• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Kosten vaccinatie voor honden

Kosten vaccinatie voor honden

De vraag die we vaker gesteld krijgen is: Vaccinaties voor de hond, hoe duur is dat nu eigenlijk? Wat zijn de kosten inenten hond? Wat zijn de kosten voor inenten van een pup van o.a. 9 weken?

De kosten van vaccineren bij honden lopen bij dierenartsen nog wel eens uiteen.

Kosten voor het vaccineren van honden mogen natuurlijk nooit de doorslag geven om iets voor de gezondheid van je hond te laten. Anderzijds is het wel belangrijk om de kosten van een inenting voor je hond goed in de gaten te houden, want je hoeft niet onnodig de bankrekening van je dierenarts te spekken. Daarnaast kun je als je bewust om gaat met de kosten flink besparen op vaccinatie-prijzen.

>> Als het gaat over het laten vaccineren van jouw hond, wat is de grootste uitdaging, frustratie of probleem waar je mee worstelt? (geef antwoord op deze vraag en we zijn beter in staat je te helpen).

Vaccinaties bij honden en de kosten 

Kosten voor vaccinaties bij honden kunnen flink uiteen lopen. Het hangt af van de hoogte van de kosten voor een inenting die je betaalt per soort vaccin plus hoe vaak je jouw hond laat enten. Met andere woorden de prijzen van vaccineren bij honden lopen flink uiteen.

Hieronder vind je een schema van de kosten van vaccineren per vaccin voor honden in een prijsrange van dierenartsen die we hebben gesproken:


SOORT VACCINATIE (INENTING)

KOSTEN VACCIN

1e Puppy-enting op 6 weken

€ 45 – 60

2e Puppy-enting op 9 weken

€ 35 – 45

3e Puppy-enting op 12 weken

€ 45 – 60

Volwassen hond grote cocktail

€ 25 – € 50

Volwassen hond kleine cocktail

€ 40 – 73

Rabiës (hondsdolheid) als extra vaccin

€ 10 – € 49

Kennelhoest neusdruppel als extra vaccin

€ 17,50 – € 45

Kleine cocktail: Vaccinatie tegen Ziekte van Weil en Kennelhoest (Para-influenza).
Grote cocktail:Vaccinatie tegen ParvoHondenziekteZiekte van Weil (Leptospirose), Kennelhoest (Para-infuenza), Leverziekte (HCC=Hepatitis Contagiosa Canis).


De prijzen van vaccineren bij honden lopen uiteen 

Zoals je ziet lopen de prijzen van vaccineren flink uit elkaar. Belangrijk is om te beseffen wat je per vaccin betaalt aan je dierenarts en of dit realistische prijzen zijn.

Wij geloven er absoluut in dat dierenartsen het juiste met je hond voor hebben en het niet alleen maar voor het geld doen.

Iets wat je sommige hondenbezitters nog wel hoort beweren..

De prijs van vaccinatie hond is wel belangrijk maar zeker niet leidend.

Wij denken dat dit reuze mee valt, maar sommige dierenartsen zullen inderdaad hogere prijzen rekenen bij het vaccineren van jouw hond dan anderen. Het draait natuurlijk niet alleen om het geld maar ook om de know-how die jouw dierenarts heeft.

“De know-how die dierenartsen hebben over vaccineren van honden kunnen flink verschillen. Daarom is het belangrijk dat je op basisniveau weet wat belangrijk is bij vaccineren van honden”.

Wat onze eigen ervaring is, dat sommige dierenartsen niet goed op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen als het gaat om vaccineren van honden. Daarom is het zeker verstandig om je goed in te lezen en niet gelijk het eerste beste verhaal te geloven.

Onderzoek toont aan dat 70% van de eigenaren hun hond te vaak laat vaccineren.

Uiteraard zal elke dierenarts een plausibel onderbouwing hebben, maar dit wil niet zeggen dat ze altijd gelijk hebben.

Toch kan ik me de frustratie van veel dierenartsen ook wel voorstellen..

Tegenwoordig is er veel informatie op het internet te vinden.. waarbij dierenartsen vaker in discussie raken met dierenliefhebbers die ‘iets’ gelezen hebben op het internet dan vroeger.

“Ze hebben de klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hangt”.

Een van onze cursisten Jet:

“Ik heb 45 euro betaald voor de titertest, was goed voor 5 jaar. Dus al met al niet duur. En al was het drie keer zo duur, ik vind de wetenschap dat je hond wel/niet beschermd is belangrijker”.

De kosten voor een titerbepaling hond 

Als je nog niet weet wat een titerbepaling inhoudt, dan is het zeker verstandig om je hierin verder te verdiepen. Het is namelijk een hele mooie en inmiddels onderbouwde manier om te testen of jouw hond wel gevaccineerd dient te worden of dat hij/zij genoeg antistoffen in het lichaam heeft.

In de praktijk komen wij kosten voor de titerbepaling tegen tussen de € 30 tot € 75,-. Soms worden er zelfs dagen georganiseerd door dierenartsen waarin er op een middag meerdere dieren achter elkaar getiterd worden waardoor je met elkaar de kosten kunt drukken.

De titertest kost gemiddeld zo’n twintig tot dertig minuten en als er meerdere honden tegelijk komen, kan dit de totale prijs drukken.

Kosten vaccin hond voor de ziekte van Weil

De kosten voor Ziekte van Weil (L2, l3 of l4 enting) verschillen ook per dierenarts. Daarnaast is het verstandig om te bezien of je de risico’s van het vaccin: de Ziekte van Weil vindt opwegen tegen de bescherming van het vaccin.

De enting of vaccinatie van de Ziekte van Weil staat bekend om de negatieve bijwerkingen. Sommige hondenliefhebbers geven hem zelfs helemaal niet meer. Dit moet je per situatie voor jezelf afwegen.

De Ziekte van Weil ookwel leptospirose genoemd wordt bij honden gevaccineerd per jaar en de kosten liggen rond de € 15 a € 30 euro per enting.

Besparen op de kosten van vaccineren hond? 

Zoals je in dit blog hebt kunnen lezen lopen de prijzen sterk uiteen. De prijzen verschillen maar ook hoe vaak jij je hond laat vaccineren. Sommige honden worden helaas nog elk jaar gevaccineerd tegen ziekten waar ze nog antistoffen voor in het lichaam hebben.

Er hoeft dus niet automatisch elk jaar gevaccineerd te worden. Het is veel beter om eerst een titerbepaling te doen en aan de hand daarvan te bepalen welke vaccins je hond nodig heeft. Sommige vaccins beschermen je hond namelijk langer dan 3 tot 5 jaar. Er zijn ook onderzoeken bekend waaruit blijkt dat honden levenslang beschermd zijn voor de cocktail entingen.

Waarom zou je dan elk jaar vaccineren?

Wees hier kritisch op en weet welke vaccins je beter wel en niet moet/kunt geven.

Wil je meer weten over vaccineren? Wij hebben de “Vaccinatie Formule” geschreven en daarbij zitten zelfs een lijstje met dierenartsen in Nederland en België geselecteerd die veel ervaring hebben met de titerbepaling, waardoor ze goed kunnen inschatten na hoeveel jaar je terug dient te komen.

Je bespaart dus op de gezondheid van je hond en het kan je geld besparen omdat je soms langer kan wegblijven Daarbij als bijkomend voordeel weet je dat je niet teveel betaalt, want ze hanteren allemaal scherpe tarieven voor het titeren en vaccineren.

Ons doel is in ieder geval om zoveel mogelijk honden zo min mogelijk te laten vaccineren en toch te meten dat ze goed beschermd zijn.

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

​​​​Titerbepaling pensions is toegestaan

Lees Meer...

Wanneer moet je een puppy inenten?

Lees Meer...

Kosten vaccinatie voor honden

Lees Meer...

Vaccinatie voor honden versus de titerbepaling

Lees Meer...

Mogelijke gevolgen voor hond na Rabiës vaccin

Lees Meer...

Ziekte van Weil bij honden (Leptospirose)

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?