• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Invloed van BPA op de darmflora van de hond

Invloed van BPA op de darmflora van de hond

Je hebt vast wel eens gehoord over weekmakers in plastic? Ftalaten worden ze genoemd, maar ze staan ook bekend onder de naam "BPA" (Bisfenol A).

Je kan ze overal in tegenkomen: verpakkingen van voeding, maar ook bijvoorbeeld in speelgoed.

Wist je dat dit ook in het lichaam van je hond terecht kan komen?

Wat is BPA?

BPA is de afkorting voor Bisfenol A, een chemische stof in plastic.

De stof zorgt ervoor dat bijvoorbeeld plastic flessen, speelgoed en verpakkingsmateriaal van voedsel flexibel blijft. Volgens het Voedingscentrum kan BPA via een verpakking in kleine hoeveelheden in eten en drinken terecht komen.

Dat dit op de lange termijn en in grote hoeveelheden schadelijk voor ons kan zijn, wordt zeker niet ontkent. Echter blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum dat de hoeveelheid BPA die wij mensen binnenkrijgen via voedsel zeer beperkt is.

Dat komt doordat er in Nederland streng toezicht wordt gehouden op de kwaliteit van verpakkingen, deze moeten voldoen aan strenge eisen.

Deze eisen gelden voor alle in Nederland geproduceerde voeding, dus ook voor diervoeding.

Lees meer over BPA op de website van het Voedingscentrum.

BPA in blikvoer hond

Uit een onderzoek (gepubliceerd in 2017) uitgevoerd door de Universiteit van Missouri, in de Verenigde Staten, blijkt dat er bij de bereiding van blikvoer BPA vrij kan komen in het vlees.

Vervolgens kan dit dus in het lichaam van je hond terechtkomen. Het onderzoek liet zien dat zelfs blikvoer dat claimde BPA-vrij te zijn, BPA afzette in het eten. Dit onderzoek werd gedaan met veertien honden, verdeeld over twee groepen.

Beide groepen aten twee weken lang één van de twee soorten vlees uit blik. Vóór en na het eten werd bloed en ontlasting onderzocht op BPA-niveaus. Uit dit onderzoek bleek dat na twee weken de hoeveelheid BPA in het lichaam was gestegen.

De hoeveelheid BPA had volgens de onderzoekers duidelijk een nadelig effect op de darmflora van de hond. Overigens neemt dit onderzoek niet mee wat er met het BPA niveau gebeurt wanneer men stopte met het geven van deze voeding.

BPA en de gezondheid van je hond

BPA staat bekend als een stofje dat de hormoonhuishouding van mens en dier verstoort. Een hormoonhuishouding die uit balans is, kan voor verschillende problemen zorgen zoals:

  • overgewicht;
  • diabetes type-2;
  • resistentie tegen insuline;
  • verminderde vruchtbaarheid;
  • problemen met de schildklier;
  • aandoeningen aan hart en vaten en leverproblemen;
  • een darmflora die uit balans is.

Een darmflora die uit balans is, kan daarbij ook nog eens zorgen voor darmproblemen, een verminderde weerstand en voor allerlei andere darm gerelateerde problemen.

Overgewicht bij de hond

Door een verhoogd BPA in de darmen van de hond, raakt dus de darmflora uit balans. Dit kan allerlei gevolgen hebben voor de gezondheid van je hond. Overgewicht is daar één van.

De Universiteit van Florida, in de Verenigde Staten, heeft samen met het hondenvoermerk NomNomNow een uitgebreid onderzoek uitgevoerd om zodoende in kaart te brengen wat de grootste oorzaken (of combinaties daarvan) zijn van overgewicht of obesitas bij de hond.

Gedurende een langere periode kregen de honden alleen het voer van NomNomNow te eten en mochten de hondeneigenaren uiteraard eigen tussendoortjes geven aan hun hond.

Tijdens de studie vulden de hondeneigenaren uitgebreide vragenlijsten in en hielden een dagboek bij over het gedrag van hun hond. Eén derde van de honden (dat zijn er zo’n 1.480 in dit onderzoek) bleek te kampen met zwaar overgewicht.

Het overgewicht had met verschillende factoren te maken, welke duidelijk uit het onderzoek naar voren kwamen, namelijk: dieet, probiotica suppletie, hoeveelheid tussendoortjes, lichaamsbeweging, leeftijd, het niveau van voedsel motivatie, al dan niet gecastreerd en de eetlust van de hond.

Honden die meer probiotica kregen in de voeding hadden een betere balans in de darmflora, waardoor ze ook minder last hadden van overgewicht.

Het is dus goed om te kijken naar de voeding, niet alleen als het gaat om BPA, maar ook om het bijgeven van probiotica om de darmen van je hond in orde te houden.

Het hele onderzoek vind je overigens hier.

Kritisch kijken naar voeding van je hond

Het is altijd goed om kritisch te kijken naar wat je je hond te eten geeft. Blikvoer hoeft in principe niet slecht te zijn. Dat geldt ook voor kuipjes of zakjes met gestoomd eten en voor brokken.

Als dit voedsel namelijk in Nederland wordt geproduceerd moet het namelijk aan bepaalde eisen voldoen. En dat geldt net zo voor het verpakkings- en bereidingsproces.

Rauw voer is een goed alternatief, al wordt dat vaak ook in plastic verpakt. Doordat rauwe voeding echter niet met de verpakking wordt verhit (wat bij het stomen vaak wel het geval is), is de kans op het vrijkomen van BPA iets minder groot.

Daarnaast is het goed om kritisch naar de ingrediënten van de voeding in blik te kijken. Sommige merken voegen namelijk stofjes toe die ook de darmflora uit balans kunnen brengen. En dat kan dan weer voor overgewicht zorgen.

Vergeet het speelgoed niet

BPA kan overigens ook in kauwspeeltjes zitten voor je hond. Door te kauwen op een plastic speeltje, komt het BPA in het speeksel van je hond terecht en dus ook zo in zijn systeem.

Gelukkig is er ook BPA-vrij speelgoed te koop voor de hond. Het is overigens beter om speeltjes als frisbees en ballen alleen te gebruiken tijdens het spelen. Om te kauwen geef je bij voorkeur een speeltouw of een bot. Dat is beter voor het gebit en de gezondheid van je hond.


Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Verstoring darmbacteriën mogelijk oorzaak van Alzheimer bij ratten en mensen

Lees Meer...

3 cruciale bijwerkingen van antibiotica bij honden die elke eigenaar moet kennen

Lees Meer...

Welke probiotica stammen zijn er bij honden?

Lees Meer...

De onbekende verbinding tussen stress, angst en de darmgezondheid van honden

Lees Meer...

Probiotica bij honden en de rol ervan in diergeneeskunde

Lees Meer...

Signalen dat je weet dat je hond Probiotica nodig heeft

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?