• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Welke probiotica stammen zijn er bij honden?

Welke probiotica stammen zijn er bij honden?

In de darmen van zowel mensen als honden bevinden zich talloze micro-organismen, waaronder 800 tot 1000 soorten bacteriën. Deze bacteriën spelen een cruciale rol in verschillende lichaamsfuncties.

Probiotica bij honden, ook wel melkzuurfermenten genoemd, zijn al geruime tijd onderwerp van onderzoek vanwege hun gunstige effecten op het evenwicht van de darmflora en de gezondheid van mens en dier.

In 2001 werd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) probiotica gedefinieerd als “levende micro-organismen die bij inname in voldoende hoeveelheden een positief effect hebben op de gezondheid, bovenop het traditionele effect van voeding.

Sindsdien zijn er meer dan 8.000 artikelen gepubliceerd over dit onderwerp, wat resulteert in een steeds groeiende kennis van de wetenschap en toepassingen van probiotica.

De gezondheid van honden kan ook verbeterd worden met behulp van probiotica, doordat deze bijdragen aan een evenwichtige darmflora en het algehele welzijn.

Sterker nog er zijn diverse studies die zelfs aantonen dat het gedrag van honden kan veranderen, door het veranderen van de darmbacteriën in het maagdarmstelsel. 

Welke type en soorten Probiotica zijn er?

Lactobacillen: Belangrijke Fermentatiebacteriën

Lactobacillen zijn sinds 1901 bekend en zijn in 2020 opnieuw geclassificeerd voor een duidelijkere organisatie. Ze zijn vooral te vinden in melkproducten en gefermenteerd voedsel zoals zuurkool en miso. Hier zijn enkele van de meest bekende lactobacillen:

 • Lacticaeibacillus rhamnosus (voorheen Lactobacillus Rhamnosus)
 • Lactiplantibacillus plantarum (voorheen Lactobacillus plantarum)
 • En anderen zoals L. gasseri, L. casei, L. salivarius, etc.

Bifidobacteriën: Cruciaal voor de Darmen van Zuigelingen

Bifidobacteriën zijn primair gelokaliseerd in de darmen en domineren de microbiota van zuigelingen. Moedermelk stimuleert de groei van bifidobacteriën en hun aantallen fluctueren gedurende ons leven.

Een paar soorten zijn:

 • Bifidobacterium breve
 • Bifidobacterium bifidum
 • En anderen zoals B. longum, B. infantis, B. lactis, etc.

Streptococcus: Een Yoghurtvriend

In yoghurt komen vaak Streptococcus thermophilus en Lactobacillus bulgaricus voor, welke bijdragen aan de smaak en textuur ervan.

Saccharomyces boulardii: De Probiotische Gist

Anders dan bacteriële probiotica is Saccharomyces boulardii een gist die vaak wordt gebruikt voor de behandeling van diarree en andere spijsverteringsproblemen.

Enterococcus faecium: Ondersteuner van de Darmgezondheid

Enterococcus faecium wordt soms als probiotica gebruikt om schadelijke bacteriën in de darmen te bestrijden en daarmee de darmgezondheid te bevorderen.

Bacillus-soorten: De Sporenvormers

Bacillus-soorten zoals Bacillus coagulans en Bacillus subtilis zijn sporenvormende bacteriën die vaak worden toegevoegd aan voedsel en supplementen vanwege hun vermogen om in een inactieve vorm te blijven tot ze de darmen bereiken.

Deze aanvullingen bieden een breder overzicht van de beschikbare probiotische soorten, elk met hun eigen unieke eigenschappen en potentiële gezondheidsvoordelen.

Het is essentieel om op te merken dat verschillende stammen binnen deze soorten hun eigen specifieke effecten kunnen hebben en meer onderzoek is vaak nodig om hun voordelen volledig te begrijpen en te verifiëren.

Elk probiotisch voedingssupplement wordt ontwikkeld op basis van deze verschillende bacteriën met precieze criteria, zodat het zo goed mogelijk aan de behoeften van de gebruiker voldoet.

Waar zijn probiotica te vinden?

Probiotica zijn voornamelijk aanwezig in gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt, kefir, miso en bepaalde kazen.

Deze producten zijn rijk aan melkzuurfermenten en bevatten natuurlijke micro-organismen zoals lactobacillen, bifidobacteriën, firmicutes, bacteria, fusobacteria en proteobacteria.

Daarnaast kunnen prebiotica, die de groei van deze bacteriën in het spijsverteringsstelsel ondersteunen, worden gevonden in vezelrijke voeding zoals fruit, groenten en volle granen.

Het consumeren van deze voedingsmiddelen draagt bij aan een gezonde darmflora en ondersteunt de darmgezondheid en huid.

Hoe probiotische supplementen worden ontwikkeld?

Niet alle probiotische soorten zijn geschikt voor voedingssupplementen. Er zijn specifieke kenmerken die bepalen welke stammen of combinatie van stammen geselecteerd worden voor de ontwikkeling van een supplement.

Om een probiotisch supplement te ontwikkelen, moeten de stammen aan enkele voorwaarden voldoen:

 • Identificatie van stammen: De stammen moeten duidelijk en veilig geïdentificeerd worden en niet genetisch gemodificeerd zijn.
 • Stabiliteit: Tests zijn nodig om te zorgen dat de stammen in de hele productieketen stabiel blijven, zodat de dosering van probiotische stammen overeenkomt met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 • Gastroresistentie: Probiotische stammen moeten bestand zijn tegen de uitdagingen van het spijsverteringskanaal wanneer ze worden ingenomen.
 • Aanhechting: Het vermogen van de stammen om zich aan de cellen van slijmvliezen te hechten, moet gevalideerd worden tijdens tests op menselijke cellen.

Microbiotische stammen zoals Lactobacillen, Bifidobacteriën, Firmicutes, Bacteria, Fusobacteria en Proteobacteria hebben allemaal hun eigen kenmerken op het gebied van kweekomstandigheden, levensvatbaarheid, stabiliteit en aanhechtingsvermogen.

Deze criteria bepalen welke stammen geschikt zijn voor de ontwikkeling van probiotische supplementen in poedervorm.

Wanneer voedingssupplementen met probiotica gebruiken?

Het kan nuttig zijn om naast een dieet rijk aan probiotica en prebiotica ook een supplement met probiotische stammen te gebruiken.

Het wordt aangeraden om een kuur van minimaal één maand te volgen. Neem of geef deze supplementen bij voorkeur ‘s ochtends voor de voeding, zodat het lichaam ze optimaal kan opnemen.

Bekijk ook dit artikel: de voordelen van verschillende probiotica stammen bij honden

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Welke probiotica stammen zijn er bij honden?

Lees Meer...

De onbekende verbinding tussen stress, angst en de darmgezondheid van honden

Lees Meer...

Probiotica bij honden en de rol ervan in diergeneeskunde

Lees Meer...

Signalen dat je weet dat je hond Probiotica nodig heeft

Lees Meer...

Een Natuurlijke Probiotica zoals Kefir voor honden

Lees Meer...

De effecten van jeuk en wat probiotica kan betekenen voor jouw hond

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?