Doorgaans worden pups met gemiddeld zo’n 8 weken bij de moederhond weggehaald. Dit kan bij sommige van de pups een hoop stress opleveren. In een eerder artikel met Astrid Verkuyl hebben we aangegeven dat sommige pups beter pas na 12 weken bij hun moeder weggehaald kunnen worden.
Wat is de visie van dierenarts Liesbeth Ellinger hierop?
In deze aflevering leer je:
- Waarom zorgt de stress bij honden uiteindelijk voor probleemgedrag?
- Wat is de beste leeftijd dat pups het nest verlaten
- Wat zijn de gevolgen als een pup te vroeg bij de moeder weg wordt gehaald?
- Wat homeopathische gepotentieerde moedermelk met jouw hond/kat kan doen?
- Wat zijn volgens Liesbeth Ellinger de signalen van een gestreste pup?
- Hoe zou je een gestreste pup kunnen kalmeren?
- We zien ook steeds meer fysieke problemen bij rassen en de fysieke gezondheid van onze honden lijkt achteruit te gaan. Wat zou hier de reden van kunnen zijn?
- Wat geeft narcose voor problemen bij honden?
- Belangrijkste levensles die Liesbeth Ellinger met al haar ervaring met honden aan jou wil meegeven.
Genoemde links in deze aflevering:
- Liesbeth Ellinger van Centaurea.nl
- Kalmerende Signalen leren
- Na Hoeveel Weken Mag Mijn Pup Het Nest Verlaten?
- Wil je meer van dit soort informatie ontvangen? Word lid van Dierbewust
Transcriptie Dierbewust podcast 28.
—
Vandaag in de podcast: Liesbeth Ellinger. Welkom Liesbeth, leuk dat je erbij bent.
Liesbeth
Dank je wel. Ja, zeker
Maurice
Vandaag gaan we het hebben over stress bij pups die te vroeg bij hun moeder worden weggehaald. Astrid Verkuil op heeft mijn website een stuk daarover geschreven. Heel veel pups worden bij 8 weken bij hun moeder weggehaald. Gemiddeld gezien.
Maar volgens haar is dat beter omdat vanaf 12 weken te doen. Omdat ze dan langer bij hun moeder zijn en dat zou voordelen opleveren. En jij deelt volgens mij dezelfde visie daarin.
Liesbeth
ja ik deel dezelfde visie daarin. En sterker nog ik zie ook juist vaak wat oudere honden en soms volwassen honden die nog steeds problemen hebben omdat ze vroeg bij de moeder zijn weggehaald
Dus ik denk dat het eigenlijk een enorm probleem is vaak. Ja en dan heb je natuurlijk altijd discussie van wanneer mag je een hond bij de moeder weghalen? Nou ik denk dat Astrid daar een heel mooi overzicht van heeft gegeven. Als ik even terug mag gaan naar een dier dat veel te vroeg bij de moeder weg is gehaald. Daar kun je heel erg goed zien wat de problemen zijn en die heb je dan in meer of minder heftige vormen bij ook bij het oudere dier. Mag ik een uitstapje maken naar de kat?
Speciale melk
Maurice
Zeker, zeker, ga je gang
Liesbeth
Honden gaan vaak op zeg 7, 8 weken weg. Bij katten heb je nog weleens dat ze gevonden worden in het bos zonder dat de moeder er nog bij is.
En het meest extreme voorbeeld voor mij is een kitten dat was op een week oud gevonden in het bos en die mevrouw heeft hem toen met de fles grootgebracht.
Inmiddels was de kat 4 jaar en zij kwam omdat die kat agressief is, zoals ze het noemde.
Hij was op zich wel heel aardig tegen haar en ook tegen haar vier jaar oude dochter, die was er al toen het kitten kwam, maar ze hadden nu een baby en ze waren bang dat de kat de baby zou aanvallen. Want wat was het geval? Als er visite kwam, dat was nog voordat je de mobiele telefoon had, dan moesten eerst opbellen en zeggen hoe laat ze er aankwamen want dan werd de kat in een kamertje apart gedaan want als er visite was dan stond de kat voor de voordeur en sloeg de visite letterlijk het huis uit.
Dat was een enorm jaloerse kat. Hij wilde altijd alle aandacht van de eigenares. En als zij haar aandacht ergens anders op richten of op iemand anders aan de telefoon of als er visite was dan ging die lopen klieren dan ging die bijvoorbeeld alle glazen uit de kast gooien
Zodat hij weer aandacht kreeg.
Dus hij was ontzettend jaloers, hij maakte haar ook te pas en te onpas wakker s ´nachts als ie aandacht wilde hebben. Ik had een aantal keren een homeopathisch middel gegeven, ik ben gespecialiseerd in homeopathie en dat deed steeds wel wat, maar onvoldoende. En uiteindelijk toen we ons realiseerden ja maar dat heeft te maken met de gestoorde zoogperiode. Toen heb ik de kat gepotentieerde kattenmelk gegeven en toen zag je dat het hele gedrag veranderde.
Maurice
huh, das heel bizar
Liesbeth
dit is dus vrij extreem.
Omdat ik denk dat die kat zich een beetje opstelt alsof de eigenaresse dus ook echt zijn moeder is. En hij kent alleen maar de mens als roedelgenoot. Dus ik denk dat ie de roedelgenoot tegen uitwendige gevaren beschermde. En daarom alle visite het huis uitsloeg
Maurice
ja, dat is natuurlijk niet de bedoeling
Liesbeth
Nadat ie het middel had gehad kalmeerde die en konden mensen ook gewoon langskomen.
Maurice
Dus bizar. Want ik kan me voorstellen dat mensen denken okay het is een week. Je geeft ze zeg maar speciale melk en toen is het beter gegaan. Is het dan ook zo dat je daar de link zou kunnen leggen naar pups die bij 8 weken zouden weggaan en die problemen zouden kunnen hebben of?
Liesbeth
Ja, maar ik geef dus geen gewone kattenmelk. Ik geef ze homeopathische kattenmelk. Om het zomaar te zeggen. Homeopathisch gepotentieerde kattenmelk
Nou, de link naar honden die ik wil leggen is: ik heb vaker honden te behandelen die met 5, 6, 7 weken van de moeder zijn weggegaan, en niet op 1 week,
of zij hebben een gestoorde zoogperiode gehad.
Dan zie je ook nog wel eens dat de moeder na drie weken geen melk meer had of dat de moeder overleden was Dat soort dingetjes.
En ook dan kun je heel erg duidelijk problemen zien. Ze vertonen vaak babygedrag; pup gedrag moet je zeggen. Bijvoorbeeld wat je vaak hoort is van ze zien de eigenaresse als moeder dat zegt de eigenaresse vaak ook van ja ik ben zijn moeder en dan wat je ziet is dat die honden er enorm op gericht zijn dat ze altijd haar aandacht willen heel erg jaloers zijn als ze iemand anders aandacht geeft. De honden hebben vaak concentratieproblemen, die hebben heel veel moeite met bij de les te blijven als ze in training zijn .Ze kunnen heel bijterig zijn. Nou das ook wat Astrid zei: van ze hebben geen geremde bijtreflex. Maar ze kunnen ook heel bijterig zijn, dat is helemaal niet lullig bedoeld. Ze kunnen angstig zijn. Ze kunnen moeilijk alleen zijn. En wat je vaak hoort is dat ze op iets sabbelen. Zo van ze hebben een kussen en daar liggen ze op te sabbelen. Of ze hebben een bepaalde knuffel en daar sabbelen ze altijd op.
Ze zijn vaak dol op melk producten. Heel grappig
Ik had een hond en daarvan zei de eigenaar: hij is zo dol op melk ik was een keer mijn huis aan het verven en hij zag een witte pot verf staan en begon er gelijk aan te likken.
Ik zei: okay..
Ja, en dat is een beetje wat je ziet en je het nog een andere categorie en die weten eigenlijk helemaal niet hoe ze zich moeten gedragen als hond.
Bijvoorbeeld een hele jonge jachthonden teef die bovenop elke hond dook die ze tegenkwam en begon ermee te vechten. Maakt niet uit hoe groot of hoe dominant die hond was, ze dook er gewoon bovenop. Of een herder die was dan in training en als die op het trainingsveld was het enige wat ie kon doen was keihard blaffen. Die trainer die kon helemaal niks want die hond blafte alleen maar.
Maurice
Okay, bizar
Liesbeth
Ze hebben vaak een beetje bizar gedrag
Maurice
Maar dit moet je eigenlijk natuurlijk dan net maar weten. Dat jij een pup hebt gehad die inderdaad een verstoorde zoogperiode heeft gehad of in ieder geval te vroeg bij de moeder is weggehaald. Maar ik kan mij ook voorstellen dat heel veel mensen dat niet weten.
Bijvoorbeeld bij mijn hond ken ik die historie niet.
Dus dan is het best wel lastig om dat te weten te komen met de problemen en de signalen die je schetst.
Liesbeth
Ja dat klopt. Soms door het goed uit te vragen, dat doe je dan als homeopathische dierenarts. Je verzameld alle symptomen die je dier heeft en symptomen kunnen lichamelijk zijn maar dat kan ook op psychisch of emotioneel vlak zijn. En dan ga je kijken of je in dat patroon van symptomen kan herkennen dat hij waarschijnlijk gestoorde zoogperiode heeft gehad. En dan ga je dat behandelen met homeopathie.
Hoe behandeld Liesbeth honden?
Maurice
Want hoe behandel jij dat dan precies? Want je gaf net al aan voor de kitten heb je een bepaalde homeopathische melk zoals je dat zelf noemt. Heb je daar dan ook bij honden iets voor?
Liesbeth
het is eigenlijk super simpel. Wat je doet is je neemt de melk van het dier. Dus bij een mens zou je Lac Maternum nemen dat is gewoon moedermelk, menselijke moedermelk, maar voor een hond neem je dus Lac Maternum dat is gepotentieerde hondenmelk.
En als je die hondenmelk potentieert op het homeopathisch middel en je geeft het dan aan deze dieren met een gestoorde zorgperiode dan zie je vaak dat die symptomen veel meer normaliseren. Dat de hond veel beter in balans komt. En het mooie is dat de eigenaar vaak zegt van: ´wow, iedereen dacht altijd dat het een pup was maar het is opeens een volwassen hond geworden´.
Of: ´die hond zit veel beter in zijn vel´. Of: ´hij is veel minder angstig geworden.´
Dus je ziet heel duidelijk verandering en dat is zo ontzettend mooi om te zien.
Ja dat is heel bijzonder hoor. Dat is echt een mooie genezing als je dat ziet.
Maurice
Ja dat klinkt een beetje als een wondermiddel op dat moment. Je gaf net al eventjes aan en dat had Astrid namelijk ook al geschreven. een pup die heeft inderdaad de bijtrem niet. Dus die moederhond die moet dat min of meer die pups ook aanleren. Nou als je hem dus te vroeg weg haalt, dan kunnen ze hem dat, kunnen ze dat de pup dus niet aanleren. Maar werkt het dan ook als jij inderdaad dat homeopathische middel geeft?
Liesbeth
Dat ze minder bijterig worden?
Maurice
dat lijkt me niet toch?
Liesbeth
Ja in principe wel. Maar het mooie is homeopathische middelen zijn altijd op mensen getest en mensen die dan gepotentieerde moedermelk krijgen dus hun eigen mensenmelk zeg maar die zeiden van goh de energie die ik niet heb gekregen in mijn jeugd die heb ik nu terug gekregen. Dus het voegt op een bepaalde manier informatie toe aan de hond waardoor die met dingen veel beter kan omgaan.
Maurice
Ja en geef je dat dan voor een bepaalde periode? Of is het dan een paar keer en dan is het genoeg?
Liesbeth
het hangt er een beetje vanaf. Met een oude hond geef je het een week lang een keer per dag. Maar ik zeg er wel bij als je al eerder verandering merkt dan stop je. Dus ik had iemand vanmiddag die zei van: nou ik heb het drie keer gegeven en opeens merkte hij: die hond werd zelfstandiger en die hoefde niet meer de hele tijd geknuffeld te worden en klaar.
Nou prima toen is ze gestopt. Nou dat is prima.
En soms dan merk je na een keer al een gigantisch verschil en soms geef je het een week lang en dan zie je dat er geleidelijk aan veranderingen beginnen op te treden. Maar vaak zie je vrij gauw verschil. Dat is heel bijzonder.
De signalen van een gestresste pup
Maurice
Want je gaf net even wat voorbeelden van de signalen van een hond. Wat voor signalen die geeft. Maar wat zijn nog meer de signalen van bijvoorbeeld een gestreste pup? Of een hond die misschien al een vele oudere leeftijd heeft.
Voor eigenaren die nu eigenlijk op zoek zijn naar een oplossing en denken ja ik kan het in ieder geval proberen bij een hond.
Liesbeth
Ja precies
A. Ik denk dat het altijd verstandig is om daar even naar een homeopathisch dierenarts mee te gaan omdat te overleggen want eigenlijk als je goed homeopathie doet is het niet bedoeld voor zelfmedicatie ook omdat je vaak niet weet hoe vaak je moet geven hoe lang je ermee moet doorgaan enzovoort.
En officieel vallen homeopathische middelen onder de geneesmiddelenwet en mag je ze dus niet zomaar klakkeloos voor schrijven of tenminste uitdelen om het zomaar te zeggen. Je mag ze wel voorschrijven maar dan moet je wel weten aan wie je het voorschrijft.
Maar waar je het nog meer aan kan herkennen is bijvoorbeeld dat dieren meer dan gemiddeld kwijlen soms hebben ze meer dan gemiddeld dorst, ja dat soort dingen.
Maurice
en verlatingsangst? Want dat is natuurlijk iets wat je ook veel ziet bij dat soort type honden lijkt mij.
Liesbeth
ja dat zie je ook regelmatig dat ze het heel moeilijk vinden om alleen te zijn.
Maurice
ja daar kun je sowieso natuurlijk homeopathie al heel goed voor inzetten.
Liesbeth
ja zeker, maar als je weet dat er een gestoorde zoogperiode achter zit, dan kom je tot andere middelen dan wanneer dat er absoluut niet is geweest
Dat is wel een verschil. Dus het is wel fijn om het te weten dat het zo is. En als je dan aan je hele symptomen palet dat je krijgt het beeld van Lac Maternum, dus hondenmelk kan herkennen, dan geef je aan dat dier die gepotentieerde honden melk.
Maurice
En is het dan zo want jij zegt zelf al van 8 weken is eigenlijk te vroeg voor sommige. Het is natuurlijk per individu: per hond is het verschillend, ook per kat wanneer ze het best bij hun moeder weggehaald kunnen worden. Het idee is natuurlijk meestal dat het 8 weken is. Zeg jij dan ook: nou we kunnen hem beter twaalf weken bij de moeder laten en dan heb je het probleem niet of zeg je alle fokkers die hem na 8 weken zouden wegdoen zouden eigenlijk dit middel bij een homeopaat moeten halen?
Liesbeth
ik denk dat je beter als je weet dat het op 11, 12 weken beter is. Dan kan je dat, beter dat doen.
Liever dan 8 weken en dan maar een lapmiddel erbij.
meestal zijn die honden die op 12 weken pas bij de moeder weggaan zijn gewoon veel stabieler daar heb je minder problemen mee.
Dus opzich denk ik eerste keuze is natuurlijk gewoon later bij de moeder weg. Dat legt natuurlijk wel meer verantwoordelijkheid bij de fokker om te zorgen dat die pups dan intussen wel allerlei andere indrukken krijgen zodat ze daar wel aan kunnen wennen. maar ik denk dat het op zich voor de hond fijner is als die langer bij de moeder kan blijven
Want vroeger dachten we natuurlijk heel praktisch zo van: die moeder wil toch geen melk meer geven hup weg met die pups, maar die moeder leert die pups natuurlijk heel veel. Die voedt ze ook op en dat stukje mis je al je ze te vroeg weghaalt.
Maurice
ja en dat is precies wat Astrid ook aangaf in haar stuk. En Liesbeth even een vraag want heb je daar dan een verklaring voor dat er tussen 8 en de 12 weken zeg maar dan iets nog steeds in die melk zit dat dus belangrijk voor ze is? Hoe komt het dat ze dan zeg maar voor die 8 weken dat nog niet of te weinig binnen krijgen?
Liesbeth
Nou ik weet niet of het in die melk zit. Ik kan een heel mooi voorbeeld geven. Tenminste ik vind dat een heel mooi voorbeeld van wat er gebeurd.
Er gebeurd veel meer tussen zo een moeder en zo een pup dan alleen maar melk overdracht. Er is een heel mooi onderzoek gedaan bij koeien. Daar hebben ze drie groepen dieren gemaakt. Het ging over de kalveren. Over de opfok van de kalveren. Een groep van de kalveren hebben ze gewoon zeg maar in kistjes gedaan en die hebben kunstmelk gekregen. Toen hebben ze een groep gemaakt en die kalveren mochten bij hun moeder blijven lopen alleen er zaten netten om de uiers heen en ze kregen exact dezelfde hoeveelheid melk als die kist kalfjes. En de derde groep die kon onbeperkt bij de moeder drinken en bleef ook bij de moeder. Dus je had drie groepen. Toen hebben ze gekeken naar de groeisnelheid en toen bleek dat zeg maar die kist kalfjes groeiden 260 gram per dag en de kalfjes die bij de moeder mochten lopen maar exact dezelfde voeding kregen als de kist kalfjes groeiden 520 gram per dag. Dat is twee keer zo hard met hetzelfde voer. Dus blijkbaar doet het contact met de moeder heel erg veel voor zo een dier.
En als ze dan vol bij de moeder ook konden drinken dan groeiden ze 560 gram per dag, dus dat is helemaal niet zo een heel erg groot verschil.
Maurice
nee, wel bizar
Liesbeth
dus heel belangrijk om contact met die moeder te hebben.
Maurice
want Liesbeth hoe ben jij hier achter gekomen in je praktijk? Want je vertelde natuurlijk net dat verhaal van de kat.
Liesbeth
Nou hoe ik erachter kwam is eigenlijk, ik volgde een nascholing bij een Duitse arts en die had het over Lac Maternum dus over mensenmelk en wat dat deed bij mensen en wat voor problemen je kon zien en dat je vaak borstproblemen zag bij mensen die een gestoorde zorgperiode hadden. Nou van alles en nog wat. En toen dacht ik: verrek.
Die Lac Maternum, die hondenmelk, had je al heel lang in de homeopathie alleen ik had altijd wat moet je er nou mee met een hond? Want hondenmelk voor een hond is heel wat anders dan hondenmelk voor een mens. Maar toen ik dat Lac Maternum dus dit mensenmelk verhaal had gehoord dacht ik nou verrek nou snap ik hoe ik die honden melk aan een hond kan geven. Dus eigenlijk uit de humane homeopathie heb ik het idee genomen en heb ik het vertaald naar honden en katten en paarden en koeien en allemaal.
Maurice
En hoe vaak kom je dat dan tegen in de praktijk? Dat je zegt: nou dit is echt een geval waarin de pup in dit geval te weinig of niet goed gezoogd is. Nou behoorlijk wat honden geef ik wel Lac Maternum een keertje. Dus ongeveer 20%, 30%
Maar ik heb natuurlijk een rare populatie want ik ben gespecialiseerd in homeopathie. Dus ik krijg alle probleemgevallen zeg maar. Omdat ik dit idee met die honden melk ontwikkeld heb vanuit de mensen, weten mensen ook dat ik daar gespecialiseerd in ben. Dus ik krijg er relatief veel misschien wel, dat weet ik niet.
Maurice
Ja precies dat mensen doorgestuurd worden en dat jij daar mee aan de slag gaat.
Liesbeth
ja dat mensen weten ja die Ellinger is met die gestoorde zoogperiode bezig en dan komen ze dus bij mij. Ja zo gaat dat toch.
Dus ik weet niet of ik een goede afspiegeling van de maatschappij heb.
Maurice
nee, precies maar het is in ieder geval wel iets om op te letten voor mensen die misschien een van de symptomen die je aangaf herkennen. Ja er is wel een mogelijkheid om het gewoon eens te testen. Om te kijken of het überhaupt werkt
Liesbeth
Het mooie van homeopathie is en zeker met zo een moedermelk, dat kan je vrij makkelijk geven zonder dat je heel veel gevaar loopt. Dus als je vermoedt dat het er mogelijk mee te maken heeft dan kun je natuurlijk altijd overleggen met een homeopathisch dierenarts om dat in te zetten of niet.
Maurice
ja, we zien natuurlijk dat er steeds meer fysieke problemen komen bij rassen en de fysieke gezondheid bij honden lijkt eigenlijk wel een beetje achteruit te gaan: heel vaak honden met problemen. Wat zou daar nog de reden van kunnen zijn? Dat zoveel honden zoveel problemen krijgen.
Liesbeth
Ja ik denk dat dat veel oorzaken kan hebben. Het kan het fokbeleid zijn. Sommige rassen daar fokken we zelf de problemen in. Nou ja goed denk aan: teveel plooien, te lange oren, enzovoort.
En het gekke is dat bijvoorbeeld lange oren in het ene land is dat echt een probleem en hebben die honden veel oorontstekingen. En hebben die honden veel oorontstekingen en in een ander land is dat totaal geen probleem. Dus het is niet per definitie het uiterlijk maar ook hoe je er mee fokt blijkbaar.
Te vroeg gespeend, dus te vroeg bij de moeder weggehaald, kan een oorzaak hebben. Het voer kan een oorzaak hebben . Vaccinatie, de manier van houden kan natuurlijk ook een probleem zijn want vroeger had je meer honden voor de functie. En tegenwoordig zijn het toch vaak gezellige huishonden en er zijn natuurlijk legio voorbeelden. Een dalmatiër is gefokt om 40 kilometer per dag naast de koets te lopen. Neem hem in huis en loop drie keer per dag een rondje van een kilometer dan wordt het een hele onrustige en nerveuze hond. Ja dat ligt niet aan eigenlijk niet aan de hond, maar aan de manier van houden omdat je eigenlijk moet gaan fietsen of weet ik veel wat met die hond gaan doen. Maar veel actiever iets doen. Een border collie die moet werken. We hebben zelf een kruising gehad en zij had bedacht dat haar taak was dat ze de paarden bij elkaar moest houden dus ze liep keihard rondjes om de paarden als we aan het rijden waren. Maar ook als het twee weken hard aan het vriezen was en we konden niet rijden ja dan ging ze maar mensen lopen hoeden, want je moest toch wat.
Ja dan kan je zeggen die hond werd agressief, nee die hond die had iets van ik moet wat te doen hebben. Dus dan merk je dat de match van hoe: hou jij je hond en waar is die voor gefokt niet goed is
En ik weet nog toen die Border Collies net in kwamen toen werd er eigenlijk gezegd: je mag een border collie kopen maar dan moet je wel schapen hebben en anders als je dat niet hebt dan maar ganzen. Maar ze moeten wel aan het werk. Dat is er dan toch een beetje uit omdat er dan allemaal andere dingen met die honden gedaan wordt, maar ja
Maurice
Interessant, want Liesbeth jij geeft ook wel eens lezingen over stress bij honden die uiteindelijk probleemgedrag vertonen.
Liesbeth
Ja ik geef vaak lezingen over homeopathie.
Ja en dan kan dat verschillende redenen hebben. Je kan stress hebben door zo een gestoorde zoogperiode maar je kan natuurlijk ook stress hebben omdat het dier ooit enorm geschrokken is van iets of dat er iets is gebeurd.
Je ziet ook wel eens problemen na een narcose, ik weet niet of je dat of je daar weleens van gehoord hebt.
Maurice
ja daar geef jij inderdaad ook lezingen over zag ik . Misschien kun je dat even toelichten. Dat is wel een interessant onderwerp.
Ketamine: drugs voor honden
Liesbeth
vaak wordt als premedicatie bij een operatie wordt Ketamine gebruikt. En ketamine dat wordt ook wel Angels dust genoemd en dat heet geen Angels dust omdat het zo een lekker goedje is maar omdat Hells Angels het gebruiken om op te trippen.
Maurice
Okay, klinkt goed inderdaad.
Liesbeth
Klinkt heerlijk
Dan kun je gaan hallucineren, maar als je nou een bad trip hebt dan kunnen er allemaal andere dingen gebeuren. Dan kun je heel angstig worden of heel agressief worden, enzovoort.
En een hond die een operatie ondergaat die is natuurlijk in een vreemde omgeving. Die vind het allemaal spannend die vind het misschien wel eng en dat is niet het meest optimale moment om een drug te nemen. Want dan is natuurlijk de meeste kans op een bad trip. En bij een aantal gevallen zie je dat die honden soms acuut last hebben van de ketamine maar ook wel chronisch.
We hebben een keer een hond behandeld. Nadat ie geopereerd was dan kwam die middags thuis en als het donker begon te worden dan ging die door het huis sluipen en dan ging die proberen in lampen te bijten en dan zat ie de eigenaar aan te kijken zo van: jou ken ik niet en jouw grijp ik zo, want jij bent gevaarlijk. Die eigenaar zei: ik was echt bang voor mijn eigen hond.
Nou en die hebben we toen gepotentieerd ketamine gegeven. Dus ketamine als homeopathisch middel en toen knapte die gelukkig heel snel weer op. Terwijl de vorige keer na de operatie had hij drie dagen zo sluipend door het huis gelopen.
Maurice
en wat is dan de reden door de narcose dat het erin zit?
Liesbeth
Het werkt heel snel en je kan het heel makkelijk gebruiken. En je hebt links en rechts draaiend ketamine. En in de diergeneeskunde gebruik je het mengsel van links en rechts draaiend en bij mensen gebruik je dat al niet meer, omdat het veel bijwerkingen geeft maar als je alleen maar het linksdraaiende hebt dan heb je wel een beetje dat het minder snel een narcose geeft. Dan werkt het vooral pijnstillend. Dus er is ook wel sprake van dat het Europees verboden gaat worden die ketamine.
Maar heel veel dierenartsen komen daartegen in verzet omdat ze zeggen: het is zo een makkelijk middel in de praktijk. Maar ja als je af en toe ziet wat het bij dieren doet, dan denk ik: nou ja verbiedt het maar vandaag.
Maurice
ja want hoe doe jij dat dan
Liesbeth
Nou noem ik iets wat heel acuut last van ketamine Maar ik heb ook dieren behandeld, een heel mooi voorbeeld: bij ons in de straat daar hebben ze een hond van twee jaar. En die komen we tegen op oud jaar en ik zeg: goh hoe gaat het?
Nou: Hij is doodsbang voor het vuurwerk en vorig jaar was er niets aan de hand en nou is hij aan het trillen hijgen hij is totaal van slag. Dus ik zeg: hij is zeker gecastreerd? Ja klopt van de zomer. Nou gepotentieerd ketamine gegeven gewoon op oudejaars- avond en ze zei nou het werkt echt als magic want we gaven dat homeopathisch middel en binnen tien minuten lag ie te slapen. Knallen of niet. Sliep gewoon door en na anderhalf uur werd hij dan zo een beetje wakker . En dan kwam weer bij en dan werd hij toch geleidelijk aan weer angstiger. En als ie dan weer begon te bibberen kreeg hij weer dat homeopathisch middel en lag die weer te slapen. Was fantastisch alsof je op een knop drukte om hem uit te zetten
Nou dat is dus hartstikke mooi maar dan lijkt het dus ook heel erg met die ketamine te maken te hebben. Daarom zouden ze anders op die gepotentieerde ketamine reageren
Maurice
maar Liesbeth jij zegt van mij mag het verboden worden. Ik neem aan dat jij het dus in je eigen praktijk niet gebruikt, maar wat doe je dan?
Liesbeth
Nou er zijn alternatieven voor ketamine.
Er zijn andere stoffen die je kan gebruiken als premedicatie. Zoals probovol enzo
En er zijn ook wel dierenartsen praktijken die geen ketamine meer gebruiken maar ook voor wat anders kiezen
Maurice
Want hoeveel praktijken denk jij dat nog zeg maar die oude methode, de ketamine erin gebruiken?
Is dat dan een hele groot percentage?
Liesbeth
80%-90%
Ja echt wel veel.
En het stomme is: dierenartsen zeggen altijd, ja, nee maar ik heb nog nooit bijwerkingen ervan gezien.
Maar ik had er ook nooit bijwerkingen van gezien. Totdat een Amerikaanse dierenarts mij verteld van kijk dit kan gebeuren op ketamine en toen ben ik erop gaan letten en dan zie je het.
En je moet erop gaan letten en het mooie is, als je homeopathisch dierenarts bent en je dan vermoedt dat het van een bepaalde stof komt dus van die ketamine, dat je dan ketamine als homeopathisch middel kan geven omdat weer anti-doteren. Nou dat doe je dan. Als ze daar dan heel duidelijk op reageren kan je zeggen ok dan heeft het dus met ketamine te maken.
Maurice
Ja dus je moet eigenlijk voordat je je hond zeg maar onder narcose zou laten brengen heel duidelijk vragen van joh wat voor soort narcose gebruik je? En zal een dierenarts zeggen hoezo wil je dat weten?
Liesbeth
ja dat vragen ze zeker
Maurice
want weten de meeste dierenartsen dat ketamine, dat spul er zeg maar in zit door die narcose?
Liesbeth
ja dat weten ze want dat heet ketamine dus dat spuit je in. Dus ja hoor dat weten ze dus je geeft eerst ketamine een pijnstiller en dan geef je gas narcose om de narcose zeg maar verder te onderhouden. Dus in principe weten dierenartsen dat ze dat gebruiken. Alleen ik weet er nu een paar die het niet meer gebruiken, maar de meesten gebruiken het gewoon.
Maurice
dus wel weer een mooi iets om heel kritisch op te zijn als ik jou zo goed begrijp
Liesbeth
ja absoluut.
Maurice
helemaal als jouw dier dus inderdaad ineens na een narcose heel erg van slag is.
Liesbeth
ja of als ze nooit bang zijn geweest voor vuurwerk en opeens wel bang zijn voor vuurwerk. Dan weet je: wat is er nou gebeurd. Kijk als die nou een rotje tussen zijn poten heeft gehad dan is ie duidelijk heel erg geschrokken en dan kun je dat homeopathisch gaan behandelen maar als er eigenlijk niks is gebeurd en hij word opeens bang voor vuurwerk en voor knallen en dat soort dingen ja bedenk eens of hij misschien een roesje heeft gehad bij de dierenarts.
Of dat hij geopereerd is geweest
Het belangrijkste levensinzicht van Liesbeth voor honden
Maurice
ja, goede tip. En als we het hebben over goede tips: aan het einde van de podcast hebben we altijd een belangrijkste levensles of inzicht/ tip die jij hebt geleerd tijdens het hebben en het houden van honden. Wat wil je de luisteraars en lezers meegeven?
Liesbeth
Nou Ik denk wat heel belangrijk is als je een hond hebt is dat je kijkt naar de behoefte van de hond. Zonder hem te vermenselijken. Dus wat ik zei van als je een dalmatiër kiest okay weet dat ie heel veel moet lopen. Als je een border collie neemt weet dat je dan ook schapen moet aanschaffen bij wijze van spreken
Kijk wat de behoefte is van die hond.
Is het goed voor die hond om 12 weken bij zijn moeder te blijven? Nou doet dat alsjeblieft.
Maurice
ja dat is een goede toevoeging.
Als je zegt: kijk goed naar de behoefte van de hond bedoel je dan echt dat je je gevoel gebruikt? Dat je kijkt en op je gevoel afgaat? Op je intuïtie?
Liesbeth
nee, ik bedoel ook dat je je moet verdiepen in die hond
Maurice
dus goed inlezen?
Liesbeth
dus dat je je gewoon inleest. Dat je een hond niet kiest op zo’n schattige koppie of zijn mooie kleur maar dat je kijkt van waar is deze hond voorgefokt en wat zijn dus zijn karakter eigenschappen? Wat zijn kenmerken? Wat wil die het liefste doen? Want meestal waar een hond voor gefokt is dat wil hij ook graag doen en kijk of dat bij jou past. Voor een hond die enorm veel beweging nodig heeft en jij woont midden in de stad is het denk ik geen goede keuze.
Maurice
nee, geen goede match dan is het vragen om problemen.
Liesbeth
dus pas je aan aan je hond en zorg dat de hond bij je past en neem niet de gok dat het wel zou kunnen
Want dan krijg je gewoon teleurstellingen zoals: ja de hond is zo onrustig´. Ja, okay vind je het raar?
We hebben nu ook een jonge hond en je moet twee keer per dag een uur met hem lopen en als je dat niet doet dan gaat ie lopen slopen want dan verveelt hij zich. Okay het is pech, dan moet ze twee keer per dag een uur lopen in het bos. Kan hij keihard rennen en dan is hij alleen maar aan het rennen. Maar doe je dat niet dan hebben wij een probleem
Maurice
Het is natuurlijk goed dat je dat laatste nog aangeeft maar er zijn natuurlijk ook honden die veel te overprikkeld zijn, als je het dan hebt over stress.
Er zijn natuurlijk ook genoeg gedragstherapeuten die zeggen: ja door teveel stress, door teveel prikkels gaat hij juist inderdaad ook bijten en dat soort gedrag vertonen. Dus dat is natuurlijk sowieso een beetje contra op elkaar. Dus je moet heel goed opletten waar je mee bezig bent met je hond
Liesbeth
Ja dat is ook zo maar kijk als ik door een park zou lopen waar ik twintig andere honden tegenkom dat is het denk ik anders voor die hond dan wanneer die rustig in zijn eentje door het bos rent.
Ja dat zijn ook wel weer prikkels, dat is waar. En op zich als een hond te gemakkelijk overprikkeld raakt zou het voor mij een reden zijn om homeopathisch te behandelen.
Maurice
want dan is er iets niet goed dan klopt er iets niet en als je gewoon veel te veel prikkels geeft en die hond kan daar niet tegen ja dan moet je hem ook minder prikkels geven. Maar bij normaal gedrag, als je normaal met je hond omgaat, zou die daar wel tegen moeten kunnen .
Maurice
ja dus weer een hele belangrijke tip denk ik voor de mensen die inderdaad zich daarin herkennen. Dat je gewoon eens bij een homeopaat langsgaat om dat in kaart te brengen.
Liesbeth
Ja, dat zou ik wel aanraden. Want er kan veel meer. Want je kan veel meer met homeopathie dan de meeste mensen zich realiseren. Maar als iemand met een super actieve hond hem nooit uit laat, dan kan je dat niet met een homeopathisch middeltje verhelpen
om het zomaar te zeggen. Dan moet je gewoon echt meer met je hond gaan doen.
Maurice
hartstikke bedankt Liesbeth voor alle goeie tips die je hebt gegeven. Heel duidelijk en ik hoop dat de luisteraars er wat mee kunnen er wat aan hebben. Dus hopelijk kan ik je absoluut in de toekomst nog eens uitnodigen voor de podcast over een ander onderwerp en voor nu hartstikke bedankt.
Liesbeth
ja, heel graag gedaan
Maurice
okay, tot later, hai
zeer interessant stuk. heb een hond van 14 jaar die al z’n leven lang moeite heeft om alleen te blijven. Heb er al vanalles aan gedaan en geprobeerd. Hij is als ik het mij goed herinner ook (te vroeg) met 7 weken bij z’n moeder weggehaald. Ga eens kijken of ik de Lac Caninum kan geven aan hem? Nu alleen nog een hom. d.a. vinden hier in de buurt ;O)
Hi Jacolien, goed om te horen. Vond het zelf ook heel interessant om te horen! Hier is een link van homeopatische dierenartsen: http://bkhd.nl/praktijken/