Probiotica honden. Wat is belangrijk voor een gezonde darmflora?
Honden hun weerstand? Die begint in de darmen! Het belangrijkste onderdeel van het immuunsysteem van een hond is namelijk zijn darmflora. Zonder een goede darmflora, geen goede gezondheid!
Probiotica voor je hond. Probiotica zijn kleine levende beestjes die je spijsvertering en stoelgang kunnen helpen. Ze brengen de goede bacteriën in je darmen in balans, waardoor je immuunsysteem sterker kan worden en je je beter voelt.
Probiotica hond en het optimaliseren van de darmgezondheid en spijsvertering
Je zit lekker op de bank naar de televisie te kijken. Je lieve schat ligt lekker aan je voeten en ineens… ruikt het alsof er een stinkbommetje is ontploft. Jij was het niet, hoewel je hond je wel beschuldigend aan kijkt.
En even daarvoor voelde je al wat rommelen in zijn buik op je voet… Iedere hond laat wel eens een goede wind. Maar als dit veel voorkomt, samen met een borrelbuikje, dan kan het zijn dat er meer aan de hand is.
Heeft je hond vaak last van een harde, borrelende buik? Of verteert hij zijn eten niet goed?
Maag/darmproblemen zoals diarree, winderigheid en overgeven door overtollig maagzuur zijn niet fijn en je wilt dat je vriendje er weer snel vanaf is.
Wist je dat de oorzaak van deze problemen vaak aan een tekort van goede darmbacteriën kan liggen? En dat deze – en andere problemen met de spijsvertering – vaak gemakkelijk kunnen worden opgelost?
Uit meer dan 200 verschillende, wetenschappelijke studies blijkt namelijk dat maar liefst 170 verschillende gezondheidsproblemen bij honden te linken zijn aan een darmflora die uit balans is.
De eerder, voor de hand liggende, genoemde problemen kunnen hierdoor dus ontstaan.
Maar ook allergische reacties, huid- en vachtproblemen, infecties, ontstekingen en voedselovergevoeligheid kunnen hun oorzaak vinden door een onbalans in de darmflora van je hond.
Gelukkig kun je met probiotica voor honden veel problemen oplossen. In dit artikel leggen we uit wat probiotica zijn, maar ook het belang van een gezonde darmflora bij je trouwe viervoeter.
Probiotica bij honden voor de darmen
Het meest belangrijke onderdeel van je immuunsysteem is de darmflora. Dat geldt voor jou en voor je hond. Maar wat is de darmflora precies? Hoe ontstaat deze en welke rol speelt het in je spijsvertering? In dit hoofdstuk lees je daar meer over.
Wat is de darmflora?
Mensen en dieren met een darmstelsel hebben automatisch te maken met een darmflora. De darmflora is eigenlijk het milieu van je darmen.
Hoewel de naam flora zou verwijzen naar bloemen en planten, bestaat de darmflora vooral uit een zeer diverse mix aan bacteriën, schimmels en enzymen.
In een optimale situatie houden zij de darmen gezond en sterk en dus het lichaam gezond en sterk. Want 60 tot 80 procent van je immuunsysteem bevindt zich in je darmen – ook in de darmen van je hond.
Darmen zijn superintelligent, staan dag en nacht in verbinding met de hersenen. Het wordt ook wel ons tweede brein genoemd.
Onderzoekers hebben aangetoond dat de darmen tien keer meer bacteriën bevatten dan dat er überhaupt cellen in jouw en je hond zijn lichaam zitten! Dat zijn er dus heel erg veel. En dat is maar goed ook, want met hoe meer ze zijn, des te beter kunnen zij hun werk doen.
Deze goede bacteriën wonen allemaal op de darmwand. De verschillende bacteriefamilies leven in diverse verhoudingen met elkaar samen in je darmen en maag (want de darmflora begint eigenlijk al in het laatste stukje van je maag).
De goede bacteriën helpen je niet alleen om het eten te verteren, maar nemen ook voedingsstoffen op uit het voedsel en geven dit door aan de bloedstroom via je darmslijmvlies.
Vervolgens zijn ze verantwoordelijk voor een goede stoelgang. En ze zorgen dus voor het overgrote deel van je immuunsysteem.
Darmen zijn superintelligent, staan dag en nacht in verbinding met de hersenen, zijn altijd aan het werk, staan nooit stil, onthouden wat ze hebben gedaan en moeten doen en leren dagelijks nieuwe dingen bij. Hierbij zorgen ze ervoor dat ze de darmwand constant bewaken.
Want zolang de darmwand is bedekt met goede bacteriën, ontstaan er weinig tot geen klachten vanuit je buik.
In de darmen en maag leven diverse bacteriefamilies in verschillende verhoudingen samen.
Als de gunstige én schadelijke (ziekmakende) miniduiveltjes in de vorm van micro-organismen van de darmflora in evenwicht zijn, is alles in orde.
Echter, wanneer dit evenwicht verstoord raakt en er niet genoeg nuttige bacteriën aanwezig zijn bij honden in het maag-darmkanaal, kunnen er gezondheidsproblemen ontstaan zoals acute diarree.
Daarnaast is er in dit kleine onderzoek onder 31 honden zelfs aangetoond dat honden die meer agressie vertoonde. Op basis van onderzoek lijkt het erop dat de samenstelling van de bacteriebevolking in de darmen van een hond (microbioom) invloed heeft op hoe dieren zich voelen, gedragen en bewegen!
De onderzoekers vonden namelijk een verband tussen een micro-organisme (microbioom) die in de darmen aanwezig is én de mate van agressief gedrag van een hond
En in dit onderzoek is er ook een verband gevonden tussen angst en agressie bij honden. Tijdens deze studies zijn belangrijke verbanden gevonden tussen een gezonde darmflora en een gezonde geest. Een darmflora die uit balans is, blijkt de emoties te beïnvloeden en kan zelfs een rol spelen bij psychologische stoornissen. Denk hierbij aan angst en depressie. kunnen worden verbeterd als de darmflora in balans is.
Het ontstaan en de opbouw van de darmflora
Zoveel bacteriën die hard voor jou en je hond aan de slag zijn… hoe zijn die daar eigenlijk gekomen? Daarvoor moeten we terug naar de tijd dat je hondje nog als puppy in de buik van zijn moeder zat.
Voordat een hond – of mens – geboren wordt, heeft het namelijk nog geen darmflora. Alle goede bacteriën en bescherming deelt de ongeboren pup (met zijn broertjes en zusjes) met de moeder via de navelstreng.
Pas als de puppy tijdens de bevalling door het geboortekanaal naar buiten gaat, krijgt het de eerste ‘hap’ darmflorabacteriën via de vagina en anus van de mamahond naar binnen.
Ook tijdens het schoonlikken door de kersverse moeder wordt de pup voorzien van darmflorabacteriën. Deze dringen via de maag door naar de darmen. Dit wordt de eerste kolonisatie van darmflorabacteriën genoemd.
De eerste kolonisten van de darm zijn zeer nuttig. Net als bij mensen zit er in de darmen van een puppy nog veel zuurstof die daar door de navelstreng in is gepompt.
De eerste kolonisten vreten de zuurstof op, zodat de tweede groep kolonisten van bacteriën zich kunnen settelen. Deze groep wordt door middel van de moedermelk doorgegeven aan de pup.
Het duurt altijd even voordat de darmen helemaal gewend zijn aan een leven buiten de baarmoeder. De kraamverzorgster van je baby heeft het dan over het rijpen van de darmen.
Ook de darmen van een puppy moeten ‘rijpen’.
Dat betekent dat ze zich klaar maken voor alles wat het leven aan bacteriën, vitaminen, mineralen, voeding en dergelijke op ze af gaat sturen.
Dit proces duurt bij mensen zo een zes maanden, bij hondjes is tussen de 10 en 12 weken. Dat komt omdat hondjes sneller opgroeien dan kinderen.
Tijdens je leven kom je steeds in aanraking met nieuwe goede en slechte bacteriën. Een goede darmflora zal de schadelijke bacteriën die bijvoorbeeld ziektes kunnen veroorzaken, gaan herkennen en steeds sneller verwijderen.
Op deze manier leert het dus dagelijks om te gaan met wat wel en wat niet goed is voor je. De darmen van je hond doen dat ook, dag in, dag uit…
De darmflora en de spijsvertering van jouw hond
Eten en drinken is belangrijk voor mens en dier. Zo blijft het vochtbalans van het lichaam op peil en krijg je voedingsstoffen en energie binnen om te blijven functioneren.
Maar deze voedingsstoffen moet het lichaam eerst uit de voedingsmiddelen peuteren.
De darmflora vormt daarom een belangrijk onderdeel van de spijsvertering.
De spijsvertering bij de hond begint uiteraard net als bij mensen in de mond met het kauwen van voedsel en het doorslikken van eten en drinken. Vervolgens gaat de maag aan de slag met alles wat er naar binnen is gekomen.
Door middel van het aanmaken van extra maagzuur worden brokjes, stukjes vlees, die lekkere kluif en een per ongeluk doorgeslikte vlieg verteert en klaargemaakt om naar de darmen te worden afgevoerd.
Hier gaan de darmen verder aan de slag met het verteren van voedsel en het onttrekken van voedingsstoffen voor het lichaam.
Eiwitten, vitaminen en mineralen worden via het slijmvlies aan de darmen aan de bloedbanen meegegeven. Hierbij komen de goede bacteriën ook kijken.
Zij helpen niet alleen mee met het onttrekken van voedingsstoffen en geven deze door aan de rest van het lichaam, zij beschermen het slijmvlies door de darmwand te bezetten.
Een gezonde darmflora is verder verantwoordelijk voor het scheiden van afvalstoffen en bruikbare voedingsstoffen, het aanmaken van spijsverteringsenzymen en de aanmaak van vitamine K.
Darmflora & een optimale weerstand
Je weerstand? Die begint in je darmen!
Althans, de darmen vormen een heel groot deel van de weerstand bij mensen en honden.
Volgens meerdere onderzoeken blijkt de darmflora verantwoordelijk voor 60 tot 80 procent van je weerstand.
Zo helpt de darmflora je lichaam en dat van je hond te beschermen tegen ziektekiemen en slechte bacteriën en het lichaam dus zo gezond mogelijk te houden.
Sterk immuunsysteem
De darmflora is zeer belangrijk voor de weerstand van het lichaam tegen schadelijke bacteriën.
Doordat alle goede bacteriën je darmslijmvlies zo ontzettend goed beschermen door de gelederen te sluiten, kunnen slechte bacteriën niet stiekem van binnenuit in de rest van het lichaam komen.
Veel bacteriën van buitenaf komen nu eenmaal in de darmen terecht. Daar kan je niets aan doen en je hond ook niet.
Je kan er wel voor zorgen dat je darmen en de darmen van je hond gezond blijven, om zo deze bacteriën geen kans te geven het lichaam verder binnen te dringen.
Dat is de reden waarom wetenschappers zeggen dat het immuunsysteem voor 60 tot 80 procent wordt bepaald en geregeld door je darmen en darmflora.
Soms gaat dit wel eens fout.
Bijvoorbeeld doordat de darmflora nog niet zo goed op de hoogte is van wat schadelijk is en wat niet. Maar dat is geen probleem: net als de rest van het immuunsysteem leert de darmflora schadelijke bacteriën herkennen.
Ze komen er misschien een eerste keer langs, maar de tweede keer echt niet. Zo beschermen de darmen je steeds beter tegen slechte bacteriën.
De optimale balans in het lichaam van je hond is belangrijk
Om arm in arm de darmwand te beschermen, moeten de bacteriën van de darmflora wel in balans zijn en blijven.
Een gezonde levensstijl, voldoende lichaamsbeweging, goede voeding en voldoende rust zijn hierbij al heel belangrijk.
Daarnaast kun je de balans van de darmflora van jezelf en je hond optimaal houden door bijvoorbeeld probiotica te gebruiken. Hier komen we later in dit artikel op terug. Eerst willen we graag vertellen hoe de darmflora uit balans kan raken en welke gevolgen dit kan hebben voor je hond.
Mijn hond is uit balans
Om zijn werk optimaal te kunnen uitvoeren moet de darmflora van jouw hond in balans zijn.
Maar dan moet je je hond – en jezelf – onderhand in een glazen kooi met nul invloeden van buitenaf opsluiten.
Er is soms weinig nodig om de darmflora te verstoren, maar er is meer nodig om het echt uit balans te trekken. Hoe de darmflora uit balans raakt en welke gevolgen dat heeft, zetten we hier uiteen.
Hoe raakt een darmflora uit balans?
Als we de darmflora vergelijken met een natuurgebied, dan is het makkelijk te begrijpen dat vervuiling de delicate flora van je maag en darmen aanzienlijk kan verstoren.
Waar stukken plastic en lege blikjes frisdrank de natuur vervuilen, zo kunnen suiker, antibiotica, chemische bestrijdingsmiddelen en dergelijke de darmflora uit balans trekken, waarbij slechte bacteriën de plekjes van de goede bacteriën op de darmwand inpikken.
Suiker, chemische bestrijdingsmiddelen, genetisch gemodificeerde voeding en antibiotica kunnen de darmflora uit balans brengen.
Kijk ook maar naar jezelf, als je drie dagen lang frietjes eet, dan gaan je darmen ook rommelen en je krijgt misschien wel last van een dunnere ontlasting en pijn in je buik.
Dit geldt ook voor je hond.
Teveel suikers (bijvoorbeeld in hondenbrokken), chemische bestrijdingsmiddelen (bijvoorbeeld om teken en andere nare parasieten te weren), genetisch gemodificeerde voeding en het gebruik van antibiotica (bij een ontsteking of bijvoorbeeld na een operatie) kunnen de darmflora uit balans brengen.
De top 6 darmflora verstoorders zijn:
- antibiotica;
- stress;
- teveel suiker in het eten (vaak het geval bij hondenbrokken);
- genetisch gemodificeerd voer;
- graan in het voer (vaak het geval bij hondenbrokken);
- blootstelling aan gifstoffen en bestrijdingsmiddelen (denk aan ontwormingsmiddelen en vaccinaties).
Overigens is het niet altijd te voorkomen dat je hond blootgesteld wordt aan stress en soms heeft je hond gewoon antibiotica of andere medicatie nodig.
Daarnaast leeft je hondje niet in een bubbel; hij ontmoet vriendjes, blaft tegen de postbode, gaat gezellig met je naar het strand, komt in aanraking met schoonmaakmiddelen en uitlaatgassen en eet ook niet altijd 100% biologisch. Net als jij.
Daarom kan de darmflora van je hond wel wat extra hulp gebruiken.
Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij darmen die uit balans zijn
Eerst is het goed om te weten welke gezondheidsproblemen er kunnen ontstaan wanneer de darmen uit balans zijn. Dat is niet om je in de stress te laten schieten (want dat is weer niet goed voor je eigen darmflora), maar om je bewust te maken hoe belangrijk gezonde darmen zijn voor je hond.
Uit verschillende wetenschappelijke studies is naar voren gekomen dat de volgende problemen meestal zijn terug te linken naar darmproblemen:
- overgewicht;
- diarree;
- winden laten;
- slechte spijsvertering;
- obstipatie;
- maagproblemen;
- huid en vachtproblemen;
- allergische reacties;
- voedselovergevoeligheid.
Natuurlijk is één wind die door je hond gelaten wordt geen reden tot paniek.
Maar heeft je hond zeer vaak last van een harde, borrelende buik, winderigheid of andere symptomen, dan is het goed om extra alert te zijn.
Heeft je hond veel last van zijn buik en maag, dan gaat hij vaak gras eten als medicijn (en om te kunnen spugen). Doet je hond dit erg veel, dan kan er ook sprake zijn van een uit balans zijnde darmflora.
Leaky gut syndroom; bekend als de lekkende darm
Wanneer de darmflora heel erg uit balans is geraakt, dan krijgen slechte bacteriën vrij spel om het lichaam stiekem binnen te glippen via de bloedbaan. Dit geeft vreemde en vage klachten, zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak.
De oorzaak ligt namelijk voor het blote oog onzichtbaar in de darmen. Deze zeer grote darmfloravervuiling wordt leaky gut genoemd, oftewel lekkende darm.
Slechte bacteriën verstoren de boel
De ene keer is de darmflora meer in balans dan een andere keer. Meestal herstelt de balans zichzelf weer als een gezonde levensstijl weer is opgepakt of wanneer ziektekiemen volledig zijn bestreden.
Maar wat als de slechte bacteriën dusdanig de strijd van de goede bacteriën hebben gewonnen?
Zoals gezegd bevinden de goede bacteriën zich op de darmwand, waar ze een stevig netwerk vormen zodat slechte bacteriën niet zomaar je lichaam in kunnen reizen.
Door gezondheidsproblemen, antibiotica en de andere balans verstorende factoren die we in het vorige hoofdstukje hebben besproken, kunnen er gaten in deze verdedigingslinie ontstaan.
De slechte bacteriën grijpen dan graag hun kans en vullen deze gaten op. Hierdoor kunnen stiekem slechte bacteriën de bloedbaan bereiken met alle gevolgen van dien.
Wanneer de balans dusdanig is verstoord en de slechte bacteriën de overhand hebben genomen, dan spreken we van dysbiose.
Dysbiose, wat is dat?
Bij een dysbiose zijn er dus meer slechte dan goede bacteriën over in de darmen en de darmflora is ernstig vervuild. Dysbiose wordt in de volksmond ook wel leaky gut oftewel lekkende darm genoemd.
Het lekken in de naam lekkende darm betekent niet dat je hond ontlasting zal lekken.
Je moet het meer zien zoals dat elektricien bij een niet goed geaarde accu zal zeggen dat er stroom weg lekt.
Dit geeft aan dat een circuit niet gesloten is.
In het geval van een lekkende darm is het circuit van de goede darmbacteriën niet goed gesloten, waardoor slechte bacteriën via de darmwand de bloedbaan in ‘lekken’.
4 oorzaken van lekkende darm
Er zijn verschillende oorzaken te noemen waarom een lekkende darm bij jouw hond kan ontstaan. Deze vier oorzaken komen echter het meeste voor:
- Dysbiose (een ernstig uit balans geraakte darmflora);
- Verkeerde voeding (met veel suikers);
- Antibiotica (bij veelvuldig gebruik);
- Overdadig gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.
Symptomen van een lekkende darm bij honden
Zeer veel van de chronische klachten bij onze huisdieren kunnen voortkomen vanuit een lekkende darm.
Immers de verkeerde bacteriën komen via de gaten in de darmwand gemakkelijk in de bloedbaan terecht en kunnen dus van het puntje van zijn neus tot aan het puntje van zijn staart vervelende klachten geven.
Het is daarom soms lastig om een lekkende darm aan te wijzen als dé boosdoener van de symptomen die je hond heeft.
Het is verstandig om met terugkerende klachten met je hondje naar de dierenarts te gaan en te bespreken of een lekkende darm de oorzaak kan zijn van chronische klachten als:
- lusteloosheid;
- overgewicht;
- allergische reacties van de huid;
- overmatig jeuk; Zelfs als jouw hond jeuk heeft kan dit betekenen dat de darmen uit balans zijn.
- chronische maag- en darmklachten.
Belangrijk bij het stellen van de diagnose van leaky gut is dat de symptomen hebben niet altijd een duidelijk aanwijsbare reden hebben.
Zo kan je hond namelijk ook jeuk hebben doordat hij last heeft van wormen of als reactie op het gebruik van hondenshampoo.
Overgewicht kan ook veroorzaakt worden door te weinig lichaamsbeweging en teveel tussendoortjes.
Echter verdwijnen deze klachten ook weer als je stopt met het gebruiken van de shampoo of meer wandelingen gaat maken. Dat laatste is overigens altijd een goed idee, want wandelen met je hond is heel gezellig.
Heeft je hond last van vage klachten waarbij je niet de oorzaak zomaar kan aanwijzen, dan is het verstandig even naar de dierenarts te gaan.
Je hond kan namelijk last hebben van een lekkende darm.
En het is altijd fijn om dit goed vast te stellen, zodat je er daarna veel aan kan doen om je trouwe vriend weer helemaal beter te maken.
Hoe bereik je een optimale darmflora bij honden?
De optimale darmflora bij honden is iets wat elke hondenliefhebber wil bereiken. Daarom hebben we deze vraag voorgelegd aan dierenarts Caspar Broekman en kun je de volgende video bekijken: Hoe bereikt jouw hond een optimale darmflora en wat Probiotica bij een verstoorde darmflora kan doen.
Ook wordt de weerstand vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde besproken, oorspronkelijke acupuncturisten kennen het begrip immuunsysteem namelijk niet. Hij spreekt over de driehoeksverhouding en welke invloed dit op elkaar heeft tussen:
- (1) immuunsysteem;
- (2) het zenuwstelsel;
- (3) het hormoonstelsel.
Bekijk ook de video over weerstand en de bovenstaande driehoeksverhouding.
Probiotica voor honden voor een gezonde, optimale darmflora
Probiotica brengen – zo is algemeen bekend en onderzocht – de darmflora weer in balans. Dat doet het bij mensen en bij honden.
Je moet in sommige gevallen alleen een ander supplement voor jezelf gebruiken dan voor je hond. Bijvoorbeeld een flesje uit het koelschap met zuivel bij de supermarkt is bijvoorbeeld helemaal niet geschikt voor de hond.
Voor je hond gebruik je speciale probiotica. Maar wat zijn probiotica nu eigenlijk? En wat doet het precies voor de darmflora?
Wat zijn probiotica?
Probiotica is een verzamelnaam voor supplementen die de darmflora ondersteunen. Eigenlijk worden de goede bacteriën in de darmen ook probiotica genoemd.
Om verwarring te voorkomen, bedoelen wij met probiotica de supplementen.
Probiotica is 1 van de 10 functionele superfoods die je erg goed kunt inzetten bij jouw hond - dr. W. Jean Dodds
Probiotica is de verzamelnaam voor producten die grote aantallen goede, levende darmbacteriën bevatten die lijken op de lichaamseigen goede bacteriën van de darmflora.
Het doel van deze goede, levende darmbacteriën is om de gezondheid te bevorderen door het evenwicht in de darm te verbeteren en te herstellen.
Probiotische producten kunnen een gunstige werking op de darmflora hebben.
Als zodanig zijn ze in staat om de weerstand te ondersteunen en bescherming te bieden tegen infecties, ziektes en darmproblemen.
In het lichaam komen zeer veel bacteriestammen voor. En lang niet allemaal zijn bekend of kunnen worden nagemaakt in een laboratorium.
Enkelen daarvan kunnen wel in een laboratorium worden nagemaakt en via zuivel of voedingssupplementen worden ingenomen. Dit geldt voor de probiotica voor mens en dier.
Voor mensen zijn er veel verschillende probioticapreparaten op de markt gebracht.
De meeste daarvan koop je in poeder of tabletvorm bij de drogisterij, apotheek of gezondheidswinkel.
Er zijn echter ook probiotica met goede melkzuurbacteriën die wij mensen via zo een flesje uit de supermarkt kunnen nemen. Voor baby’s worden er goede bacteriën aan opvolgmelk toegevoegd, zodat de baby ook als je geen borstvoeding kan geven, de juiste bacteriën binnenkrijgt.
Maar ook ongepasteuriseerde, rauwe melk kan ook worden ingezet als probiotica.
Probiotica voor honden is meestal als supplement verkrijgbaar die je makkelijk met de voeding kan mengen. Zo zijn er poeders of capsules die bijvoorbeeld zo door de voeding gemengd kunnen worden.
De gezondheidsvoordelen van probiotica
Probiotica supplementen kunnen zeer belangrijk zijn om de darmwand weer te herstellen.. De bacteriestammen die in veel vrij verkrijgbare supplementen worden gebruikt helpen mee het slijmvlies in de darm te herstellen.
Daarnaast remmen ze actief de groei van ziektekiemen en bevorderen de aanmaak van goede bacteriën in je darmen. Zo kunnen probiotica actief helpen om het evenwicht in de darmflora weer terug te brengen.
Bij mensen wordt het vaak aangeraden om na een antibioticakuur een probioticakuur te doen.
Wat is de beste Probiotica voor jouw hond?
De reden hiervoor is simpel: antibiotica vecht tegen alle slechte bacteriën en daarbij neemt het ook goede bacteriën mee. En wanneer dit gebeurt, raakt de darmflora uit balans, waardoor slechte bacteriën hun kans grijpen om schade aan te richten.
Neem je na een antibioticakuur probiotica dan kan de balans zich in je darmen mogelijk sneller herstellen.
Voor honden geldt exact hetzelfde. Ook bij hen kan een antibioticakuur veel schade aan de darmen aanrichten. Zorg dat je eerst de antibioticakuur afmaakt en geef je trouwe vriendje dan een probioticakuur om de darmflora weer in goede orde te herstellen.
Gebruik echter antibiotica en probiotica niet tegelijk, want dan kan de antibiotica zijn werk niet doen.
Overigens helpt probiotica ook actief mee om een leaky gut te herstellen.
Want dankzij zijn verzachtende en helende werking helpt het de darmwand te herstellen, bevordert probiotica de groei van goede bacteriën en helpt het zo mee om de gelederen te sluiten door de gaten te dichten.
Alle problemen die samenhangen met een lekkende darm bij de hond worden tevens aangepakt. Je hond heeft steeds minder last van de spijsvertering, de dunne ontlasting wordt dikker en huidproblemen verdwijnen.
Reis je veel met je huisdier? Een ander klimaat, zwemmen in zee en het reizen zelf kan ook zo zijn weerslag hebben op de darmgezondheid van je hond. Neem daarom ook probiotica mee op reis, zodat je je hond zijn darmflora kan ondersteunen wanneer dat nodig is.
Waarom heeft mijn hond probiotica nodig?
Als je hond een lekkende darm heeft, is probiotica echt een aanrader. Maar als hij geen klachten heeft, heeft hij dan ook probiotica nodig?
Wanneer je hond een eenzijdig dieet heeft, zonder uitgebalanceerde voeding, dan kan probiotica een goede aanvulling zijn om de darmflora gezond te houden.
Is je hond overgevoelig voor bepaalde koolhydraten of eiwitten? Dan raakt de darmflora van slag. Probiotica kan daar een grote ondersteuning bij bieden.
Zijn de puppy’s van je hond via een keizersnede ter wereld gebracht? Moeder en pups hebben dan ook extra probiotica nodig. Moeders om te herstellen, de kleintjes om de darmflora optimaal te laten ontwikkelen.
Geef ook probiotica als je je hond ontwormt. Vooral met een medicinale ontworming kunnen de darmen geïrriteerd raken. Dankzij probiotica kan het zijn dat je hondje er dan veel minder last van heeft. Dat is wel zo fijn, want onder ontwormen kom je soms gewoon niet uit.
Wij raden aan om je hond niet met chemische middelen te ontwormen, er zijn voldoende natuurlijke ontwormingsmiddelen te vinden.
En als je hond door omstandigheden sowieso een lagere weerstand heeft (bijvoorbeeld door een chronische ziekte of ouderdom) dan kan probiotica mee helpen om de weerstand aanzienlijk te verhogen.
Kortom: je kan je hond probiotica geven wanneer de weerstand een handje geholpen moet worden, na een operatie, na gebruik van antibiotica, tijdens een dieet, bij gezondheidsklachten en een lekkende darm.
Je mag het dagelijks geven, maar vaak is dat helemaal niet nodig. Vooral niet bij een uitgebalanceerd, biologisch dieet.
Welke soorten probiotica zijn er voor mijn hond?
Voor mensen is probiotica gewoon in de supermarkt (zuivelschap), drogisterij, apotheek en het reformhuis verkrijgbaar.
Soms krijg je het op recept van je huisarts, maar dan nog gaat het om een vrij verkrijgbaar product.
Voor huisdieren en honden zijn er ook diverse soorten probiotica verkrijgbaar. Bijvoorbeeld via de dierenspeciaalzaak, van de dierenarts of door deze online aan te schaffen.
Probiotica voor honden is verkrijgbaar in verschillende toedieningsvormen. Zo zijn er spuitjes met een pasta die je bij de hond in zijn bek leegspuit. Verder zijn er pillen, poeders, drankjes en smakelijke brokjes die je met het voer van je hond kan vermengen.
Wij hebben hele handige probiotica capsules om door de voeding te mengen
Om ervoor te zorgen dat je hondje de probiotica ook opsmikkelt, is er voor gezorgd dat het voor honden smakelijk is.
Sommige producten hebben zelfs geen smaak, zodat je hond het gewoon opeet met bijvoorbeeld zijn graanloze brokken of het rauwe vlees – net wat voor een dieet je hond heeft.
Veel probiotica supplementen zijn gecombineerd met prebiotica.
Dit is waar prebiotica en probiotica bij honden goed voor zijn.
Prebiotica helpt – zoals je eerder kon lezen – de groei van goede darmbacteriën te stimuleren. Door een pre- en een probiotica tegelijk te geven bereik je sneller resultaat in het herstel van de darmflora van je lieve vriendje.
En dat is wel zo prettig.
Prebiotica is er ook als los supplement. Wil je beide geven, dan raden wij een combi-supplement aan, zodat je altijd de juiste verhoudingen pre- en probiotica aan je hond geeft.
De probiotica voor de hond is gemakkelijk mee te nemen – ook op reis. Vooral de capsules zijn ideaal. Deze hoeven namelijk niet in een koelkast bewaard te worden en zijn niet gevoelig voor temperatuurwisselingen.
Zijn probiotica veilig?
Ja, het gebruik van probiotica bij honden is volkomen veilig als je maar de juiste producten aanschaft én de dosering niet overschrijdt.
Let altijd wel op dat je een door de EU goedgekeurd probiotica kiest, wanneer je deze online koopt. Het is daarom aan te raden om via Nederlandse webshops de probiotica aan te schaffen. Zo weet je zeker dat je een veilig en goedgekeurd supplement in huis haalt.
Daarnaast worden voor honden ook probiotica supplementen gemaakt, zoals deze voor mensen worden samengesteld: op basis van lichaamseigen bacteriestammen.
Het lichaam herkent deze meteen en daardoor worden ze goed opgenomen.
De supplementen voor honden maken daarnaast veel gebruik van natuurlijke ingrediënten, zoals veilige kruiden en planten. Dieren staan zeer dicht bij de natuur en de natuurlijke ingrediënten worden daardoor vele malen makkelijker opgenomen. En het is beter voor je lieve hond.
Maar wat zijn de mogelijke bijwerkingen van Probiotica voor jouw hond?
Puur natuur; je hond weer in balans
De natuur zit zo in elkaar dat er altijd kruiden en andere voedingsstoffen te vinden zijn die het lichaam helpen te helen.
Dat geldt voor mensen en voor honden.
En aangezien je hond nog dichter bij de natuur staat, is het goed om de darmen weer gezond te maken met behulp van natuurlijke voeding en supplementen.
De beste voedingsmiddelen voor gezonde darmen
Gezonde darmen houden van natuurlijke producten. Deze verteren veel gemakkelijker dan kunstmatig geperste brokken die ook nog eens de ontlasting verminderen. Bij de dierenspeciaalzaak is er zeer veel om uit te kiezen voor je doldwaze pup, volwassen hond of senior maatje.
Zo kun je voor de meest gezonde darmflora je hond rauw vlees geven. Dit is er in vele smaken. En omdat alles van het dier – zelfs botten – in het vlees is verwerkt, weet je zeker dat je hond alle vitaminen en mineralen binnen krijgt.
De spijsvertering weet ook precies wat hij met dit rauwe product moet doen, waardoor je een gezonde, vrolijke hond in huis hebt met bakken energie. Omdat de botten niet zijn gekookt kunnen ze niet splijten en daardoor scherpe, puntige stukjes veroorzaken.
Wil je je trouwe vriendje liever geen rauw vlees voor zetten? Maar zijn brokken ook niet je favoriet?
Er is ook bijvoorbeeld zacht gestoomd vleesof blikvoeding voorzien van groenten waarin ook alle voedingsstoffen bewaard zijn gebleven.
Vanzelfsspreken is het wel van belang om naar de kwaliteit van de voeding te kijken.
Omdat je je hond vlees geeft dat niet bewerkt is met conserveringsmiddelen en dergelijke, verwerkt het lichaam dit opperbest en blijft de darmflora zoveel mogelijk in tact.
Iedere hond is anders en dankzij een gezond voedingsprogramma toegespitst op jouw hond, zal de darmflora zich herstellen en krijg jij er een vrolijke, gezonde hond voor terug.
Bovendien blijft met gezonde, biologische voeding zonder conserveringsmiddelen de darmflora van de hond gezond en op peil.
Samenvatting
Een gezonde darmflora is voor je hond net zo belangrijk als voor jou. We vatten de belangrijkste punten nog even voor je samen.
De darmflora bestaat uit een samenstelling van bacteriën die ervoor zorgen dat de darmwand beschermt blijft, onder meer door het darmslijmvlies te beschermen.
De darmflora heeft verschillende taken. Het helpt mee met het op peil houden van het immuunsysteem en met de spijsvertering.
Om optimaal zijn werk te doen, moet het delicate milieu van de darmflora in balans zijn. Door middel van een gevarieerde voeding hou je deze balans het beste in staat.
Als de balans van de darmflora verstoord wordt, verminderd het immuunsysteem en kunnen er allerlei maag- en darmklachten ontstaan. In zeer ernstige gevallen ontstaat er een lekkende darm.
De balans in de darmflora kan verstoord worden door:
- stress;
- antibiotica;
- verkeerde voeding met veel suikers;
- voeding met gemodificeerde voedingsstoffen;
- chemische bestrijdingsmiddelen.
Bij een lekkende darm is de darmwand onbeschermd en kunnen slechte bacteriën stiekem door de darmwand heen lekken de bloedbaan in.
Dit kan allerlei gevolgen hebben, variërend van lusteloosheid tot en met overgewicht en allerlei allergische reacties.
Probiotica kan helpen om de darmflora weer beter op peil te brengen.
Probiotica is de verzamelnaam voor goede bacteriën in de darmflora. Het is ook de naam voor de voedingssupplementen met goede bacteriestammen.
In de supplementen worden niet alle bacteriestammen meegenomen (dat zou onmogelijk zijn), maar wel degene die een hond het hardst nodig heeft om te herstellen.
Veel probiotica supplementen zijn gecombineerd met prebiotica. Prebiotica stimuleert de groei van goede bacteriën in de darmen van je hond.
Je hoeft niet altijd probiotica te geven. Het is vooral belangrijk om een leaky gut (lekkende darm) te helpen genezen, als kuur na een antibiotica kuur en wanneer je hond wel een steuntje kan gebruiken bij de weerstand.
Bezoek ook de dierenarts als je vermoedt dat je hond een verstoorde balans heeft in de darmflora of een lekkende darm heeft.
Het gebruik van probiotica supplementen is geheel veilig.
Gebruik wel speciale probiotica of pre- & probiotica supplementen speciaal voor huisdieren. En gebruik producten die zijn goedgekeurd in de EU.
Hou na gebruik de darmflora van je hond in stand door middel van goede, eerlijke, biologische en vooral organische voeding. Voeding en kruiden helpen ook mee om de darmen in balans te houden.
Naast probiotica kun je ook eens kijken naar superfoods zoals: Kurkuma en Kokosolie.
Welk merk probiotica is de beste keuze?
Hoe vind je de beste probiotica voor jouw hond? Bekijk hier het artikel: Beste Probiotica Hond.
Het aanbod voor honden aan supplementen is enorm! Kwaliteit varieert echter, dus zorg ervoor dat je een product kiest met een optimale mix van bacteriën en diverse stammen.
Let goed op bij het bestellen en kies voor kwaliteit - een zorgvuldig samengesteld supplement. Het kost misschien iets meer, maar probiotica voor je hond die niet effectief zijn, is zonde van je geld.
En er zijn diverse vormen waarin je Probiotica kunt toedienen.
HeroDogfood biedt een supplement aan waarvan wij overtuigd zijn dat het vele anderen overtreft op zowel goede het gebied van natuurlijke ingrediënten veiligheid, effectiviteit en gezondheidsbevorderende kracht. Dit is een supplement met een breed scala aan probiotica.
Wat is het geheim achter goede Probiotica?
Probiotica supplementen spelen een cruciale rol bij het herstellen van de darmwand. De diverse bacteriestammen in veel van deze gemakkelijk verkrijgbare supplementen dragen bij aan het herstel van het slijmvlies in de darm.
Bovendien bestrijden ze actief ziektekiemen en stimuleren ze de groei van nuttige bacteriën in je gevoelige darmen. Probiotica zijn dus een geweldige manier om het evenwicht in je darmflora te herstellen.
Blog darmproblemen hond