Het risico van Franse hartworm bij honden is een essentieel onderwerp waar jij, als hondeneigenaar, van bewust moet zijn.
Deze parasitaire infectie, ook wel Angiostrongylus vasorum genoemd, kan aanzienlijke gezondheidsproblemen bij onze geliefde huisdieren veroorzaken. Het is cruciaal om te begrijpen hoe deze parasiet zich verspreidt, de symptomen te herkennen, en preventieve stappen te nemen om jouw hond te beschermen.
Hier is een interessante video van de Franse hartworm bij honden:
Tot enkele jaren geleden werd de 'Franse' hartworm enkel aangetroffen bij honden die een bezoek hadden gebracht aan het buitenland. Nu wordt de parasiet echter ook in Nederland waargenomen, specifiek in twee regio's: Den Haag en zijn omgeving en de Noordwestelijke Veluwe.
Levenscyclus van de Franse hartworm bij honden
Deze wormen, die tot 3 cm lang kunnen worden, nestelen zich in het hart en de bloedvaten die er naartoe en vandaan leiden.
De volwassen Franse hartworm legt eitjes in de bloedsomloop van de hond, die vast komen te zitten in de longen. Daar komen larven uit de eitjes, die de hond vervolgens ophoest, inslikt en uiteindelijk via de ontlasting uitpoept.
Slakken, zowel met als zonder huisje, voelen zich aangetrokken tot de hondenpoep.
De larven in de ontlasting dringen dan de slak binnen en ontwikkelen zich tot infectieuze larven. Als een hond zo'n besmette slak eet, komen de hartwormlarven weer tevoorschijn in zijn darmen.
Deze larven dringen door de darmwand en bereiken via de bloedvaten weer het hart van de hond. Na het eten van een geïnfecteerde slak duurt het tussen de 5 en 9 weken voordat de worm in staat is om eitjes te leggen.
Of een infectie voorkomt in een bepaald gebied hangt af van de verspreiding van mogelijke geïnfecteerde tussengastheren. Overigens kunnen soms ook kikkers als tussengastheer dienen voor de infectie!
Een infectie kan zich uiten in verschillende symptomen, die meestal pas laat in het infectieproces optreden.
Dit is een artikel uit 2009 van een dierenarts in het tijdschrift voor diergeneeskunde met de titel: Longklachten bij honden in Nederland met een verontrustende oorzaak
De parasiet reist dan door het lichaam van de hond en nestelt zich in de longslagaders en het hart van jouw hond.
Iets om voorzichtig mee te zijn dus!
Weetjes en feiten over de Frans hartworm:
- Slakken fungeren als tussengastheer voor de Franse hartworm, terwijl dit voor de gewone hartworm muggen zijn. Deze muggen komen echter niet voor in Nederland.
- De meeste ontwormingsmiddelen zijn effectief in het bestrijden van Franse hartworm.
- De Franse hartworm kan bijna net zo oud worden als de hond zelf!
- Ziektesymptomen kunnen worden veroorzaakt door zowel volwassen wormen (die hartproblemen veroorzaken) als hun larven (die longproblemen veroorzaken).
- Noch katten, noch mensen zijn gevoelig voor Franse hartworm.
Dit kan leiden tot ademhalingsproblemen bij jouw hond, problemen met de bloedstolling en uiteindelijk hartfalen als het niet tijdig wordt aangepakt.
Deze parasiet kan honden en andere dieren infecteren en komt voornamelijk voor in Europa. Nederland ondervindt ook een toenemend probleem met deze parasiet.
Dus...
Het is belangrijk om jouw hond tegen deze parasiet te beschermen, omdat het ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.
Honden zijn de primaire gastheer van Franse hartworm, maar andere dieren zoals vossen, wolven en soms zelfs kikkers kunnen ook als gastheer dienen.
Snap je?
De aandoening wordt veroorzaakt door infectieuze larven die zich in het lichaam van de gastheer nestelen en uiteindelijk de bloedsomloop binnendringen.
Dit kan leiden tot verschillende klinische symptomen die variëren van lichte tot ernstige gezondheidsproblemen. De verspreiding van Franse hartworm is de afgelopen jaren toegenomen, vooral in landen zoals Ierland.
Kijk, dit komt omdat veel hondenbezitters met hun honden reizen naar het buitenland, waar de ziekte mogelijk endemisch is. Het risico op het oplopen van deze ziekte kan toenemen als honden in contact komen met geïnfecteerde gastheren of gebieden waar infectieuze larven aanwezig zijn.
Preventie en hoe je de Franse Hartworm kunt voorkomen
Een belangrijk deel van de levenscyclus van de hartworm vindt plaats in een slak.
Een hond kan doorgaans alleen besmet raken met de worm als hij een slak eet of aanraakt die besmet is met de larven of de slak opeet die genesteld zit in ontlasting van een andere hond.
Jij als eigenaar kunt dit voorkomen door de uitwerpselen van je hond altijd op te ruimen. Dit is ook belangrijk als je hond op het eerste gezicht gezond lijkt, want zelfs een gezonde hond kan besmet zijn en larven via zijn ontlasting verspreiden.
Diagnose stellen door middel van ontlasting onderzoek bij jouw hond
Als jouw hond enkele maanden terug in het buitenland was of als je woont in de omgeving van Lelystad, Den Haag, de Noordwestelijke Veluwe en/of er zijn symptomen die kunnen wijzen op een infectie met Franse hartworm, dan is het verstandig om de ontlasting van je hond te laten onderzoeken met de Baermann-methode.
Zelf reizen wij regelmatig naar Spanje en daarom laat ik mijn honden vaker testen door middel van een ontlastingsonderzoek op deze hartworm.
Je kunt een wormencheckkit speciaal voor de Franse hartworm bestellen voor jouw hond.
Zorg ervoor dat je de ontlasting verzamelt en opstuurt op de dag van verzameling! Hoe verser de ontlasting, hoe betrouwbaarder de testresultaten.
Aangezien de Franse hartworm niet continu eieren legt, volgt het laboratorium de diagnoseprocedure die is voorgesteld door de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht.
Verzamel een ontlastingsmonster; als dit positief is, wordt de diagnose gesteld.
Als het resultaat negatief is, maar er blijft een sterke verdenking, kan er een tweede monster worden genomen; als dit positief is, wordt de diagnose gesteld.
Is ook het tweede monster negatief, dan kan er een derde monster worden genomen; als dit positief is, wordt de diagnose gesteld.
Als het derde monster ook negatief is, is een klinische infectie met zekerheid uitgesloten. Op deze manier kost het uitsluiten van een infectie misschien meer tijd en geld, maar wordt de hoogste betrouwbaarheid bereikt.
Deze wormencheckkit voor de Franse hartworm bij honden kost op het moment van schrijven circa € 89,50 euro.
Hiermee is de bedoeling dat je 3 dagen achter elkaar ontlasting opstuurt om er zeker van te zijn dat jouw hond niet besmet is.
Zeker de moeite waard als je twijfelt of het voor de zekerheid wilt checken.
Als je de ontlasting van jouw hond ook op andere wormen wil laten onderzoeken, kan je ook andere kits voor het opsporen van wormen bestellen.
Symptomen en Gevolgen van Franse Hartworm
Bij Franse hartworminfectie kunnen verschillende symptomen optreden bij jouw hond.
Deze omvatten:
- Hoesten: Een aanhoudende hoest kan een vroeg teken zijn van deze ziekte. Jouw hond kan meer moeite hebben met ademhalen door een infectie die de luchtwegen beïnvloedt.
- Benauwdheid en vermoeidheid: Je merkt misschien dat jouw hond sneller benauwd en vermoeid raakt tijdens wandelingen of fysieke activiteit.
- Gewichtsverlies: Jouw hond kan een verminderde eetlust ervaren, wat kan leiden tot gewichtsverlies.
- Hartproblemen: De parasiet kan schade aanrichten aan het hart en de bloedvaten, wat kan leiden tot hartritmestoornissen of zelfs hartfalen.
- Longproblemen: Een infectie met Franse hartworm kan leiden tot longontsteking en ademhalingsmoeilijkheden.
In ernstige gevallen kan een infectie met Franse hartworm leiden tot andere aandoeningen zoals:
- Bloedarmoede: Door schade aan de bloedvaten kan uw hond bloedarmoede ontwikkelen, wat zich kan uiten als bleke slijmvliezen en zwakte.
- Vochtophoping: De hart- en longproblemen kunnen leiden tot vochtophoping in de buik en de borstholte. Dit kan resulteren in een opgeblazen gevoel en ademhalingsproblemen.
- Shock en flauwtes: In extreme situaties kan je hond in shock raken of flauwvallen door een gebrek aan zuurstof in het lichaam.
- Verminderd uithoudingsvermogen: Door de verminderde hart- en longfunctie zal jouw hond moeite hebben met het volhouden van lichamelijke inspanning.
Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze symptomen en gevolgen om tijdig te kunnen ingrijpen en de behandeling te starten.
Hoe de dierenarts een diagnose en behandeling kan vaststellen tegen Franse hartworm
Weet je hoe een dierenarts Franse hartworm bij jouw hond kan diagnosticeren?
Dit gebeurt meestal via een bloedonderzoek. Zo'n onderzoek is noodzakelijk om echt zeker te zijn van de aanwezigheid van de parasiet en om de beste behandeling te bepalen.
Dus...
Mocht je bang zijn dat jouw hond een van bovenstaande symptomen heeft, dan kan je ook eenvoudig een ontlasting onderzoek doen bij een laboratorium.
Vaak wordt aangeraden door de dierenarts om preventief te ontwormen, maar dit maakt jouw hond eigenlijk alleen maar meer vatbaar.
Wat ik hiermee precies bedoel, lees je hier:
Preventief ontwormen is zinloos zodra jouw hond geen wormen heeft.
Het enige waar je rekening mee moet houden is dat de Franse hartworm niet altijd even makkelijk op te sporen is. Dit is dan ook de reden dat je 3x ontlasting kunt toesturen naar een laboratorium om de te ontdekken of jouw hond Franse hartworm heeft.
En dan...
Als jouw hond geen Franse hartworm blijkt te hebben, hoef je jouw hond dus niet te behandelen met middelen die een belasting vormen voor zijn lichaam.
Maar...
Als jouw hond Franse hartworm blijkt te hebben, dan kun je het volgende doen.
Hoe wordt Franse hartworm bij honden behandeld?
De behandeling omvat verschillende medicijnen.
Een van de opties is melarsomine, een injecteerbaar medicijn dat de volwassen hartwormen doodt. Dit medicijn wordt vaak gecombineerd met andere medicijnen, zoals moxidectine of milbemycine, om de larven en jongere stadia van de hartworm te bestrijden.
Heb je gehoord van preventieve maatregelen tegen hartwormen bij honden?
Zoals je hebt gelezen is Franse hartworm een risico voor honden.
Maar...
Dit is nog geen reden om elk kwartaal een wormenkuur aan je hond te geven.
Want, een ontwormingskuur voor je hond zorgt voor een lagere weerstand van je hond. Daarom raden wij je aan om eerst de ontlasting te testen voordat je begint om deze "preventief" te behandelen.
Bovenstaande geldt natuurlijk alleen als jouw hond in goede gezondheid verkeert, en niet als je hond al diverse symptomen laat zien.
Wist je dat de behandeling van Franse hartworm een langdurig proces kan zijn?
Jouw hond zal mogelijk meerdere maanden onder strikte controle van de dierenarts moeten staan. Tijdens deze periode dien je zorgvuldig de medicatie toe en houd je de gezondheid van jouw hond nauwlettend in de gaten.
Samenvattend:
De diagnose en behandeling van Franse hartworm bij honden is vaak een taak voor de dierenarts.
Met behulp van een bloedonderzoek en een combinatie van medicijnen, waaronder melarsomine, moxidectine en milbemycine, kan jouw hond effectief worden behandeld en beschermd tegen verdere besmetting.
Kan de mens besmet raken met Franse Hartworm
Hoewel Franse hartworm, of Angiostrongylus vasorum, voornamelijk honden infecteert, zeggen sommige dat er ook een risico bestaat voor mensen. Zij zeggen dat in zeldzame gevallen kan de infectie ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.
Maar andere zeggen weer dat mensen niet vatbaar zijn. Het risico is in ieder geval laag.
Tot op heden zijn er geen betrouwbare meldingen van menselijke infecties met deze specifieke soort hartworm.
De infectie ontstaat wanneer muggen, die zich hebben gevoed op een geïnfecteerd dier, mensen bijten. De ontwikkeling van deze parasiet kan ernstige hartproblemen veroorzaken, waaronder hartfalen.
Preventieve maatregelen, zoals het gebruik van insecten werende middelen en het vermijden van muggenrijke gebieden, zijn aan te raden.
En dan heb je ook nog de gewone hartworm bij honden.
Het is echter belangrijk om te vermelden dat er andere soorten parasieten, waaronder andere soorten hartwormen, zijn die wel een risico kunnen vormen voor mensen.
Dirofilaria immitis, een soort hartworm die voornamelijk honden infecteert, kan bijvoorbeeld zeldzame, maar ernstige, infecties bij mensen veroorzaken.
Dirofilaria Immitis de gewone hartworm bij honden
Dirofilaria immitis, beter bekend als de gewone hartworm, is een andere gevaarlijke parasiet die honden kan infecteren.
Hoewel het in Nederland minder vaak voorkomt dan de Franse hartworm, is het belangrijk om ook voor deze parasiet alert te blijven, vooral je met jouw hond naar andere delen van Europa reist.
Deze parasiet wordt overgedragen door muggen en veroorzaakt ziekte bij jouw hond door zich te nestelen in de bloedvaten van het hart en de longen.
Symptomen van een infectie met Dirofilaria immitis zijn onder andere :
- hoesten
- vermoeidheid
- gewichtsverlies
- vergrote lymfeklieren.
Een ernstige infectie kan leiden tot hartfalen en uiteindelijk de dood van jouw hond.
Houd naast de Franse hartworm ook andere wormen in de gaten zoals de spoelworm.