• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Coccidiose bij honden: Wat te doen?

Coccidiose bij honden: Wat te doen?

Coccidia in de darmen van je hond zijn als ongewenste indringers die zich in de verborgen hoeken van een huis nestelen. Deze minuscule ééncellige parasieten graven zich in de darmwand en kunnen zowel bij pups als bij volwassen honden voorkomen.

Je hond kan zichzelf besmetten door coccidieën op te nemen via de bek. Ze liggen op de loer op plekken die besmet zijn met ontlasting of resten daarvan van honden, zoals de aarde die vervuild is geraakt door hondenontlasting.

Net zoals je niet zou willen dat ongedierte je huis binnendringt, wil je deze parasieten ook niet in het lichaam van je trouwe viervoeter toelaten.

Eén van de aandoeningen waar je op moet letten is coccidiose bij honden. Deze darminfectie wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet genaamd coccidia en kan leiden tot diarree, braken, gewichtsverlies, en andere symptomen.

Coccidia zijn minuscule ééncellige parasieten die zich nestelen in de darmwand van je hond. Ze worden vaak aangetroffen bij pups, maar ook jouw volwassen hond kan ermee geïnfecteerd raken.

Overdracht en Voorkomen van Coccodiose

Coccidiose kan worden overgedragen door het eten van besmette ontlasting of door direct contact met besmette dieren, oppervlakken, aarde, en water. Ook het eten van rauw, besmet vlees kan de infectie veroorzaken. Het komt vaak voor bij jonge honden en bij honden met een verzwakt immuunsysteem.

Preventie omvat goede hygiëne, zoals het regelmatig opruimen van ontlasting, het vermijden van contact met besmette honden, het verstrekken van schoon drinkwater, en het vermijden van stress. Het regelmatig reinigen en desinfecteren van de leefomgeving van de hond is ook essentieel.

Symptomen Coccodiose

Symptomen van coccidiose bij honden variëren van mild tot ernstig en kunnen zijn:

 • Bloederige diarree
 • Gewichtsverlies
 • Verlies van eetlust
 • Lethargie
 • Braken
 • Buikpijn
 • Koorts
 • Bloedarmoede

Diagnose en Testen van Coccodiose

Als je vermoedt dat jouw hond besmet is met coccidiose, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen of je hond zelf te testen middels een wormcheckkit.

Je kunt een onderzoek aanvragen op de aanwezigheid van coccidieën bij jouw hond. Het is verstandig om pups regelmatig te testen.

Behandeling en Medicatie

Behandeling omvat het gebruik van specifieke medicijnen om de parasiet te doden en de symptomen van de infectie te verminderen.

De medicatie kan bestaan uit antibiotica en andere medicijnen, in de vorm van tabletten, poeders, of vloeistoffen. De volledige kuur moet worden afgemaakt, en de leefomgeving van de hond moet regelmatig worden gereinigd en gedesinfecteerd om herinfectie te voorkomen.

Effecten op het Immuunsysteem en Weerstand

Coccidiose bij honden kan een negatief effect hebben op het immuunsysteem en de weerstand. Het immuunsysteem kan verzwakt raken, waardoor het moeilijker wordt om andere infecties te bestrijden.

Conclusie

Coccidiose is een ernstige maar behandelbare aandoening. Door alert te zijn op de symptomen en snel actie te ondernemen, kan de ziekte effectief worden beheerd en behandeld. Goede hygiëne en regelmatige controle door een dierenarts zijn cruciaal voor het welzijn van jouw hond.

Lees ook het artikel: Hoe kun je jouw hond het beste testen op wormen zonder 4x per jaar te ontwormen.

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Diatomeeënaarde tegen vlooien en wormen voor honden

Lees Meer...

9 redenen waarom jouw hond niet van giardia af komt

Lees Meer...

Hoe herken je Giardia bij hond?

Lees Meer...

Coccidiose bij honden: Wat te doen?

Lees Meer...

Haakwormen bij honden: Laat het nu onderzoeken

Lees Meer...

Zweepwormen bij honden: Laat het onderzoek hier plaatsvinden

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?