• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Visolie voor honden: 5 Reden om je hond geen visolie te geven!

Visolie voor honden: 5 Reden om je hond geen visolie te geven!

Omega-3-vetzuren zijn ontzettend belangrijk voor de gezondheid van mens en dier, dus ook voor je hond.

Een bekende bron van deze essentiële vetzuren is visolie. Hartstikke goed natuurlijk, maar er zijn zoveel verschillende kwaliteiten op de markt, dat het eigenlijk beter is om het niet aan je hond te geven.

In dit artikel leggen wij uit waarom wij menen dat het beter is om geen visolie te geven en dat er een betere bron voor omega-3-vetzuren beschikbaar is én leggen we uit waarom deze vetzuren essentieel zijn voor de gezondheid van je hond.

Teveel omega-6-vetzuren

Er zijn verschillende omega-vetzuren in voeding te vinden. De bekendste zijn omega-3, omega-6 en omega-9.

Wanneer vooral de inname van omega-3-vetzuren en omega-6-vetzuren in balans is, dan werken ze het beste. Echter, zit in hondenvoeding (en in menselijk eten eigenlijk ook) erg veel omega-6. Dit houdt in dat het lichaam eigenlijk qua vetzuren uit balans raakt, met alle gevolgen van dien. Een teveel aan omega-6-vetzuren kan namelijk ontstekingsreacties uitlokken en chronische ontstekingen kunnen weer leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals allergiesymptomen, gewrichtspijn, diabetes en auto-immuunziekten.

Hond terug in balans brengen

Om het teveel aan omega-6-vetzuren terug in balans te brengen, heeft je hond extra omega-3-vetzuren nodig. Deze kun je je hond geven via zijn voeding door middel van visolie.

Visolie uit vette vissoorten (denk hierbij aan zalm, makreel, paling en haring) bestaat uit de essentiële omega-3-vetzuren DHA (docosahexaeenzuur) en EPA (eicosapentaeenzuur).

Dit is goed voor spieren, gewrichten, het immuunsysteem, de hersenen en darmen van je hond.

Maar….

  1. Visolie kan oxideren

Als je visolie aan je hond geeft in de vorm van druppels dan komt er iedere keer dat je de flacon opent zuurstof bij de olie. De omega-3-vetzuren in visolie zijn zeer kwetsbaar voor oxidatieve schade, zodra deze in aanraking komen met zuurstof. Er ontstaan dan nieuwe zuurstofhoudende moleculen in de olie, die we vrije radicalen noemen. En juist vrije radicalen kunnen in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor de gezondheid van je hond!

Zo kunnen er meer ontstekingen ontstaan in het lichaam van de hond. Dit is iets wat omega-3-vetzuren juist tegengaan, maar door de zuurstof teniet wordt gedaan.

Het tegenhouden van zuurstof in een oliesupplement is vrij lastig, vooral als de olie vloeibaar in de flacon zit. De oxidatieve reactie kan tegengegaan worden wanneer je visolie verpakt in ampullen, al blijft de kans altijd bestaan.

  1. Visolie kan giftige stoffen bevatten

Visolie gewonnen uit vissen die uit zee komen, kan giftige stoffen bevatten. Het vet in de vis is de plek waar de omega-3-vetzuren worden opgeslagen, maar ook de plek waar giftige stoffen worden vastgehouden.

Denk hierbij aan kwik, lood en andere zware metalen. Deze zware metalen kunnen juist weer schade aanrichten bij je hond, zoals blindheid, lever- en nierschade en schade aan het zenuwstelsel.

Maar ook microplastic in zee is van invloed op de kwaliteit van de visolie en op de gezondheid van je hond – met verregaande gevolgen van dien.

Je zou, voordat je een visolie aanschaft, een Certificaat van Analyse kunnen aanvragen om te weten wat er precies in de visolie zit. Dit is echter niet altijd even waterdicht, zo blijkt uit verschillende onafhankelijke laboratoriumtests.

Er zijn visoliesupplementen die zuiver zijn, omdat de vissen die de omega-3-vetzuren leveren niet uit zee komen, maar speciaal worden gekweekt. Hier hangt echter een heel ander prijskaartje aan.

  1. Visolie kan radioactieve straling bevatten

In 2011 werd de kerncentrale van Fukushima getroffen door een tsunami en zijn de reactoren gesmolten. Hierdoor sijpelde er radioactief water in de Stille Oceaan. Elke dag sijpelt er nog 300 ton van dit radioactieve water in de oceaan.

Komt de vis uit de Stille Oceaan dan kan deze vis radioactieve deeltjes bevatten. Deze deeltjes komen dan weer terecht in de visolie die jezelf inneemt of aan je hond geeft. Dit geldt overigens vooral voor vissen uit het rampgebied en vissen die uit deze streek migreren of in een uitstroming van dit gebied leven. Lees daarom voor aanschaf goed de verpakking om te zien waar de vissen die zijn gebruikt voor de visolie vandaan komen.

  1. Visolie is niet duurzaam

Veel visolie wordt gemaakt van vissen uit zee. Omdat er veel vis nodig is om visoliesupplementen te kunnen maken, kan er overbevissing ontstaan. Maar dit is ook schadelijk voor al het andere leven in de oceaan. Denk hierbij aan het koraal dat beschadigt raakt, maar ook walvissen, dolfijnen, haaien en zeeschildpadden die in de netten verstrikt raken.

Daarnaast wordt voor de visoliesupplementen voor honden vooral de Menhaden vis gevangen, deze vissen zijn juist belangrijk om algen te eten en het zeewater schoon te houden, zodat er zuurstof in het water komt. Omdat er veel van deze vissen worden gevangen, zijn er zogeheten ‘dode zones’ waar geen zuurstof in het water zit en geen plantengroei plaatsvindt.

Ook krill wordt veel gebruikt voor het fabriceren van visolie, maar dat is juist weer het voedsel van veel walvissen.

Let wel: niet alle visoliesupplementen worden gemaakt van uit-zee-gevangen vissen. Er worden juist om de oceanen te ontzien vissen gekweekt voor het produceren van visolie. Dit moet op de verpakking van de visolie worden aangegeven.

  1. Er zijn betere alternatieven voor visolie

Zoals gezegd zijn omega-3-vetzuren van essentieel belang voor de gezondheid van je hond. Hij kan het immers niet zelf aanmaken en heeft het als supplement wel nodig. Echter zijn er ook andere, betere bronnen van omega-3-vetzuren dan visolie. Want ook vissen worden niet geboren met omega-3-vetzuren in hun lichaam. Deze krijgen zij binnen uit hun voeding. En wat eten vissen? Phytoplankton! En dat is een zeer goed, gezond alternatief voor visolie.

Phytoplankton bron van omega-3-vetzuren

Phytoplankton zijn zeer kleine bundeltjes van algen en bacteriën die het leven in de oceaan in stand houden. Phytoplankton staat bol van de vitaminen, mineralen, sporenelementen, eiwitten én omega-3-vetzuren.

Bovendien is Phytoplankton zo klein dat je hond (of jezelf) het niet eens hoeft te verteren; de slijmvliezen nemen de moleculen direct op, waar alle vitaminen, mineralen en dus omega-3-vetzuren direct worden opgenomen in de cellen van het lichaam.

Nu kun je zeggen: ‘Ja, maar phytoplankton komt, net als vis, uit zee. Hoe zit het dan met straling, vervuiling en overbevissing.’

Dat klopt, maar de phytoplankton die wordt gebruikt voor het maken van phytoplankton supplementen komt niet uit zee. Deze wordt speciaal op duurzame wijze gekweekt in speciaal gefilterd water op een phytoplanktonboerderij.

Naast omega-3-vetzuren bevat phytoplankton ook nog eens een antioxidant genaamd Superoxide dismutase (SOD). Deze antioxidant vangt heel veel vrije radicalen af en kan zo de gezondheid van je hond verbeteren.
[/av_textblock]

[/av_one_full]

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Gekweekte of wilde zalm voor jouw hond

Lees Meer...

Het belang van Omega-3 voor honden: EPA en DHA

Lees Meer...

Visolie voor honden: 5 Reden om je hond geen visolie te geven!

Lees Meer...

6 Redenen om je hond Phytoplankton te geven

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?