• Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Hurtta Pro Y Hondentuig Review

Hurtta Pro Y Hondentuig Review

YouTube video

In deze video vertel ik je wat mijn persoonlijke ervaringen zijn met het hondentuig van Hurtta Pro Y. Dit tuig heb ik in totaal 1,5 maand getest.

 • wat zijn de voor- en nadelen van het Hurtta Pro Y hondentuig
 • hoe het tuig er in werkelijkheid uitziet
 • wat de prijs/kwaliteitsverhouding is

Uiteraard ben ik ook benieuwd welke ervaringen jij met dit hondentuig hebt en welke alternatieven jij mogelijk geprobeerd hebt.

Het tuig heb ik ter beschikking gesteld gekregen (om het te testen) door Marianne Snijders van Allrounddog.com, waar je het Hurtta Pro Y tuig direct kunt bestellen. Zij was zo vriendelijk om dit mogelijk te maken en ik had het tuig razendsnel in huis.

Hieronder is ruimte om jouw ervaringen te ventileren en wellicht heb je nog voorkeuren voor een hondentuig dat je graag getest ziet door Dierbewust.

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Hoe snel geneest een wond na operatie hond?

Lees Meer...

Artrose en Reumatische Artritis bij Honden

Lees Meer...

Hoe lang kan een pup van 12 weken alleen blijven?

Lees Meer...

Oudere hond en beweging | 5 Tips

Lees Meer...

Castratie op jonge leeftijd kan gewrichtsproblemen bij een hond veroorzaken

Lees Meer...

Hondentraining rocket science?!

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Dag Maurice,
  Ik heb voor Silke (een sterke Roemeense mix -herder/terrier/jacht- van 26 kg en bijna 60 cm hoog) een Haqihana tuigje. In navolging van het tuig dat degene bij wie we de hondencursussen volgden voor haar Husky gebruikt. Ze heeft het nu een jaar en het bevalt heel goed.
  Het sluit op 2 plaatsen, zodat de hond niet hoeft in te stappen, alleen de kop in de voorste lus hoeft te steken.
  Het heeft ook een borstband.
  Het is heel licht, droogt snel, kan goed gewassen worden, kan op 4 plekken gesteld worden dus goed op maat te maken. Kan ver versteld worden, waardoor het ‘meegroeit’ als de hond nog in de groei is.
  De sluitingen zitten hoog, waardoor de hond er geen last van heeft als het op de zij ligt.
  Het is een klein tuig, dus alle signalen (borstelen) zijn goed te zien.
  Enige nadeel dat ik kan verzinnen w.b. ons gebruik, is dat als de hond in de ‘achteruit’ gaat door angst en de lijn strak staat het tuig over de kop getrokken zou kunnen worden. spanning er af is voldoende om dat te voorkomen.
  Ik ben heel tevreden, voldoet op dit moment aan al mijn ‘eisen’.

 2. Dit Hurrta Tuig lijkt me ook een goeie. Op het moment heb ik (weer) een ander tuig, ‘Fleece Harness’, deze kun je wel aan beide kanten stellen en zitten aan beide kanten clips en dus hoeft de hond er niet ‘in te stappen’ Heb dit gekocht bij Dogfysion.nl. Het bevalt me redelijk… Het gedeelte wat op de schoft ligt is vrij groot, dit kan de hond belemmeren in zijn houding (borstelen) waar jij het in het filmpje over hebt, dus dat is wat minder. Ook is hier de ring waar de riem aan vast gaat wat klein en het gaat al wat roest vertonen (loop veel over strand, dus waarschijnlijk het zout wat aantast) Ik had van dit tuig iets meer verwacht. Denk dat Hurrta wat steviger is, op de ring na.
  Op Dogfysion staat ook het ‘Perfect Fit Harness’, deze heb ik ook uitgeprobeerd. Het was even puzzelen met de losse onderdelen. Uiteindelijk had mijn hond de grootste maat nodig, maar hierbij waren de clips en de ringen ontzettend groot en daardoor vond ik het tuig te zwaar en te belemmerend voor de hond. Een maat kleiner was zo’n enorm verschil, dat dit weer te fijn was…. geen succes voor mijn hond dus.
  Wat een voordeel is, dat bij dit PF tuig je ervoor kan kiezen om een D-ring aan de voorkant te nemen.
  Heb twee foto’s als voorbeeld. De foto met 1 hond is het PF harness, de foto met de twee honden is de fleece harness.

  1. Ha Jacolien, bedankt voor je uitvoerige beschrijving. Het lijkt mij inderdaad ook niet de bedoeling dat het gaat roesten..

   Wat is wat jou betreft het voordeel van de ring aan de voorzijde van het tuig en wat heb je ervoor betaald?

   Ik ben nu een tuig aan het testen waar de hond inderdaad niet zelf hoeft in te stappen omdat het twee clips aan de zijkant heeft. Wel gemakkelijk voor de hond inderdaad.

  2. De ring aan de voorzijde vind ik handig bijv. als de hond trekt. Heb je een riem met twee musketons, dan bevestig je 1 voor en 1 bovenop het tuig. Dan heb je iets meer controle en leert de hond in balans lopen. Voor het Fleece Harness heb ik voor de grootste maat 35,- euro betaald. Het PF was 50,- euro (voor de 40-serie, maat M)

 3. Ik heb zelf een Hurtta Pro tuig. Op zich ben ik heel tevreden over de kwaliteit en het uiterlijk. Een nadeel vond ik dat de bevestigingclip vlak achter de elleboog zat, zodanig dat hij er met lopen steeds tegenaan tikte met zijn elleboog, dus die heb ik verwijderd en ik heb er bij de schoonmaker klittenband op laten zetten. Dat werkt perfect. Het tweede nadeel vind ik, en dat heb ik bij alle honden gezien met dit tuig, dat de borstband te kort is. Het tuig zit teveel in de nek en ik zou hem graag net achter de schouderbladen willen hebben. Hopelijk heb je hier iets aan.

  1. Ha Tessa,

   Bedankt voor je reactie en leuk dat je reageert. Met betrekking tot de clip achter de elleboog, daar had ik geen geen last van. Voor de rest is het een keuze of je het tuig meer in de nek wilt of niet.. je hebt inderdaad tuigen die verder op de rug van de hond liggen, ervaring hier leert dat de hond dan ook meer kracht krijgt om te trekken..

  2. Hoi Maurice,
   Tessa heeft het over het Hurtta Pro tuig. Dit tuig is een heel ander tuig dan het Hurtta Pro Y tuig.

  3. Goed dat je het opmerkt Marianne, bedankt. Ik heb daar blijkbaar overheen gelezen!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?