• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Haakwormen bij honden: Laat het nu onderzoeken

Haakwormen bij honden: Laat het nu onderzoeken

Stel je de tuin van je hond voor als een bruisend feest, waar alle soorten gasten welkom zijn. Maar zoals elk feest, zijn er altijd enkele ongewenste gasten die zonder uitnodiging opduiken en het feest dreigen te verpesten.

In de wereld van je hond zijn haakwormen die ongenode feestgangers, sluipend en onopgemerkt, maar klaar om chaos en ongemak te veroorzaken.

Net zoals je het huis zou controleren op ongenode gasten voordat je een feestje geeft, is het belangrijk om de tekenen van haakwormen bij je hond te kennen en te weten hoe je deze ongewenste "feestgangers" kunt buitenhouden.

haakworm-hond en hoe hij de worm kan binnenkrijgen

Honden kunnen besmet raken met de haakwormen die voorkomen in België en Nederland, bekend als Uncunaria stenocephala, door het likken van grond die met deze parasieten besmet is.

De haakwormen uit Zuid-Europa, oftewel Ancylostoma caninum, gedragen zich daarentegen agressiever. Ze dringen de hond binnen via de huid, wat jeuk aan de poten veroorzaakt, en kunnen leiden tot donkere, slijmerige ontlasting en zelfs bloedarmoede.

Laten we eens kijken hoe je dat kunt doen en je hond gezond kunt houden!

Wat Zijn Haakwormen?

Haakwormen zijn kleine parasieten die in de darmen van jouw hond leven. Ze voeden zich met het bloed en kunnen ernstige gezondheidsproblemen zoals bloedarmoede en ontstekingen veroorzaken.

Als je ze niet behandelt, kan een haakworminfectie zelfs levensbedreigend zijn, vooral bij jonge of verzwakte honden.

De haakwormen zijn meestal ongeveer 5-10 millimeter lang, hebben een witte/lichtgrijze kleur, en hun lichaam is enigszins doorschijnend en gebogen, waardoor ze op een haak lijken.

haakworm bij een hond onder de microscoop - wat is gevaar - hoe voorkomen - en hoe ontwormen


Snap je? 

Ze hechten zich aan de darmwand van jouw hond om zich te voeden met bloed, wat ernstige inwendige bloedingen kan veroorzaken.

Symptomen van Haakworminfectie bij Honden:

Als je de aanwezigheid van haakwormen vermoedt, let dan op symptomen zoals:

  • bloedarmoede,
  • bleek tandvlees,
  • diarree (soms met bloed)
  • gewichtsverlies
  • algemene zwakte.

Zodra je deze symptomen opmerkt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen.

Hoe Wordt Een Haakworm Gediagnosticeerd en Behandeld?

Je kunt door middel van een ontlasting onderzoek een zogenaamde wormcheckkit jouw hond diagnosticeren en aan de hand daarvan bepalen of je hond een ontwormingskuur nodig heeft. 

Meestal omvat deze behandeling het toedienen van anthelminthica, medicijnen die de parasieten doden, maar dit is alleen nodig zodra je hond wormen heeft.

Het is ook belangrijk om de leefomgeving van jouw hond schoon en hygiënisch te houden om herbesmetting te voorkomen.

Hoe Kun Je Haakwormen Voorkomen?

De beste manier om haakwormbesmetting bij jouw hond te voorkomen is door de uitwerpselen van jouw hond op te ruimen en vermijd plekken met veel hondenontlasting.

Goede hygiënemaatregelen kunnen ook bijdragen aan het verminderen van de verspreiding van haakwormen.

Zorg dat je hond in optimale conditie verkeert en dat je hond onder andere goede voeding krijgt. Des te beter zijn immuunsysteem werkt, des te beter is jouw hond bestand tegen wormen.

Is Een Haakworm Gevaarlijk en Besmettelijk Bij Honden?

Ja, haakwormen kunnen zeer gevaarlijk zijn voor honden, vooral voor jonge pups. Ze kunnen schade aanrichten aan weefsels en organen en tot verzwakking en verminderde groei bij pups leiden.

Haakwormen zijn ook besmettelijk en kunnen zowel honden als mensen infecteren. Jouw hond kan besmet raken door het eten van besmet voedsel, het likken van besmette oppervlakken of door direct contact met geïnfecteerde dieren. Mensen kunnen besmet raken door contact met besmette grond.

Wat Te Doen Als Je Hond Besmet Is?

Mocht jouw hond onverhoopt besmet raken met haakwormen, dan zijn er behandelingen beschikbaar. Jouw dierenarts zal jou kunnen voorzien van de juiste medicatie, maar houd er wel rekening mee dat dit een belasting vormt voor het lichaam van je hond.

Wil je weten wat je naast haakwormen nog meer voor wormen hebt, zoals zweepwormen  lees dit dan hierLoved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Diatomeeënaarde tegen vlooien en wormen voor honden

Lees Meer...

9 redenen waarom jouw hond niet van giardia af komt

Lees Meer...

Hoe herken je Giardia bij hond?

Lees Meer...

Coccidiose bij honden: Wat te doen?

Lees Meer...

Haakwormen bij honden: Laat het nu onderzoeken

Lees Meer...

Zweepwormen bij honden: Laat het onderzoek hier plaatsvinden

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?