• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Zindelijkheidstraining pup: Hoe maak je jouw pup snel zindelijk?

Zindelijkheidstraining pup: Hoe maak je jouw pup snel zindelijk?

Terwijl je daar zit, comfortabel achter je scherm, zoekend naar informatie over zindelijkheidstraining voor je toekomstige pup, wil ik je allereerst feliciteren.

Jouw inzet om je nu al voor te bereiden zegt veel over jou als zorgzame en verantwoordelijke houding als toekomstig pup-eigenaar.

En geloof me, soms zal je je haren uit je hoofd trekken omdat je denkt, waar ben ik nu aan begonnen. Maar doorgaans is het een fantastische periode, die je voor altijd in je hart zal sluiten.

Zindelijkheidstraining pup Hoe maak je jouw pup snel zindelijk

Het verwelkomen van een puppy in je leven kan je zien als het starten van een enorm Lego-project.

Elk stukje informatie dat je verzamelt, elke vaardigheid die je je eigen maakt, is als een Lego-blokje.

Stap voor stap bouw je aan een solide basis, net zoals je zorgvuldig elk Lego-blokje op de juiste plaats legt om een prachtig bouwwerk te creëren.

Zindelijkheidstraining voor jouw pup is een van die cruciale blokjes.

Het vormt de basis voor een nieuwe uitdaging voor jouw pup, en wanneer hij deze vaardigheid onder de knie heeft, zal dit vooral in praktische zin enorm handig zijn voor jullie beide.

Terwijl je navigeert door de veelheid aan artikelen en boeken over dit onderwerp, herinner jezelf eraan dat elke pup uniek is.

Jouw geduld, consistentie en begrip zijn als de zorgvuldige handen die elk Lego-blokje op de juiste plaats zetten.

Er is geen universele handleiding die voor elke pup werkt; het is aan jou om de stukjes samen te brengen op een manier die past bij jouw unieke situatie.

Maar het is een geweldige ervaring.

Onthoud altijd dat zindelijkheidstraining niet alleen over jouw pup gaat, maar ook over jou. Samen met je pup werk je aan het bouwen van jullie relatie, blokje voor blokje, ervaring na ervaring.

Goed daar gaan we.

Zindelijkheidstraining van jouw prachtige pup

In dit artikel worden diverse aspecten van zindelijkheidstraining besproken om deze samenwerking te bevorderen en hondeneigenaren op weg te helpen met praktische tips en advies.

Aan de hand van onderwerpen als het plassen en poepen van pups, het uitlaten tijdens de nachturen en het doorslapen van de nacht, wordt inzicht gegeven in het proces van zindelijk worden.

Hierbij wordt ook aandacht besteed aan de moederhond, aangezien zij een cruciale rol speelt in de eerste fases van de zindelijkheidstraining.

Daarnaast wordt er ingegaan op het moment waarop een pup doorgaans zindelijk is en wat daarbij komt kijken.

Hoe maak je een puppy zindelijk?

Bij het zindelijk maken van een puppy zijn er meerdere stappen die je kunt volgen om het proces soepel te laten verlopen:

  1. Breng je puppy regelmatig naar buiten: In het begin is het belangrijk om je puppy elk uur dat hij wakker is uit te laten. Dit geldt ook na het eten, drinken of spelen. Zo leer je je puppy aan om buiten zijn behoefte te doen. Zorg ervoor dat je dit een beetje aanvoelt en dit niet te letterlijk neemt. Maar meestal zodra je pup wakker wordt, is het tijd om de blaas te leggen.
  2. Signalen herkennen: Puppies geven niet altijd duidelijk aan wanneer ze naar het toilet moeten. Let op tekenen zoals het wegdraaien van hun slaapplaats en het spreiden van hun achterpoten. Beter 1x keer teveel naar buiten, dan 1 keer te weinig.
  3. Neem je puppy snel mee naar buiten bij signalen: Als je merkt dat je puppy zijn behoefte moet doen, til hem dan meteen op en breng hem naar buiten. Als je pup al begint met plassen, til hem dan alsnog op en breng hem naar buiten om dit gedrag te stimuleren.
  4. Beloon je puppy: Beloon je puppy wanneer hij buiten zijn behoefte doet. Dit kan variëren van een aai over zijn kop, bemoedigende woordjes, een lekker snoepje, tot het geven van zijn favoriete speeltje. Dergelijke beloningen motiveren je puppy om naar de deur te gaan als hij moet plassen of poepen. Maak dit proces zo aangenaam mogelijk zodat je pup er plezier in vindt. Let wel goed op je puppy tijdens deze momenten, vooral als hij wat gevoeliger is. Een voorbijrazende scooter kan bijvoorbeeld een schrikreactie veroorzaken. Zorg er daarom altijd voor dat je de trainingssessies op een positieve manier afsluit.
  5. Blijf rustig bij ongelukjes: Als je pup per ongeluk binnen plast of poept, is het belangrijk om kalm te blijven. Straf je puppy niet, want dit kan leiden tot angst en onzekerheid. TIP: je pup begrijpt het verband niet direct tussen buiten plassen of binnen plassen, en er zijn soms op latere leeftijd momenten dat hij het ineens lijkt kwijt te zijn. Dit is niet om jou in de maling te nemen, dit kan goed een nieuwe fase zijn waar je pup doorheen gaat.

Geduld en consequente training zijn essentieel bij zindelijkheidstraining. Door deze stappen te volgen, zal je puppy op termijn zindelijk worden en een volwassen hond om trots op te zijn.

Er zijn fabels dat je de neus van je pup door de plas zou moeten halen omdat je  “moet” laten zien dat dit niet de bedoeling is. Dit is absoluut een afrader, de pup begrijpt hier niets van en wordt alleen maar onzeker.

Lees ook het artikel: Help mijn pup bijt en waarom het niet helpt om dit gedrag te negeren.

Hoe vaak een puppy plassen en poepen moet

Een puppy moet vaker plassen en poepen dan een volwassen hond. Het is belangrijk om een puppy regelmatig buiten te laten om ongelukjes te voorkomen.

Doorgaans moet een puppy zijn blaas en darmen ontlasten na het slapen, eten, drinken en tijdens het spelen of uitlaten. Ook ‘s nachts kan het nodig zijn om de puppy uit te laten.

Naarmate de hond ouder wordt, krijgt hij meer controle over zijn sluitspieren en kan hij beter signalen afgeven. Op dat moment kan hij meestal volstaan met vier keer per dag plassen en poepen op het uitlaatplekje.

Dit is een kwestie van aanvoelen en hierin leer je snel de regelmaat van je pup kennen, zodat je hem optimaal kunt helpen en begeleiden.

Puppy ‘s nachts uitlaten

Puppy’s ontwaken soms ‘s nachts om hun behoefte te doen. Het is belangrijk ze dan buiten te laten om ongelukjes en benchtraining te bevorderen.

Puppy ‘s nachts doorslapen

Om ervoor te zorgen dat je puppy ‘s nachts goed slaapt, is het belangrijk om hem laat op de avond uit te laten voordat je zelf naar bed gaat.

Beschouw het ook als een prioriteit om de pup direct in de ochtend weer naar buiten te laten. Geleidelijk kun je de tijd tussen deze twee wandelingen langer maken.

Elke pup is anders; sommigen slapen snel door de nacht heen, terwijl anderen meer tijd nodig hebben om de ochtend te bereiken zonder tussentijdse wandeling.

Dit betekent ook dat je je pup liever niet teveel wil laten drinken en eten voordat hij gaat slapen.

Wanneer wordt een puppy zindelijk?

Een puppy zindelijk maken is een leerproces dat varieert per hond. De snelheid waarmee een puppy zindelijk wordt, is mede afhankelijk van de training door de fokker.

Zo begrijpen sommige puppy’s het zindelijkheidsconcept al op 8 weken leeftijd, terwijl anderen pas na 8 maanden volledig zindelijk zijn. Uiteindelijk zal geduld en consistente begeleiding bijdragen aan het ontwikkelen van een zindelijke hond en het voorkomen van onzindelijkheid.

Bekijk ook meerdere artikelen over het opvoeden van een pup.

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Zindelijkheidstraining pup: Hoe maak je jouw pup snel zindelijk?

Lees Meer...

Wat kun je doen als je pup bijt?

Lees Meer...

3 Oorzaken – Hoe leer je sloopgedrag af van je pup?

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?