• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • De gevolgen van oxidatie in visolie bij honden

De gevolgen van oxidatie in visolie bij honden

Visolie voor honden is een populair voedingssupplement vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het biedt, met name vanwege de aanwezigheid van omega-3-vetzuren. Deze omega-3-vetzuren, zoals eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA), hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen gunstig zijn voor het hart, de hersenen en de algemene gezondheid.

Dit klinkt als een waardevol supplement. 

Maar dit is de reden waarom je voorzichtig wil zijn met visolie voor honden:

Goed daar gaan we. 

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van visolie, omdat het gevoelig is voor oxidatie.

Wat betekent oxidatie bij visolie? 

Oxidatie is een chemisch proces waarbij een stof reageert met zuurstof.

Dit lijkt ingewikkeld maar dat is het niet. 

In het geval van visolie verwijst oxidatie naar de reactie van de omega-3-vetzuren in de olie met zuurstof uit de lucht.

Deze reactie kan leiden tot de vorming van vrije radicalen en oxidatieve stress, wat schade kan veroorzaken aan de vetzuren en andere belangrijke moleculen in de visolie.

Gevolgen van oxidatie in visolie:

 1. Verminderde voedingswaarde: Wanneer visolie oxideert, kunnen de omega-3-vetzuren hun heilzame eigenschappen verliezen. Ze kunnen minder effectief worden in het verminderen van ontstekingen en het ondersteunen van de gezondheid van het hart en de hersenen. Dit kan leiden tot verminderde voordelen voor de gezondheid bij het gebruik van geoxideerde visolie.
 2. Slechte smaak en geur: Geoxideerde visolie kan een onaangename smaak en geur ontwikkelen. Het kan ranzig ruiken en een bittere of metaalachtige smaak hebben. Dit kan het moeilijk maken om de visolie in te nemen en kan leiden tot misselijkheid of maagklachten.
 3. Vorming van schadelijke stoffen: Oxidatie van visolie kan leiden tot de vorming van schadelijke stoffen, zoals vrije radicalen en aldehyden. Deze stoffen kunnen celbeschadiging veroorzaken en het risico op ontstekingen, oxidatieve stress en andere gezondheidsproblemen verhogen.

Hoe kun je voorzichtig zijn?

Om voorzichtig te zijn met visolie en oxidatie te voorkomen, kun je de volgende maatregelen nemen:

 1. Controleer de vervaldatum: Koop visolieproducten die nog niet zijn verlopen en controleer regelmatig de vervaldatum om ervoor te zorgen dat je geen verouderde olie gebruikt.
 2. Bewaar het op de juiste manier: Bewaar visolie op een koele, donkere plaats, uit de buurt van direct zonlicht en warmte. Warmte en licht kunnen oxidatie versnellen, dus zorg voor een goede opslag.
 3. Gebruik het binnen de aanbevolen periode: Visolie kan bederven na opening, dus gebruik het binnen de aanbevolen periode volgens de instructies op de verpakking.
 4. Kies voor kwaliteit: Kies voor visolieproducten van gerenommeerde fabrikanten die strenge kwaliteitscontroles toepassen en gebruik maken van vers gevangen vis.
 5. Kies voor een alternatief product met een dubbele hoeveelheid omega-3 waarde. Hoewel vissen vaak worden aangewezen als een goede bron van omega-3, is de waarheid dat vissen deze waardevolle vetzuren niet zelf produceren. In plaats daarvan halen vissen hun omega-3 uit algen, die aan de basis van de voedselketen staan. Hierdoor kan directe consumptie van algen een gezondere en duurzamere manier zijn om voldoende omega-3 binnen te krijgen.

Conclusie: Hoewel visolie veel gezondheidsvoordelen biedt, is het belangrijk om voorzichtig te zijn vanwege het risico op oxidatie. 

Geoxideerde visolie kan minder effectief zijn en kan negatieve effecten hebben op smaak, geur en veiligheid.

Door voorzorgsmaatregelen te nemen en te kiezen voor kwaliteitsproducten of alternatieve producten, kun je de kans op oxidatie minimaliseren en optimaal profiteren van de voordelen van visolie voor de gezondheid van jouw hond.

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

De Top 9 Voordelen van Omega-3 voor Honden

Lees Meer...

Algenpoeder: De bron van Omega-3 voor honden, vegetariƫrs en veganisten

Lees Meer...

De versimpelde uitleg van omega-3 bij honden

Lees Meer...

Microalgen: De onderzochte gezondheidsvoordelen

Lees Meer...

BioMar omarmt microalgen als kerningrediƫnt

Lees Meer...

De grote gevolgen van gifstoffen in visolie uit kweekvis

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?