• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Negatieve bijwerkingen inentingen bij honden

Negatieve bijwerkingen inentingen bij honden

Er wordt op internet veel geschreven over de negatieve bijwerkingen van inentingen bij honden. Maar wat klopt hier allemaal van?

Toch zijn er steeds meer mensen die twijfels hebben bij het vaccineren. Steeds meer klachten worden gerapporteerd, anti-vaccinatie artikelen verschijnen en mensen gaan zich afvragen: geldt dit ook voor mij of voor mijn hond?

Vaccinatie-wetenschapper Harold Buttram haalt aan dat er nooit diepgaand onderzoek geweest naar de effecten van vaccinatie op lange termijn. Welke gevolgen dit heeft, is (nog) niet bekend.

Dr. Harold Buttram is een Amerikaanse wetenschapper. Hij staat bekend om zijn studies naar de nadelige gevolgen van vaccinatie en is o.a. adviseur bij het Medical Voices Vaccine Information Center.

“Er is nooit veilig onderzoek gedaan de vaccinaties die vandaag de dag worden gebruikt; geen van de onderzoeken zou voldoen aan de criteria van wetenschappelijk bewijs.’’  – Harold Buttram 

In Nederland worden bijwerkingen van vaccinaties bij honden niet vaak gemeld. De vraag is hoe dit komt?

Komt dit omdat er geen bijwerkingen bij honden zijn na het vaccineren of komt het doordat er geen melding van wordt gemaakt?

Deels ligt het aan het proces om bijwerkingen te melden vaak als te omslachtig wordt gezien door dierenartsen omdat het veel tijd en energie kost.

“Als je wachtkamer vol zit of je bent moe na een lange dag werken, dan heb je daar gewoon even geen zin in” – Björn Eussen, secretaris van de Fabrikanten en Importeurs van diergeneesmiddelen in Nederland (FIDIN)

Daarnaast weten niet alle dierenartsen waar ze melding kunnen maken van mogelijke bijwerkingen van o.a. vaccinaties.

“Je hoort onder dierenartsen vaak: het kost veel zoveel tijd, we weten niet precies hoe het moet. En dan laten ze het klusje liggen. Je moet het dus in hapklare brokken aanleveren” – Björn Eussen

Het aantal meldingen van vermoedelijke bijwerkingen met betrekking tot dierengeneesmiddelen is de afgelopen jaren in ieder geval gestegen. De exacte cijfers met betrekking tot vaccineren zijn voor ons niet te achterhalen en zijn dus vooralsnog onduidelijk.

De tweede vraag die vaak moeilijk te beantwoorden is: Wanneer is een bijwerking van vaccinaties van de hond nog te koppelen aan het toegediende vaccin. Met andere woorden na hoeveel tijd is de vaccin de oorzaak van de negatieve bijwerkingen die je bij je hond ziet.

Lees hier het hele artikel over: Melden van bijwerkingen diergeneesmiddelen is heel belangrijk.

Stel dat er 1 a 2 maanden tussen het vaccineren en de mogelijke negatieve bijwerkingen zit, kun je vaccineren dan nog steeds de schuld geven. Dit zijn vragen die in ieder geval moeilijk te beantwoorden zijn.

Dit proces wordt zoals je eerder hebt kunnen lezen, wel verbeterd en gedigitaliseerd. Maar tot op heden is het een omslachtig proces.

Dit zorgt ervoor dat we mogelijk niet goed op de hoogte zijn van de mogelijke gevolgen en meldingen van bijwerkingen bij het vaccineren van honden. Daarnaast krijgen wij maandelijks mailtjes binnen van hondenliefhebbers die ongerust zijn en het idee hebben dat de vaccinaties bij hun hond mogelijke bijwerkingen hebben.

Maar ook fokkers die al enkele pups verloren zijn aan de gevolgen van vaccineren. Dit hoeven we niet onder stoelen of banken te schuiven!

Bijwerkingen en negatieve gevolgen van vaccineren

Er zijn onderzoeken geweest die aan tonen dat vaccineren schadelijk is. In een recente Duitse studie werden 8000 ongevaccineerde kinderen en 8000 gevaccineerde kinderen met elkaar vergeleken om te kijken hoe effectief de bescherming van vaccinaties is.

De uitkomst was schokkend.

De gevaccineerde kinderen hadden veel meer kans op ziekten! Het onderzoek is gedaan door een Homeopathische arts: Andreas Bachmair.

Jarenlang verzamelde hij in zijn databank informatie over gevaccineerde en ongevaccineerde kinderen. De kinderen waren tussen de 0 en 18 jaar. Ondervraagde ouders konden informatie
laten registreren over de gezondheid van hun kinderen en aan welke ziekten/aandoeningen zij lijden.

De informatie die hij kreeg, vergeleek hij uiteindelijk met elkaar in 2011. Hij kwam tot de ontdekking dat gevaccineerde kinderen veel vaker leden aan aandoeningen als allergieën,
oorontsteking, hyperactiviteit en migraine dan kinderen die niet gevaccineerd werden.

Andreas Bachmair heeft de studie zelf gefinancierd (met sponseringen/advertenties via Google), zodat overkoepelende (overheids)instanties geen belang (lees, invloed) zouden hebben op de uitkomst/publicatie.

De blauwe kolommen in de staafdiagram laten zien hoeveel procent van de GEVACCINEERDE kinderen leed aan bepaalde aandoeningen. De rode kolommen gelden voor de ONGEVACCINEERDE kinderen. Je kunt zien dat de ongevaccineerde kinderen veel minder vaak te maken hebben met de beschreven aandoeningen dan de kinderen die wel zijn ingeënt.

Insert Image

‘‘… ze vonden dat gevaccineerde kinderen 2 tot 5 keer zoveel kans hadden op ziekten en aandoeningen dan ongevaccineerde kinderen.’’ - Dogs Naturally Magazine

Welke bijwerkingen en gevolgen t.b.v. vaccineren zijn bekend?

De lijst ten behoeve van de gevolgen van vaccineren zijn niet mis.

Als het gaat om beschermingsduur van een hondenvaccins, is er maar één duidelijke expert op dit gebied. Dr. Ronald D Schultz is een van de belangrijkste onderzoekers die veel onderzoek doet naar veterinaire vaccins - en hij deed deze studies gedurende 40 jaar.

"Verkeerd interpreteren, de verkeerde informatie en de conservatieve aard van ons beroep als dierenarts hebben de acceptatie van protocollen die pleiten om minder vaak te vaccineren grotendeels vertraagd.

Immunologische geheugen biedt immuniteitsduur (bescherming) voor de belangrijkste ziektes die de traditionele aanbevelingen voor jaarlijkse vaccinatie ver overtreffen. Dit wordt ondersteund door een groeiend aantal veterinaire informatie, evenals een goed ontwikkelde menselijke geneeskunde die aangeeft dat de immuniteit (een lichaam die zelf antistoffen tegen een bepaalde ziekteverwekker maakt) die door vaccinatie wordt veroorzaakt extreem langdurig en in de meeste gevallen levenslang is.

De aanbeveling en het beleid voor jaarlijkse her-vaccinatie voor honden is een advies die officieel terug gaat tot 1978." zegt dr. Schultz. "Deze aanbeveling is gedaan zonder enige wetenschappelijke bevestiging van de noodzaak om de immuniteit van het lichaam te 'boosteren' (herhalen). 

De hond heeft geen voordeel van een extra vaccin dat onnodig wordt gegeven en kan zelfs ernstige risico's lopen. Weinig of geen wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat katten of honden moeten worden her-vaccineerd."

Net als bij een menselijk lichaam wordt het immuunsysteem van een hond geactiveerd als een ziekteverwekker, zoals een virus, het lichaam binnengaat.

De ziekteverwekker geeft een eiwit af dat een antigeen wordt genoemd en dat de speciale ziekte-bestrijdende-cellen van het immuunsysteem in werking stelt. Deze cellen, B en T-lymfocyten genaamd, vernietigen niet alleen het virus, maar onthouden ook hoe het eruit zag, zodat ze het in de toekomst kunnen weerstaan.

Dr. Schultz heeft de nadelige effecten en bijwerkingen in de onderstaande drie categorieën onderverdeeld:

Insert Image

Niet of wel vaccineren?

Op internet lezen we steeds vaker dat er hondenliefhebbers zijn die de vaccinaties volledig overslaan. Dit artikel is niet bedoeld om mensen bang te maken of om ze in de richting te duwen om helemaal niet meer te vaccineren. Het is puur bedoeld om inzicht te geven in het feit dat elk jaar vaccineren, onverstandig kan zijn en dat er negatieve gevolgen aan vast kunnen kleven.

Daarom zijn wij voorstander van de titerbepaling. Meten is weten en de titerbepaling geeft een hondenliefhebber een goed beeld of zijn/haar hond nog voldoende bescherming heeft.

Verdiep je dus eens goed in deze materie!

Bronnen:

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

​​​​Titerbepaling pensions is toegestaan

Lees Meer...

Wanneer moet je een puppy inenten?

Lees Meer...

Kosten vaccinatie voor honden

Lees Meer...

Vaccinatie voor honden versus de titerbepaling

Lees Meer...

Mogelijke gevolgen voor hond na Rabiës vaccin

Lees Meer...

Ziekte van Weil bij honden (Leptospirose)

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?