Vlees of vleesmeel in hondenbrokken
De meeste brokken bevatten tussen de 5 tot 20% aan vlees voor bewerking. Vlees kan elk soort vlees betekenen zoals lam, varken, kip, rund et cetera. We gaan er gemakshalve even van uit, dat er een goede kwaliteit vlees wordt genomen.
Dit is een aanname die in veel gevallen absoluut niet geldt!
Vlees bestaat normaal gesproken voor 75% uit water, voor 20 tot 25% uit eiwit en 5% vet.
Echter verliest het vlees bij het drogen 50 tot 60% aan massa. Tijdens dit proces wordt al het vocht uit het vlees onttrokken zodat er een substantie overblijft die men vleesmeel noemt.
Voor de oplettende lezer: doordat het vocht uit het vlees wordt onttrokken, is dit ook de reden waarom brokken etende honden en katten meestal meer water drinken dan dat zij met rauw vlees zouden doen.
Het vleesmeel kan goed worden gebruikt voor het mengen tot brok.
Van de 5 tot 20% vlees die vermeld staat op de voerzak, blijft er in werkelijkheid minder dan 2,5 tot 10% vlees of vleesmeel in de brok over.
Er wordt naast ‘vlees’ meestal ook ‘vlees en dierlijke bijproducten’ vermeld op een voerzak.
Dierlijke bijproducten in hondenbrokken
‘Vlees en dierlijke bijproducten’ betekent dat de fabrikant beide producten vermengt en dan het totale percentage onder dezelfde noemer op de voerzak zet. Vlees en dierlijke bijproducten kan dus echt van alles zijn.
Wat zijn dierlijke bijproducten?
Dierlijke bijproducten worden gezien als afval dat niet geschikt is voor de menselijke vleesconsumptie. Denk hierbij aan hersenen, longen, nieren, bloed, botten, hoorn, kippenklauwen, gemalen veren, hoeven, pezen, weefsel, huid, urine, magen, darmen…ik denk dat ik niet verder hoef te gaan en dat het duidelijk is dat het bestaat uit puur afval.
Welk percentage vlees en wat er aan dierlijke bijproducten werkelijk in het voer gaat, dat mag de fabrikant zelf bepalen. Als er ‘vlees en dierlijke bijproducten’ staat dan heb je dus werkelijk geen idee wat er in de brokken verwerkt zit. De kans is groot dat de kwaliteit in ieder geval te wensen over laat.
Toevoegingen in hondenbrokken
Dan hebben we nog de toevoegingen zoals geur-, kleur- en smaakstoffen, conserveringsmiddelen en een lijst aan overige stoffen. Deze worden toegevoegd om het er voor jou zo smakelijk en lekker mogelijk uit te laten zien en om de houdbaarheid te verlengen.
Dit heeft een psychologisch effect op jou als dierenliefhebber. Er is namelijk bewezen dat geuren en kleuren mensen onbewust kunnen beïnvloeden in hun koopgedrag. Jij denkt namelijk: het ziet er goed en smakelijk uit en de hond eet het graag. Je koppelt onbewust een positief gevoel aan het brokkenmerk.
Veel winkels maken hier tegenwoordig ook gebruik van. De winkelier hoopt met zijn heerlijke geur van vers gebakken brood hetzelfde te bereiken. Hij wil zo namelijk de verkoop van brood stimuleren.
De toevoegingen in hondenbrokken bezitten echter stoffen die verboden zijn voor menselijke consumptie. Vitamines, mineralen en toevoegingen worden achteraf bijgevoegd omdat deze verloren gaan tijdens het verhittingsproces. Al deze toevoegingen worden op het laatste moment toegevoegd, ze zijn dus altijd kunstmatig en nooit natuurlijk.
Wil jij deze stoffen aan je hond of kat geven?
Als je mag kiezen, dan doe je dat liever niet. Van de drie veel gebruikte conserveringsmiddelen BHA, BHT en EQ in brokken is overigens bekend en bewezen dat ze een negatief versterkend effect op elkaar hebben. Dit kan leiden tot het ontstaan van bepaalde vormen van kanker bij onze hond of kat.
Ik zeg: Voorkomen is beter dan genezen!
Goed verhaal, maar iets te veel brokken gegeten denk ik, op dit moment is de wetgeving strenger voor diervoeding dan voor een mens, en al helemaal als het dier door een mens gegeten kan worden, dan mag van alles niet zomaar gebruikt worden.
Maar alleen vers vlees is zeker niet gezond, een wolf eet een konijn als eerste de maag inhoud wat zit er in de maag van een konijn groenvoer en granen
, dus wat eet een wolf vlees groenvoer en granen
Dus let op wat u uw hond geeft
Goed verhaal Hans, dus de wetgeving is strenger voor diervoeding dan voor een mens? En als het dier door de mens gegeten wordt dan helemaal. Beetje tegendraads of niet?
Wellicht is het verstandig voor je om dit filmpje eens te bekijken: https://happydogacademy.nl/dierenvoeding/een-interessante-filmrapportage
Succes verder.