• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Infectieuze Hepatitis (HCC) bij honden

Infectieuze Hepatitis (HCC) bij honden

Infectieuze Hepatitis of ook wel HCC(=Hepatitis Contagiosa Canis) genoemd is een besmettelijke leverziekte bij de hond. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus, dat verwant is aan het Hondenziektevirus (ziekte van Carré). De symptomen van Infectieuze Hepatitis lijken erg op die van Hondenziekte. Infectieuze Hepatitis (HCC) tast vooral de lever aan en vooral honden jonger dan 1 jaar zijn gevoelig voor deze infectie.

Infectieuze hepatitis is een virusziekte die wordt veroorzaakt door het canine adenovirus CAV-1 dat bovenste luchtweginfecties veroorzaakt.

De verspreiding van het virus gaat voornamelijk via de urine van geïnfecteerde honden, maar besmetting kan ook via het speeksel en de ontlasting plaatsvinden.

De incubatietijd is 5 tot 9 dagen. De incubatietijd van een ziekte is de tijd die verstrijkt tussen de besmetting en de eerste klinische symptomen van de ziekte. Honden die van de ziekte hersteld zijn, kunnen het virus nog tot 6 maanden in hun urine uitscheiden. Vooral in kennels kan het virus zich heel snel verspreiden.

DE SYMPTOMEN VAN INFECTIEUZE HEPATITIS (HCC)

Afhankelijk van de leeftijd en de weerstand (immuunsysteem) van de hond kan het verloop van de ziekte variëren van ernstig tot minder ernstig.

De symptomen van leverziekten zijn vaak vaag. Honden kunnen bij andere ziektes vergelijkbare problemen of symptomen laten zien. Geelzucht is wel een specifiek teken dat er iets mis is met lever of galwegen.

De volgende symptomen kunnen bij deze ziekte optreden:

 • Veel drinken en plassen;
 • Koorts;
 • Geen eetlust;
 • Braken;
 • Diarree (soms met bloed);
 • Geelzucht;

Zeer jonge pups kunnen er binnen een aantal uren aan overlijden. Wanneer een jonge pup een leverziekte infectie overleeft, kan dit leiden tot chronische diarree in een later stadium.

HOE WEET JE OF JE HOND EEN INFECTIEUZE HEPATITIS (HCC) HEEFT?

Er zijn verschillende manieren om te vermoeden dat een hond een leverprobleem heeft:

 • de lever is bij lichamelijk onderzoek; vergroot;
 • de hond heeft geelzucht (en geen bloedarmoede);
 • de leverwaarden in het bloed zijn afwijkend.

Met bloedonderzoek is vaak niet te achterhalen wat er aan de hand is met de lever. Om te weten wat er aan de hand is met de lever, zijn altijd een echo en leverbiopten nodig.

HOE KUN JE INFECTIEUZE HEPATITIS (HCC) VOORKOMEN?

Honden worden in Nederland standaard gevaccineerd tegen Infectieuze Hepatitis (HCC). Deze enting zit in de grote cocktail bij vaccinatie van honden. De kosten voor een vaccinatie tegen leverziekte (HCC) verschillen per dierenarts.

Via een titerbepaling (ookwel vaccicheck genoemd) kun je meten of je hond voldoende antistoffen heeft tegen leverziekte (HCC). Bij een negatieve test dient een vaccinatie te worden gegeven. Na vaccinatie is de hond meestal voor jaren beschermd, maar ook dit kun je meten in overleg met je dierenarts.

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

​​​​Titerbepaling pensions is toegestaan

Lees Meer...

Wanneer moet je een puppy inenten?

Lees Meer...

Kosten vaccinatie voor honden

Lees Meer...

Vaccinatie voor honden versus de titerbepaling

Lees Meer...

Mogelijke gevolgen voor hond na Rabiës vaccin

Lees Meer...

Ziekte van Weil bij honden (Leptospirose)

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?