In de westerse wereld voeren de meeste dierenbezitters hun huisdier (hond en kat) qua voeding brokken. De reden dat zij dit voeren komt voornamelijk omdat we het zo geleerd hebben. Je krijgt vaak te horen: Brokken is de beste hondenvoeding want dat zegt mijn dierenarts, de dierenspeciaalzaak, reclames zeggen het. Waarom zouden zij liegen, ze hebben toch het beste met de klant en jouw huisdier voor?
Waarom zijn we in het verleden brokken gaan maken? Wat zit er eigenlijk in brokken? Waarom heeft mijn hond/kat zo’n last van jeuk en allergieën? Zijn brokken vandaag de dag met alle kennis die we bezitten wel echt de juiste voeding? Wat is de reden dat dierenartsen en andere brokken adviseren? Wat zijn de alternatieven?
De reden waarom we in het verleden brokken zijn gaan produceren
Vroeger aten honden en katten met de pot mee. Ze kregen etensresten maar ook botten, pens en ander orgaanvlees. Katten werden speciaal gehouden om muizen en vogels te vangen. Met de pot mee eten kan van alles inhouden maar is niet altijd compleet te noemen. Hierdoor werden er honden ziek omdat ze geen goede complete voeding kregen. Dit heeft geresulteerd dat er in de jaren dertig een onderzoeker kwam met de oplossing: een aanvullende voeding maken die samen met vlees compleet gegeven kan worden, jawel de brok was geboren! Het gemak van brokken dient de mens en dierenartsen en dierenwinkels leerden al snel dat dit een alternatief was om tekorten in voeding te voorkomen. Dit zorgde er voor dat er veel huisdieren werden overgezet op complete fabrieksmatig samengestelde voeding. Er gaan momenteel miljoenen om in de brokkenindustrie en het blijkt een zeer winstgevende business te zijn. De fabrikanten weten psychologisch goed in te spelen door mooie reclames te maken, kleurige verpakkingen en sloguns te bedenken als: u hond wil toch niets anders meer of een gezonder leven voor u en uw hond. De kleurige groenten en sappige stukken vlees die op de verpakking staan, wekken de indruk dat we ze het allerbeste geven. Geen wonder dat je het koopt en hier geld aan uitgeeft, je wilt ten slotte toch het allerbeste voor je huisdier?
De meeste honden doen het goed op de brokken en dat is ook het veelgehoorde argument: mijn hond doet het er prima op dus waarom zou ik al die moeite doen? Helaas zijn er ook genoeg dieren die het minder goed doen op brokken. Bij deze dieren zien we het aan externe factoren zoals huidproblemen. Ze hebben vaak last van jeuk en allergieën, maar ook maag en darmproblemen spelen op. Dat is niet opmerkelijk als je inhoudelijk gaat kijken wat er nu precies in brokken zit verwerkt.
Wat zit er dan eigenlijk in die hondenbrokken?
Meestal vormt granen het hoofdbestanddeel van brokken, dit kan variëren van 30% tot wel 70% van de totale inhoud. Dit is opmerkelijk want graan komt niet of nauwelijks voor in de natuurlijke voeding van de hond, wilde hond of katachtigen of de wolf. Maar onze hond is toch geen wild dier? Dat klopt, maar het blijft wel een carnivoor, wat inhoudt dat het hele lichaam er op gebouwd is om vlees te eten.
Graan bevat voornamelijk koolhydraten. Honden en katten eten van nature zo goed als geen koolhydraten, ze worden er dik van en kunnen het slecht verteren. Een hond of kat haalt zijn energie uit eiwit, vet en koolhydraten. De reden dat graan in grote hoeveelheden vermengd wordt, heeft te maken dat het een goedkoop grondproduct is waardoor de brok tegen concurrende en scherpe prijzen verkocht wordt. Hoe meer graan, hoe goedkoper je het eindproduct kunt aanbieden.
De meeste brokken bevatten ongeveer 20% aan vlees. Dit is een vrij laag percentage wanneer je weet dat een hond van nature een vleeseter is. Het vlees dat in brokken of blikvoeding zit is geen rundvlees, lamsvlees of kipfilet, maar het zijn die delen vlees die wij mensen niet willen eten: afvlees en dierlijke bijproducten. Dat kan bestaan uit kippenklauwen, gemalen veren, of kippenkoppen of bijvoorbeeld uitsluitend darmen. Het vlees heeft uit praktische overwegingen de vorm van vleesmeel en meel van bijproducten. Dit vleesmeel wordt samen met het graan verhit. Hierdoor ontstaan verbindingen die niet meer worden opgenomen door de darmen (ookwel de Maillard reactie genoemd). Door het verhittingsproces gaan veel vitamines en mineralen verloren. Ook onstaan er verbindingen zoals acrylamides, die vermoedelijk bij mensen en ratten kanker kunnen veroorzaken. Al met al wordt het dier aardig belast met onopneembare resten die het lichaam op termijn langzaam maar zeker kunnen vergiftigen.
Dan hebben we nog de toevoegingen zoals geur-, kleur- en smaakstoffen, conseveringsmiddelen en een lijst aan overige stoffen. Deze worden toegevoegd om het voor jou zo smakelijk en lekker mogelijk er te laten uit zien. Er zitten zelfs stoffen bij die verboden zijn voor menselijke consumptie, zou jij ze dan wel aan je hond of kat willen geven? Als ik de keuze heb, doe ik dat liever niet.
Wat is de reden dat de meeste dierenartsen hondenbrokken adviseren?
Vaak weten dierenartsen zelf niet beter omdat ze beperkte informatie hebben gekregen tijdens hun studie over voeding. Maar om een voorbeeld te noemen: als een huisdokter zijn studie afrondt wil dat niet zeggen dat hij ook direct een voedingsspecialist is. Dat geldt ook voor dierenartsten. Daarnaast verdienen de dierenartsen ook aan de producten die zij verkopen en dit kan leiden tot belangenverstrengeling.
De dierenarts Tannetje Koning heeft, als een van de eerste in Nederland, een boek geschreven over voeding: Voer voor carnivoren. Daarin schrijft zij over zieke honden en katten bij haar in de praktijk. Ze adviseert de meeste mensen, naast haar diagnose, in ieder geval over te stappen op vers vlees. De resultaten die ze beschrijft zijn schokkend te noemen: Huidproblemen, oorproblemen, hyperactiviteit maar ook epilepsie en andere ziekten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Zoals ze duidelijk beschrijft in haar boek, los je niet elk probleem op met het geven van vers vlees. Maar het is wel van belang om te onderstrepen dat de meeste klachten aanzienlijk verbeteren, of zelfs verdwijnen.
Is elke brok van elk merk dan per definitie slecht?
Niet elke brok hoeft per definitie slecht te zijn. Je hebt altijd goede en slechte varianten, met het is van belang dat jij met deze informatie een stuk bewuster bezig gaat zijn. De keuze maakt een ieder voor zich, alleen moet dan wel het totaalplaatje overzichtelijk en helder zijn. Als je overtuigt bent geraakt door bovenstaande informatie waarom zou je niet kiezen voor de allerbeste voeding? Zelf eet je toch ook niet elke dag een pizza, maar varieer je van week tot week, dat verdient jou hond ook!
Wat zijn de alternatieven voor hondenbrokken?
Zoals je waarschijnlijk zelf al de conclusie hebt getrokken, blijkt dat elke vorm van vers vlees geven velen malen beter is dan het voorschotelen van brokken. Je kunt hier meer informatie vinden over de alternatieven van brokken. Is het allemaal teveel informatie geworden en zie je door de bomen het bos niet meer? Neem gerust contact met mij op, dan zal ik je stap voor stap begeleiden en de drempel voor je wegnemen.