• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Ben jij geschikt voor een hond?

Ben jij geschikt voor een hond?

Wanneer je van plan bent een hond aan te schaffen is het zinvol eerst na te denken of het past in je leven en je bewust bent van wat een hond nodig heeft om gelukkig te zijn.

Een hond heb je niet voor even en het zou triest zijn wanneer je naderhand tot de conclusie komt dat het niet lukt en de hond in een asiel beland.

5 Weetjes Over Honden In Het Algemeen:

1. Een hond is een roedeldier; hij is gemaakt om in een groep te leven, 24 uur per dag.
De meeste honden kun je leren enkele uren alleen te zijn, maar realiseer je dat hij het nooit echt leuk gaat vinden en je het met mate zou moeten doen. Werk je en zou je hond hele dagen alleen moeten zijn, begin er dan niet aan.

hond is een roedeldier

2. Een hond is afhankelijk van jou of hij kan plassen/poepen; Honden bevuilen liever niet hun eigen leefruimte en zullen het zo lang mogelijk ophouden. Het feit dat een hond dat doet en kan, wil niet zeggen dat hij dit als prettig ervaart.

Stel jezelf eens voor dat ergens bent en niet naar het toilet kan. In het begin gaat het nog wel, maar hoe langer het duurt, hoe meer stress je zult ervaren. Voor honden is dat niet anders, dus laat je hond niet langer dan 4 uur alleen.

Voordat je een hond aanschaft is het dus goed om te weten of je in situaties waar je wel wat langer weg moet, iemand in je omgeving hebt om op je hond te passen en/of uit te laten.pup poept buiten

3. Honden zijn conflictvermijdende dieren; Dat wil zeggen dat ze het niet prettig vinden wanneer wij op ze mopperen, continue alles verbieden, corrigeren, straffen etc.
Honden gaan echt niet beter functioneren door zo met ze om te gaan. Het kan zijn dat het gedrag wat je niet bevalt op dat moment stopt, maar dit komt de relatie die je met de hond hebt niet ten goede. Veel mensen denken als eerste aan training & gehoorzaamheid, terwijl je meer zou moeten denken aan zorg & aandacht. (lees meer over: kalmerende signalen bij honden)

4. Honden zijn sociale slapers en moeten op zijn minst de keus hebben om in de buurt van hun familie te slapen, ook ’s nachts. Alleen slapen zorgt voor onvoldoende kwalitatief goede slaap en maakt honden prikkelbaar.honden slapen samen

5. Honden zijn jachtdieren; dat houdt in dat wanneer we ze de kans geven om achter van alles aan te rennen, ze er steeds beter in worden. Instinctieve gedragingen kun je niet stoppen door het te negeren, te corrigeren of de hond terug te roepen en dan te belonen.
Neem bij je keuze van het ras dit in overweging, want natuurlijk is er bij de ene hond meer jachtpassie dan bij de andere hond.

Zoek uit waar de hond oorspronkelijk voor is gefokt en kijk dan of dat past in je eigen situatie. Dus wanneer je voor een veedrijver kiest die er niet voor terug deinst om het vee in de hakken te bijten en je hebt jonge kinderen die door het huis heen rennen, wees dan niet verbaast dat zo een type hond bij gebrek aan vee dit net zo makkelijk in de hakken van je kinderen zal doen.honden zijn jachtdieren

Wat zou je een hond moeten kunnen bieden in het leven?

Goed, je denkt dat een hond in je leven past. Dan zou je ook na kunnen gaan denken wat een hond nodig heeft in het leven. Je weet ongetwijfeld dat een hond een aantal basis behoeften heeft;

 • eten;
 • water;
 • rust;
 • toilet;
 • fysiek contact;
 • onderdak.

Deze basis behoeften zijn nodig om in leven te blijven (fysiek contact in ieder geval bij puppies). Daarnaast zijn er behoeften die honden nodig hebben voor hun welzijn.

Kun jij je hond voldoende bieden?

Wat mij betreft moet je rekening houden met de volgende punten als je wilt weten of je een hond voldoende hebt te bieden:

 1. Voldoende fysieke & mentale uitdaging;
 2. Sociaal Contact Met Soortgenoten;
 3. Het Hebben Van Een Keuze.

1) Voldoende fysieke & mentale uitdaging

Honden moeten zowel fysiek als mentaal worden uitgedaagd. Doe je teveel door de hond uren te laten wandelen, erg veel laten rennen/spelen, met ballen/stokken gooien etc., dan kan een hond gestrest raken omdat het onnatuurlijk is om zoveel geëntertaind te worden.

Heb je het gevoel dat je hond continue iets te doen moet hebben, dan is hij niet op zoek naar nieuwe uitdagingen zoals veel mensen denken, maar juist toe aan meer slaap/rust in zijn leven!

slaapende hond en voldoende rust

Doe je te weinig, dan is er sprake van onderstimulatie en dat kan ook stressvol voor een hond zijn. Bij pups doe je snel te veel; voor elke maand dat hij oud is, wandel je 5 minuten.

Dus een pup van 3 maanden mag 15 minuten per dag wandelen! Veel mensen denken dat ze de pup 4 a 5x per dag 15 minuten moeten uitlaten, waardoor je al snel op meer dan 1 uur uitkomt. Dit is onverantwoord, niet nodig en heeft vaak druk (bijt)gedrag tot gevolg.

Oude honden kunnen pijn hebben zonder dat je het weet. Laat ze daarom af en toe checken door een fysiotherapeut, chiropractor etc.

Het uiten van pijn kunnen honden laten zien door heel langzaam te gaan lopen, terwijl andere honden juist trekken aan de lijn, of zelfs willen rennen (door het rennen is er meer ruimte in de wervels waardoor ze minder pijn voelen), maar ook het regelmatig gaan rollen op hun rug kan een teken van pijn zijn.

Gemiddeld hebben de meeste honden voor het wandelen voldoende aan:

 1. 1 langere wandeling van 30 a 45 minuten;
 2. daarnaast wat kortere rondjes om te plassen/poepen.

Wat bied jij naast de gewone wandelingen aan jouw hond?

Fysiek kan het interessant zijn om honden te leren over allerlei hindernissen te lopen. Veel mensen denken dan aan behendigheidstraining, maar dat is juist vaak op snelheid gericht.

Voor het lijf van de hond is het verstandiger om het langzaam te doen zodat de hond bewust wordt waar hij zijn poten neerzet en kan leren hoe hij in balans blijft. Dit heeft uiteindelijk ook invloed op de mentale toestand!

pups en hindernissen 2

Je kunt dat doen door een parcourtje te maken met kleine hindernissen en vreemde ondergronden en de hond daar rustig overheen te begeleiden.

Zelf ben ik persoonlijk nog meer een voorstander om honden zelf over/door/onder allerlei obstakels te laten gaan, dus niet aangelijnd en uit vrije wil.

Pups en hindernissen

Op deze manier leren honden het beste hun lijf te gebruiken zonder dat wij ze aansturen. Tevens leren honden zich op een leuke manier ergens op te concentreren.

Uiteraard moet je wel goed kijken naar het ras, leeftijd en lenigheid van de hond. Let bij grote rassen, oude honden met fysieke klachten of geblesseerde honden goed op de moeilijkheidsgraad van de hindernissen.Bij pups kun je goed kijken naar het ras en temperament.

Mijn eigen pups konden al op jonge leeftijd zeer beheerst over stapels hout en andere obstakels lopen, maar dat is niet voor elk ras weggelegd.

Pups en hindernissen met band

Mentale stimulatie het hoe en waarom

Het mogen gebruiken van hun zintuigen bij een hond is belangrijk en is een vorm van mentale stimulatie. “Maar mijn hond snuffelt de hele wandeling al hoor” zeggen veel mensen en denken dan dit voldoende is.

Kalmerend signaal snuffelen tijdens wandeling hond

Maar op zo’n moment zit er geen “taak” aan vast en hoeft de hond niets op te lossen en is daarom niet voldoende voor een optimaal welzijn.

Mentaal kun je de hond uitdagen door hem bijvoorbeeld te leren mensen te zoeken in het bos. Honden zijn zeer goed in het volgen van een spoor en halen daar veel voldoening uit. Heb je een keer wat minder tijd, dan is dat niet heel erg, want honden vinden het ook leuk om te zoeken naar kleine beloninkjes.

zoekspelletje mentale stimulatie met eten bij honden

Tijdens een wandeling kun je een handje brokjes in het hoge gras strooien waarna je hond het kan zoeken en opeten.

mentale stimulatie honden snuffelspelletje

Thuis kan dat ook; verstop kleine voertjes in je huis of tuin en geniet van je hond die alle voertjes probeert te vinden. In het verstoppen van beloninkjes kun je heel creatief aan de gang en je leert de hond hierbij zelf na te denken en iets op te lossen.

speeltjes zoeken mentale stimulatie honden

Help hem dus niet!

Waarom vinden honden dit zo leuk?

Dat heeft te maken met hun verleden. Honden hebben duizenden jaren als aaseters rondgelopen op deze aarde en alles wat eetbaar was naar binnen gewerkt. Het zit dus in hun instinct om eten te zoeken. Het hebben van interesse in eten is dus wat in elke hond diep verankerd zit en daar kun je hem niet voor corrigeren.

Je kunt hem wel leren om geen eten van ons zomaar te pakken, maar dat kan echt zonder verbale correctie zoals “nee”.

Elke “mensenregel” kun je een hond leren en het is onnodig deze vanuit een corrigerende rol te willen leren aan een hond.

Omdat honden nu eenmaal de behoefte hebben om eten te zoeken, is het nodig ze dit aan te bieden naast het feit dat je ze 2 of 3x per dag eten in hun bak geeft.

Het wekelijks bezoeken van een vreemde omgeving is bijzonder goed voor honden. Nieuwe luchtjes, nieuwe dingen kunnen zien, horen, voelen en proeven. Het is allemaal zo belangrijk om de zintuigen te prikkelen en daardoor te zorgen dat de hond de wereld om zich heen (beter) begrijpt.

2) Sociaal Contact Met Soortgenoten

Honden hebben behoefte aan contact met andere honden. Wij mensen kunnen belangrijk zijn in hun leven, maar we kunnen de hond niet vervangen. Daarom is het belangrijk dat honden ontmoetingen hebben met andere honden.

Voor sommige honden zijn losloop gebieden waar veel honden komen prima, maar er zijn ook honden die dat minder prettig vinden.

Social Walk Hondenschoolfeedback - snuffelen

Probeer dan georganiseerde wandelingen te plannen met andere (aangelijnde) honden in een niet hondengebied of aanlijn gebied. Honden vinden het heerlijk om met elkaar op te lopen en nieuwe ervaringen op te doen. Het is echt niet perse noodzakelijk dat je hond elke dag speelt met een andere hond.

Je hond geen contact met andere honden gunnen, is eigenlijk verbieden om je hond een hond te laten zijn. Soms ontstaan er problemen met sociale vaardigheden richting andere honden.

Deze zijn vrijwel altijd op te lossen als we achter de oorzaak komen en we een gericht trainingsprogramma inzetten. Sociale wandelingen in een gecontroleerde situatie zijn hiervoor uitermate geschikt.

3) Het Hebben Van Een Keuze

Dit is iets waar veel mensen aan voorbij gaan. Wij bepalen echt heel veel voor onze honden; wanneer wandelen, hoe lang wandelen, waar wandelen, wanneer eten, hoeveel eten, wat voor eten, mee met de eigenaar of alleen thuis blijven en ga zo maar door.

Hoe prettig is het dan om je hond daarnaast ook veel keuzes te geven. Het nooit hebben van een keuze is zo stressvol, helaas realiseren veel mensen dat niet.

Ben je van plan een hond te nemen en vind je dat een hond geen of weinig keus in zijn leven mag hebben of altijd onder appel dient te staan? Denk dan na over hoe je het zelf zou vinden als een ander alles voor je zou regelen en bepalen. Geen enkel individu wordt daar gelukkig van.

Hond, Mijn naam is nee

Het geluk zit vaak in kleine dingen voor een hond:

 • Keuze tussen een aantal kluiven;
 • Keuze van looprichting in een wandeling;
 • Keuze in het zoeken naar vriendjes;
 • Vrijheid om nieuwsgierig te zijn…

En natuurlijk kan dat niet altijd en overal, maar creëer dan regelmatig situaties en let erop dat je niet alles verbied de hele dag door. Veel honden lijken geen naam te hebben en horen voornamelijk: “Nee”.

Vertel wat je wel verwacht van de hond als je hem ergens in moet aansturen.

Ook zijn er honden die kunnen genieten van een massage, zwemmen, apporteren etc.  Dit zijn meer persoonlijke voorkeuren en aan jou de taak als eigenaar om te kijken waar je hond van geniet.

En als je hond geniet, dan geniet je als eigenaar toch ook!

Tot slot: Honden kunnen een verrijking zijn in je leven, maar zorg ervoor dat jij ook een verrijking bent voor je hond!

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Help, mijn hond jaagt achter onze kat aan in huis

Lees Meer...

Omgaan met Uitvallend Gedrag bij Honden

Lees Meer...

Castreren of beter niet castreren van je hond?

Lees Meer...

Laat Me Niet Alleen: Verlatingsangst van Je Hond

Lees Meer...

8 Cruciale Hormonen Die Het Gedrag Van Jouw Hond Stiekem Aansturen

Lees Meer...

Hoe ontstaan gedragsproblemen bij honden?

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?