• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • De onbekende verbinding tussen stress, angst en de darmgezondheid van honden

De onbekende verbinding tussen stress, angst en de darmgezondheid van honden

Heb je je ooit afgevraagd of de spijsvertering van je hond invloed heeft op hoe hij zich gedraagt?

Het blijkt dat er een wederzijdse communicatie is tussen de darmen en de hersenen van je hond.

Je weet wellicht al dat de gezondheid van je hond sterk verbonden is met zijn darmgezondheid. Maar kan hetzelfde principe ook van toepassing zijn op zijn emotioneel welzijn zoals het verminderen van stress of angst?

Lees ook dit artikel: de relatie tussen angst en stress bij honden en de darmflora

Probiotica, zoals bepaalde soorten goede bacteriën, kunnen helpen bij de behandeling van maag- en darmklachten bij stoornissen zoals Prikkelbare Darm Syndroom (IBS)1.

wat probiotica kan doen bij stress en angst bij honden

Steeds meer recente onderzoeken laten zien dat probiotica ook kunnen helpen om angst en stress te verminderen en de stemming te verbeteren bij mensen en dieren met IBS en chronische vermoeidheid 2,3,4. 

Een recente studie bij muizen liet bijvoorbeeld zien dat een combinatie van de bacteriën Lactobacillus helveticus en Bifidobacterium longum angst verminderde bij dieren en positieve effecten had op de psychologie en een verlaging van het stresshormoon cortisol.

Ook al weten we nog niet precies hoe dit werkt, sommige probiotica kunnen ontstekingen verminderen, stress in het lichaam verlagen en de voedingstoestand verbeteren. Dit zou kunnen leiden tot een toename van BDNF, een stofje dat te maken heeft met depressie en angst.

Hoe kan de darmen van jouw hond de gemoedstoestand beïnvloeden?

Heb je ooit ervaren dat wanneer je darmen blij zijn, je geest ook gelukkiger lijkt te zijn?

Interessant is dat wetenschappers een link hebben ontdekt tussen onze darmbacteriën, probiotica, en onze gemoedstoestand.

Kort gezegd:

Sommige van deze vriendelijke bacteriën, zoals Lactobacillus helveticus en Bifidobacterium longum (deze bacteriestam zit in onze probiotica premium plus formule), lijken angst bij dieren te verminderen en het stressgerelateerde hormoon cortisol bij dieren te verminderen.

Dus, goede darmbacteriën kunnen goed zijn voor je hersenen en de manier waarop je je voelt.

Kunnen Probiotica helpen om angst en stress te verminderen?

Wist je dat probiotica ook een rol kan spelen bij het omgaan met stress en angst?

Er zijn aanwijzingen die laten zien dat bepaalde stammen van probiotica, zoals Lactobacillus reuteri (deze bacteriestam zit ook in onze probiotica), angst kunnen verminderen en de hoeveelheid stresshormoon, corticosteron, kunnen beperken bij muizen.

Corticosteron is een belangrijk stofje dat gemaakt wordt in de bijnieren van dieren (maar niet bij mensen).

Dit stofje helpt dieren wanneer ze stress hebben. Als een dier bijvoorbeeld schrikt of bang is, maakt het lichaam meer corticosteron aan. Dit zorgt ervoor dat het dier alert wordt en snel kan reageren.

Het helpt ook om energie vrij te maken, zodat het dier snel kan wegrennen als dat nodig is. Corticosteron helpt dus dieren om goed om te gaan met spannende of moeilijke situaties!


Ze lijken dit te doen door bepaalde receptoren in het centrale zenuwstelsel te beïnvloeden, wat verband houdt met hun stemming en stressreacties.

Fascinerend, toch?

Zijn Probiotica het nieuwe antidepressivum?

Kan een dagelijkse dosis probiotica de sleutel zijn tot een betere geestelijke gezondheid van je hond?

Dat is de kernvraag. 

Sommige onderzoeken suggereren dat bepaalde probiotica-stammen zoals Bifidobacterium infantis antidepressieve eigenschappen kunnen hebben.

In feite heeft onderzoek aangetoond dat chronische toediening van B. infantis enkele kenmerken kan onderdrukken die in verband worden gebracht met depressie, zoals het verminderen van ontstekingsbevorderende cytokines en het verhogen van plasma tryptofaan, een bouwsteen van het “feel-good” hormoon serotonine 1,5.

Kort gezegd:

Het maakt minder stofjes aan die ontstekingen kunnen veroorzaken en zorgt ervoor dat er meer van een bepaald stofje in het bloed komt, tryptofaan genoemd, dat nodig is om een ander stofje te maken waar je blij van wordt, namelijk serotonine.

Wat betekent dit alles voor onze geestelijke gezondheid?

Is het mogelijk dat in de toekomst een op maat gemaakte mix van probiotica zou kunnen bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid (zowel darmen als hersenen) van onze honden?

Hoewel we nog niet alle antwoorden hebben, suggereren steeds meer onderzoeken dat probiotica de geest en gedrag op interessante manieren kunnen beïnvloeden.

Maar het is cruciaal om te onthouden dat het effect dat ze hebben sterk kan variëren tussen verschillende bacteriestammen.

Toch werpt het een intrigerend licht op hoe diep de connectie tussen de darmen van onze honden en het brein gaat, zeker als je een hond hebt die veel last heeft van angsten.

Bronnen:

1: O’Mahony L, McCarthy J, Kelly Pet al.Lactobacillus and bifidobacteri-um in irritable bowel syndrome:symptom responses and relationshipto cytokine profiles.Gastroenterol-ogy2005;128: 541–51

2,3,4: LoganAC,KatzmanM.Majordepressive disorder: probiotics may bean adjuvant therapy.Med Hypotheses2005;64: 533–8.22 Rao AV, Bested AC, Beaulne TMet al.A randomized, double-blind,placebo-controlled pilot study of aprobiotic in emotional symptomsof chronic fatigue syndrome.GutPathog2009;1:6.23 Silk DB, Davis A, Vulevic J, TzortzisG, Gibson GR. Clinical trial: theeffects of a trans-galactooligosaccha-ride prebiotic on faecal microbiotaand symptoms in irritable bowelsyndrome.Aliment Pharmacol Ther2009;29: 508–18.

5: Brenner DM, Chey WD.Bifidobacte-rium infantis35624: a novel probioticfor the treatment of irritable bowelsyndrome.Rev Gastroenterol Disord2009;9: 7–15

6: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2982.2010.01664.x


Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Welke probiotica stammen zijn er bij honden?

Lees Meer...

De onbekende verbinding tussen stress, angst en de darmgezondheid van honden

Lees Meer...

Probiotica bij honden en de rol ervan in diergeneeskunde

Lees Meer...

Signalen dat je weet dat je hond Probiotica nodig heeft

Lees Meer...

Een Natuurlijke Probiotica zoals Kefir voor honden

Lees Meer...

De effecten van jeuk en wat probiotica kan betekenen voor jouw hond

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?