• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Meer vaccins geven een hond niet meer bescherming

Meer vaccins geven een hond niet meer bescherming

Geeft het meer vaccineren, ook meer bescherming bij het vaccineren van honden?

Het draait allemaal om de antistoffen (bescherming tegen een bepaalde ziekte) in het lichaam van een huisdier.

Als er antistoffen voor een bepaalde ziekte in het lichaam aanwezig zijn, dan is je dier zo goed als zeker beschermd. Van deze antistoffen is bekend dat ze meestal voor een langere tijd in het lichaam van je huisdier aanwezig zijn en blijven. Bij de ene hond blijven de antistoffen langer in het lichaam dan bij de ander.

En dit verschilt per ziekte.

AANBEVOLEN JAARLIJKSE VACCINATIE ZIN OF ONZIN?

Vroeger stond op alle vaccins stond de verklaring “aanbevolen jaarlijkse hervaccinatie” zonder echt te weten of de werkelijke duur van de immuniteit (bescherming) een jaar van je leven was. We wisten destijds nog niet zo goed hoe lang een vaccinatie bescherming bood en hoe lang de antistoffen in het lichaam bleven om bescherming en zekerheid te bieden tegen een bepaalde ziekte.

Dit is de reden waarom dierenartsen jaarlijks vaccineerden, hoewel onderzoek aantoonde dat bescherming na zowel natuurlijke infectie als vaccinatie lang kon duren.

Vanaf de jaren 1970, deden veterinaire immunoloog dr. Ronald Schultz (een bekende onderzoeker op het gebied van huisdieren vaccinaties) en zijn collega-onderzoekers, onder en begonnen zich af te vragen hoe lang een vaccinatie bescherming zou bieden (immuniteitsduur).

Mijn interesse in de immuniteitsduur van vaccins was gedreven door meerdere factoren – zegt dr. Schultz, namelijk:

  1. De observatie dat honden die hersteld waren van hondenziekte en katten die hersteld waren van kattenziekte waren volledig resistent tot experimentele virale onderzoeken vele jaren later;
  2. Dat mijn drie kinderen een serie van vaccinaties kregen die zouden eindigen rond de tijd dat ze naar school zouden gaan, in de wetenschap dat de meeste vaccins nooit opnieuw werden gegeven;
  3. Een dierenarts in het veterinaire korps van het Amerikaanse leger vroeg me om een vaccinatieprogramma voor honden en katten te maken die geen jaarlijkse hervaccinatie nodig hadden;
  4. Het was niet bekend of jaarlijkse vaccinaties nodig waren voor honden en katten, maar de meeste deskundigen die ik raadpleegde geloofden dat ze waarschijnlijk niet nodig waren.

ONDERZOEK NAAR BESCHERMINGSDUUR VAN VACCINS

Dr. Schultz startte een onderzoek om de immuniteitsduur te meten om zijn vermoeden te bevestigen – namelijk dat honden langer beschermd zouden zijn dan de aanbevolen jaarlijkse hervaccinatie. Honden werden blootgesteld aan hondenziekte, adenovirus (infectieuze hepatitis) en parvovirus – na een periode van 1 tot 11 jaar – nadat ze voor de ziektes gevaccineerd waren en antilichamen hadden.

Voorbeeld: Een hond werd als pup tegen hondenziekte, adenovirus en parvovirus gevaccineerd en werd na 11 jaar weer blootgesteld aan de ziektes.

Het resultaat: elke hond na een periode van 1 tot 11 jaar - was (nog seeds) beschermd als zij werden bloogsteld aan het virus.

De mening van specialisten m.b.t. infectieziekten van honden is dat al deze vaccins voorzien in een beschermingsduur van vele jaren.

Op basis van dit onderzoek en nog veel meer studies hebben Dr. Schultz en Scott de driejaarlijkse hervaccinatie (elke drie jaar) aanbevolen in plaats van de jaarlijkse hervaccinatie.

Maar onder aan de streep is deze drie jaar gekozen vanwege veiligheid.

Dr. Richard Ford, hoogleraar Medicijnen, North Carolina State University, zei dat de beslissing om een hervaccinatie schema na 3 jaar aan te bevelen voor de core-vaccins gebaseerd was op een compromis.

“Het is volledig willekeurig, er is geen wetenschap achter de aanbeveling van een hervaccinatie van 3 jaar”.

MEER ONDERZOEK EN STUDIES NAAR BESCHERMINGSDUUR VAN VACCINATIES BIJ MEER DAN 1.000 HONDEN

Dr. Schultz ging door met zijn studies en had in 2006 verschillende aanvullende onderzoeken afgerond bij meer dan 1.000 honden. Telkens herhaalde dezelfde resultaten zich weer opnieuw – aantonend dat honden voor veel langer dan drie jaar en hoogstwaarschijnlijk voor het leven van de hond beschermd waren na vaccinatie.

Dr. Schultz was zo zeker van zijn studies, dat hij zijn eigen honden eenmalig vaccineerde voor hondenziekte, parvovirus en adenovirus en daarna niet meer.

MEER VACCINS BIJ VOLDOENDE ANTISTOFFEN GEEFT NIET MEER BESCHERMING

Wat vaak gedacht wordt: als je hond antistoffen heeft tegen een ziekte, maar in de loop van de tijd (neem even de 3-jaars periode) her-vaccineer je opnieuw, dan wil dit niet zeggen dat je hond meer bescherming heeft en dus meer antistoffen.

Dierenarts Tannetje Koning zegt daar het volgende over:

“Als er antistoffen aanwezig zijn in het lichaam en je vaccineert het dier, dan gebeurt er niks gunstigs. De antistoffen worden niet meer, dus de vaccinatie is dan eigenlijk voor niets en dus overbodig. Dit terwijl het wel een belasting vormt voor het immuunsysteem van je dier”

METEN IS WETEN; DE TITERBEPALING

Maar hoe weet je nu of je hond voldoende beschermd is? Het doel welke alle hondenliefhebbers, dierenartsen en onderzoekers gemeen hebben, is dat we willen voorkomen dat er ziektes uitbreken en honden overlijden omdat onze honden te weinig of niet juist hebben laten vaccineren.

Niemand wil dit risico lopen.

MAAR: Aan de andere kant willen we ook niet het risico lopen dat je hond door her-vaccinatie nare, heftige bijwerkingen krijgt waardoor vaccinaties haar doel voorbij streeft.

Daarom is de beste oplossing om je hond voor de belangrijkste vaccinaties te laten titeren.

Er zijn sneltesters (vaccicheck of titerbepaling genoemd) op de markt, die voor de belangrijkste vaccins kunnen meten of er nog voldoende antistoffen (bescherming) in het lichaam aanwezig zijn.

Voor de meest belangrijke vaccins – is met grote zekerheid te meten – of een hond een vaccinatie nodig heeft of niet. Dit komt een hond ten goede omdat hij niet opnieuw gevaccineerd hoeft te worden tegen een ziekte waar hij al tegen beschermd was/is.

Zoals je kunt lezen vinden wij het erg belangrijk om je te behoeden voor eventuele over-vaccinatie vanwege de nadelige gevolgen van bijwerkingen bij vaccinaties.

Bronnen:

  • https://happydogacademy.nl/wp-content/uploads/2018/03/Vaccinatie-beschermingsduur-dr.-Schultz.pdf
  • http://www.petwelfarealliance.org/uploads/3/0/3/6/3036695/vaccine_science_research.pdf

 

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

​​​​Titerbepaling pensions is toegestaan

Lees Meer...

Wanneer moet je een puppy inenten?

Lees Meer...

Kosten vaccinatie voor honden

Lees Meer...

Vaccinatie voor honden versus de titerbepaling

Lees Meer...

Mogelijke gevolgen voor hond na Rabiës vaccin

Lees Meer...

Ziekte van Weil bij honden (Leptospirose)

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?