Jij wilt blijkbaar de waarheid onder ogen komen en weten wat er in hondenbrokken verwerkt wordt! Jij behoort tot die 10% van Nederland die samen met mij voor verandering gaat zorgen. Geloof me, als ik zeg, dat je er geen spijt van gaat krijgen. Na dit gedeelte gaan je ogen open, dus zorg dat je het goed begrijpt. Lees het eventueel nog een keer na.
Granen in hondenbrokken
Meestal vormen granen het hoofdbestanddeel van hondenbrokken, dit kan variëren van 30% tot wel 70% van de totale inhoud. Als je een zak hondenvoer koopt van 15 kilo kan er dus 4,5 tot 10,5 kilo aan graan in zitten. Dit is opmerkelijk, want graan komt niet of nauwelijks voor in de natuurlijke voeding van de hond, katachtige of de wolf.
Graan bevat voornamelijk koolhydraten. Omdat honden en katten van nature bijna geen koolhydraten eten kunnen ze het slecht tot niet verteren. Ook bevatten granen zetmeel en dat zijn suikers, daar worden honden dik van.
Alles wat niet goed verteert in het spijsverteringsstelsel kan ook niet worden opgenomen door het lichaam. Dit zorgt ervoor dat jouw hond te maken krijgt met afvalstoffen die je terugvindt in een grote hoeveelheid ontlasting.
Waarom worden er dan granen in hondenbrokken verwerkt?
Goede vraag! Zoals ik je al heb verteld, kunnen honden en katten niets met granen. Maar de fabrikanten wel. Als je namelijk een brok wilt maken moet je er voor zorgen dat alle ingrediënten zich aan elkaar binden.
Oplossing?
Juist, granen…
De granen kunnen worden onderverdeeld in de categorie met of zonder gluten. De glutenbevattende granen zoals bijvoorbeeld tarwe en zijn nog slechter verteerbaar dan glutenvrije granen. Dus kies bewust en neem geen gluten ook niet in vers vlees voeding van jouw hond.
Granen zijn het ideale vul en mengmiddel om de structuur van een hondenbrok te kunnen vormen en het is nog goedkoop ook, althans voor de fabrikant!
Conclusie: Hoe minder granen, hoe beter. Er zijn ook brokken te vinden met 0% granen. Dit heeft overigens meestal wel een prijskaartje.