Je hond wel of niet inenten tegen de ziekte van lyme door een beet van een teek bij jouw hond?
Natuurlijk wil je voorkomen dat je hond de ziekte van Lyme oploopt, maar....
is inenten tegen Lyme de aangewezen oplossing?
Als je honden gaat testen blijkt dat veel honden antistoffen in het bloed hebben tegen de ziekte van Lyme. Zelfs veel gezonde honden testen positief, zo blijkt uit diverse onderzoeken… zonder ziek te worden!
Er zit dus een verschil tussen geïnfecteerd zijn met Lyme en daadwerkelijk ziek worden!
Het is dan de vraag hoeveel waarde je kunt hechten aan een positieve test…eens?
Zijn honden gevoelig voor de ziekte van Lyme?
In een studie uitgevoerd door de Universiteit van Pennsylvania werden Beagles experimenteel besmet met de ziekte van Lyme.
Toch vertoonde geen van de volwassen honden symptomen van de ziekte.
Beagle-pups, die een zwakker immuunsysteem zouden hebben dan volwassen honden, vertoonde in dezelfde studie ongeveer vier dagen lang symptomen van de infectie, zoals koorts en kreupelheid.
Na vier dagen waarin zij af en aan symptomen vertoonde werden de pups asymptomatisch. Dit betekent dat hun lichaam de infectie zonder enige behandeling had opgeruimd.
Volgens Meryl P. Littman (University of Pennsylvania’s School of Veterinary Medicine) is blootstelling aan de ziekte van Lyme gebruikelijk, maar de ziekte zelf is dat niet:
“Vijfennegentig procent van de blootgestelde honden wordt niet ziek, maar ze worden wel Lyme- positief getest, wat mensen laat schrikken en doet denken dat de honden behandeld moeten worden,” zegt ze. “In sommige gebieden in New England zijn 70 tot 90% van de gezonde honden Lyme-positief. Bij PennVet ontdekten we dat ongeveer 40 procent van de gezonde honden in ons gebied Lyme-positief is.”
Het lijkt er dus op dat de ziekte van Lyme niet zo vaak voorkomt én dat honden het niet zo snel zullen krijgen, zelfs niet als ze geïnfecteerd zijn.
Maar….
In diverse studies wordt ook beschreven dat honden die Lyme oplopen in het veld, symptomen vertonen van huidveranderingen, neurologische verschijnselen en nierproblemen..
Veel honden – en óók gezonde honden – worden positief getest op Lyme en hebben dus antilichamen in hun bloed.
Vertonen zij vervolgens gewrichtsklachten dan is het de vraag of dit door Lyme komt of door iets anders..?
Het lijkt er echter wel op dat honden met ontsteking aan meerdere gewrichten vaker positief testen op de bacterie – Borrelia burgdorferi – die Lyme veroorzaakt dan gezonde honden. Dit is aangetoond bij Retrievers, dus ook dan is het maar weer de vraag of dit voor alle hondenrassen geldt..?
Er is eveneens een nierziekte die doorgaans wordt gekoppeld aan de ziekte van Lyme, waarbij er sprake is van eiwitverlies via de urine – proteïnurie – van de hond. Maar net als bij de gewrichtsklachten geldt ook hier dat er eveneens andere nierziektes kunnen leiden tot eiwitverlies via de urine.
Wederom komt dan de vraag omhoog, is de Lyme bacterie hier de veroorzaker?
Bij veel seropositieve gezonde honden komen namelijk geen nierproblemen voor..
Er zijn dus nog veel vraagtekens als het op ziekte van Lyme aankomt.
Één ding is wel zeker.. een positieve test op Lyme zegt lang niet alles..
In de praktijk – als er “moeilijk geval” is met Lyme – wordt er soms voorbij gegaan aan het feit dat symptomen zoals: geen eetlust, kreupelheid, eiwit in de urine of koorts óók met veel andere ziektes te maken kan hebben.
Het is van belang om in je achterhoofd te houden dat een grote groep honden dus seropositief zal testen op Lyme. Maar dat dat dus lang niet alles zegt.. en kan je hond dus ook ziek zijn door iets anders dan Lyme.
Vaccin voor Lyme
Je hond wel of niet inenten?
Dit is ieder zijn eigen keuze, maar neem de volgende punten mee in je overwegingen om je hond al dan niet te vaccineren tegen Lyme.
In Nederland is er een vaccin tegen Lyme op de markt gebracht, genaamd Merilym 3. Dit vaccin bevat slechts 3 van de 11 Borrelia soorten…
Door de hond te vaccineren maakt zijn lichaam antilichamen aan tegen bepaalde eiwitten van de Lyme bacterie. Als de teek zich vastbijt en bloedt opzuigt, zal hij deze antilichamen van de hond binnen krijgen.
Dit heeft tot gevolg dat de bacteriën niet in de darmen van de teek kunnen worden opgenomen. De Lyme bacterie zit wel in de teek, maar de bacterie kan niet naar de speekselklieren van de teek. Er vindt dan dus minder overdracht van de Lyme bacterie plaats naar de hond.
Een ander belangrijk puntje: De fabrikant heeft de werkzaamheid van het vaccin tegen bescherming tegen de ziekte van Lyme zelf niet aangetoond….
Daarnaast blijkt dat het vaccin ook vervelende bijwerkingen kan veroorzaken bij honden, zoals lichte artritis, allergie of andere immuunziekten.
En…wat veel mensen niet weten, is dat ook al is je hond gevaccineerd tegen Lyme, hij nog steeds een tekenbeet kan oplopen! Je kan je dus beter focussen op hoe je een tekenbeet kunt voorkomen!
Voor mensen is er ook kortstondig een vaccin op de markt geweest tegen Lyme. Maar deze werd van de markt gehaald vanwege veiligheidsoverwegingen…
Wij raden aan om je hond niet te vaccineren tegen Lyme en je te focussen op hoe jij teken juist kan voorkomen!
Maar laten we voorop stellen dat het ieder zijn eigen keuze is!!