• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Het verschil tussen synthetische en natuurlijke vitamines in hondenvoeding

Het verschil tussen synthetische en natuurlijke vitamines in hondenvoeding

Hondenbrokken zijn een gangbare keuze voor hondenbezitters vanwege het gemak en de lange houdbaarheid.

Echter, het productieproces van deze brokken kan soms zorgen opleveren als het gaat om de voedingswaarde.

Hondenbrokken worden bijvoorbeeld op een hoge temperatuur bereid, waardoor veel vitamines verloren gaan.

Dit hoge-temperatuurproces helpt bij het elimineren van bacteriën en andere mogelijke pathogenen, maar het heeft ook een nadeel:

Veel van de vitamines die van nature aanwezig zijn in de ingrediënten worden afgebroken of gaan verloren door de hitte. Vitamines zoals vitamine C, B-vitamines en vitamine A zijn bijzonder gevoelig voor afbraak bij hoge temperaturen.

Je vraagt je misschien af hoe dit probleem wordt opgelost?

Om dit verlies van vitamines aan voedingswaarde te compenseren, voegen fabrikanten van hondenbrokken vaak synthetische vitamines en mineralen toe aan het recept na het kookproces.

Deze toegevoegde vitamines en mineralen helpen ervoor te zorgen dat het eindproduct nog steeds voldoet aan de nutritionele (minimale) behoeften van jouw hond.

Er is alleen een maar. 

Er is namelijk enige discussie over de biologische beschikbaarheid en effectiviteit van deze synthetische vitamines in vergelijking met de natuurlijke vitamines.

Wat zijn synthetische vitamines?

Synthetische vitamines zijn kunstmatig geproduceerde vitamines die dezelfde chemische structuur hebben als natuurlijke vitamines.

Het grote verschil is dat synthetische vitamines door wetenschappelijke processen in een laboratorium zijn gecreëerd.

Hoewel deze vitamines chemisch identiek of vergelijkbaar kunnen zijn met natuurlijke vitamines die in de natuur worden gevonden, zijn ze gemaakt door menselijke technologie.

Maar werken deze synthetische en natuurlijke vitamines exact hetzelfde in het lichaam van je hond?

Natuurlijke versus synthetische vitamines

Wanneer je een chemicus tegenwoordig vraagt naar het onderscheid tussen een synthetische en een natuurlijke vitamine, zal het antwoord waarschijnlijk luiden dat ze gelijkwaardig zijn.

Toch zijn er wetenschappers die het niet eens zijn met deze visie.

Deze wetenschappers zijn het oneens met de stelling dat, hoewel synthetische vitamines op moleculair niveau identiek kunnen lijken aan natuurlijke vitamines, dit niet per se betekent dat ze exact hetzelfde zijn.

Een foto van een plastic plant kan op het eerste gezicht identiek lijken op een echte plant. Echter, het verschil tussen een echte, levende vitamine en een levenloze chemisch bestandsdeel is het verschil tussen leven en dood.  Quote uit het boek: Supplementen onder de loep – Brian R. Clement

De chemische variant is in feite levenloos en afgeleid van chemische stoffen of gemanipuleerde materialen, terwijl de natuurlijke vorm levensvatbaar is en afkomstig is uit een natuurlijke bron die levensenergie uitstraalt.

In het boek wordt de volgende afbeelding gedeeld:

natuurlijke vs synthetische vitamines in hondenvoeding

Deze afbeelding laat de basisverschillen zien tussen een synthetische vitamine met vaak toegevoegde niet-organische stoffen, en een natuurlijke vitamine uit volwaardige voeding.

Deze afbeeldingen laten zien dat mensen niet kunnen nabootsen wat de natuur maakt, zelfs als de resultaten op chemisch niveau hetzelfde lijken.

20 jaar uitgebreid onderzoek naar synthetische versus natuurlijke vitamines

De schrijver van het boek heeft al meer dan 20 jaar onderzoek gedaan en heeft bij meer dan elfduizend mensen bloed afgenomen die synthetische voedingssupplementen gebruikten voordat ze bij hen kwamen.

Ze hebben het gehalte aan voedingsstoffen in hun lichaam gemeten voordat ze aan een drieweeks verblijfsprogramma begonnen en na afloop van het onderzoek opnieuw bloed afgenomen.

Het doel: Ze waren vooral geïnteresseerd in de verschillen in rode en witte bloedcellen, waarbij een toename wijst op een sterkere celkracht en een afname op slechte opname of celtekorten.

Wat ze ontdekte is het volgende:

Gedurende twintig jaar merkten ze bij meer dan elfduizend gebruikers van synthetische supplementen een minimale tot geen opname in het lichaam. Aan het begin van het programma toonden de cellen van de individuen die chemische supplementen gebruikten een significant tekort aan voedingsstoffen (vergeleken met het einde van het programma). Dit onderstreept alleen maar dat het gebruik van in laboratoria samengestelde supplementen vrijwel nutteloos is.

Als deze mensen beginnen met het drieweekse programma gebruiken ze alleen volwaardige, biologische en rauwe voeding en nemen ze de natuurlijke voedingssupplementen in die afkomstig zijn van volwaardige voedingsbronnen. 

Na drie weken werd het bloed van de deelnemers opnieuw getest en vergeleken met de eerste test.

De resultaten waren verbluffend.

Ze hebben ontdekt en vastgelegd hoe geweldig het vermogen van het lichaam is om natuurlijke voedingsstoffen op te nemen en vast te houden, die het proces van genezing en verjonging van het immuunsysteem ondersteunen.

Minstens 75 procent van de mensen die eerder synthetische voedingsstoffen gebruikten en het programma volgden, toonde bij de tweede test een enorme stijging in de gemeten hoeveelheid voedingsstoffen.

Hun tekort aan voedingsstoffen was binnen drie weken verdwenen.

Daarom zal ik in de volgende post uiteenzetten naar welke vitamines veel onderzoek is gedaan en welke toegevoegde vitamines je vaak als synthetisch supplement toegevoegd ziet worden in de hondenvoeding.

En wat het effect zou kunnen zijn van deze toevoegingen. 

Dit is een van de redenen dat wij HeroDogfood op de markt hebben gebracht. Het brengt hetzelfde gemak als hondenbrokken omdat het in blik zit en je het niet hoeft te ontdooien.

En je kunt het heel goed bijvoeren naast de huidige voeding van je hond om ervoor te zorgen dat je hond de benodigde natuurlijke vitamines en mineralen krijgt.  

Maar verliest blikvoeding door het kookproces dan geen belangrijke vitamines en mineralen?

Terwijl sommige voedingsstoffen inderdaad kunnen afnemen door het verhittingsproces, is er een groot verschil in productieproces.

Want...

Bij het inblikproces wordt de voeding direct in het blik gegaard en gesteriliseerd. In tegenstelling tot koken in water, waarbij in water oplosbare vitaminen kunnen lekken in het kookvocht en verloren kunnen gaan, blijft bij het inblikproces al het vocht en daarmee de voedingsstoffen in het blik.

Daarom, zelfs als sommige voedingsstoffen zoals B-vitaminen in het kookvocht tijdens het inblikproces lekken, blijven deze in het blik en worden ze dus geconsumeerd samen met de blikvoeding.

Hetzelfde geldt voor andere hittegevoelige voedingsstoffen zoals vitamine C – hoewel een deel ervan kan worden afgebroken door de hitte tijdens het inblikproces, is elke vitamine C die nog overblijft nog steeds aanwezig in het blik.

Dit is een van de redenen waarom ingeblikte voeding zoals die van HeroDogfood nog steeds een aanzienlijke voedingswaarde behoudt, ondanks het kook- en sterilisatieproces dat het ondergaat om bacteriën te elimineren.

Je kunt deze voeding gerust aan je hond geven (ook als aanvulling op zijn huidige voeding) om te zorgen voor voldoende vitamines en mineralen, en om te voorkomen dat je hond tekorten oploopt.

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

De Verkeerde Brandstof Veroorzaakt (Al Snel) Problemen

Lees Meer...

Welke vitamines en mineralen zijn goed voor honden?

Lees Meer...

Het verschil tussen synthetische en natuurlijke vitamines in hondenvoeding

Lees Meer...

De verborgen link: Koolhydraten en de “overactieve” hond

Lees Meer...

​​​​Ziekte van Aujeszky

Lees Meer...

De waarheid over brokken

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hai, erg interessant. Zou er graag meer van willen weten. Heb je wellicht de verwijzing en /of naam van het wetenschappelijk onderzoek waarnaar verwezen wordt in het artikel
  ‘ Het verschil tussen synthetische en natuurlijke vitamines in hondenvoeding‘?

  Ben erg benieuwd hoe de opzet van t onderzoek is over de afgelopen 20 jaar.

  1. Hi Anique, dank voor je reactie. Het is een aanrader om het boek Brian R. Clement – supplementen onder de loep aan te schaffen, het boek staat vol verwijzingen daar verteld hij over zijn ervaring over die afgelopen 20 jaar plus. Voor de rest wordt er naar veel onderzoeken verwezen zoals: The Journal of Chemical Information and Computer Science – Differences between Drugs, Natural Products, and Molecules From Combinatorinal Chemistry. Of dit artikel: The journal of Orthomolecular Medicin – Recent Advances in Oxidative Stress and Antioxidants in Medicine over o.a. Vitamine E en waarom de synthetische vorm veel minder effectief is.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?