• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Titerbepaling ofwel vaccicheck bij je hond of kat, hoe werkt dat?

Titerbepaling ofwel vaccicheck bij je hond of kat, hoe werkt dat?

Jaarlijks of driejaarlijks laten inenten of vaccineren van jouw hond of kat? Doe een titerbepaling (Vaccicheck) en meet eerst of jouw hond of kat wel een enting nodig heeft!

In plaats van het standaard jaarlijks hanteren van de inenting en – ieder dier dezelfde cocktail -, moet gewerkt worden aan een individueel vaccinatieschema op maat dat past bij een individueel dier. Elk dier is immers anders.

>> Download gratis de “7-daagse Vaccinatie Cursus voor honden” zodat je precies weet op welke manier je jouw hond het beste kunt laten vaccineren

Een titerbepaling kan een alternatief zijn voor de jaarlijkse vaccinatie of driejaarlijks inenten van jouw hond of kat. Maar hoe gaat deze titerbepaling in zijn werk en bij welke dierenartsen kun je terecht?

WAT IS EEN TITERBEPALING?

Een titerbepaling is een bloedtest die je door de dierenarts laat uitvoeren waarmee – door middel van een druppel bloed van je hond of kat – kan worden aangetoond of jouw huisdier (nog) voldoende antilichamen (dus bescherming heeft) voor Infectieuze HepatitisParvo en Distemper. Deze test duurt in totaal ongeveer 20 tot 30 minuten.

Het is niet belastend voor je hond of kat en minder pijnlijk dan een vaccinatie. Maar veel belangrijker nog is dat je hond minder vaak gevaccineerd hoeft te worden.

De term ‘titeren’ betekent dat je gaat bepalen aan de hand van ‘de titer’ van de antistoffen (=antilichamen) in het bloed van de hond. Het klinkt misschien technisch, maar het is vrij simpel.

De titer van antilichamen in het bloed is de verdunning van dit bloed, waarbij deze antilichamen nog aantoonbaar zijn. Het bloed wordt verdund en als er bij de hoogste verdunning nog steeds antilichamen worden aangetoond, dan is dit een hoge titer. De hond heeft dus nog voldoende antistoffen in het lichaam, en is dus beschermd!!

Indien er bij een lage verdunning antilichamen worden aangetoond in het bloed, dan is dit een hoge titer. Als er bij een lage verdunning antilichamen worden aangetoond in het bloed, dan is dit een lage titer.

Het is vooral belangrijk om te meten of er voldoende antilichamen in het bloed aanwezig zijn en niet zozeer de hoogte van de titers. Dit kan worden weergegeven in een schaal van 0 t/m 6.

0 en 1 is negatief (bij deze uitslag ga je vaccineren), 2 is zwak positief, 3 en 4 is positief, 5 en 6 is hoog positief.

LANGERE BESCHERMINGSDUUR VACCINATIE TE METEN MET DE TITERBEPALING

Het heeft geen zin – eerder een nadeel – om een hond te vaccineren die nog antilichamen heeft (en dus nog voldoende beschermd is), welke is ontstaan na een vorige vaccinatie. De titers zullen, na een nieuwe vaccinatie, niet verhoogd worden.

Sommige vaccins geven namelijk een veel langere beschermingsduur dan de huidige vaccinatierichtlijnen voorschrijven (namelijk 1 keer per 3 jaar hervaccineren). Dat betekent dat een vaccinatie soms wel levenslang bescherming geeft aan je hond maar hij volgens de richtlijnen elke 3 jaar gehervaccineerd wordt.

Niet te vergeten dat je bij pups met de normale vaccinatie richtlijnen je hond, het eerste jaar, zeker 4 keer moet laten vaccineren en nog steeds een risico loopt dat de vaccinatie niet aan is geslagen. Waarbij er door veel belasting van het immuunsysteem (onnodig) ook nog mogelijke bijwerkingen kunnen ontstaan.

Hiervoor, zowel jonge pups als oudere honden, is de titerbepaling bij uitstek geschikt om te meten of er voldoende bescherming is tegen de core-vaccinaties.

Door middel van de titerbepaling voorkom je onnodig her-vaccineren, en verlaag je de belasting van het immuunsysteem van de hond wat voor negatieve bijwerkingen kan zorgen.

In Nederland en België wordt de titerbepaling afgenomen door de dierenarts door middel van de VacciCheck.

Bekijk hier de video waar dierenarts Tannetje Koning haar mening geeft over het jaarlijks vaccineren en de titerbepaling als alternatief.

De VacciCheck is een klein onderzoekje die je kunt laten uitvoeren door de dierenarts. Er wordt bloed afgenomen bij de hond of kat (een bloeddruppel is voldoende) en het onderzoek neemt zo’n twintig minuten in beslag.

Door onderstaande video krijg je een goed beeld hoe de titerbepaling in zijn werk gaat.

YouTube video

De WSAVA (Word Small Animal Veterinary Association) stelt dat onnodig vaccineren niet aan te raden is en zelfs bijwerkingen kan veroorzaken.

Met de titerbepaling kan de dierenarts bepalen of jaarlijkse hervaccinatie noodzakelijk is of niet. Zo voorkom je ook onnodig vaccineren bij honden en katten waarvan de geschiedenis niet bekend is.

Je kunt de titerbepaling het beste zien als een ‘vaccinatie op maat’. Er verscheen een interessant artikel in de Dier-en-Arts (december 2007) met uitleg over ‘vaccinatie op maat’.

BIJ WELKE SITUATIES IS HET VERSTANDIG OM EEN TITERBEPALING IN TE ZETTEN

  • Elke hond (gevaccineerd of niet of honden die mogelijk volgens de richtlijn opnieuw gevaccineerd moeten worden. 4 weken na een vaccinatie, kan er een titerbepaling worden gedaan om zeker te weten of de inenting zijn werk heeft gedaan en de hond beschermd is);
  • Pups;
  • Honden waarvan het vaccinatie verleden niet duidelijk van is (honden uit asiel of buitenland);
  • Pups uit het buitenland (pups die uit het buitenland overkomen, daarvan is bekend dat er soms gesjoemeld wordt met de papieren van het diertje, waardoor er twijfel kan ontstaan of de pup wel ‘echt’ beschermd is en/of dat de vaccinatie daadwerkelijk is aangeslagen);
  • Honden die bijwerkingen hebben gehad van een vorige vaccinatie.
  • Zieke honden (een hond die ziek is en waarvan het immuunsysteem niet optimaal werkt mag niet worden gevaccineerd).

WELKE DIERENARTSEN VOEREN DE TITERBEPALING UIT?

De titerbepaling wordt op kleine schaal uitgevoerd in Nederland. Daarom kun je via deze lijst van dierenarsten bekijken welke dierenartsen gebruik maken van de Titerbepaling (Vaccicheck).

Het Amerikaans Ministerie van Landbouw (USDA) heeft de VacciCheck in 2010 goedgekeurd. In Nederland is enige discussie over de werking van de test alhoewel de NML-Health er volledig achter staat.

In deze brochure van de NML-Health is te lezen wat de voor- en nadelen zijn van een VacciCheck.

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

​​​​Titerbepaling pensions is toegestaan

Lees Meer...

Wanneer moet je een puppy inenten?

Lees Meer...

Kosten vaccinatie voor honden

Lees Meer...

Vaccinatie voor honden versus de titerbepaling

Lees Meer...

Mogelijke gevolgen voor hond na Rabiës vaccin

Lees Meer...

Ziekte van Weil bij honden (Leptospirose)

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?