Als een hond besmet is geraakt met Parvo is een snelle en agressieve behandeling nodig om een kans van overleven te hebben.
WAT IS PARVO BIJ HONDEN?
Alle honden zijn gevoelig voor dit virus. Meestal zijn het vooral jonge honden tot een leeftijd van 1 jaar waarbij Parvo wordt geconstateerd.
Vooral bij pups die van de fokker naar hun nieuwe huis gaan.
Door de veranderingen ervaren de pups stress en hierdoor wordt het afweersysteem (immuunsysteem) van de hond verzwakt waardoor ze gevoeliger worden voor het Parvovirus. Tevens is dit de periode waarbij de pup vaak zijn eigen immuniteit op gaat bouwen.
De antistoffen, meegekregen via de moedermelk, verdwijnen rondom deze periode. Dit verschilt overigens per pup, er zijn namelijk pups die vanaf een leeftijd van 6 weken geen antistoffen meer hebben maar er zijn ook pups die nog steeds antistoffen hebben op een leeftijd van 20 weken.
Daarom is het belangrijk om een titerbepaling te doen, omdat vaccineren bij een pup met voldoende antistoffen in het lichaam geen effect heeft. Behalve dat je de hond onnodig ent en daarbij behoorlijke bijwerkingen mee gepaard kunnen gaan.
De kosten van een parvo vaccinatie (inenting) bij een hond verschillen per dierenarts en zit in de kleine cocktail.
SYMPTOMEN VAN PARVO BIJ HONDEN
Parvo is een zeer besmettelijk virus met de volgende symptomen:
- diarree (soms bloederig) de diarree kan variëren van mild tot ernstig tot dodelijk;
- braken;
- sloomheid;
- spierzwakte;
- Niet meer willen eten;
- koorts.
Omdat het virus ook de witte bloedcellen aanvalt in het lichaam van de hond, daalt de weerstand van de Parvo-patiënt en wordt het dier tevens vatbaar voor andere virussen en bacteriën.
Het duurt ongeveer 7 dagen voordat er symptomen zichtbaar worden bij de hond na een infectie met het Parvovirus (incubatietijd). De incubatieperiode of incubatietijd van een ziekte is de tijd die verstrijkt tussen de besmetting en de eerste klinische symptomen van de ziekte. De duur van de diarree is zelden langer dan 7 dagen bij Parvo.
HOE TREEDT PARVO BIJ HONDEN OP?
Ontlasting van besmette honden met Parvo bevat veel virus en is een besmettingsbron voor andere dieren.
Het virus wordt oraal opgenomen en komt via de maag in de darm terecht waar het een darminfectie veroorzaakt.
Zoals eerder geschreven vindt het meestal plaats bij pups tot een leeftijd van één jaar, terwijl 80% van de volwassen (oudere) honden die besmet raken geen symptomen laten zien.
Het virus is zeer stabiel in de omgeving en kan nog lang maanden lang infectieus blijven in de buitenlucht. Het virus is ongevoelig voor de meeste schoonmaakmiddelen en alcohol.
Het Parvo virus wordt overgebracht via bijvoorbeeld de mand en/of speeltjes van een besmette hond, maar het kan ook via schoenen en kleding van mensen infecteren.
Nadat een hond besmet is geraakt worden de dieren meestal na 7-10 dagen ziek van het Parvo ziekte.
Naast het besmetten van de darm wordt – een veel minder vaak voorkomende hartvorm gezien – bij pups die in de baarmoeder of net na de geboorte het virus krijgen. Bij deze honden tast het virus de hartspier aan en overlijden de pups in het merendeel redelijk snel na het bevallen.
PARVO BIJ VOLWASSEN EN OUDERE HONDEN
Parvo komt voor bij oudere volwassen honden maar wel minder snel dan bij pups. Het zijn meestal de wat oudere, zieke honden die vatbaarder zijn omdat hun afweersysteem niet goed meer werkt en/of geen antistoffen meer tegen de ziekte hebben na vaccineren.
Er zijn ook honden die het virus in hun lichaam hebben zonder ziek te worden; ze kunnen dan andere honden wel besmetten.
Er bestaat geen specifiek medicijn tegen het virus.
WAT IS DE OVERLEVINGSKANS VAN EEN PUP BESMET DOOR HET PARVO VIRUS?
Elke pup heeft, als de antistoffen van de moeder verdwijnen, een (korte) periode in zijn leven waarop hij vatbaar is voor het Parvovirus. Het is dus belangrijk om met een pup zieke dieren en drukke plekken te mijden totdat je de hond hebt gevaccineerd tegen dit virus. Parvo enting/vaccinatie van de hond en de beste manier om dit te doen is om de pup te laten testen door middel van een titerbepaling.
Op deze manier kun je meten of de antistoffen zijn uitgewerkt in het lichaam, zodat je de hond vervolgens kunt vaccineren en de periode en kans op besmetting zo klein mogelijk maakt.
PARVO VACCINATIE HOND (ZIT IN DE COCKTAIL)
De kosten voor een enting voor Parvo verschilt per dierenarts en zit in de grote cocktail bij vaccineren. Vaak is de hond na de vaccinatie voor jaren beschermd. Dit kun je meten door de titerbepaling en is verstandig om in overleg te doen met je dierenarts.
Vaccinatie tegen het Parvo virus met een verzwakt-levend virus geeft na 3-5 dagen bescherming bij je hond.
PARVO BIJ HONDEN BESMETTELIJK VOOR MENSEN?
Het is belangrijk om te weten dat er geen bewijzen zijn die zouden indiceren dat het Parvo virus bij honden besmettelijk is voor katten of mensen.