• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Giardia bij je hond | Hoe help jij je hond op een natuurlijke wijze van Giardia af

Giardia bij je hond | Hoe help jij je hond op een natuurlijke wijze van Giardia af

Als het spijsverteringsstelsel van je hond zich vreemd gedraagt, kunnen er vele oorzaken zijn. Een van die vele oorzaken kan Giardia of Giardiasis zijn.

Giardia: parasiet in de darmen

De Giardia lambila is een parasiet die zich ophoudt in de darmen van mensen of dieren. Parasieten voeden zich met voedingsstoffen van andere levende organismen om te overleven.

Zit deze parasiet in de darmen van je hond?

Dan noemt hij dat thuis en veroorzaakt daar een infectie. Deze infectie verzwakt de dunne darm en deze kan zijn taken hierdoor moeilijker uitvoeren. Het begint met het moeilijk absorberen van water, elektrolyten en voedingsstoffen, waardoor je hond diarree kan krijgen, wat weer leidt tot ernstig afvallen (want je hond neemt geen voedingsstoffen op).

Giardia heeft twee vormen:

 • een trofozoiet die leeft in de darm van geïnfecteerde dieren;
 • een cystische fase die in uitwerpselen wordt afgestoten.

De cystevorm kan enkele maanden overleven in de omgeving, vooral in water of vochtige omstandigheden gedijt deze vorm goed. En als je hond de cyste weer inslikt (bijvoorbeeld door aan zijn poten te likken), dan komt deze weer in de darmen terecht, waar hij weer een trofozoiet wordt en dan begint het hele verhaal weer van voren af aan. Sommige trofozoieten veranderen in de cystische vorm. Na ongeveer 5 tot 12 dagen kan je hond besmettelijke cysten in zijn ontlasting krijgen.

Hoe krijgt je hond Giardia?

Er zijn verschillende redenen waarom honden zo gevoelig zijn voor Giardia. Ze pikken het namelijk gemakkelijk op!

Hoe…..?

Door contact te hebben met de geïnfecteerde ontlasting van een ander dier.

Honden snuffelen nu eenmaal aan de kontjes van andere honden, maar ook aan ontlasting van andere honden. Zo leren ze deze honden het snelst kennen namelijk. Ook rollen of spelen in vervuilde grond, zichzelf daarna likken en het drinken van water waar de Giardia zich in ophoudt, zijn mogelijkheden hoe je hond deze parasiet oppikt. Het is goed om te weten dat de parasiet van koude temperaturen houdt; daarin overleeft hij veel langer.

Duur van de besmetting

Giardia bij je hond kan een tijdje blijven hangen, want het is een hardnekkige besmetting. Maar jij kan er wel veel aan doen om herbesmetting te voorkomen. De duur van de besmetting hangt namelijk sterk af van de omgeving. Hoe schoner deze is, des te lastiger het is voor de parasiet om te overleven.

Heeft je hond Giardia?

Stroop dan de mouwen op en ga grondig te werk met schoonmaken in huis. En dan hoeft je hond dus minder lang behandeld te worden. Een belangrijk onderdeel in het herstel van je hond is dus een schone omgeving.

Hoe kom je erachter dat je hond Giardia heeft?

Giardia is geen gemakkelijke parasiet om op te sporen, waardoor deze vaak een tijdje ongemerkt in je hond kan leven. Er zijn echter wel tekenen in de ontlasting te zien die op een mogelijke bestemming kunnen wijzen, namelijk:

 • ongewoon zacht;
 • vreemd of slecht gevormd;
 • lichtgekleurd of juist groenig van kleur;
 • extra vieze geur;
 • bevat slijm;
 • ziet er vettig uit;
 • bloed in de ontlasting.

Het is dus belangrijk dat je altijd de ontlasting van je hond in de gaten houdt, zodat je weet hoe deze er in normale toestand en in niet normale toestand uitziet.

Daarnaast kan je hond steeds terugkerende diarree hebben, sommige honden blijven overgeven tijdens de infectie. Hierdoor kan bij een infectie die een aantal weken aanhoudt, je hond (ernstig) gewicht verliezen.

Als je vermoedt dat deze parasiet in je hond leeft, neem dan contact op met je dierenarts. Om het zeker te weten kan een ontlastingsmonster worden getest. Je hoeft niet alles mee te brengen, maar het moet wel vers zijn.

Met deze tips neem je een goed ontlastingsmonster:

 • neem een ontlastingsmonster dat vers is, niet ouder dan een dag;
 • een monster ter grootte van twee tot drie suikerklontjes is voldoende, deze verzamel je in een poepzakje;
 • stop het monster in een voorgewassen plastic bakje of potje (zonder zakje) en sluit het goed af;
 • doe een etiket op het potje met de naam van je hond, zijn geboortedatum en je eigen achternaam; dat is handig voor het lab;
 • kan je het monster niet direct aan de dierenarts geven, bewaar het dan in de koelkast (niet in de vriezer!).

Kan jij Giardia van je hond krijgen?

Het antwoord is JA.

Giardia is een zoönose, wat betekent dat verschillende soorten dieren (en dus ook mensen) het kunnen krijgen. Toch is het niet heel gemakkelijk, aldus onderzoekers, maar voorzichtigheid blijft geboden.

Heeft je hond Giardia, neem dan voorzorgsmaatregelen, zoals:

 • regelmatig je handen wassen (vooral na het behandelen van poep of de anus van je hond);
 • maak beddengoed, speelgoed, voedsel- en waterbak van je hond schoon;
 • reinig huishoudelijke oppervlakken;
 • draag handschoenen bij het tuinieren om contact met geïnfecteerde poep te vermijden;
 • hou het huis droog, want deze parasiet houdt van vochtige omstandigheden.

Behandeling van Giardia bij honden

Als is vastgesteld uit het ontlastingsmonster dat je hond Giardia heeft, dan wil je daar natuurlijk voor je hond zo snel mogelijk van af!

Goede hygiëne is stap 1, huid en haren rondom de anus wassen is stap 2. De eigenlijke behandeling is dan stap 3. Deze parasiet is te behandelen met medicijnen, verkrijgbaar via de dierenarts, maar deze zouden onnodige bijwerkingen kunnen hebben en de darmen – en dus het immuunsysteem van je hond – overhoop gooien.

Is het mogelijk om je hond te laten genezen van Giardia zonder medicatie?

Er zijn kruidenmiddelen die kunnen ondersteunen bij het verwijderen van de parasiet uit de darmen van je hond en die vriendelijk zijn voor het spijsverteringsstelsel.

4 natuurlijke oplossingen voor Giardia bij honden

#1 Oregon Druif

Oregon Druif is een natuurlijk antibioticum en levertonicum dat parasieten kan aanvallen.

Let op: geef Oregon druif niet aan zwangere honden of honden die een leverziekte hebben.

Oregon Druif dosering voor honden: geef 12 druppels tinctuur per 20 pond lichaamsgewicht, elke dag.

#2 Kruidnagels

Kruidnagels kunnen goed werken tegen parasieten, zoals Giardia. Uit een onderzoek bleek dat etherische olie van kruidnagels de groei van parasieten kan remmen. Er werd ook gesteld dat de etherische olie bijna 50% van de parasieten kan doden. Dit heeft natuurlijk wel tijd nodig.

Voorzichtig: geef niet meer dan de aanbevolen dosis. Grotere doses kunnen giftig zijn, vooral voor kleine honden.

Kruidnagel dosering voor honden: geef één kruidnagel per 10 pond lichaamsgewicht één keer per dag. Of meng een klein snufje kruidnagelpoeder door het voer van je hond.

#3 Knoflook

Knoflook is een veilige optie om het immuunsysteem van je hond te versterken. Allicine, een van de bestanddelen van knoflook, kan effectief zijn tegen parasieten. Dit stofje komt vooral vrij wanneer je de knoflook in kleine stukjes hakt en dan 15 minuten laat rusten.

Voorzichtig: geef je hond geen knoflook als hij cyclosporine of bloedverdunners gebruikt.

Knoflookdosering voor honden:

 • Kleine honden: tot ¼ teentje, twee keer per dag
 • Middelgrote honden: ½ teentje, twee keer per dag
 • Grote honden: tot ¾ teentje twee keer per dag
 • Reuzenrassen: tot 1 teen tweemaal per dag

#4 Canadese geelwortel

De goudgele wortel van deze plant die in het voorjaar bloeit, kan bij verschillende aandoeningen ondersteuning bieden. In combinatie met knoflook is het zeer effectief tegen parasieten als Giardia.

Canadese geelwortel dosering voor honden: je kan Canadese geelwortel als een gedroogd poeder door het voer van je hond mengen. Gebruik 1 theelepel per 20 pond lichaamsgewicht van je hond.

Je kan het tevens als thee aan je hond aanbieden, met een kwart kopje per 20 pond per dag.

Of geef een tinctuur: 5 tot 10 druppels per 20 pond ongeveer 2 tot 3 keer per dag.

Bonus combinatie

Deze formule wordt aanbevolen door de kruidkundigen Gregory L. Tilford en Mary L. Wulff: Kruidencombinatie voor Giardiasis

Opmerking: tincturen met een laag alcoholgehalte zijn het beste voor deze formule. Als je ze niet kunt vinden, verdun dan gewone alcoholtincturen met een gelijke hoeveelheid water. Je zal de dosering moeten verdubbelen als je hiervoor kiest.

Combineer de volgende tincturen:

 • 2 delen Oregon-druif
 • 2 delen drop
 • 2 delen kleefkruid
 • 1 deel knoflook

Geef voor een tinctuur met een laag alcoholgehalte ¼ tl per 20 pond lichaamsgewicht, twee keer per dag. Of als je de gewone alcoholtincturen verdund hebt zoals hierboven, verdubbel dan de dosis.

Geef de formule ongeveer een uur voor het eten. Je kunt het mengsel tot 10 dagen geven.

Tips om Giardia bij honden te voorkomen

Voorkomen van een Giardia-infectie is natuurlijk beter dan genezen. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen is de omgeving van je hond schoon houden.

Dus... houd de bench, voer- en drinkbak van je hond en zijn favoriete speelgoed goed schoon.  Zorg ervoor dat je regelmatig poep verwijdert uit de achtertuin. Hou ook je hond schoon en zorg dat alle plekken in huis waar hij regelmatig ligt en komt ook hygiënisch blijven.

Probeer buiten te vermijden dat je hond aan drollen van andere honden snuffelt en dat hij niet uit stilstaande waterplassen of kreken drinkt.

Giardia is niet makkelijk te behandelen, maar met de juiste oplossingen kun je je met succes ontdoen van deze parasieten bij je hond.

Interessant artikel:

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Probiotica hond bijwerkingen: Wat je moet weten over de effecten

Lees Meer...

Giardia bij je hond | Hoe help jij je hond op een natuurlijke wijze van Giardia af

Lees Meer...

​​​​Ontlasting hond | ontlasting heeft een gekke kleur

Lees Meer...

Diarree hond | Wat te doen?

Lees Meer...

De impact van antibiotica op je hond én op zijn darmgezondheid

Lees Meer...

DB-047 Hoe bereik je de optimale darmgezondheid voor jouw hond?

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?