Allergieën bij honden kunnen zich uiten in verschillende symptomen zoals jeuk, niezen, uitslag en diarree.
Het kan echter lastig zijn om de juiste diagnose te stellen, omdat deze symptomen ook kunnen wijzen op andere gezondheidsproblemen.
In dit artikel bespreken we veelvoorkomende allergieën bij honden, hoe je kunt achterhalen wat de oorzaak is van een bepaalde reactie en wat je kunt doen om jouw hond te helpen.
Want…
Labradors, Duitse herders en andere huisdieren kunnen gevoelig zijn voor verschillende allergenen.
Naast de meest voorkomende symptomen en oorzaken van allergieën bij honden, gaan we ook in op het verband tussen allergieën en de darmgezondheid van jouw hond.
Verder geven we tips over hoe je deze kunt herkennen of jouw hond allergisch is.
Wat is precies een allergie bij een hond?
Een allergie is een overdreven, abnormale immuunreactie op iets dat het immuunsysteem als een bedreiging ziet.
De stof waar deze abnormale immuunreactie door veroorzaakt wordt, heet een allergeen, dat kan worden ingeademd, aangeraakt of worden gegeten.
Wanneer het immuunsysteem goed functioneert, houdt het iemand gezond door schadelijke indringers (zoals ziekteverwekkers en parasieten) op te sporen en aan te vallen voordat ze een infectie of ziekte kunnen veroorzaken.
Maar bij sommige mensen en dieren heeft het immuunsysteem een probleem; genaamd atopie.
Histamine veroorzaakt symptomen
Als immuuncellen per ongeluk reageren op onschuldige stoffen zoals pollen of kip, is het alsof een beveiligingssysteem vals alarm slaat bij het zien van een vriendelijke bezoeker.
Ze maken een soort antilichaam, immunoglobuline E (IgE), wat andere cellen aanzet om histamine vrij te laten, net zoals een beveiligingssysteem extra bewakers oproept.
Deze histamine veroorzaakt ontstekingen, vergelijkbaar met hoe een overijverige beveiliging een onnodige ophef veroorzaakt bij een “nepmelding”, wat resulteert in roodheid, zwelling, jeuk en andere oncomfortabele symptomen zoals jeukende ogen bij jouw hond.
Lees ook deze artikelen: hoe je jeuk kunt oplossen bij honden.
Als jouw hond zijn immuunsysteem eenmaal gevoelig is voor een bepaald allergeen, is het alsof het beveiligingssysteem telkens opnieuw onterecht reageert bij elke ontmoeting met deze ‘vriendelijke bezoeker’.
Allergieën kunnen erfelijk zijn, wat betekent dat deze gevoelige beveiligingsinstellingen van generatie op generatie kunnen worden doorgegeven.
Wat zijn de meest voorkomende symptomen van hondenallergieën?
Heb jij gemerkt dat jouw hond één of meerdere van de volgende symptomen vertoont?
Dit kunnen tekenen zijn van allergieën, maar het is belangrijk om te onthouden dat deze symptomen ook veroorzaakt kunnen worden door andere gezondheidsproblemen:
- Jeuk aan huid, oren of poten
- Haaruitval
- Netelroos (galbulten)
- Zwelling van het gezicht, inclusief oren, lippen, oogleden of oorflappen
- Roodheid en ontsteking van de huid
- Speekselvlekken
- Verdikking en/of verdonkering van de huid
- Regelmatige huidinfecties, inclusief acne op de kin
- Terugkerende oorontstekingen
- Niezen
- Jeukende en waterige ogen
- Loopneus
- Braken en diarree”
Wat zijn de meest voorkomende allergenen bij honden?
Vlooienbeetallergie
De meest voorkomende allergie bij honden is overgevoeligheid voor vlooienspeeksel, wat een extreme reactie van het immuunsysteem op vlooienbeten veroorzaakt. Een vlooienbeetallergie kan intense jeuk, roodheid, geïrriteerde huid en haaruitval veroorzaken. Deze reactie wordt vlooienallergiedermatitis genoemd.
Omgevingsallergieën
Allergische reacties op bepaalde omgevingsfactoren komen ook veel voor bij honden. Beten van insecten naast vlooien (zoals muggen) kunnen overgevoeligheidsreacties veroorzaken. Sommige honden zijn allergisch voor bijensteken.
In de lucht zwevende deeltjes die veelvoorkomende allergenen zijn voor honden, omvatten huisstofmijten, dierenhuidschilfers (afgeschilferde huidcellen) van andere dieren, plantaardige en boompollen en schimmelsporen.
Direct contact met bepaalde stoffen, zoals bepaalde planten, plastics (in speelgoed of voerbakken), chemicaliën en medicijnen, kan ook allergische reacties veroorzaken. Jeuk is het meest voorkomende symptoom van omgevingsallergieën.
Seizoensallergieën
Net als bij mensen kunnen hondenallergieën seizoensgebonden zijn.
Misschien is het je opgevallen dat je hond meer jeukt in de lente en zomer of veel niest in de herfst?
Dat zijn nuttige aanwijzingen: plantenpollen en insecten zijn bijvoorbeeld meer aanwezig in de warmere maanden, terwijl schimmel vaker voorkomt als het seizoen koel en vochtig is.
Atopische Dermatitis Atopische dermatitis (een moeilijke woord) bij honden is een chronische jeukende huidaandoening veroorzaakt door overgevoeligheid voor een of meerdere allergenen.
Deze huidaandoening wordt geclassificeerd als een allergische aandoening omdat hij geassocieerd is met overmatige immunoglobuline E (IgE) productie in reactie op bepaalde allergenen, die kunnen worden ingeademd, aangeraakt of gegeten.
Atopische dermatitis komt vrij vaak voor, bij ongeveer 10-15% van alle honden.
Bepaalde hondenrassen kunnen vatbaarder zijn om deze aandoening te ontwikkelen.
Voedselallergieën
Voedselallergieën komen minder vaak voor bij honden dan bij luchtwegallergieën; ze komen ook minder vaak voor dan voedselgevoeligheden (die hieronder worden besproken).
Maar sommige honden hebben allergische reacties op een of meer ingrediënten in hun dieet. De symptomen – zoals jeuk, geïrriteerde huid en netelroos – kunnen lijken op die van andere allergieën, maar ze verschillen niet van seizoen tot seizoen.
Een echte voedselallergie houdt een immuunreactie in: de immuuncellen van het lichaam vallen bepaalde voedingsmoleculen aan en verwarren ze met gevaarlijke indringers. De grote meerderheid van de voedselallergieën bij honden betreft een eiwitbron die de hond al lang eet.
Een voedselgevoeligheid daarentegen omvat het immuunsysteem niet.
Het is eenvoudigweg een onvermogen om een bepaald voedsel of ingrediënt te verteren. Lactose-intolerantie is een bekend voorbeeld van een voedselgevoeligheid.
Als een hond niet genoeg van het enzym lactase heeft dat nodig is om lactose een suiker in zuivelproducten af te breken zal het eten van zuivel meestal kort daarna gevolgd worden door een opgeblazen gevoel winderigheid en/of diarree.
Dat komt omdat het spijsverteringsstelsel van de hond zuivel niet goed kan verwerken. Bij honden komen voedselgevoeligheden veel vaker voor dan echte voedselallergieën, die slechts bij 1-2% van alle honden voorkomen.
Allergieën en Darmgezondheid bij Honden
Vraag je je wel eens af waarom je hond last heeft van jeuk of niezen?
Het antwoord ligt misschien in zijn darmen. Dat klinkt misschien verrassend, maar allergieën en het darmmicrobioom (of darmflora zoals de meeste het noemen) van je hond zijn sterk met elkaar verbonden.
Wist je dat het grootste deel van het immuunsysteem van je hond zich in zijn darmen bevindt?
Stel je de darmen van je hond voor als een drukke stad waar 70% tot 80% van de politieagenten (de immuuncellen) werken.
De inwoners van deze stad zijn de darmbacteriën. Normaal gesproken helpen de politieagenten (immuuncellen) de stad veilig en gezond te houden door goed samen te werken met de inwoners (darmbacteriën).
Maar stel je nu voor dat de balans in deze stad verstoord raakt – er zijn te veel inwoners van een bepaald type of te weinig van een ander type. Dit zorgt voor chaos en overbelasting voor de politieagenten. Ze kunnen hun werk niet meer goed doen, en als gevolg daarvan neemt de veiligheid (de gezondheid van je hond) af, waardoor er meer ‘criminele activiteiten’ (allergische reacties) plaatsvinden.
Dus, net zoals een goed evenwicht in een stad zorgt voor vrede en orde, zorgt een goede balans van darmbacteriën ervoor dat de immuuncellen hun werk effectief kunnen doen, wat helpt om allergische reacties bij je hond te voorkomen.
Een andere kwestie is de doorlaatbaarheid van de darmwand, ook wel bekend als ‘leaky gut’ of lekkende darm. Is de darmwand niet sterk genoeg, dan kunnen voedingsmoleculen ontsnappen naar de bloedbaan. Daar kunnen ze als indringers worden beschouwd en aangevallen door het immuunsysteem, wat leidt tot overgevoelige reacties.
Onderzoek toont aan dat een onbalans in het darmmicrobioom gelinkt kan zijn aan atopische stoornissen, zowel bij mensen als dieren. Te veel ontstekingsbevorderende bacteriën kunnen leiden tot ongezonde ontstekingsniveaus en extreme immuunreacties.
Maar er is ook goed nieuws: omdat het darmmicrobioom betrokken is bij allergieën, is het mogelijk om allergieën te behandelen door de darmen te genezen. Behandelingen zoals probiotica en fecale microbiota-transplantatie (FMT) zijn veelbelovende methoden om allergie- en immuunaandoeningen bij honden aan te pakken.
Deze behandelingen kunnen de onderliggende oorzaak oplossen en zijn vaak veiliger dan traditionele allergiemedicijnen, die ongewenste bijwerkingen kunnen hebben.
Dus, de volgende keer dat je hond last heeft van allergieën, denk dan aan de mogelijkheid dat zijn darmgezondheid een rol kan spelen. Met de juiste behandeling kun je niet alleen symptomen verlichten, maar misschien ook de onderliggende oorzaak aanpakken.
Pas de voeding van je hond aan
De gezondheid van de ontelbare bacteriën in de darmen van je hond hangt sterk af van wat hij eet. De darmbacteriën hebben namelijk invloed op zijn immuunsysteem, dus door zijn dieet aan te passen, kun je helpen allergieën en ontstekingen te beheersen.
Hiermee kunnen we je helpen. Je kunt hier een gratis belafspraak van 20 minuten inplannen.
Recente studies laten zien dat het beste voeding voor de darmgezondheid van je hond veel eiwitten, vezels en vetzuren (die helpen tegen ontstekingen) bevat en juist weinig koolhydraten. Er is niet zoiets als echt “hypoallergeen” eten, maar sommige honden hebben baat bij speciale diëten die in de winkel te koop zijn.
Hierbij zijn de eiwitten zo klein gemaakt dat ze geen allergische reactie opwekken. Ook is het slim om regelmatig van voeding te wisselen. Zo kan je hond niet snel gevoelig of allergisch worden voor bepaalde ingrediënten omdat hij er te vaak aan blootgesteld wordt.
Onderzoek de darmbacteriën van je hond
Zijn de bacteriën in de darmen van je hond belangrijk voor zijn gezondheid? Absoluut! De gezondheid van deze bacteriën hangt direct af van wat je hond eet. Omdat deze bacteriën invloed hebben op het immuunsysteem van je hond, kun je door het juiste dieet te kiezen, allergieën en ontstekingen aanpakken.
Heb je overwogen een darmgezondheidstest te doen voor je hond?
Zo’n test kan je helpen de oorzaak van zijn symptomen te vinden. Bijvoorbeeld, bepaalde bacteriën kunnen wijzen op voedselgevoeligheid of allergieën. Als je hond bepaalde goede bacteriën mist, bijvoorbeeld na een antibiotica-kuur, kan een ontlastingonderzoek erg goed helpen.
Om het immuunsysteem van je hond te versterken, kun je hem ook speciale supplementen geven. Prebiotica voeden de goede bacteriën, probiotica helpen de immuunfunctie te verbeteren, en postbiotica zijn belangrijk voor een gezond immuunsysteem.
Deze supplementen kunnen helpen bij het verlichten van allergieën en het verbeteren van de algehele gezondheid van je hond.
Deze test kan je via ons laten uitvoeren.