Kennelhoest bij honden is een besmettelijke infectie van de luchtwegen (neus, keel, luchtpijp). De ziekte bestaat uit twee ziekteverwekkers: Para-influenza maar ook Bordetella.
Deze ziekte komt overal ter wereld voor en is zeer besmettelijk. Een hoog percentage honden schijnt de infectie minstens één keer tijdens hun leven op te lopen.
Gaat jouw hond dagelijks mee met een uitlaatservice, of mee naar een kennel of train je veel met hem op de club? Dan wordt er vaak geadviseerd om tegen de ziekte te vaccineren. Maar is dit wel zo verstandig?
Het lijkt erop alsof kennelhoest bij honden alleen voorkomt als je de hond naar een kennel zou brengen, maar dit is niet het geval. Een hond kan het overal oplopen.
Jonge puppies, oudere honden en honden met een verminderd immuunsysteem hebben een groter risico om de ziekte te krijgen.
HOE GEVAARLIJK IS KENNELHOEST?
Als onze honden verkouden worden en de kennelhoest oplopen, zijn we al snel geneigd om te denken dat ze een gevaarlijke en zeer besmettelijke ziekte hebben.
Maar de ziekte is niet levensgevaarlijk bij gezonde honden en dus niet dodelijk.
Sterker nog, kennelhoest is een ziekte die net zo gevaarlijk is voor een hond als de verkoudheid voor ons mensen.
Helaas maken kennels en uitlaatservices zich hier vaak wel druk om en dat is begrijpelijk omdat het besmettelijk is.
KENNELHOEST BIJ HONDEN EN DE SYMPTOMEN
De ziekte ook wel bekend als de “kennel-kuggen” kan erg vervelend klinken bij een hond.
Hier is een video met een voorbeeld hoe een hond kan klinken met de ziekte:
De symptomen van kennelhoest bij een hond zijn:
- Aanhoudende, krachtige hoest (zie bovenstaande video);
- Spuugt een witte, schuimachtige substantie aan het einde van een hoestbui;
- Ziek zijn, waaronder niezen, een loopneus, oogontsteking.
KUN JE KENNELHOEST VOORKOMEN EN/OF GENEZEN?
Kennelhoest is een zeer besmettelijke ziekte.
De ziekte wordt via de volgende manieren verspreid en het hoesten van honden helpt daar goed bij:
- Via de lucht en slechte circulatie in gesloten gebouwen;
- Via andere geïnfecteerde honden;
- In contact komen met voorwerpen of objecten die de bacteriën bevatten (hondenspeeltjes, hondenmanden etc.)
Daarom zie je de verspreiding zo rap verlopen binnen bijvoorbeeld een kennel.
HOE GOED WERKT EEN VACCINATIE TEGEN DE ZIEKTE?
De bekende vaccinatie-wetenschapper, dr. Ronald Schultz, zegt het volgende over de vaccinatie:
“Veel dieren ontvangen elke 6 tot 9 maanden” kennelhoest “-vaccins met Bordetella en CPI (canine paraïnfluenza) en/of CAV-2 (canine adenovirus) zonder bewijs dat de frequentie van de vaccinatie noodzakelijk of nuttig is. In tegenstelling tot andere honden die nooit gevaccineerd worden voor de ziekte en deze ook niet krijgen. CPI-immuniteit duurt ten minste 3 jaar wanneer intranasaal (via de neus) is toegediend en CAV-2 immuniteit houdt ten minste 7 jaar parenteraal (via injectie) aan voor CAV-I. Deze twee virussen in combinatie met Bordetella bronchiseptica zijn de middelen die het vaakst worden geassocieerd met kennelhoest, maar andere factoren spelen een belangrijke rol bij de ziekte (bijv. stress, stof, vocht, schimmels, enz.), Dus kennelhoest is een – niet door vaccins te voorkomen ziekte – vanwege de complexe factoren die met deze ziekte zijn geassocieerd. Bovendien is dit vaak een milde tot matige ziekte. Ik verwijs ernaar als een ‘Verkoudheidje’.”
Ook een bekende dierenarts in Nederland en België Tannetje Koning zegt dat het geven van de vaccinatie tegen kennelhoest volgens haar geen toegevoegde waarde heeft. Zeker omdat de ziekte niet dodelijk is en de hond – met een milde hoest – gemiddeld na zo’n 2 tot 4 weken volledig herstelt, afhankelijk van het immuunsysteem van de hond.
De kosten voor een vaccinatie bij honden verschillen per dierenarts. Hier vind je een schema met alle kosten met betrekking tot vaccinaties.
KAN KENNELHOEST VAN HOND OVERGAAN OP DE MENS?
De ziekte vormt een zeer klein risico voor de mens maar kan wel besmettelijk zijn.
Een van de verwekkers van kennelhoest – de bacterie Bordetella bronchiseptica – is een zoonose (dit betekent dat de bacterie kan worden overgedragen van dier op mens). Maar dit gebeurt heel zelden en vooral bij mensen met een laag immuunsysteem zijn hiervoor sneller bevattelijk.
Bronnen:
- http://www.puliclub.org/chf/akc2007conf/what%20everyone%20needs%20to%20know%20about%20canine%20vaccines.htm
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5319273/#R31