Het belang van Omega-3 voor honden: EPA en DHA

 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Het belang van Omega-3 voor honden: EPA en DHA

Het belang van Omega-3 voor honden: EPA en DHA

 Waarom zou je je hond visolie geven? Er zijn verschillende goede redenen om dit te doen, maar de belangrijkste reden is dat visolie omega-3-vetzuren bevat. Nog specifieker: het bevat docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA). Deze twee omega-3-vetzuren vormen een belangrijke aanvulling op de voeding van je hond.

Er zit echter wel een keerzijde aan visolie, ondanks de goede omega-3 vetten. Hoewel het goed is voor je huisdier, is overbevissing om visolie te winnen aan de orde van de dag. Daarnaast kan visolie uit vette vis makkelijk oxideren, waardoor het al zijn waarde voor de gezondheid verliest.

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor visolie die dezelfde gezonde omega-3-vetzuren bevatten. Maar voordat we het over deze alternatieve bronnen van omega-3 gaan hebben, leggen we eerst uit waarom de omega-3 vetten EPA en DHA belangrijk zijn voor je hond.

De voordelen van visolie

Visolie heeft verschillende voordelen voor de gezondheid van jouw hond. Visolie kan helpen bij het:

 • bevorderen van de hersengezondheid;
 • vertragen van hersenziekten;
 • bestrijden van ontstekingen;
 • geven van een gezonde huid en vacht;
 • risico op hartaandoeningen verminderen;
 • normale zicht ondersteunen;
 • gezond houden van gewrichten;
 • ondersteunen van de ontwikkeling van brein en ogen van puppy's;
 • verminderen van het risico op sommige vormen van kanker;
 • hechten van probiotica aan de darmcellen;
 • verhogen van gezonde bifidobacterium populaties in de darm;
 • brengt de balans van vetzuren, waaronder omega-6, terug.

Probiotica verdubbelt de voordelen

Probiotica en omega-3-vetten werken synergetisch. Zo kan EPA in omega-3 helpen om de hechting van probiotica aan de darmcellen te verhogen en het niveau van de bifidus bacteriën verhogen, zoals gezien is in onderzoek met muizen. Daarnaast helpen probiotica dan weer mee met de verhoging van absorptie van omega-3-vetten. Ze verhogen ook de niveaus van EPA en DHA in de hersenen. Gelukkig hoeven de omega-3 vetten EPA en DHA dus niet per se van vissen te komen. Dat heeft gezondheidsvoordelen voor je hond en voor de planeet.

Groenlipmosselen

Groenlipmosselen zijn een uitstekende bron van EPA en DHA en een goed alternatief voor vette vis om visolie te maken. Groenlipmosselen (Perna canliculus) komen uit Nieuw-Zeeland. Echter komen de groenlipmosselen die voor supplementen worden gebruikt niet uit het wild; ze komen uit speciale aquatische kwekerijen. Hierdoor wordt het ecosysteem van de oceaan beschermt.

Uiteraard wordt er ook vis commercieel gekweekt voor de voedingsindustrie en voor supplementen van visolie. Echter wordt deze vis vooral gevoed met een dieet op basis van maïs. En maïs is weer rijk aan omega-6-vetzuren, waardoor ook de visolie van deze vis rijk is aan omega-6. En eerlijk gezegd krijgen mens en dier daar al genoeg van binnen via plantaardige oliën, zoals linoleenzuur ala.

De groenlipmosselen daarentegen worden gevoed door middel van fytoplankton. Dit filteren ze zelf uit het water. Ook commercieel gekweekte mosselen voeden zich hiermee. Fytoplankton is rijk aan omega-3 en de groenlipmosselen daardoor ook. 

Groenlipmossel effectiever voor gewrichtspijn

Geef je je hond visolie om hem te helpen gezonde gewrichten te behouden, dan is een supplement van visolie uit groenlipmosselen een goede keuze. Groenlipmosselen zijn namelijk ook rijk aan Eicosatetraeenzuur (ETA); een vetzuur dat een ontstekingsremmende werking kan hebben. Een studie bij ratten vergeleek het effect van de groenlipmossel met visolie en andere bronnen van omega-3-vetten. De ratten die de visolie kregen, hadden een 31% daling van de artritisscore, terwijl de ratten die een groenlipmosselbehandeling kregen, een 42-75% daling van de score zagen. Daarmee zie je dat ETA werkt ontstekingsremmend.

Groenlipmosselsupplementen zijn er zowel in een vloeibare als in een poedervariant. Beide zijn zeer geschikte bronnen van visolie voor honden. Let wel: bij de poedervariant verwijderen sommige fabrikanten de omega-3-vetzuren. Kies dus altijd voor een versie waar de omega-3 nog in zit voordat je dit aan jouw hond geeft.

De dosering van groenlipmosselpoeder is 77 milligram per kilogram gewicht van je hond. Een hond van ongeveer 20 kilo kun je dus 1540 milligram groenlipmosselpoeder via de voeding geven. 

Phytoplankton of  Fytoplankton

Er zijn verschillende redenen om fytoplankton aan jouw honden te geven, maar het voornaamste is dat fytoplankton een hoge concentratie EPA, DHA en andere gezonde voedingsstoffen bevat. Fytoplankton zijn minuscuul kleine zeeplantjes en zij voorzien zowel groenlipmosselen als vissen van omega-3.

Naast omega-3-vetzuren zitten deze kleine plantjes ook vol andere voedingsstoffen. Zo bevat het SOD of Superoxide Dismutase. SOD is een van de krachtigste antioxidanten die je jouw hond kunt geven. Antioxidanten helpen de veroudering te vertragen door oxidatieve stress in het lichaam en de hersenen van je hond te voorkomen. Fytoplankton voegt belangrijke sporenelementen toe die de stofwisselingsfuncties van jouw hond ondersteunen. Het goede nieuws is dat fytoplankton niet uit de oceanen wordt gevist; het wordt net als de groenlipmossel, op duurzame wijze op land gekweekt.

Fytoplankton wordt het meest als supplement in poedervorm verkocht. Je hebt er maar weinig van nodig om je hond voldoende omega-3-vetzuren binnen te laten krijgen. Omdat fytoplankton een eencellig plantje is, wordt het extra gemakkelijk opgenomen door het lichaam van je hond of kat. Ze reizen rechtstreeks naar de cellen van je hond waar ze hun voedingsstoffen, antioxidanten en gezonde vetten af leveren.

Bij een supplement van fytoplankton is het belangrijk om te kijken dat er geen vulstoffen in zijn verwerkt. Dan zou je namelijk een hogere dosering moeten geven. Bij puur fytoplanktonpoeder volstaat 1/8 theelepel per dag als dosering, ongeacht hoe groot je hond is. 

Hersenen en ogen

Wist je dat slachtafval en orgaanvlees een gezonde aanvulling zijn op de voeding van honden? Orgaanvlees en slachtafval bevatten namelijk veel in vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A, B, D vitamine E en K. Daarnaast bevat het mineralen, antioxidanten en zelfs omega-3 en omega-6 vetten. Wanneer je hond een dieet van rauwe voeding niet gewoon is, dan kun je beginnen met het geven van lever. Is je hond het wel gewend dan kun je nieren, milt, alvleesklier, zwezeriken, tong en hart geven. Zelfs hersenen en ogen zou je eigenlijk moeten toevoegen. Waarom? De reden is simpel: hersenen en ogen hebben baat bij DHA vetzuren uit visolie om goed te kunnen functioneren. Daardoor zijn deze onderdelen van mens en dier rijk aan DHA vetzuren (en ook aan EPA). Sterker nog: iedere 100 gram hersenen bevat 1 gram EPA en DHA. Dat is twee keer zoveel DHA en nog meer EPA dan een theelepel visolie voor honden.

Twee andere belangrijke voedingsstoffen in het brein zijn fosfatidylcholine en fosfatidylserine, welke het geheugen en de cognitie ondersteunen. Ogen bevatten naast EPA en DHA ook vitamine A voor een beter gezichtsvermogen. Iets waar honden dus gezondheidsvoordelen uit kunnen halen. Het verkrijgen van oogballen is niet altijd even gemakkelijk, maar als je bij een ouderwetse slager of een slachthuis het vlees voor je hond haalt, dan kun je er zeker naar vragen.

Geef jouw hond zo veel mogelijk orgaanvlees te eten. Let wel: het is erg machtig. Dus als honden er niet aan gewend zijn, is het beter om het langzaam op te bouwen tot aan ongeveer 15% van het dieet. 

Visolie mist vitaminen en mineralen

Het eten van vette vis is natuurlijk ook goed. Zalm bevat ook zalmolie boordevol omega vetzuren. Een hele vis is zeer rijk aan vitaminen en mineralen. Maar visolie is relatief arm als het om andere voedingsstoffen gaat dan de omega-3-vetzuren. En dat doet eigenlijk alle voordelen van visolie een beetje teniet.

Dus als je DHA en EPA wilt toevoegen aan de voeding van je hond, zijn er meer voedzame alternatieven die duurzaam en kosteneffectief zijn. Maar waarvan je ook weet dat de verhouding omega-3 (dus tussen vetzuren EPA en DHA) in balans is. Want alleen met de juiste verhouding, heeft het de beste voordelen voor de gezondheid van honden.

Aan de kant, visolie ... het is tijd voor de volgende generatie vetten!

Loved this? Spread the word


Related posts

Gekweekte of wilde zalm voor jouw hond

​Read More

Visolie voor honden: 5 Reden om je hond geen visolie te geven!

​Read More

6 Redenen om je hond Phytoplankton te geven

​Read More
Leave a Repl​​​​​y

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!