Ontlasting hond ofwel poep. Het is een onderdeel dat hoort bij het verzorgen van je hond. Je trouwe viervoeter zal zeker één keer per dag moeten poepen.
En aangezien je op veel plekken in Nederland verplicht bent dit op te ruimen, kom je dagelijks in aanraking met de ontlasting van je hond.
Misschien niet zo heel fris, maar wel heel nuttig, want aan de hand van de ontlasting van je hond kun je zien hoe het met je hond en zijn gezondheid gaat.
Aan de ontlasting kun je namelijk zien (of ruiken) dat je hond zich niet lekker voelt.
Neem dus even de tijd om de hond zijn ontlasting in gezonde vorm te bekijken, voordat je het snel in een zakje en de prullenbak stopt.
Goede ontlasting van je hond
Maar eerst: wat is een goede ontlasting voor een hond?
Omdat honden zowel vlees als vis en groenten kunnen eten, ziet een hondendrol er per dag soms anders uit en heeft je hond dus soms een beetje een afwijkende ontlasting.
De ene keer smeuïg, de andere keer wellicht iets droger of een iets wat dunne ontlasting. Dat is natuurlijk niet erg. Denk dan even wat hij de dag ervoor gegeten heeft. Was dit anders dan normaal? Heb je iets nieuws geprobeerd qua voeding? Heeft hij medicijnen gehad? Want dit is allemaal bepalend voor de consistentie van de ontlasting.
Over het algemeen is een mooie, stevige, cilindervormige drol die gemakkelijk naar buiten glijdt, een goede ontlasting van je hond.
Een gezonde hond met een normaal voedingspatroon poept vaak één tot drie keer per dag.
Hond diarree
Is de ontlasting waterig en dun en poept je hond meerdere keren in een uur? Dan kan het zijn dat hij diarree heeft.
Diarree is een reactie van het lichaam om vreemde stoffen die niet goed voor je zijn, zo snel mogelijk af te voeren.
Diarree is niet prettig en je hond moet er vaker uit. Een keertje diarree (hele dunne ontlasting) is helemaal niet erg. Wordt het chronisch, dan is er meer aan de hand en is het verstandig de dierenarts te raadplegen.
Obstipatie bij je hond
Je staat er wellicht niet zo bij stil, maar ook honden kunnen last hebben van obstipatie.
Obstipatie uit zich door opstopping in de darmen en geeft daardoor een droge ontlasting voor je hond.
Bij een droge ontlasting heeft je hond vaak niet genoeg gedronken, waardoor er veel vocht aan de ontlasting wordt onttrokken. Hierdoor wordt het droog en heeft je hond last van harde ontlasting, waardoor je hond moet persen en zelfs last kan krijgen van een bloedende aambei.
Meer drinken, goed bewegen en kritisch kijken naar de voeding, helpt om weer een zachte ontlasting bij de hond te krijgen.
Houdt de droge, harde ontlasting bij je hond te lang aan, raadpleeg dan de dierenarts.
Ontlasting van een puppy
Een pup heeft veel ontlasting. Meer dan een volwassen hond. De reden is simpel: een puppy eet in verhouding veel.
Ze hebben de voedingsstoffen hard nodig om te kunnen spelen en groeien. Bij een hond is de regel: wat niet verbruikt wordt, komt er in poepvorm weer uit. Dus het is logisch dat alles wat de puppy eet en niet wordt verbruikt, er ook weer uit komt.
Daarnaast is het goed om te weten dat het spijsverteringsstelsel van een puppy nog volop in ontwikkeling is. Hierdoor wordt niet alles even gemakkelijk verteerd. En wederom: wat niet verteerd wordt, moet er uit. En dan iets vaker dan bij een volwassen hond.
De kleur van de ontlasting van je hond zegt een hoop
Niet alleen de consistentie van de ontlasting van je hond is belangrijk. Ook de kleur van de ontlasting van je hond speelt een belangrijke rol. Hieraan kun je namelijk zien of je hond gezond is of toch iets onder de leden heeft.
Poep kan allerlei kleuren hebben, de een is meer onschuldig dan de ander. De kleur van de ontlasting zegt dus veel, daarom zetten we de mogelijke kleuren op een rij. In principe hoort de ontlasting gewoon bruin te zijn en geen afwijkende kleur te hebben.
Bruine ontlasting hond
Een gezonde, goede ontlasting van de hond is bruin. Dit kan variëren van licht- tot donkerbruin, dat maakt op zich niet veel uit, als het maar bruin is.
Let wel: hondenkoekjes, kluiven, bepaalde brokken, groente en fruit bevatten kleurstoffen, vaak zijn deze natuurlijk, maar het blijven kleurstoffen. Deze zal je terugzien in de kleur ontlasting van je hond.
Zo kan een witte kluif de drol wit kleuren en zullen bosbessen de bruine kleur van een paarse gloed voorzien. Hou daar dus rekening mee en onthoudt goed wat je hond gegeten heeft.
Bruin met witte stippen
Bruin is een goede kleur, maar als er witte stipjes in de ontlasting zitten dan heeft je hond hoogstwaarschijnlijk last van wormen.
Het is belangrijk om dan zo snel mogelijk een ontlastingsonderzoek te doen, om lichamelijke ongemakken zo veel mogelijk te voorkomen.
Groene ontlasting hond
Groene ontlasting bij je hond kan zomaar voorkomen als je hond last heeft gehad van maag- en darmproblemen.
Honden die last hebben van hun spijsverteringsstelsel eten namelijk graag gras. Vooral de jonge groene sprieten bevatten een bepaald stofje dat de maag en darmen weer tot rust brengt. Daarnaast helpt gras met overgeven en het vergemakkelijkt de stoelgang doordat het de ontlasting zachter maakt.
Is de poep van je hond groen? Dan heeft hij vaak gras gegeten.
Let wel op je hond, want wanneer groen een ‘normale’ kleur wordt, dan eet hij teveel gras en is het goed om eens na te gaan wat de maag- en darmproblemen veroorzaakt.
Grijze ontlasting hond
Honden met een grijze ontlasting hebben nogal eens las van de alvleesklier en/of gal. Houdt deze grijze ontlasting aan, dan is het verstandig om een bezoek aan de dierenarts te brengen.
Zwarte ontlasting hond
Bel en ga direct naar de dierenarts als je hond zwarte ontlasting heeft. Zwart is absoluut geen goede kleur.
Zwarte ontlasting bij de hond heeft meestal als oorzaak een inwendige bloeding van de maag of darmen. Soms is deze ontlasting ook heel dun of smeuïg.
Rode ontlasting – bloed in de ontlasting hond
Rode ontlasting bij je hond is ook een reden om meteen naar de dierenarts te gaan.
Meestal is niet de gehele ontlasting rood, maar zitten er rode strepen op zijn drol. Dit duidt vaak op bloedende aambeien of op een bloeding aan het uiteinde van de darmen.
Gele ontlasting hond
Kleurstoffen kunnen de ontlasting een gelere kleur geven. Ook een melkmaaltijd kan dat. Meestal is dat iets eenmaligs.
Poept je hond dagelijks geel, bel dan direct je dierenarts. Hij kan namelijk een aandoening hebben aan de lever, galblaas of alvleesklier.
Door goed op de ontlasting van je hond te letten, weet je al snel wat normaal is voor jouw hond op basis van wat hij eet en drinkt.
Bij iedere afwijking die je niet vertrouwt, is het verstandig om advies in te winnen. De ontlasting zegt immers veel over de gezondheid van je hond.
Een verandering in de kleur van de ontlasting van je hond kan een indicatie zijn van verschillende gezondheidsproblemen.
Een van deze mogelijke oorzaken is een infectie met Giardia, een darmparasiet die diarree en andere spijsverteringsproblemen kan veroorzaken. Als je merkt dat de ontlasting van je hond een ongebruikelijke kleur heeft, is het belangrijk om alert te zijn en de symptomen te monitoren.
Giardia kan bijzonder hardnekkig zijn en vereist vaak specifieke behandelingen.
Als je vermoedt dat je hond Giardia heeft of als je meer wilt weten over Giardia bij honden en hoe je je hond op een natuurlijke wijze van Giardia kunt afhelpen, dan is de Happy Dog Academy een uitstekende bron voor gedetailleerde informatie.