In de westerse wereld voeren de meeste dierenbezitters hun hond en kat brokken. De reden dat wij dit voeren komt voornamelijk omdat we het zo geleerd hebben van dierenartsen, dierenspeciaalzaken en commerciële brokkenfabrikanten.
Maar hoe is dit ontstaan?
In Nederland ligt het percentage van de mensen die brokken voert aanzienlijk hoog, tot wel boven de 90%.
De brok is in Engeland ontstaan van af het jaartal 1850 als een biscuit. Langzaam aan werd het in meerdere landen ingevoerd en zo werd het in Nederland in de jaren 30 geïntroduceerd en steeds bekender.
Waarom zijn brokken toentertijd geïntroduceerd?
Voordat brokken werden geïntroduceerd scharrelden honden rond bij een boerderij of aten de honden met de pot mee en werd het menu aangevuld met botten en etensresten. Zeker de oudere generaties onder ons zullen dit nog herkennen. Ze gaven de hond zo nu en dan hart en pens.
Ook katten werden ingezet om muizen en gevogelte te vangen. Op zulke momenten zien we de ware jagersaard van de kat als vleeseter naar boven komen.
Omdat de voeding die honden en katten kregen niet altijd compleet was te noemen, ze kregen immers de etensresten, werden sommige dieren ‘ziek’. Dit kwam omdat ze geen complete voeding kregen waarin voldoende voedingsstoffen zaten.
Een complete maaltijd bestaat uit meer dan alleen maar restjes en afval.
De wensen van de consument
Dit heeft geresulteerd dat er in de jaren dertig een professor genaamd Donath kwam met de oplossing: een aanvullende voeding maken die samen met vlees compleet gegeven kon worden, jawel de brok was geboren!
De brok was geboren en commerciële fabrikanten speelden steeds beter op de wensen van de consument in. En nog steeds!
Hondenbrokken gemakkelijk, simpel en compleet?
Voor de lezer die denkt dat er niets anders dan brokken heeft bestaan, de huidige brok is pas zo’n 35 jaar geleden geïntroduceerd. Duizenden jaren zijn honden en katten grootgebracht op botten en etensresten. Met de juiste voedingsverhouding bleven ze in prima gezondheid, zonder brokken.
Er gaan inmiddels miljoenen om in de brokkenindustrie en de fabrikanten willen daar letterlijk en figuurlijk een ‘graantje’ van mee pikken ;)
Voor de consument is het geven van brokken heel simpel en gemakkelijk, het enige wat je hoeft te doen is elke dag een handvol brokjes aan de hond of kat voor te schotelen.
Je hoeft niet meer na te denken over de samenstelling van de voeding en het is nog “compleet” ook, wat wil je nog meer?
De grootste angst van veel dierenliefhebbers, namelijk het oplopen van tekorten, werd op deze manier ‘verholpen’. Dierenartsen kregen (en krijgen) deze informatie te horen op hun studie.
Toch blijkt de brok meer nadelen te hebben dan we denken. Lees ons E-book: ‘De Waarheid Over Hondenbrokken”, daar kun je alle feiten terugvinden.