• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Wat kun je doen als je pup bijt?

Wat kun je doen als je pup bijt?

Wanneer je een nieuwe puppy in huis haalt, begint een avontuur vol vreugde en uitdagingen.

Een van die uitdagingen is het bijtgedrag dat vaak voorkomt bij jonge honden.

Het is een natuurlijk onderdeel van hun ontdekkingstocht en speelsheid, maar het kan wel ongewenst zijn wanneer het gericht is op meubels, schoenveters of zelfs onze benen.

In deze cruciale leerfase wil je effectieve methoden hanteren die positief gedrag aanmoedigen zonder te vertrouwen op de standaard reacties zoals 'nee' of 'uhh'.

Maar hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat je viervoeter leert zonder hem af te straffen of te ontmoedigen of probeert het gedrag te negeren?

onze pup bijt overal en nergens hoe leer ik dit gedrag af

In dit artikel duiken we in de wereld van positieve gedragsomleiding - een methode waarbij we de aandacht van onze puppy richten op gepast gedrag door aantrekkelijke alternatieven aan te bieden.

We verkennen hoe we de principes van digitale 'redirects' - een bekend concept in de wereld van het internet - kunnen toepassen op de opvoeding van onze hond.

Zoals een slimme omleiding op een website de gebruiker naar de juiste informatie gidst, zo kunnen wij onze hond leiden naar gedrag dat we willen aanmoedigen.

Laten we samen ontdekken hoe we deze technieken kunnen toepassen om een veilige en gelukkige thuisomgeving te creƫren voor jouw jonge pup.


De kunst van het "redirecten".

Wanneer we praten over 'redirecten' (dit is een eigen bedachte term), gebruiken we een term die in de digitale wereld een specifieke betekenis heeft.

Op het internet is een "redirect" een manier om bezoekers en zoekmachines door te sturen naar een andere URL dan de oorspronkelijk opgevraagde.

Dit is bijzonder nuttig als een pagina niet meer bestaat of als de inhoud is verplaatst. Een '404 Not Found' foutpagina wordt bijvoorbeeld vaak omgeleid naar een nieuwe, relevante pagina zodat de gebruiker op het juiste pad blijft.

Deze digitale techniek kan verrassend goed overgezet worden naar de wereld van de puppyopvoeding. Stel je voor dat jouw hond, net als een internetgebruiker, navigeert door het 'web' van jouw thuisomgeving.

Wanneer jouw pup bijvoorbeeld besluit te 'klikken' op de 'pagina' van de bank met zijn tanden, is hij terechtgekomen op een 'foutpagina' (in onze ogen) vanuit het oogpunt van gedrag.

Voor jouw pup is het gewoon ontdekken en probeert hij in je prachtige nieuwe bank te bijten.

Bijt jouw pup in de bank uit frustratie omdat hij te lang alleen is geweest of is het "gewoon" ontdekken van de wereld met zijn bek?  

Bekijk ook dit artikel: Hoe lang kan een pup alleen van 12 weken alleen blijven? En zie wat stress met een hond kan doen.

Het Juiste Kruimelpad Kiezen

Dit is waar de kunst van het redirecten in het spel komt.

In plaats van hem te laten 'vastzitten' op deze foutpagina, wil je hem naar een 'URL' leiden die wel wenselijk is, zoals zijn eigen speelgoed.

Door hem een speeltje te geven, redirect je zijn gedrag naar een positieve activiteit, net zoals een webmaster een gebruiker zou omleiden naar de juiste inhoud.

Redirecten in de Praktijk bij jouw Pup

Om deze techniek effectief te gebruiken, moet je snel handelen. Zodra je ziet dat jouw pup een 'fout' maakt of wil gaan maken, geef je hem onmiddellijk een alternatief. 

Dit kan het flostouw zijn, een snuffelmat, of een gevulde Kong. Je moet ook het juiste commando koppelen aan deze actie, zoals 'zoek', om hem te helpen begrijpen wat de verwachte actie is.

Je gaat dit gedrag dus niet negeren, maar biedt hem simpelweg iets leukers aan, waar hij zijn tanden in kan zetten.

Leer hier de kracht achter het concept van de "Redirect Methode" en we leggen het van A tot Z aan je uit in de videotraining voor 9 euro.

Consistentie en Beloningen

Net zoals een webpagina betrouwbaar en gebruiksvriendelijk moet zijn, moet jouw opvoedingsstrategie consistent en duidelijk zijn voor jouw pup. 

Beloon hem voor het kiezen van het juiste pad, en hij zal leren dat het volgen van het 'kruimelpad' dat je hebt uitgezet, de beste keuze is.

Conclusie

De term 'redirect' mag dan uit de digitale wereld komen, het is een krachtig concept dat prachtig past in de puppyopvoeding.

Door het gedrag van je hond op de juiste manier te sturen, help je hem om de juiste keuzes te maken en te groeien tot een welopgevoede hond.

En onthoud, net als het navigeren op een website, is het navigeren door de puppytijd een proces van leren en aanpassen, zowel voor jou als voor jouw hond.

Met geduld en slimme 'redirects' wordt het een succesvolle en vreugdevolle ervaring.

Bekijk ook het artikel: Help, mijn hond springt op waarin we het concept van opspringen "redirecten" en hetzelfde concept gebruiken.

Leer hier de kracht achter het concept van de "Redirect Methode" en we leggen het van A tot Z aan je uit in de videotraining voor 9 euro.

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Zindelijkheidstraining pup: Hoe maak je jouw pup snel zindelijk?

Lees Meer...

Wat kun je doen als je pup bijt?

Lees Meer...

3 Oorzaken – Hoe leer je sloopgedrag af van je pup?

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?