Volgens de NVWA mogen titerbepalingen bij honden en katten ook worden ingezet om aan de vaccinatieplicht te voldoen van pensions en asielen. Dit meldt de KNMvD de beroepsorganisatie voor dierenartsen op haar website.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft aan dat titerbepalingen ingezet mogen worden om aan de vaccinatieplicht te voldoen.
Wanneer de dierenarts gebruik wil maken van de titerbepaling, lijkt dit ook passend voor de wettelijke vaccinatie eisen die gesteld worden voor het bedrijfsmatig houden van honden en katten.
De dierenarts moet wel zorg dragen voor een goede onderbouwing en duidelijk aangeven wanneer vaccinaties gegeven c.q. herhaald moeten worden. De titerbepaling heeft betrekking op Parvo, HCC en Distemper bij de hond, en Panleukopenie bij de kat.
De raad van beheer meldt hetzelfde. Volgens hen betekent het dat de basisvaccinatie in orde moet zijn. Als de basisvaccinatie bij honden in orde zijn, kan de frequentie van vaccineren omlaag. Bij deelname aan bijvoorbeeld shows is het belangrijk dat de hond goed beschermd is en geen andere honden kan besmetten.
In de reglementen staat: voldoende geënt, middels (reguliere) vaccinaties waarvan de geldigheid aantoonbaar is.
Wanneer de dierenarts aangeeft dat de hond voldoende beschermd is om ook deel te nemen aan bijvoorbeeld shows. Dan kan een titerbepaling volgens de Raad van beheer gezien worden als bewijs dat de hond "voldoende is gevaccineerd".
Wees daarom bewust van de vaccinaties die je jouw hond geeft.
Let op: de dierenarts moet wel aangeven hoe lang de hond voldoende beschermd/gevaccineerd is en zo wordt er dus een geldigheidstermijn aan de verklaring gekoppeld.
Pensionhouders en de wet
Pensionhouders moeten zich aan de wet houden. Dit betekent dat honden en katten die zij willen opnemen in ieder geval één keer gevaccineerd moeten zijn tegen parvo en hondenziekte (distemper) bij de hond. Bij katten is dit kattenziekte en niesziekte.
Het mogelijk om de status van de bescherming te controleren met de titerbepaling. De NVWA accepteert de titerbepaling als alternatief voor de (drie-)jaarlijkse hervaccinatie, op voorwaarde dat de uitslag van de titerbepaling voldoende onderbouwd is door de dierenarts.
Een dierenpensionhouder is vrij om te bepalen om alleen dieren te accepteren met de volledige (drie-)jaarlijkse entingen of ook dieren te accepteren met een geldige titerbepaling met onderbouwing van de dierenarts. De pensionhouder is er verantwoordelijk voor dat de dieren in het pension gezond blijven en bij controle alles op orde is.