• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Spoelwormen bij de hond: wat is het en wat kan je eraan doen?

Spoelwormen bij de hond: wat is het en wat kan je eraan doen?

Spoelwormen zijn de meest voorkomende interne parasieten bij honden in Nederland, met bijna elke hond die op een bepaald moment in hun leven een besmetting oploopt. Door de vele manieren van infectie, is het lastig om een spoelworminfectie volledig te vermijden.

spoelwormen Cyclus bij honden en de oplossing voor preventief ontwormen

Enkele feiten en weetjes over spoelwormen bij honden

  • Mannelijke wormen kunnen tot 9 cm groeien, terwijl vrouwtjes tot wel 17 cm kunnen worden
  • Een worm leeft gemiddeld 4 maanden
  • Vrouwelijke wormen kunnen tot wel 200.000 eieren per dag produceren
  • Bij ernstige infecties (>200 wormen) worden dagelijks tot 15 miljoen eieren uitgescheiden
  • Onder optimale omstandigheden (25-30°C, 95% vocht) bevatten de eitjes binnen 9 – 15 dagen een larve, en zijn dan besmettelijk voor anderen
  • Deze larven kunnen tot 3 jaar buiten overleven en zijn bestand tegen het Nederlandse klimaat en de meeste reinigings- en desinfectiemiddelen.

Spoelwormen bij honden en de levensloop 

Bij geboorte zijn pups vaak al besmet, doordat de moeder de infectie via de placenta kan overdragen. Na de geboorte kunnen pups ook besmet raken door het opnemen van eitjes uit hun omgeving of door het binnenkrijgen van geïnfecteerde larven via moedermelk.

Bovendien kan een hond geïnfecteerd raken door het eten van knaagdieren zoals muizen en ratten. Ook is het mogelijk dat honden zichzelf infecteren door het likken van hun eigen vacht die besmet kan zijn met eitjes.

De spoelwormen bij een hond zien er als volgt uit:

spoelwormen-hond

Symptomen van spoelwormen bij jouw hond 

Hoewel spoelwormen vaak niet zichtbaar zijn in de hondenontlasting, omdat ze zich in de vorm van eitjes of kleine larven bevinden, kunnen ze soms worden opgemerkt als de hond overgeeft.

Over het algemeen vertoont een hond weinig tot geen symptomen bij een spoelworminfectie.

Ernstige infecties, vooral bij puppy's, kunnen leiden tot symptomen zoals gewichtsverlies, een doffe vacht, een opgezette buik en diarree. In dergelijke gevallen kan een 'wormenbuik' optreden, waarbij de pup slecht groeit, mager is, maar toch een opgezwollen buikje heeft. Het is mogelijk dat de darmen worden aangetast, wat leidt tot diarree en gasvorming.

Behandeling van spoelwormen bij honden 

Eerst wil je onderzoeken of jouw hond überhaupt wormen heeft. 

Veel honden worden namelijk vandaag de dag 4x per jaar "preventief" ontwormt wat zorgt voor een extra belasting voor het immuunsysteem van je hond, waardoor je hond minder goed beschermt is. 

Baadt het niet dat schaadt het niet, gaat hier dus niet op.

Maar hoe kun je dan het risico op spoelwormen bij honden voorkomen?

Eigenlijk is dit heel erg simpel. 

Je kunt tegenwoordig de ontlasting van je hond eenvoudig laten onderzoeken door ontlasting op te sturen naar een laboratorium. 

Dit laboratorium is speciaal gespecialiseerd in wormen bij huisdieren en is door een Nederlandse dierenarts en parasitoloog opgezet.

Zodra je een negatief resultaat krijgt, is er dus niets met je hond aan de hand en kun je er zeker van zijn dat je hond niet besmet is.

Preventie van een spoelworm infectie

Allereerst is het belangrijk dat je jouw hond goede voeding geeft, rijk aan alle essentiële vitamines en mineralen. Een goed uitgebalanceerde voeding vormt de basis van een sterk immuunsysteem en helpt jouw hond om zijn lichaam in optimale conditie te houden.

Hoe sterker het immuunsysteem, des te beter is jouw hond bestand tegen parasitaire infecties, waaronder spoelwormen.

Ten tweede is voldoende beweging een onmisbaar element in de gezondheid van jouw hond. Regelmatige lichaamsbeweging helpt niet alleen om een gezond gewicht te behouden en hartaandoeningen te voorkomen, maar stimuleert ook het immuunsysteem van jouw hond. 

Ten slotte is het verminderen van de blootstelling van jouw hond aan chemische middelen een andere manier om de gezondheid van jouw hond te optimaliseren. Dit betekent het minimaliseren van chemische ontwormingsmiddelen en andere bestrijdingsmiddelen.

Dit houdt in bedacht vaccineren, zo min mogelijk  pesticiden en andere potentieel schadelijke stoffen. Het gebruik van natuurlijke alternatieven waar mogelijk, kan helpen om het lichaam van jouw hond in topconditie te houden.

Door deze preventieve stappen te volgen, kun je de kans op een spoelworminfectie bij jouw hond verminderen en bijdragen aan zijn algehele gezondheid en welzijn.

Wanneer je besluit om deze preventieve stappen te volgen en je hond niet preventief te ontwormen, is het belangrijk om een alternatieve aanpak in te zetten.

In plaats van preventief te ontwormen, kun je ervoor kiezen om de ontlasting van je hond eerst te laten testen. Dit doe je door een monster van zijn ontlasting te sturen naar een speciaal laboratorium dat ontworpen is door een dierenarts, met behulp van een wormcheckkit.

Je krijgt binnen enkele werkdagen de uitslag van jouw hond in de e-mail.

Lees ook het artikel: De negatieve gevolgen van preventief ontwormen bij honden of wat hebben antibioticaresistentie en ontwormingsmiddel voor honden met elkaar te maken.

Maar wat te doen als je hond toch besmet lijkt te zijn met een spoelworminfectie?

Behandelen van een spoelworminfectie

Om een infectie met spoelwormen bij jouw hond te behandelen, kan het noodzakelijk zijn om je hond te ontwormen.

Kies daarbij zorgvuldig het juiste ontwormingsmiddel voor jouw hond, aangezien niet alle producten alle typen wormen effectief bestrijden.

Bijvoorbeeld, Fenbendazol, zoals dat in Panacur voorkomt, is effectief tegen spoelwormen.

Hoewel preventief ontwormen een mogelijke strategie is om het risico op een spoelworminfectie te verkleinen, zijn er zowel voordelen als nadelen verbonden aan deze methode.

Het is mogelijk om je hond door een dierenarts te laten ontwormen, maar dit is geen noodzaak.

Het ontwormen van je hond is namelijk een vrij eenvoudige klus

Het begint allemaal met de beslissing hoe je je hond wilt ontwormen. Er zijn diverse opties beschikbaar, zoals tabletten, pasta's of druppels. Het beste is om een methode te kiezen waar je hond zo min mogelijk bijwerkingen van heeft. 

Bij het opzetten van een ontwormingsschema houd je rekening met de leeftijd van je hond:

Puppy's worden doorgaans ontwormd op 2, 4, 6 en 8 weken, en vervolgens maandelijks tot ze 6 maanden oud zijn. 

Het is cruciaal om in de eerste weken ook de moeder van de puppy's en eventuele andere huisdieren te testen op wormen om de overdracht van besmetting te voorkomen.

Heeft je hond net een ontwormingskuur ondergaan?

Zorg er dan voor dat de darmflora goed herstelt.

Deze Probiotica Premium Plus bevat belangrijke probioticastammen, samen met een rijkdom aan natuurlijk aanwezige vitaminen, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren en vezels. Het ondersteunt het herstel van het immuunsysteem, maakt de ontlasting weer dikker en herstelt de natuurlijke stoelgang.

De gevolgen van spoelworminfecties bij honden 

Volwassen spoelwormen bevinden zich in de darmen van je hond. Ondanks dat slechts 3% van de honden in Nederland een spoelworminfectie heeft, tonen de meeste geïnfecteerde honden geen symptomen.

Het is daarom noodzakelijk om de ontlasting van je hond te laten onderzoeken om zeker te zijn van een mogelijke infectie.

Zware infecties, vooral bij puppy's, kunnen leiden tot symptomen zoals gewichtsverlies, een doffe vacht, een opgeblazen buik, en hoesten als de wormen in de longen terechtkomen. Soms zijn spoelwormen zichtbaar in de ontlasting of het braaksel.

 Deze zijn wit tot lichtbruin en kunnen tot wel 10 cm lang worden.

Preventie van spoelwormen bij honden en puppy's

Het is van groot belang dat je zorgt voor een schone leefomgeving voor je hond en dat je zijn ontlasting regelmatig opruimt om een infectie te voorkomen. Zorg er ook voor dat je hond geen knaagdieren zoals muizen eet.

En probeer het eten van poep van andere honden te minimaliseren.

Zorg dat de moederhond voordat het pups krijgt preventief getest wordt op wormen om mogelijke infecties bij pups te voorkomen.

Kunnen spoelwormen bij honden een gevaar vormen voor mensen?

Ja, dat kunnen ze. Infecties gebeuren via besmette aarde en/of hondenontlasting. Vermijd contact met mogelijk besmette grond en was je handen na een dergelijk contact.

Houd naast de spoelworm ook de steeds meer voorkomende Franse hartworm bij jouw hond in de gaten.

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Diatomeeënaarde tegen vlooien en wormen voor honden

Lees Meer...

9 redenen waarom jouw hond niet van giardia af komt

Lees Meer...

Hoe herken je Giardia bij hond?

Lees Meer...

Coccidiose bij honden: Wat te doen?

Lees Meer...

Haakwormen bij honden: Laat het nu onderzoeken

Lees Meer...

Zweepwormen bij honden: Laat het onderzoek hier plaatsvinden

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?