrichten die niet meer goed worden ondersteund door voldoende spiermassa, extra worden belast. Een manier om deze neerwaartse spiraal te voorkomen is ervoor te zorgen dat je hond oefeningen doet die speciaal zijn ontworpen om kracht, flexibiliteit en evenwicht te behouden.

Deze oefeningen zijn in drie categorieën te verdelen:

- bewegingen die gericht zijn op de grote, lichaamsondersteunende spieren, zoals de quadriceps, hamstrings en bilspieren;

- bewegingen die het evenwicht en de vloeiende beweging in stand houden;

- passive range-of-motion (PROM) oefeningen voor de gezondheid van de gewrichten.

Deze oefeningen kun je met een speciale therapeut oefenen, zodat je weet dat jij en je hond het goed doen. Vraag er eens naar bij een dierenarts of een oefentherapeut bij honden.

  1. Rekken hond

Stretchen is goed voor het lichaam van je hond. Het helpt namelijk je hond te ontspannen, terwijl het tegelijkertijd de flexibiliteit van je hond stimuleert. Help je hond de rek- en strekroutine te verbeteren met enkele zachte hands-on bewegingen van voor- en achterbenen, schouders, ruggengraat, ellebogen, knieën, polsen, enkels, borst en schouders. Weet je niet hoe dit moet doen? Vraag een oefentherapeut daar eens naar.

Stretchen is goed voor de heupen, schouders en rug en het kan het beste worden gedaan na een (lange) wandeling, hydrotherapie of samen spelen. Het stretchen doe je vaak staand, maar als je hond erbij wil liggen op de zij dan kan dat ook. Het spreekt voor zich dat als je hond tijdens het strekken pijn vertoont, je de beweging direct staakt en toch even langs de dierenarts moet gaan.

  1. Massage hond

Een speciale hondenmassage biedt voordelen voor het lichaam van de hond. Zo helpt het de spierflexibiliteit te verbeteren, vermindert het pijn in stijve gewrichten en spieren, geeft het verlichting van stress en zorgt het voor een betere doorbloeding. Massage kan zelfs helpen bij het verlichten van probleemgedrag, zoals gevoeligheid voor aanraking, angst-bijten, voedsel of hond gerelateerde agressie en verlatingsangst.

Een massage voor huisdieren, vooral oudere honden, gaat gepaard met langzame, zachte slagen en rekken, gecombineerd met lichte, ritmische tikken. Voordelen van een regelmatige massage zijn onder andere:

- helpt om de spieren van uw oudere hond gespierd te houden en vermindert de verslapping die gepaard gaat met het ouder worden;

- gemengde spieren zijn losser, wat het voor uw hond veel gemakkelijker maakt om zich comfortabel te bewegen;

- massages verbeteren de circulatie en stimuleren de lymfedrainage;

- regelmatige massage verlicht ook de stijfheid van artritis, wat kan helpen om zijn normale gang en actieve levensstijl te behouden;

- massage maakt de spieren rond de gewrichten losser, wat ook helpt bij het bevorderen van het bewegingsgemak.

Heb je interesse in het vinden van een goede, professionele hondenmassage therapeut, dan is het belangrijk om te weten dat er therapeuten zijn die bij je thuis komen, waar anderen werken vanuit veterinaire klinieken. Wij kunnen je helpen in contact te brengen met een professional.

Zelf masseren kan natuurlijk ook. Er zijn verschillende instanties waar je kan leren hoe je je hond moet masseren. Het masseren van je hond is heerlijk om te doen, het versterkt de band tussen jou en je trouwe viervoeter en je hond wordt er rustiger van.

Deze tips helpen je oudere hond om actief en fit oud te worden en vooral om de mobiliteit van je hond te verbeteren.

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Hoe snel geneest een wond na operatie hond?

Lees Meer...

Artrose en Reumatische Artritis bij Honden

Lees Meer...

Hoe lang kan een pup van 12 weken alleen blijven?

Lees Meer...

Oudere hond en beweging | 5 Tips

Lees Meer...

Castratie op jonge leeftijd kan gewrichtsproblemen bij een hond veroorzaken

Lees Meer...

Hondentraining rocket science?!

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?