• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Probiotica hond: Belangrijk voor een gezonde darmflora

Probiotica hond: Belangrijk voor een gezonde darmflora

De darmen van jouw hond zijn essentieel voor een optimale gezondheid en uiteindelijk een gezonde darmflora!

Het grootste deel van de bacteriën huist zowel bij mensen als dieren in het darmstelsel, waar ze een belangrijke rol spelen bij het spijsverteringsproces. De darmen moeten goed bevolkt zijn en blijven – met een optimaal niveau van goede bacteriën – om het immuunsysteem sterk te houden. Als slechte bacteriën in de de darmen de overhand nemen, dan heeft een hond een groot probleem, omdat dit zich meestal uit in gezondheidsproblemen, zoals dunne ontlasting, diarree, darmklachten en ziektes.

Gelukkig kun je met Probiotica voor honden veel problemen oplossen. Probiotica Hond supplementen zijn bedoeld om het aantal goede darmbacteriën in de darmflora te laten toenemen. Geschikte supplementen zullen er voor zorgen dat de darmen van onze honden worden voorzien van de juiste bacteriën. En een optimale gezondheid is uiteindelijk wat we willen voor onze honden, toch?

DE DARMFLORA VAN HONDEN, ZO WERKT HET

Het meest belangrijke onderdeel van het immuunsysteem van mensen en honden is dus de darmflora.

darmflora hond, probiotica hond, darmproblemen hond

In een optimale situatie houdt de darmflora de darmen gezond en sterk en dus het lichaam sterk, want 60 tot 80 procent van honden hun immuunsysteem bevindt zich in de darmen.

Een gezonde darmflora is dus belangrijk!

Verschillende bacteriefamilies leven in diverse verhoudingen met elkaar samen in de darmen en de maag.

Zolang de aanwezige gunstige én de schadelijke (ongunstige ziekmakende) bacteriën van de darmflora met elkaar in evenwicht zijn, is er in principe niets aan de hand.

Maar wanneer de balans tussen de aanwezige nuttige en ongunstige, schadelijke bacteriën is verstoord, en er dus niet voldoende nuttige bacteriën aanwezig zijn in het maag-darmkanaal, kunnen daar gezondheidsproblemen uit voortkomen.

DE DARMFLORA & EEN OPTIMALE WEERSTAND

Honden hun weerstand? 

Die begint dus in de darmen! Zonder een goede darmflora, geen goede gezondheid!

70% van het immuunsysteem zit in de darmen hond

De goede bacteriën leven vooral op de wanden van de dunne darm van de hond, waar het grootste gedeelte van de spijsvertering plaatsvindt en zij de darmwand bewaken. Zolang ze de darmwand goed bedekken, ontstaan er weinig tot geen klachten vanuit de buik.

Schadelijke indringers komen zo nu en dan in de darmen terecht, maar als de darmen gezond zijn krijgen de indringers niet de kans zich te nestelen en worden weer afgevoerd, omdat de gunstige bacteriën van de darmflora in balans zijn. In deze situatie wordt rotting voorkomen en vindt er gezonde spijsvertering plaats in maag en darmen.

Wat zorgt ervoor dat de darmflora uit evenwicht raakt?

Er is soms weinig voor nodig om de darmflora te verstoren, maar er is meer voor nodig om de boel echt goed uit balans te brengen. Hoe de darmflora uit evenwicht raakt en welke gevolgen dat heeft, zetten we hier uiteen.

Rommelen de darmen van je hond?

Als we de darmflora van een hond vergelijken met een natuurgebied, dan is het makkelijk te begrijpen dat vervuiling de delicate flora van maag en darmen aanzienlijk kan verstoren.

Waar stukken plastic en lege blikjes frisdrank de natuur vervuilen, kunnen suiker, antibiotica, een bacteriële infectie, chemische bestrijdingsmiddelen (bijvoorbeeld om teken en andere nare parasieten te weren) en genetisch gemodificeerde voeding de darmflora uit balans brengen, waarbij slechteriken de plekjes van de nuttige bacteriën op de darmwand inpikken en allerlei vervelende symptomen teweegbrengen, zoals diarree.

voor een gezonde darmflora voor jouw hond

Kijk ook maar naar jezelf, als je drie dagen lang frietjes eet, dan gaat je lichaam protesteren: je darmen rommelen en je krijgt misschien wel last van een dunnere ontlasting, diarree en pijn in je buik.

De meest voorkomende oorzaken van een darmflora bij honden en katten die uit balans is

De top 6 darmflora verstoorders zijn:

 • antibiotica;
 • stress;
 • teveel suiker in het eten (vaak het geval bij hondenbrokken);
 • genetisch gemodificeerd voer;
 • graan in het voer (vaak het geval bij brokken);
 • blootstelling aan gifstoffen en bestrijdingsmiddelen (denk aan ontwormingsmiddelen en vaccinaties).

Overigens is het niet altijd te voorkomen dat je hond blootgesteld wordt aan stress en soms heeft je hond gewoon antibiotica of andere medicatie nodig.

Wat zijn de symptomen van een darmflora die uit balans is?

De volgende problemen zijn meestal terug te linken naar darmen die uit balans zijn / darmproblemen:

 • overgewicht;
 • diarree;
 • winderigheid;
 • slechte spijsvertering;
 • obstipatie;
 • maagproblemen;
 • huid- en vachtproblemen;
 • allergische reacties;
 • voedselovergevoeligheid.

Natuurlijk is één wind of een keertje diarree geen reden tot paniek. Maar heeft jouw hond vaak last van een harde, borrelende buik, winderigheid, stelselmatige diarree of andere symptomen, dan is het verstandig om extra alert te zijn.

Een lekkende darm ofwel leaky gut

De ene keer is de darmflora meer in balans dan een andere keer. Meestal herstelt de balans zichzelf als een gezonde levensstijl weer is opgepakt of wanneer ziektekiemen volledig zijn bestreden.

Maar wat als de slechte bacteriën de strijd van de goede hebben gewonnen?

Zoals gezegd bevinden de nuttige bacteriën zich op de darmwand, waar ze een stevig netwerk vormen zodat slechte bacteriën niet zomaar je lichaam in kunnen reizen.

Door gezondheidsproblemen, medicatie en de andere balans verstorende factoren, kunnen er gaten in deze verdedigingslinie ontstaan.

De slechte bacteriën grijpen dan graag hun kans en vullen deze gaten op. Hierdoor kunnen ze stiekem de bloedbaan bereiken met alle gevolgen van dien.

Wanneer de balans dusdanig is verstoord en de slechte bacteriën de overhand hebben genomen ten opzichte van de gunstige, dan spreken we van dysbiose. Behandel je dysbiose bij een hond niet, dan kan dat uiteindelijk leiden tot een lekkende darmwand ofwel leaky gut. Het lekken in de naam lekkende darm betekent niet dat je hond ontlasting zal lekken.

In het geval van een lekkende darm is het circuit van de juiste darmbacteriën niet goed gesloten, waardoor schadelijke bacteriën via de darmwand de bloedbaan in ‘lekken’.

HOE BEREIK JE EEN OPTIMALE DARMFLORA BIJ HONDEN?


Probiotica is de verzamelnaam voor producten die grote aantallen goede, levende darmbacteriën bevatten die lijken op de lichaamseigen goede bacteriën in de darmflora van honden.

DE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN PROBIOTICA

Het doel van deze goede, levende darmbacteriën in probiotica is om de gezondheid te bevorderen door het evenwicht in de darm te verbeteren en te herstellen.

Probiotica is in staat om de weerstand te ondersteunen en bescherming te bieden tegen infecties, ziektes en darmproblemen. Daarnaast heeft probiotica een positief effect bij het opnemen van voedingsstoffen en het optimaliseren van de spijsvertering.

Hoe werkt Probiotica precies?

Probiotica supplementen kunnen zeer belangrijk zijn om de darmwand weer te herstellen. De bacteriestammen die in veel vrij verkrijgbare supplementen worden gebruikt helpen mee het slijmvlies in de darm te herstellen.

Daarnaast remmen ze actief de groei van ziektekiemen en bevorderen de aanmaak van nuttige bacteriën in je darmen. Probiotica kunnen actief helpen om het evenwicht in de darmflora weer terug te brengen.

de beste probiotica voor honden

Bij mensen wordt het vaak aangeraden om na een antibioticakuur een probiotica kuur te doen. De reden hiervoor is simpel: deze medicatie vecht tegen alle slechte bacteriën en daarbij neemt het ook nuttige bacteriën mee. En wanneer dit gebeurt, raakt de darmflora uit balans, waardoor slechte bacteriën hun kans grijpen om schade aan te richten.

Voor honden geldt exact hetzelfde. Ook bij hen kan een antibioticakuur veel schade aan de darmen aanrichten.

Let wel! Gebruik antibiotica en probiotica niet tegelijk, want dan kan het medicijn zijn werk niet doen.

Overigens helpt probiotica ook actief mee om een leaky gut te herstellen, want dankzij zijn verzachtende en helende werking helpt het de darmwand te herstellen en bevordert probiotica de groei van goede bacteriën en helpt het zo mee om de gelederen te sluiten door de gaten te dichten.

probiotica hond voor een lekkende darm


Waarom zou je Probiotica voor honden gebruiken?

Als je hond een lekkende darm heeft, is Probiotica Hond een aanrader. Maar als hij geen klachten heeft, heeft hij dan ook probiotica nodig?

Wanneer honden een eenzijdig dieet hebben, zonder uitgebalanceerde voeding, dan kan Probiotica Hond een perfecte aanvulling zijn om de darmflora vitaal te houden.

Is je hond overgevoelig voor bepaalde koolhydraten of eiwitten? Dan raakt de darmflora van slag. Probiotica hond kan daar een grote ondersteuning bij bieden.

Zijn de puppy’s van je hond via een keizersnede ter wereld gebracht? Moeder en pups hebben dan ook extra probiotica nodig. Moeders om te herstellen, de kleintjes om de darmflora optimaal te laten ontwikkelen de eerste maanden na de geboorte.

Geef ook probiotica als je je viervoeter ontwormt. Vooral met een medicinale ontworming kunnen de darmen geïrriteerd raken.

Wij raden aan om je hond niet met chemische middelen te ontwormen, er zijn voldoende natuurlijke ontwormingsmiddelen te vinden.

Als je hond door omstandigheden sowieso een lagere weerstand heeft (bijvoorbeeld door een chronische ziekte of ouderdom) dan kan probiotica helpen om de weerstand aanzienlijk te verhogen.

Kortom: je kan je probiotica geven wanneer de weerstand een handje geholpen moet worden, na een operatie, na gebruik van medicatie, tijdens een dieet, bij gezondheidsklachten en een lekkende darm. Dezelfde gezondheidsvoordelen gelden voor katten.

Welk merk kun je het beste kopen?

Probiotica voor honden kopen? Er zijn ontzettend veel soorten supplementen verkrijgbaar op de markt. Het ene type product is kwalitatief beter dan het andere. Van belang is dat je een product aanschaft dat de meest optimale samenstelling van bacteriën bevat met een diversiteit aan stammen. Let hierop als als je een supplement besteld. Ga alleen voor kwaliteit, dus een product dat nauwkeurig samengestelde stoffen bevat. Ja dat kost wat meer, maar probiotica gebruiken wat simpelweg niet goed zijn werk doet is weggegooid geld.

Happy Dog Academy heeft een supplement in het assortiment waarvan wij overtuigd zijn dat het een hoop andere supplementen laat verbleken in veiligheid, zekerheid van werking en gezondheid boostende kracht. Dit is een supplement met een breed spectrum aan probiotica.

Probiotica niet te verwarren met Prebiotica

Probiotica en Prebiotica, twee woorden met slechts één letter verschil. Is Prebiotica niet gewoon hetzelfde als Probiotica? Nee, veel mensen verwarren dit met elkaar. Kort samengevat bestaat probiotica uit levende darmbacteriën en bestaat Prebiotica uit de voeding voor deze bacteriën.


IS HET GEBRUIK VAN PROBIOTICA VEILIG?

Ja, het gebruik voor honden en katten is volkomen veilig als je maar de juiste natuurlijke probiotica producten aanschaft én de dosering per dag niet overschrijdt.

Let wel op dat jedoor de EU goedgekeurd producten kiest, wanneer je deze online koopt.

HOE SNEL WERKT PROBIOTICA BIJ HONDEN?

Dat is een goede vraag. Veel mensen vragen vaak binnen welke termijn kan ik verandering merken. Probiotica werkt niet voor alle honden en katten direct binnen een bepaalde tijd. Wanneer het lichaam niet reageert, nadat het product ongeveer 8 weken achter elkaar is gebruikt, dan kan worden geconcludeerd dat het betreffende product zijn werk niet doet voor jouw huisdier.

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Probiotica hond bijwerkingen: Wat je moet weten over de effecten

Lees Meer...

Giardia bij je hond | Hoe help jij je hond op een natuurlijke wijze van Giardia af

Lees Meer...

​​​​Ontlasting hond | ontlasting heeft een gekke kleur

Lees Meer...

Diarree hond | Wat te doen?

Lees Meer...

De impact van antibiotica op je hond én op zijn darmgezondheid

Lees Meer...

DB-047 Hoe bereik je de optimale darmgezondheid voor jouw hond?

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?