Heb je je ooit afgevraagd of jouw hond probiotica nodig heeft? Het antwoord hangt af van de gezondheid van hun darmen. Net als bij mensen is het behouden van een gezonde en evenwichtige darmmicrobiome van groot belang voor bijna elk aspect van de gezondheid en het welzijn van je hond.
De laatste tijd is ‘darmgezondheid’ een populair onderwerp geworden op het gebied van gezondheid en welzijn.
Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor onze honden. Probiotica voor honden kunnen hierbij helpen.
In dit artikel bespreken we de aanwijzingen dat jouw hond mogelijk probiotica nodig heeft en de vele manieren waarop probiotica de darmgezondheid en het algehele welzijn van je hond kunnen ondersteunen.
Ken de Signalen dat jouw Hond Probiotica Nodig Heeft
In de maag van de hond, specifiek in het maagdarmkanaal (MD-kanaal), bevinden zich talrijke bacteriën.
De basis: De gezondheid van de darm en het microbioom van de hond
Als al deze gezonde bacteriën in evenwicht zijn, is er sprake van een bloeiend microbioom dat de hond ondersteunt bij:
- een goede vertering van de voeding
- het aanmaken en opnemen van vitamines
- het bestrijden van schadelijke ziektekiemen
- het onderhouden van een gezonde connectie tussen de darmen en de hersenen van de hond
Dit evenwicht kan echter worden verstoord door een toename van schadelijke bacteriën, ook wel ‘dysbiose’ genoemd, wat kan leiden tot verschillende infecties of spijsverteringsproblemen.
Wat kan een onbalans in het MD-kanaal van de hond veroorzaken?
Het gebruik van antibiotica, een verandering in het dieet, het behandelen van een vervelende parasiet of zelfs stress kunnen dysbiose veroorzaken, met als gevolg mogelijke buikproblemen voor de trouwe viervoeter.
Mogelijke onaangename symptomen zijn diarree, braken, een opgeblazen gevoel en zelfs een verzwakt immuunsysteem.
Later gaan we dieper in op deze symptomen.
Wat kan een onevenwicht in het Maagdarm-kanaal van de hond teweegbrengen?
Het toedienen van antibiotica, wijzigen van de voeding, het oplopen van een hinderlijke parasiet of het ondergaan van chronische stress kan leiden tot dysbiose.
Dysbiose verwijst naar een onbalans in de microbiële populatie, meestal in het maagdarmkanaal, waar de gunstige en schadelijke micro-organismen niet meer in de juiste verhouding zijn.
Mogelijke hinderlijke symptomen omvatten diarree, braken, een opgeblazen gevoel en zelfs een verzwakt immuunsysteem. Later zullen we deze symptomen uitgebreider bespreken.
De positieve effecten van probiotica bij honden
Gelukkig is er een manier om een gezonde darmflora bij de hond te behouden zonder naar medicijnen te moeten grijpen. Dat kan, zoals je misschien al dacht, met behulp van speciale hondenprobiotica.
Dit zijn voedingssupplementen die levende micro-organismen zoals bacteriën of gisten bevatten, ontworpen om de darmflora weer in balans te brengen. Gezien het gevoelige spijsverteringssysteem van honden adviseren dierenartsen vaak probiotica.
Ze functioneren door het verhogen van het aantal goede micro-organismen in de maag van de hond. Op deze wijze dragen ze bij aan het herstel van een gezond microbioom, wat ten goede komt aan de algehele gezondheid en het welbevinden van de hond.
Wanneer heeft een hond probiotica nodig?
Hoe weet je wanneer het raadzaam is om probiotica aan de hond te geven?
Naast het aanpakken van spijsverteringsproblemen kunnen probiotica voor honden ook worden ingezet bij diverse andere gezondheidskwesties die de hond kan ervaren.
1. DIARREE
Als je hond diarree heeft, kun je ervan uitgaan dat er iets niet goed gaat in hun maag. Of de oorzaak nu stress, slecht voedsel of spijsverteringsproblemen is, het is belangrijk om de bacteriën die de onbalans in de darmen veroorzaken, aan te pakken.
Probiotica voor honden zijn een goede oplossing om diarree te verminderen door het aantal schadelijke bacteriën in de darmen te verminderen en alle nare symptomen die daarop volgen, te elimineren.
2. ANDERE SPIJSVERTERINGSKLACHTEN
Heeft je hond last van obstipatie, gasvorming of een opgeblazen gevoel? Dit zijn aanwijzingen dat hun darmmicrobioom uit balans is en herstel nodig heeft.
Als je regelmatig borrelende geluiden uit de buik van je hond hoort of hun ontlasting is onregelmatig – is het tijd om te overwegen je huisdier probiotische supplementen te geven.
3. VOEDSELALLERGIEËN
Droge huid, uitslag, jeuk en zwelling rond de lippen en ogen zijn allemaal symptomen van allergieën bij honden.
Probiotica kunnen honden met allergieën helpen door het histaminegehalte te verlagen en ontstekingen in de darmen te kalmeren, wat op zijn beurt de ongemakkelijke symptomen verlicht die ze ervaren.
4. ANTIBIOTICA
Antibiotica kunnen enorm nuttig zijn in de strijd tegen verschillende bacteriële ziekten en infecties, maar ze kunnen ook de darmen van je hond verstoren door hun darmmicrobioom te ontwrichten.
Daarom worden probiotica vaak aanbevolen samen met antibiotica, om de balans in de darmen te behouden en deze opnieuw te bevolken met goede bacteriën.
Terwijl je hond antibiotica krijgt (en ook een tijdje daarna), is het goed om probiotica te geven om een darmonevenwicht te vermijden.
5. GEWICHTSVERLIES
Wanneer het darmmicrobioom van een hond uit balans is, kan dit leiden tot slechte voeding en gewichtsverlies.
Het spreekt voor zich, maar als je merkt dat je pup gewicht verliest, moet je hem onmiddellijk naar de dierenarts brengen. Alleen als alle andere onderliggende aandoeningen zijn uitgesloten, kun je aannemen dat je hond simpelweg niet genoeg voeding uit hun voedsel haalt.
Als dit bekend klinkt, is het misschien tijd om het dieet van je hond te heroverwegen. Dit kan onder andere de toevoeging van probiotica en andere supplementen of maaltijdtoppers aan hun voedsel inhouden.
Een gezonde darmflora produceert enzymen en eiwitten die de spijsvertering ondersteunen. Wanneer dit proces niet goed werkt, kunnen probiotica helpen door het microbioom in balans te brengen en het aantal spijsverteringsenzymen te verhogen.
Met andere woorden, je pup zal in staat zijn om de voedingsstoffen uit hun veoding beter op te nemen.
6. GISTINFECTIE
Een kleine hoeveelheid gist is meestal aanwezig in de darmen en op de huid van je hond, maar gistinfecties kunnen optreden bij een overgroei van de schimmel Candida.
Door het darmmicrobioom in balans te brengen, kunnen probiotica helpen gistinfecties zoals deze te beheersen (samen met andere behandelingen of medicatie, afhankelijk van de aandoening).
7. STRESS Net als bij mensen kan stress de darmgezondheid van je hond ernstig beïnvloeden. Wanneer ze worden blootgesteld aan een stressvolle omgeving of grote veranderingen in hun omgeving, kunnen honden angstig worden. Dit weerspiegelt uiteindelijk in hun darmen en kan leiden tot allerlei spijsverteringsproblemen.
Omdat stress de darmgezondheid van je hond kan beïnvloeden, is het een goed idee om hondenprobiotica bij de hand te hebben tijdens het reizen of verhuizen. Dit kan helpen om maagproblemen of diarree te voorkomen.
8. VOOR IMMUNITEITSONDERSTEUNING
Het darmmicrobioom van een hond is nauw verbonden met hun algehele gezondheid en immuunsysteem.
Als er dus iets misgaat met de darmen, zal dit impact hebben op het hele lichaam van je hond – evenals hun immuunreactie op verschillende infecties en ziekten.
Overzicht van waardevolle probiotische stammen
Een overzicht van Probioitische stammen en waar ze typisch goed voor zijn, gebaseerd op bestaande studies en klinische ervaringen:
- Bacillus coagulans: Bevordert een gezonde darmflora en kan helpen bij het verminderen van darmontstekingen.
- Bifidobacterium animalis (stam AHC7): Helpt bij het behandelen van acute diarree en kan de algehele darmgezondheid bevorderen.
- Bifidobacterium bifidum: Draagt bij aan een gezond immuunsysteem en kan de symptomen van het prikkelbare darm syndroom verminderen.
- Bifidobacterium longum (BL999): Staat bekend om zijn positieve effect bij angststoornissen en het bevorderen van mentale gezondheid, naast het ondersteunen van de darmgezondheid.
- Enterococcus faecium (stam SF68): Bevordert een gezonde darmflora en kan bijdragen aan een sterk immuunsysteem.
- Lactobacillus acidophilus: Staat bekend om het verbeteren van de kwaliteit en frequentie van de ontlasting, evenals het bevorderen van een gezonde darmflora.
- Lactobacillus casei: Kan helpen om minder vaak diarree en andere buikklachten door antibiotica te krijgen.
- Lactobacillus plantarum: Heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van darmontstekingen en het verbeteren van de darmgezondheid.
- Lactobacillus rhamnosus (stam LGG): Deze stam wordt vaak gebruikt in studies naar diarree bij mensen en er wordt aangenomen dat het ook bij honden kan helpen met diarree en andere spijsverteringsproblemen.
Het is belangrijk om op te merken dat hoewel deze stammen bekend staan om deze voordelen.