• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • 9 redenen waarom jouw hond niet van giardia af komt

9 redenen waarom jouw hond niet van giardia af komt

Onmisbare Inzichten Over Het Herstel van Giardia bij Honden

Giardia is een hardnekkige parasiet die vooral problemen veroorzaakt in het spijsverteringssysteem van honden.

Ondanks je beste inspanningen, lijkt het erop dat je hond maar niet van deze ongemakkelijke plaag af kan komen. Hier zijn negen mogelijke redenen van het ontstaan van Giardia:

1. Herhaaldelijk gebruik van antibiotica

We komen regelmatig gevallen tegen waarbij er talrijke antibioticakuren aan honden na elkaar zijn toegediend om de Giardia in toom te houden. 

Het gebruik van antibiotica kan levensreddend zijn en is cruciaal voor het behandelen van vele bacteriële infecties, maar er zijn ook nadelen verbonden aan het gebruik ervan.

Het toppunt was een hond waarvoor het advies was om hem levenslang antibiotica te geven, aangezien de dierenarts niet meer wist wat te doen.

Zoals je begrijpt, is dit geen lange termijn oplossing.

Kijk… veel hondeneigenaren weten niet dat antibiotica een schadelijk effect heeft op het lichaam van je hond.

Antibiotica kunnen de goede bacteriën in het maag-darmkanaal doden samen met de schadelijke bacteriën waarvoor ze zijn voorgeschreven. Dit kan leiden tot een verstoorde darmflora, wat problemen zoals diarree, misselijkheid en andere spijsverteringsproblemen kan veroorzaken.

Bij elke antibioticakuur wordt het darmslijmvlies beschadigd en de darmflora verder verzwakt. Met elke antibioticakuur kan je hond vatbaarder worden voor een nieuwe infectie, en raakt de echte oplossing voor het probleem steeds verder uit zicht.

Het keer op keer behandelen van Giardia met antibiotica kan ervoor zorgen dat de parasiet resistent wordt en het herstel bemoeilijkt.

2. Een verzwakt immuunsysteem

Een gezond immuunsysteem start in de darmen van je hond, dat is een algemeen feitje!

Maar er zijn meer dingen die tellen voor een sterk immuunsysteem, zoals goede voeding, stress, genetische factoren, en toxische belasting zoals die van vlooienmiddelen, wormmiddelen, narcoses, medicatie, en luchtvervuiling.

Stel je voor, je lichaam is als een slimme vuilniswagen die zelf rommel kan opruimen.

Dit werkt super, maar als er te veel rommel is, raakt de vuilniswagen vol en kan het de rommel niet meer kwijt.

Zo werkt het ook met giftige stoffen in het lichaam.

Een sterk immuunsysteem helpt om Giardia snel weg te jagen voordat het problemen maakt. Als dat niet lukt, krijg je een infectie.

Het kan in sommige gevallen helpen om eerst andere aspecten van de gezondheid aan te pakken om het immuunsysteem te versterken, wat op zijn beurt kan bijdragen aan het vermogen van je lichaam om Giardia aan te pakken of op te ruimen.

Dus, richt je niet enkel op de Giardia, maar overweeg ook andere gezondheidsaspecten die je kunt verbeteren voor je hond. Vervolgens, of tegelijkertijd afhankelijk van de conditie van je hond, kun je je aandacht weer vestigen op het bestrijden van Giardia.

Honden met een verzwakt immuunsysteem kunnen het moeilijker hebben om Giardia te bestrijden en kunnen daardoor vaker last hebben van deze parasiet.

Lees ook dit artikel: Is het mogelijk om je hond op een natuurlijke wijze van Giardia af te helpen?

3. Voeding rijk aan koolhydraten

Er is beperkte informatie beschikbaar over de exacte relatie tussen koolhydraatinname door honden en Giardia-infecties.

Giardia is een intestinale parasiet die de dunne darm infecteert en problemen kan veroorzaken zoals diarree, buikkrampen en malabsorptie.

De parasiet heeft een bepaald milieu nodig om te kunnen overleven en zich te vermenigvuldigen, maar het is niet direct aangetoond dat koolhydraten dienen als een voedingsbodem voor Giardia.

Giardia en voeding zijn wel gelinkt, doordat het zich voedt zich met koolhydraten in de darmen, die jouw hond via zijn voeding binnenkrijgt. 

Om Giardia van een voedingsbodem te ontnemen en te voorkomen dat ze zich onbeperkt vermenigvuldigen, is het bij een Giardia-besmetting aanbevolen om een dieet met een laag koolhydraatgehalte te geven.

De meeste brokken, zelfs graanvrije, bevatten veel koolhydraten.

Dit kan voordelig werken voor Giardia omdat honden een beperkte aanwezigheid van goede darmbacteriën hebben om grote hoeveelheden koolhydraten te verteren.

Hierdoor kan Giardia meer ruimte krijgen om zich te nestelen.

Bovendien voeden koolhydraten Giardia, waardoor het moeilijker wordt om de parasiet te elimineren.

4.Een stressgevoelige hond

Stress is een van de grootste vijanden van een gezonde darmflora. Zoals eerder hierboven uitgelegd, creëert een ongezonde darmflora meer ruimte voor Giardia in de darm.

Angstige, nerveuze of slecht slapende honden kunnen vaker last hebben van Giardia als gevolg van een zwakkere darmflora.

Behandeling van stress is een belangrijk onderdeel van het herstelproces.

Stress kan op allerlei manieren worden veroorzaakt bij je hond en er zijn ook meerdere manieren om het stress niveau van je hond te verlagen.

5. Focussen op symptoombestrijding

Door te veel te focussen op de bestrijding van de symptomen, kan de onderliggende oorzaak van de Giardia-besmetting over het hoofd worden gezien.

Het is belangrijk om de oorzaken van de besmetting aan te pakken en de algehele gezondheid van de hond te verbeteren.

Het is belangrijk om een hond op Giardia te testen. Het is cruciaal om te bevestigen of de behandeling effectief was in het elimineren van de Giardia-parasieten. Dit komt omdat de behandeling vaker niet goed aan slaat. 

6. Toedienen van maagzuurremmers of voeding die de zuurtegraad verhoogt

Het gebruik van maagzuurremmers of het geven van voeding die de zuurtegraad van de maag verhoogt kan het vermogen van de hond om Giardia te bestrijden verminderen. 

Dit is iets wat je nog wel eens op internet leest.

De theorie hierachter zou kunnen zijn dat maagzuur een belangrijke eerste verdedigingslinie is tegen pathogenen, zoals bacteriën en parasieten, waaronder Giardia.

Maagzuur helpt bij het doden of inactiveren van deze indringers voordat ze de darmen bereiken.

Dus het idee is dat als de zuurgraad van de maag wordt verminderd door maagzuurremmers, of als de zuurtegraad wordt veranderd door bepaalde voedingsmiddelen, dit de effectiviteit van deze eerste verdedigingslinie tegen Giardia kan verminderen.

Er is echter niet veel direct bewijs in de veterinaire literatuur dat specifiek wijst op de relatie tussen maagzuurremmers, de veranderde zuurtegraad van de maag, en Giardia-infecties bij honden. De effectiviteit van maagzuur bij het controleren van Giardia-infecties en de impact van maagzuurremmers of voeding op deze relatie zou verder onderzocht moeten worden.

7. Verwaarlozing van de darmslijmvliezen

Beschadigde darmslijmvliezen door Giardia kunnen leiden tot een vicieuze cirkel: zonder gezonde slijmvliezen is er geen gezonde darmflora en zonder gezonde darmflora heeft Giardia meer kans om zich te nestelen. Eerst moet de focus liggen op het herstellen van de darmslijmvliezen.

De relatie tussen het darmslijmvlies, de darmflora, en Giardia is complex.

Een gezond darmslijmvlies en een gezonde darmflora zijn beide belangrijk voor het behoud van de darmgezondheid en het voorkomen van infecties.

Hier is een vereenvoudigde uitleg van de relatie:

  1. Darmslijmvlies: Het darmslijmvlies is een barrière die helpt bij het beschermen van de darm tegen infecties. Het bevat ook immuuncellen die reageren op pathogenen zoals Giardia.
  2. Darmflora: De darmflora, of microbiota, bestaat uit miljarden nuttige bacteriën die helpen bij de spijsvertering, de absorptie van voedingsstoffen, en het onderhoud van een gezond immuunsysteem. Een gezonde darmflora kan ook concurreren met pathogenen zoals Giardia, waardoor de kans op infectie en kolonisatie wordt verminderd.
  3. Giardia: Giardia is een parasiet die kan binnendringen en zich kan hechten aan het darmslijmvlies, waardoor irritatie en schade ontstaan. Dit kan de darmflora verstoren en leiden tot diarree en malabsorptie.

8. Uitlaten op drukke plekken

Het uitlaten van de hond op plekken waar veel andere honden komen, vergroot het risico op besmetting met Giardia. Vermijd drukke uitlaat- en hondenspeelveldjes en zoek rustigere plekken op om te wandelen.

9.Een slechte start

Dit komt vaak voor: honden met een zwakke darmflora vanwege een ongunstige start als pup.

Snap je?

Veel hondenliefhebbers denken hierbij al snel aan pups uit broodfok, maar ook honden uit goed verzorgde nesten kunnen een zwakke darmflora hebben.

De gezondheid van de darmflora van de pups is sterk gekoppeld aan de darmflora van de moeder.

Pups ontvangen hun eerste ‘set’ darmflora van hun moeder.

Wat de moeder niet heeft, kan ze ook niet doorgeven aan haar pups.

Vrij simpel toch?

Als de moederhond haar hele leven dezelfde brokken heeft gegeten, kan dit resulteren in een minder gezonde darmflora.

Wanneer (een deel van) de pups via een keizersnede ter wereld komt, heeft dit standaard een negatief effect op de darmflora.

Hetzelfde geldt wanneer de moeder niet alle pups heeft laten drinken, of als de moeder tijdens de dracht veel stress heeft ervaren.

Dit zijn slechts enkele factoren die de ontwikkeling van de darmflora van jouw hond kunnen beïnvloeden.

Als toekomstige pup-eigenaar ben je je niet altijd bewust van deze zaken, aangezien veel van het bovenstaande vaak wordt gezien als ‘normaal’.

Echter, deze factoren kunnen er wel degelijk voor zorgen dat een pup gevoeliger is voor Giardia, wat het moeilijk kan maken om deze infectie onder controle te krijgen.

In dit geval is het belangrijk om echt vanaf het begin te beginnen als je jouw hond wilt helpen. 

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Diatomeeënaarde tegen vlooien en wormen voor honden

Lees Meer...

9 redenen waarom jouw hond niet van giardia af komt

Lees Meer...

Hoe herken je Giardia bij hond?

Lees Meer...

Coccidiose bij honden: Wat te doen?

Lees Meer...

Haakwormen bij honden: Laat het nu onderzoeken

Lees Meer...

Zweepwormen bij honden: Laat het onderzoek hier plaatsvinden

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?