• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Overgewicht bij honden en de darmflora

Overgewicht bij honden en de darmflora

Bij mensen is al langer bekend dat een gezonde en gevarieerde darmflora meehelpt om op een gezond gewicht te komen en te blijven. Door gevarieerd te eten (bijvoorbeeld met extra rauwe groenten erbij) en geraffineerde suikers te verminderen, komt de darmflora beter in balans. Een probiotica supplement kan helpen bij een hond om de darmflora nog beter in balans te krijgen.

Bij honden blijkt de samenstelling van de darmflora tevens een grote invloed te hebben op het gewicht van de hond.

OVERGEWICHT BIJ HONDEN

Het komt helaas steeds vaker voor: een hond met overgewicht. Waarom een hond overgewicht heeft, kan verschillende oorzaken hebben. Te weinig lichaamsbeweging, maar ook een erfelijke aandoening, castratie of sterilisatie dragen bij aan overgewicht bij een hond. En uiteraard speelt voeding een zeer grote rol in de ontwikkeling van overgewicht.

Uit een Amerikaanse studie onder veertien beagles bleek dat de zwaardere honden een andere samenstelling hadden qua darmflora dan de honden zonder overgewicht. Een belangrijke ontdekking voor voedingsdeskundigen om je hond te helpen op een gezond gewicht te houden.

ONDERZOEK ONDER BEAGLES

Voor dit onderzoek werden veertien beagles in twee groepen verdeeld. De eerste groep kreeg een normale hoeveelheid voeding, de tweede groep kreeg dezelfde voeding, maar een grotere hoeveelheid.

Na een half jaar werden de beagles gewogen en wat bleek? De zeven beagles uit groep 2 waren gemiddeld 4,93 kilo zwaarder dan voor het onderzoek. Iets wat met meer voeding wellicht wel te verwachten was. Interessanter was de samenstelling van de darmflora van de hond!

VERSCHILLENDE DARMFLORA HONDEN

Na analyse van de ontlasting van alle honden bleek dat de honden van groep 1 (de honden met een gezond gewicht) een rijkere darmflora hadden dan de honden met overgewicht uit groep 2. Hun darmflora was zeer eenzijdig en de zogeheten gramnegatieve bacterie proteobacteria overheerste in de ontlasting. Bij de rijkere darmflora van de beagles uit de eerste groep overheerste de phylum firmicutes.

Uit bloedonderzoek bleek weer dat het serotonine-niveau bij de honden met overgewicht uit groep 2 hoger was. Serotonine is een hormoon dat het hongergevoel reguleert in het lichaam. Bij een hoog niveau is het gevoel van trek dus groter.

 Conclusies

Interessant aan dit onderzoek is dat de hoeveelheid voeding dus van invloed is op de darmflora van je hond. Honden met overgewicht hebben dus een andere samenstelling van de darmflora. Uit dit onderzoek kwam ook naar voren dat de bacteriën die overheersen in de darmen als gevolg van te veel voeding, voor een chronische laaggradige ontsteking kunnen zorgen. Ook om deze reden is het dus van belang om te letten hoeveel jij je hond voert!

Daarnaast is het goed om je hond te helpen aan een gezonde darmflora. Hoe doe je dit?

PROBIOTICA

Probiotica supplementen zijn een goed alternatief om de darmflora van je hond weer op orde te krijgen en in balans te houden.

Uit een Amerikaanse studie blijkt namelijk dat probiotica supplementen een goede bijdrage kunnen leveren aan het gezonde gewicht van je hond. Deze studie bestaat uit een grote database met daarin de gezondheidsstatus van 4.446 honden. In de database staat het gewicht vermeld, wat de honden eten en of ze probiotica krijgen. De honden die probiotica supplementen kregen, zo concluderen de onderzoekers, hadden minder overgewicht dan honden die dit niet kregen. Hieruit maken de onderzoekers op dat een gezonde darmflora van invloed is op een gezond gewicht.

VERSE VOEDING HOND

Uit deze zelfde database kunnen relaties worden gelegd tussen het soort voeding en het gewicht van de honden. Honden die brokken te eten krijgen, zo blijkt uit deze cijfers, kampten gemiddeld vaker met overgewicht. Dit in tegenstelling tot de honden die vers of rauw vlees op het menu hebben staan. Honden die zowel brokken als andere voeding te eten krijgen, zijn gemiddeld zwaarder dan honden die geen brokken eten. Om welk merk brokken dit gaat en of het voor alle merken droogvoer geldt, wordt in de studie niet vermeld.

MEER BEWEGEN BIJ OVERGEWICHT HOND

Naast goede voeding en wellicht een probiotica supplement bij deze voeding, is het heel belangrijk dat je hond voldoende beweegt. Zelfs een hond die gezond eet, kan overgewicht krijgen als hij te weinig lichaamsbeweging heeft. Dit geldt voor grote en kleine honden.

Naast het normale uitlaatrondje is het aan te raden met regelmaat een stuk te wandelen. Neem een bal of frisbee mee en ga op het hondenspeelveld samen spelen. Want dat helpt om het overgewicht bij de hond te verminderen.

Let daarbij wel op dat je niet direct het uiterste van je hond vraagt. Net als bij mensen moet het uithoudingsvermogen worden opgebouwd.

GEZOND GEWICHT IS BELANGRIJK VOOR HONDEN

Dat een gezond gewicht voor je hond heel belangrijk is, is natuurlijk niet nieuw. Honden met een goed gewicht hebben minder snel last van spieren en gewrichten, hart en vaatziekten of diabetes. De kans op het ontwikkelen van dit soort aandoeningen is bij honden met overgewicht groter.

Omdat wij mensen verantwoordelijk zijn voor wat je hond eet, is het belangrijk hier goed op te letten. Zijn er omstandigheden waardoor je hond zwaarder wordt – zoals na een sterilisatie of castratie – pas hier dan voeding of het bewegingspatroon op aan of bespreek met een voedingsdeskundige wat je hier aan kan doen.

Bron:

  • https://www.petfoodindustry.com/articles/4807-study-explores-role-of-gut-bacteria-in-development-of-obesity-in-dogs
  • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jvim.12455
  • Perry, LeeAnn M., et al. “Risk factors associated with canine overweightness and obesity in an owner-reported survey.” bioRxiv (2020). https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.01.06.896399v1.full

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Verstoring darmbacteriën mogelijk oorzaak van Alzheimer bij ratten en mensen

Lees Meer...

3 cruciale bijwerkingen van antibiotica bij honden die elke eigenaar moet kennen

Lees Meer...

Welke probiotica stammen zijn er bij honden?

Lees Meer...

De onbekende verbinding tussen stress, angst en de darmgezondheid van honden

Lees Meer...

Probiotica bij honden en de rol ervan in diergeneeskunde

Lees Meer...

Signalen dat je weet dat je hond Probiotica nodig heeft

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?