Het is heel normaal dat honden angstig zijn of agressie tonen. Naar schatting is zo’n 70% van de gedragsproblemen bij honden toe te schrijven aan één of andere vorm van angst, aldus het Journal of Veterinary Behavior.
Veel van deze gedragsproblemen bij honden kunnen worden verbeterd als de darmflora in balans is. Dat klinkt wellicht een beetje vreemd, dat de bacteriën in de darmen van je hond de gemoedstoestand en dus het gedrag van je hond kunnen beïnvloeden. Er zijn echter steeds meer onderzoeken en dus aanwijzingen die laten zien dat de darm de hersenen beïnvloedt.
Darmen en hersenen communiceren met elkaar. Een hond met een darmflora dat uit balans is, is daardoor een stuk chagrijniger dan een hond waarvan de darmflora wel in balans is, zo blijkt uit talrijke onderzoeken. Hoe dit werkt, legt dit artikel uit.
Spijsverteringskanaal hond
Een van de meest belangrijke taken van het spijsverteringsstelsel is – zoals de naam het al zegt – het verteren van spijs. Eten en drinken dus. Om voedsel te kunnen verteren en er brandstof voor het lichaam van te maken, werken allerlei verschillende micro-organismen in het lichaam heel hard samen. Dit wordt de darmflora genoemd.
Daarnaast speelt de darmflora een zeer grote rol in het immuunsysteem, reguleert het de stofwisseling en – zo blijkt dus uit nieuwe onderzoeken – helpt het je gezond van geest te houden. Dit laatste blijkt uit diverse onderzoeken onder mensen én dieren.
Gezonde darmen, gezonde geest
Tijdens deze studies zijn belangrijke verbanden gevonden tussen een gezonde darmflora en een gezonde geest. Een darmflora die uit balans is, blijkt de emoties te beïnvloeden en kan zelfs een rol spelen bij psychologische stoornissen. Denk hierbij aan angst en depressie.
Uit onderzoeken naar deze relatie tussen de hersenen en de darmflora bij honden is gebleken dat deze kleine organismen in de darmen ook de emoties van honden beïnvloeden en hierdoor angst en agressie in de hand kunnen werken.
Communicatie tussen darmbacteriën en hersenen
Maar hoe werkt dat dan precies?
Darmbacteriën maken bepaalde chemicaliën aan die via de zenuwbanen en hormonen in het lichaam communiceren met de hersenen. Deze verbinding tussen de darm en de hersenen wordt de Darm-Hersen-As genoemd.
Bij klinische studies bij mensen is gebleken dat de darmbacteriën berichten naar de hersenen versturen. Dit worden dan weer ‘chemische berichten’ genoemd. Deze berichten kunnen een grote invloed hebben op iemands stemming.
Hierbij is het wel belangrijk om te weten dat de effecten van deze chemische berichten afhankelijk zijn van de samenstelling van de darmflora. Want ieder micro-organisme in de darmen maakt weer andere chemicaliën aan. Zo kan het ene bericht een kalmerend effect hebben, terwijl een ander bericht bij een darmflora die uit balans is juist angst en depressie kan bevorderen.
Darmberichten en het welzijn van de hond
De meeste onderzoeken naar de communicatie tussen darmbacteriën en de hersenen behandelen de resultaten bij zoogdieren.
Voor de huisdierouders is dat extra fijn, want deze onderzoeken geven duidelijke resultaten voor de gezondheid van hun huisdierkinderen.
Allereerst zijn er veel onderzoeken met muizen die bepaalde probiotische bacteriën gevoed kregen. Het ging hier om Lactobacillus en Bifidobacteriën. Hierbij werd direct gemeten dat de darmen chemische berichten naar het hersendeel stuurden waar de emoties worden gereguleerd. De bacteriën stuurden vooral kalmerende berichten, waardoor angst bij deze muizen aanzienlijk verminderden.
Nu zijn muizen geen honden, maar een gezonde darmflora kan ook voor hen goede gevolgen hebben voor hun emotionele welzijn. Dit blijkt weer uit andere onderzoeken.
Een belangrijke studie voor deze conclusies werd uitgevoerd onder 31 vechthonden die in beslag waren genomen uit een huis waar illegale hondengevechten plaatsvonden.
Onderzoekers namen monsters uit de ontlasting van deze honden en deelden de honden op in twee groepen: honden die duidelijk agressie vertoonden en honden die niet agressief waren tegenover de andere honden.
Na een grondige analyse van de darmflora ontdekten de onderzoekers iets belangrijks: in de ontlasting van de zeer agressieve honden vonden zij hogere concentraties van bepaalde bacteriën in de darmflora die bij de andere groep niet zo hoog aanwezig was.
De onderzoekers concludeerden daaruit dat bepaalde soorten bacteriën in de darmflora in verband gebracht kunnen worden met angst en dus ook de daaruit vloeiende agressie. Door de darmflora te veranderen met probiotica werden de agressieve honden namelijk een stuk rustiger.
Probiotica Hond
Kunnen probiotica voor honden helpen om angst en agressie te verminderen?
Hoewel de darmflora van een hond een steeds veranderd ecosysteem is dat wordt beïnvloed door vele factoren (voeding, medicijnen, leefomgeving, leeftijd), zijn er steeds meer aanwijzingen dat probiotica kan helpen om de darmflora te beïnvloeden en daarmee angst en agressie bij je hond te verminderen.
Probiotica kan zelfs ontstekingen en huidallergieën wegnemen en daarnaast algehele gezondheid van je hond verbeteren.
We weten dat probiotica en een gezonde darmflora van belang zijn in talloze fysieke en psychologische processen van je hond (en van jezelf).
Andere voeding hond kan helpen
Naast probiotica is het ook goed om eens te kijken of je hond niet toevallig een stofje mee krijgt in de voeding waar hij allergisch voor is. Uit een andere studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Veterinary Behavior, kwam naar voren dat een hond na een glutenvrij gehydrolyseerd eiwitdieet een stuk minder agressief was, dan daarvoor.
Het dieet hielp de hond om emotioneel ook in balans te raken. De hond had twee keer een terugval in zijn eerdere agressieve gedrag. Dit was ook direct terug te leiden op de voeding: hij had een ander dieet gekregen. Zodra de hond weer het glutenvrije dieet kreeg voorgeschoteld, werd hij binnen vier dagen een stuk rustiger en dus minder agressief.
Dit was een studie met één hond, maar geeft wel aan dat voeding een belangrijke rol speelt in het emotionele welzijn van je hond.
Lees ook eens het artikel ‘De relatie tussen de darmen én het gedrag van je hond’ voor meer informatie over de relatie tussen een gezonde darmflora en een gelukkige hond.
Bronnen:
- https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/19490976.2018.1460015
- https://www.animalbiome.com/blog/dog-anxiety-aggression-and-links-to-the-gut#:~:text=Their%20conclusion%20was%20that%20certain,sometimes%20linked%20to%20aggressive%20behaviors.
- https://peerj.com/articles/6103/?fbclid=IwAR2t8mcIz6nt30CsixzmuVeu7imhiOBquNUUs0uI4eugFleNY9zAnhtuxJs