• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Diarree hond | Wat te doen?

Diarree hond | Wat te doen?

Diarree bij honden is vervelend; voor je trouwe viervoeter en voor jou.

Want je hond heeft hoogstwaarschijnlijk pijn in zijn buik en moet veel naar buiten, terwijl jij zo goed mogelijk voor hem probeert te zorgen. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kan doen als je hond diarree heeft.

WAT IS DIARREE?

Diarree is een waterige, dunne ontlasting die vaak spetterend en knetterend het lichaam van je hond verlaat. Dit gaat vaak gepaard met darmkrampen. Iedere hond heeft wel eens een keertje een dunnere ontlasting, dat is echt heel normaal.

Door variatie in voeding of na medicatie bijvoorbeeld kan het voorkomen dat je hond diarree ontwikkelt. We noemen dat dan al snel diarree.

Maar we mogen pas echt over een hond met diarree spreken wanneer je hond meerdere malen per dag last heeft van een waterige, dunne ontlasting. Dit kan ook al meerdere keren in een kort tijdsbestek zijn, zoals een paar uur.

WAT IS DE FUNCTIE VAN DIARREE BIJ EEN HOND?

Hoewel het niet fijn is, heeft diarree wel een functie. Het is namelijk een versnelde manier om verkeerde stoffen uit het lichaam te verwijderen. Dat geldt voor ons mensen en voor dieren.

Om dit zo snel mogelijk te kunnen doen, voegen de darmen zoveel mogelijk water toe aan de ontlasting en werken ze in rap tempo om de ontlasting uit het lichaam te verwijderen.

Daarom gaat diarree gepaard met heftige krampen en soms een koortsachtig zweten. Zodra alle verkeerde stoffen het lichaam hebben verlaten, stopt de diarree vanzelf weer.

Is je hond aan de diarree dan kan het zijn dat hij iets verkeerds heeft gegeten. In ieder geval geeft het altijd aan dat er even iets mis is met je hond zijn gezondheid.

DE MEEST VOORKOMENDE OORZAKEN VAN DIARREE BIJ HONDEN

De meest voorkomende oorzaak van diarree bij de hond kan verschillend zijn.

Meestal hebben honden last van acute diarree. Zo kan je hond gewoonweg iets verkeerds hebben gegeten. Bijvoorbeeld een nieuwe snack die hij niet kent of iets wat hij op straat heeft gevonden. Ook stukjes rubber, plastic en stof van speelgoed kunnen acute diarree veroorzaken.

Net als stress en nervositeit, omdat stress de darmen van slag maakt.

Andere oorzaken om een hond aan de diarree te laten gaan zijn voedselallergie, parasitaire infectie, infectieziektes, en het in aanraking komen met slechte bacteriën.

Acute diarree bij puppy’s kan veroorzaakt worden door invaginatie van de darmen. Hierbij stulpt een deel van de dunne darm uit in de dikke darm.

Diarree kan ook een gevolg zijn van antibiotica of het gebruik van andere medicijnen.

CHRONISCHE DIARREE BIJ HONDEN

Daarnaast kan een hond last hebben van chronische diarree. Dit houdt langer aan dan een week of zelfs niet stoppen. Of je hond heeft per maand enkele weken last van diarree omdat de darmen continu van slag zijn.

Chronische diarree kan worden veroorzaakt door voedselintolerantie, -overgevoeligheid of -allergie, een ontsteking of tumor in de maag en darmen, alvleesklier- en leverproblemen of een onbehandelde parasitaire infectie.

Het is hierbij belangrijk dat de oorzaak van het probleem wordt achterhaald door de dierenarts of een voedingsdeskundige. Zodra namelijk de achterliggende oorzaak wordt geïdentificeerd en weggenomen, gaat de chronische diarree in veel gevallen weer over.

HOE LANG MAG MIJN HOND MET DIARREE KAMPEN?

Meestal hebben honden last van acute diarree. Dit houdt meestal een dag tot een kleine week aan. Dan moet het meestal wel over zijn of aan de betere hand zijn.

Heeft je hond langer dan een week last van diarree, dan kan het om chronische diarree gaan en is het verstandig zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Er is dan vermoedelijk iets anders aan de hand, wat behandeld moet worden.

MIJN HOND IS AAN DE DIARREE, WAT MOET IK DOEN?

In principe hoef je bij een acute diarree bij een gezonde hond niet veel te doen . Het lost zich vaak vanzelf op.

Het is belangrijk dat je hond tijdens de periode van diarree blijft drinken, om uitdroging te voorkomen. Wil je hond even niet eten, dan is dat niet zo heel erg.

Met natuurlijke lichte diarreeremmers help je de ontlasting van je hond weer iets te verdikken, waardoor de acute diarree sneller over gaat. Blauwe bessen bijvoorbeeld (vers of in capsule vorm) kunnen een bijdrage hieraan leveren.

Een middel tegen diarree voor de hond op homeopathische basis is altijd een aanrader. Omdat het om een natuurlijk middel gaat, komen de darmen sneller tot rust. Er zijn verschillende middelen die een bijdrage kunnen leveren aan een voorspoedig verloop van diarree bij de hond.

Een hond met diarree kan uitdrogen, omdat diarree veel vocht onttrekt aan het lichaam. Je kan je hond dan bouillon geven die je zelf hebt getrokken van een vers bot. Dit is beter dan bouillon voor mensen, omdat het voor mensen veel zouter is. En dat is niet goed voor je hond.

De darmflora van de hond is tijdens diarree ontzettend uit balans. Door de diarree worden namelijk ook goede bacteriën weggespoeld, terwijl die weer noodzakelijk zijn voor een gezonde spijsvertering en goede weerstand.

Om die goede bacteriën weer aan te vullen en de darmflora terug in balans te brengen is een probiotica kuur aan te raden. Dit zou je ook kunnen geven na een antibioticakuur.

Probiotica werkt bij honden hetzelfde als bij mensen: het vult de goede bacteriën in de darmen weer aan. Voor honden zijn er speciale probioticum supplementen op de markt.

WANNEER GA IK MET MIJN HOND AAN DE DIARREE NAAR DE DIERENARTS?

Een hond met diarree wil je daar zo snel mogelijk van af helpen. Zolang je hond met acute diarree verder vrolijk en aanspreekbaar is, dan hoef je in principe niet meteen naar de dierenarts.

Maar…. hou je trouwe viervoeter wel in de gaten.

Gaat de diarree bij de hond gepaard met:

 • koorts,
 • lusteloosheid en/of spugen?

Dan kan er iets anders aan de hand zijn en is het belangrijk om toch de dierenarts in te schakelen.

Ook wanneer de:

 • diarree een vreemde kleur heeft (alles behalve bruin),
 • er bloed en slijm bij de ontlasting zit,
 • je hond sloom, oud of juist heel jong is,
 • je hond overmatig drinkt,
 • wanneer je hond al onder medische behandeling staat,

is het goed om advies bij de dierenarts in te winnen.

Denk je dat een parasitaire of virusinfectie ten grondslag ligt van de diarree? Ga dan ook naar de dierenarts. Dit is gemakkelijk en snel te behandelen.

ETEN TIJDENS DIARREE

Natuurlijk mag een hond aan de diarree gewoon eten. Graag zelfs, want zo krijgt hij toch zijn vitaminen en mineralen binnen die hij zo hard nodig heeft.

In principe hoef je bij een hond die zijn eetlust niet is verloren, het dieet niet aan te passen.

Houdt diarree wat langer aan of heb je het idee dat de maag en darmen toe zijn aan lichter verteerbaar eten om zo alles weer tot rust te brengen dan kun je overgaan op ander voedsel.

Wat je je de hond met diarree te eten geeft hangt eigenlijk af van zijn gewoonlijke dieet.

Eet je hond rauw vlees? Overgiet het dan even met kokend water om het zo gemakkelijker verteerbaar te maken. Let wel dat het eten is afgekoeld voordat je het geeft aan je hond.

Eet je hond brokken, maar krijgt hij zijn gewone hapje even niet weg? Kies dan voor brokken die makkelijker verteerbaar zijn.

Eet je hond gestoomd vlees en natvoer? Dan zou je hier een licht verteerbare variant van kunnen kiezen, die het maag- en darmstelsel tot rust brengt. Wanneer je hond gewend is om gestoomd of gekookt vlees te eten, dan zou je ook een keer gekookte kip of witvis (zoals kabeljauw of koolvis) kunnen geven (let wel op de kwaliteit van de vis!).

Een vaak gehoord advies is om je hond rijst met gekookte kip te geven bij diarree. Is je hond niet gewend om gekookt vlees te eten, dan kunnen zijn darmen nog meer van slag raken.

Wij zijn geen voorstander van het geven van rijst, je hond kan dit namelijk moeilijk verteren, waardoor de diarree ook kan toenemen.

Je hond hoeft tijdens de diarree zeker niet te vasten. Wat hij eet maakt eigenlijk niet uit, zeggen voedingsdeskundigen en dierenartsen, als je hond maar iets binnenkrijgt.

Wil je hond even niet eten, dan is dat ook geen probleem. Je hond weet vaak instinctief wanneer hij weer toe is aan een lekker hapje.

Twijfel je? Neem dan altijd contact op met je dierenarts.

Diarree bij honden is, zoals we al eerder bespraken, vervelend voor jullie samen, maar wees gerust: het gaat meestal vanzelf over, zonder dat het heel ernstig is voor je hond.

Om overigens te weten dat het gaat om diarree is het goed om te weten hoe de ontlasting er van je hond op een normale dag uitziet.

Dit is niet alleen goed om te weten of je hond ineens diarree heeft, maar ook een parasitaire infectie of andere aandoening die zich uit via de ontlasting spot je dan veel sneller.

Ken je hond – en zijn ontlasting – en dan komt het zeker goed!

Diarree bij je hond kan alarmerend zijn en kan verschillende oorzaken hebben, variërend van dieetveranderingen tot parasitaire infecties.

Een specifiek teken dat je in de gaten moet houden, naast de consistentie van de ontlasting, is de kleur. Een verandering in de kleur van de ontlasting kan wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem of spijsverteringsstoornis.

Als je merkt dat de ontlasting van je hond een ongebruikelijke kleur heeft of als je meer inzicht wilt in wat verschillende kleuren kunnen betekenen, dan kun je terecht bij de Happy Dog Academy's gids over de kleur van de ontlasting van je hond.

Deze bron biedt waardevolle informatie over dit specifieke symptoom en wat het kan betekenen voor de gezondheid van je hond.

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Verstoring darmbacteriën mogelijk oorzaak van Alzheimer bij ratten en mensen

Lees Meer...

3 cruciale bijwerkingen van antibiotica bij honden die elke eigenaar moet kennen

Lees Meer...

Welke probiotica stammen zijn er bij honden?

Lees Meer...

De onbekende verbinding tussen stress, angst en de darmgezondheid van honden

Lees Meer...

Probiotica bij honden en de rol ervan in diergeneeskunde

Lees Meer...

Signalen dat je weet dat je hond Probiotica nodig heeft

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?