fbpx
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Na Hoeveel Weken Mag Mijn Pup Het Nest Verlaten?

Na Hoeveel Weken Mag Mijn Pup Het Nest Verlaten?

Na Hoeveel Weken Mag Mijn Pup Het Nest Verlaten
Hondentrainster Astrid Verkuijl met haar pups Lias en Wilkas

De meeste mensen kunnen natuurlijk niet wachten totdat ze hun puppy kunnen ophalen bij de fokker. Wanneer dat mag, is bij wet geregeld. We krijgen dan ook vaak vragen zoals: Wanneer mag een pup het nest verlaten? Na hoeveel weken mag de pup de moederhond verlaten?

Veel pupeigenaren (zowel ervaren als beginnend) maken vaak 3 dezelfde fouten als het gaat om het opvoeden van hun pup. Klik hier als je deze fouten niet wilt maken.

In dit artikel leggen we precies uit waarom veel fokkers het beter vinden om de pups wat langer bij zich te houden, wanneer en hoe oud jouw pup mag/moet zijn wanneer hij de moederhond verlaat, zonder dat je later problemen krijgt.

De wettelijke leeftijd dat pups naar de nieuwe eigenaar mogen is 7 weken en is bij de wet geregeld.

Tevens is het van belang dat men oplet waar de pup geboren wordt. Het meest ideaal zou zijn dat de moederhond geen onnodige stress heeft gehad tijdens de zwangerschap.

Dat houdt in dat ze in haar eigen huis is en daar ook zou moeten bevallen. Een rustige plek waar ze zich veilig voelt is iets waarover nagedacht dient te worden door de fokker.

Wat is de beste leeftijd voor een pup om de moederhond te verlaten?

Wat we moeten beseffen is dat de puppy tijd een gevoelige periode is en het sowieso onnatuurlijk is wanneer een pup bij zijn moeder en nestgenoten weg wordt gehaald. Het zal altijd een bepaalde mate van stress veroorzaken bij de pup. De nieuwe eigenaar zal daar begrip voor moeten hebben. Een pup kan zich dan ook bij jou heel anders gedragen als wat hij tijdens bezoek aan het nest bij de fokker liet zien.

Gelukkig is er wel onderzoek gedaan met hoeveel weken een pup het nest mag verlaten en wanneer niet:

  • Voor 6 weken naar de nieuwe eigenaar: dit heeft een negatief effect op de psychische ontwikkeling, gezondheid en gewicht van de pup en is er grote kans op probleem gedrag.
    Het is in elk geval zeer onverstandig om een pup voor de 6 weken bij de moederhond weg te nemen.
  • Tussen 6 en 7 weken: op deze leeftijd hebben de pups een sterke binding met hun omgeving en het nest waarmee ze samenleven. Halen we ze in deze periode weg, dan is het zeer stressvol voor een pup en kan het desastreus zijn voor de rest van zijn leven. De kans op het ontwikkelen van gedragsproblemen is zeer groot. Deze pups zijn doorgaans later zindelijk, slopen meer en blaffen meer (uit angst) dan pups die later het nest verlaten.
  • 8 Weken: Rond de 8 weken zitten pups in hun eerste zogenaamde “angst periode” waarin veel situaties ineens beangstigend kunnen zijn. Het is onverstandig om een pup aan een compleet nieuwe situatie te laten wennen in deze mentale toestand.
  • Vanaf 8,5 week: Op deze leeftijd kunnen pups al enige controle hebben over hun blaas en ontwikkelen ze een voorkeur om op een bepaalde plek te plassen/poepen.
    Vanaf deze leeftijd is het mogelijk om pups naar de nieuwe eigenaar te laten gaan, echter voor de pup zou het beter zijn om langer in het nest te blijven (Fuller, 1967 ).
    Dat heeft onder andere te maken met het feit dat de moederhond haar pups de zogenaamde “bijtrem” leert tussen de 6 en 12 weken. Bij de bijtrem wordt pups duidelijk gemaakt wat het verschil is tussen “vriendelijk” bijten, bijten om te verdedigen en bijten om te doden. Bijten om te doden is alleen geoorloofd om aan eten te komen. Tot 9 weken is dit volgens Karel Overall in onvoldoende mate aangeleerd aan de pup. Alleen de moederhond of een andere volwassen hond kunnen dat leren aan de pup, wij mensen kunnen dat niet!

De Amerikaanse dierenarts Karen Overall zegt er het volgende over:
“Wanneer fokkers er geen moeite mee hebben om al met zindelijkheidstraining te beginnen, is het voor de meeste pups beter om bij hun familie te blijven tot minimaal 10 weken. Het hangt echter ook af van het individu en de situatie. Pups kunnen naar hun nieuwe eigenaar tussen de 8,5 en 12 weken, maar ik moedig mensen aan te kijken naar het individu zelf, iets wat we helaas vaak negeren”.

Veel pupeigenaren (zowel ervaren als beginnend) maken vaak 3 dezelfde fouten als het gaat om het opvoeden van hun pup. Klik hier als je deze fouten niet wilt maken.

Dus de vraag “wanneer mag een pup het nest verlaten?” is dan wel bij de wet geregeld, maar het is zinvol om daar zorgvuldig over na te denken en de pup liever wat langer in het nest te laten. Zo leert de moederhond de pups “bijtrem” aan tussen de 6 en 10 weken.

Dit is iets wat alleen een moederhond of een andere volwassen hond aan een pup kan leren.
Veel puppy eigenaren die een pup met 7-8 weken in huis nemen, klagen veel meer over het bijtgedrag van hun pup. De rol van de moederhond moeten we dan ook zeker niet onderschatten.

puppy-niet-onder-10-weken-weg-bij-moederhond
De rol van de moederhond is erg belangrijk voor de basisopvoeding van een pup!

Tevens is het van belang dat men oplet waar de pup geboren wordt. Het meest ideaal zou zijn dat de moederhond geen onnodige stress heeft gehad tijdens de zwangerschap.
Dat houdt in dat ze in haar eigen huis is en daar ook zou moeten bevallen. Een rustige plek waar ze zich veilig voelt is iets waarover nagedacht moet worden.

Mijn Persoonlijke Ervaringen Als Hondentrainster

Wij zien zeker regelmatig probleemgedrag bij volwassen honden die voor 7 weken het nest hebben verlaten of waar de moederhond al een groot deel van de tijd zich niet meer met de pups kon bemoeien.

2 pups uit hetzelfde nest
Pups die met elkaar opgroeien

Of het blijkt dat de pup gekocht is bij een broodfokker, een dierenwinkel of de moederhond was toevallig afwezig tijdens de koop.

Aan de andere kant is dat geen “hard bewijs’ omdat wij de mensen die geen problemen hebben met honden natuurlijk nauwelijks ontmoeten.

De meeste pups die bij ons op les komen zijn rond de 8 weken naar de nieuwe eigenaar gegaan en de meest gehoorde “klacht’ van puppy eigenaren is het bijten. Maar ook hier kan ik niet stellig beweren dat het alleen komt omdat ze te vroeg uit het nest zijn weg gegaan.

Het komt ook vaak voor dat hondenliefhebbers erg hoge eisen stellen aan de pup waaraan deze nooit kan voldoen! Een pup wordt vaak direct blootgesteld aan allerlei commando’s en er wordt veel gecorrigeerd voor gedrag wat voor de pup volkomen normaal is. Natuurlijk kunnen we hem leren zich aan bepaalde mensenregels te houden, maar leren vanuit straf is stressvol en ook daar kan bijtgedrag een gevolg van zijn.

Mijn Persoonlijke Ervaring In De Praktijk

Ik heb 2 pups uit één nest genomen en deze waren ruim 11 weken toen ze bij ons kwamen wonen. De fokker had naast de moederhond nog andere honden lopen en ik denk dat het een voordeel kan zijn.

2 pups uit hetzelfde nest
Persoonlijke ervaringen van Astrid met haar twee pups

Een moederhond heeft het best druk met haar nest en zal het ongetwijfeld wel eens zat of moe zijn. Het kan dan heel fijn zijn wanneer andere honden uit het nest even de opvoeding overnemen van haar waardoor er meer harmonie en rust is.

Bijtgedrag in onze handen of andere lichaamsdelen is er bijna niet geweest. Echter, omdat o.a. onze eerste zorg was hen een veilig gevoel bij ons te geven, geen hoge eisen aan ze te stellen, ze niet in een bench hebben gedaan en niet alleen hebben gelaten de eerste maanden, kan dat mede een verklaring zijn dat wij er vrij ongeschonden doorheen zijn gekomen.

2 Pups Uit Hetzelfde Nest

Het is echter wel verstandig om er goed over na te denken om 2 pups uit hetzelfde nest te nemen.

Als ze pup zijn gaat het nog wel, maar zodra ze 5 maanden zijn willen ze steeds wilder spelen en dat moet je stoppen op een aardige manier (zelf er tussen gaan staan en met je handen rustig splitsen).

Het is onverstandig om te denken dat ze “het zelf wel oplossen”. Dat kun je niet verwachten van pups, dat doe je met jonge kinderen namelijk ook niet.

Veel pupeigenaren (zowel ervaren als beginnend) maken vaak 3 dezelfde fouten als het gaat om het opvoeden van hun pup. Klik hier als je deze fouten niet wilt maken.

Het beste zou zijn om zelf al een volwassen hond in huis te hebben, die kunnen dat nog beter dan wij mensen.

Het wandelen met 2 pups tegelijk is ook een uitdaging en zeker niet makkelijk. Denk daarbij aan het temperament verschil wat er tussen de honden kan zitten.

Ik heb er eentje die vrij snel wandelt en de ander niet. Je moet dan toch zorgen dat de wandeling voor beide honden prettig is.

Het is dan ook eerlijker om zo veel mogelijk met 2 personen te wandelen zodat ieder één hond kan vasthouden. Heb je die mogelijkheid niet, dan zou ik er niet aan beginnen.

Uiteraard heb ik ontzettend veel geleerd van deze ervaring, ben ontzettend blij met de honden, maar zou het niet nog een keer doen in mijn leven.

Beluister ook onze podcast met dierenarts Liesbeth Ellinger over de gevolgen van het te vroeg weghalen van een pup bij de moederhond.

Overweeg Je Een Pup Aan Te Schaffen?

Vraag jezelf dan af: “Wanneer kan mijn pup het nest verlaten?” in plaats van “Wanneer mag mijn pup het nest verlaten?” Kijk naar het individu en de situatie waarin de pup zich bevindt.

Denk niet te snel dat 1 of 2 weken niet zoveel uitmaakt, want het kan juist een wereld van verschil zijn. Overleg dit vroegtijdig met de fokker en niet op het laatste moment, dit om misverstanden te voorkomen.

Bedenk ook dat wij niet zulke goede opvoeders zijn als honden en zij het veel beter kunnen dan wij. Verdiep je in de nieuwe inzichten die wij hebben over honden zodat je weet dat zij van nature in harmonie leven en het liefst conflicten vermijden. Coach je pup met liefde en geduld naar volwassenheid en leer hem zelf zijn briljante hersenen te gebruiken.

Wat Kunnen Wij Doen Om De Opvoeding Succesvol Te Laten Zijn?

Door meer te kijken naar hoe een moederhond haar pups opvoedt en niet zozeer te doen wat wij denken dat goed is.
Je hoeft echt geen “duidelijke roedelleider” te zijn om te voorkomen dat jouw pup ontspoort. Honden ontsporen juist vaak omdat ze bij ons mensen wonen…

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Hoe snel geneest een wond na operatie hond?

Lees Meer...

Artrose en Reumatische Artritis bij Honden

Lees Meer...

Hoe lang kan een pup van 12 weken alleen blijven?

Lees Meer...

Oudere hond en beweging | 5 Tips

Lees Meer...

Castratie op jonge leeftijd kan gewrichtsproblemen bij een hond veroorzaken

Lees Meer...

Hondentraining rocket science?!

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Super interessant artikel! Ik zou graag, indien mogelijk, meer willen weten hierover. Je scheef dat Dr Karen Overall en Turid Rugaas aanbevelen om de pups pas vanaf 10 weken het nest te laten verlaten, maar heb je daar ook bronartikelen van o.i.d.?

    1. De onderzoeken die Karen Overall aanstipt zijn van de volgende personen: Scott & Fuller, Elliot & Scott, Slabbert & Rasa, Pettijohn, Adler & Adler, Feddersen & Petersen en Pierantoni. Deze gaan er vooral vanuit om dus niet voor 8 weken naar de nieuwe eigenaar te gaan, maar volgens eigen bevindingen en kennis die we nu hebben zegt Karen Overall dus dat het beter is om ze nog wat langer te houden en dan minimaal tot 8 1/2 week, maar daarbij vooral naar het individu te kijken en dan kom je vaker uit op 9 a 10 weken.

      De overwegingen van Turid zijn vooral vanwege de angstfase die er met 8 weken is en de bijtremming die nog niet volledig is geleerd met 8 weken.

      Wellicht is het volgende artikel dan interessant:

      http://www.doggonecrazy.ca/articles/bailey_49th_day.pdf

      Of dat wetenschappelijk is…weet ik niet.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?