• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Vers vlees: bewuster omgaan met dierenvoeding

Vers vlees: bewuster omgaan met dierenvoeding

In Nederland is de stroming vers vlees voor dieren een opkomende markt. Steeds meer dierbezitters stappen af van kant-en-klaar brokkenvoeding voor hun huisdier. Nog steeds geeft meer dan 90% van alle dierenbezitters brok terwijl een kleine 10% overstapt naar vers vlees. Als je wilt weten waarom deze mensen vers vlees geven en wat de voor- en nadelen zijn, lees dan verder.

BARF of NRV?

De stromingen vers vlees worden BARF (‘Bones and Raw Food’) of NRV(Natuurlijk Rauw Voeren) genoemd. Het verschil zit in de samenstelling van het vlees. Beiden geven 100% natuurlijke en rauwe voeding maar in een andere verhouding spiervlees, bot, orgaan en groenten tot elkaar.

Wat, zeg je rauw vlees?

Een compleet vleesmenu bestaat vaak uit een verdeling van bot, spiervlees, orgaan en groenten. Het wordt rauw gevoerd en voorziet in alle voedingsstoffen die een hond of kat nodig heeft. Dit levert vaak vragende gezichten op bij mensen die dit voor het eerst horen. Als ze eenmaal bloed hebben geproefd, dan worden ze er toch agressief van? Jij eet toch ook geen rauw vlees? Van nature eet een hond helemaal geen vlees? Krijgen ze dan wel alle vitamines? Dit zijn de veelgehoorde fabels.

Wat wel en wat niet doen?

De botten die je aan je hond voert, moeten aan een aantal eisen voldoen. Zo moeten ze afkomstig zijn van jonge dieren zoals Kalf, Lam, Rund. Bot van oudere dieren kan het gebit beschadigen en verteert moeilijker of niet.  Geef alleen vleesbotten van jonge grotere dieren die geen gewicht hebben gedragen. Geef nooit varkenvlees aan de hond. Dit kan besmet zijn met de ziekte van Aujeszki en is dodelijk voor de hond. Het allerbelangrijkste is dat de botten rauw worden gegeven. Gekookt bot kan immers versplinteren in de ingewanden van de hond, en is dus levensgevaarlijk! Om het eenvoudig te houden heb ik een lijst voor je gemaakt met wat wel en niet mag. Print deze lijst en hang hem op de ijskast. Zo heb je altijd een geheugensteuntje. Je kunt ook eerst beginnen met KVV.

Gangbaar of biologisch vlees?

De biologische veehouderij legt meer nadruk op dierenwelzijn en milieu dan de gangbare vee-industrie. De biologische dieren krijgen voer zonder geteelde bestrijdingsmiddelen en genetisch gemanipuleerde gewassen zijn verboden. Groeibevorderaars mogen niet worden toegepast in de biologische veehouderij. Het leven van een biologische kip of rund ziet er heel anders uit. De dieren hebben veel meer ruimte in de stal en kunnen naar buiten om te scharrelen. In de biologische veehouderij is het kappen van snavels bij kippen en het verwijderen van staarten verboden. De prijs van biologisch producten ligt hoger maar de dieren hebben ook een veel hoger niveau leven gehad.

Wat zijn de nadelen van vers vlees?

  • Het grootste nadeel is de tijd die je in het begin moet investeren om je er in te verdiepen.
  • Sommige mensen vinden het vies om het vlees in stukken te snijden en te proportioneren.
  • Je hebt een vriezer nodig zodat je grotere partijen vlees kunt in slaan.
  • Onzekerheid in het begin of je het wel goed doet.

Wat zijn de voordelen van vers vlees?

  • Bevat goede bacteriën en enzymen die de hond nodig heeft voor een sterke darmflora.
  • Bevat geen geur-, kleur- en smaakstoffen of bewaarmiddelen.
  • De ontlasting vermindert (betere opname en verteerbaarheid)
  • De hond drinkt minder
  • Geen tandsteen meer (een hond krijgt blinkende tanden)
  • Een mooiere huid en vacht
  • Vaak geen jeuk meer bij goed samengesteld menu
  • Geen last van de anaalklieren

“Ik zie door de bomen het bos niet meer!”

Als je vers vlees wilt gaan geven dan gaat er vaak een wereld voor je open. Er zijn voor je gevoel zoveel dingen waar je rekening mee moet houden. Dan heb ik nieuws voor je: het is eigenlijk heel simpel. Je moet alleen het ‘zetje’ in de juiste richting hebben en niet te grote stappen willen zetten. Mocht je nog niet zo ver zijn dat je zelf een menu samenstelt, niet getreurd! Ik kan me goed voorstellen dat je er tegen op ziet om het vlees zelf te snijden en te portioneren. Wat is welk soort vlees en geef ik dan wel de juiste verhouding? Daarbij komt nog dat de hele familie je voor gek verklaart. Daarom heb ik een beginnerspakket samengesteld waarin het vlees op maat voor je hond of kat wordt gemaakt. Hierbij zit een handleiding bij hoe je stap voor stap het vlees geeft. Dit pakket zal zeer binnenkort bij ons te verkrijgen zijn in onze webshop.

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

De Verkeerde Brandstof Veroorzaakt (Al Snel) Problemen

Lees Meer...

Welke vitamines en mineralen zijn goed voor honden?

Lees Meer...

Het verschil tussen synthetische en natuurlijke vitamines in hondenvoeding

Lees Meer...

De verborgen link: Koolhydraten en de “overactieve” hond

Lees Meer...

​​​​Ziekte van Aujeszky

Lees Meer...

De waarheid over brokken

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hallo,

    Ik zou willen beginnen met barfen, maar ik heb mopshondjes en ben bang dat ze het bot niet verwerkt zullen krijgen door hun nauwe luchtpijp. Kan ik dan beter niet gaan barfen?

    Groetjes
    Wendy

  2. Hallo,

    Wij hebben een ruwharige tekkel. Hij is 4 jaar oud en vertoont vanaf vorig jaar een huidafwijking die steeds ernstiger vormen aanneemt. Daarbij heeft hij ook last van zijn oren.
    Wij wonen in Roemenie en hebben n.a.v. zijn allergie een test laten doen, waaruit blijkt dat hij niet alleen een voedselallergie heeft, maar ook voor diverse grassen en bomen allergisch is.
    Wat voedsel betreft is hij allergisch voor graan, gerst, kalkoen, wortels aardappels tomaten, eend en sojabonen. Verder scoort hij erg hoog op storage mites, lepido 585 en tyrophagus 253. Dit zijn de hoogste waarden van de test.

    Wij zouden graag over willen gaan op vlees, maar de mogelijkheden om dit kant en klaar te kopen zijn hier niet aanwezig.
    Hoe ziet een vlees maaltijd eruit, wat kunnen wij bijvoorbeeld zelf gaan bereiden, waarbij opgemerkt dat het rundvlees dat je hier kunt kopen heel beperkt is, het enige dat je kunt krijgen is een stuk mager rundvlees. Kip en vis kun je hier kopen.
    Wat we kunnen doen is bijvoorbeeld een schaap laten slachten en een diepvries speciaal voor het vlees kopen, we zijn tot alles bereid.
    Maar we hebben geen idee hoe of wat., we zouden graag advies willen hebben.

    Met vriendelijke groet, Heleen Engbrenghof

  3. Hallo Maurice,

    Wat een goed idee die interviews met dierenartsen!!
    Ik vond het zeer interessant om te horen.
    Zelf voer ik mijn 2 honden nu zo’n 7 jaar rauw.
    Dat houdt in dat mijn teefje niet beter weet en mijn reu na 1 jaar brokken op vers is overgegaan.
    Eerst een klein jaar KVV gevoerd en toen ik voor mijn gevoel voldoende gelezen had en een vriezer had aangeschaft ben ik overgegaan op barf. En nog nooit een dag spijt gehad. Inmiddels heb ik 2 vriezers en we barfen er lekker op los. Het is een ware hobby geworden om te zoeken naar leuke aanbiedingen.
    Je gaf aan dat ik ook suggesties kon doorgeven van welke dierenartsen ik ook een interview zou willen horen.
    Ik zou een interview met Tannetje Koning en/of Leida Visée heel interessant vinden.

    Verder ben ik op zoek naar wat meer informatie over de koude en warme diersoorten. In het interview met Stefan Veenstra hoorde ik daar kort iets over. Misschien heb jij nog een suggestie waar ik meer informatie daarover kan vinden.

    groetjes,
    Yvonne

    1. Haha, bedankt voor je leuke reactie Yvonne. Voor sommige wordt het echt een sport. Terwijl ze een jaar daarvoor nog brokken gaven. Zo’n leercurve kan steil lopen! Ik ben blij dat zelfs een ervaren ‘barfer’ het als zinvolle informatie beschouwt. Dat is ook de hele opzet!

      Je suggesties zal ik zeker meenemen voor de volgende interviews. Stefan heeft daar in het kort wat over verteld. Ook Caspar heeft zijn boekenkast er vol mee staan. Je zou hen eens kunnen benaderen? Mocht ik iets tegen leuks tegen komen dan houd ik je op de hoogte.

      Groeten,

      Maurice

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?