fbpx

Fietsen met de hond

De afgelopen tijd krijg ik veel vragen over fietsen met de hond. Het is leuk om samen te doen maar wat is goed voor de hond? Het kan lastig zijn om hier een juiste balans in te vinden. Soms kom ik hondenliefhebbers tegen die van plan zijn om met hun 6 maanden jonge pup te gaan fietsen. Zo krijgt de hond wat extra beweging en kan hij op jonge leeftijd aan de fiets wennen, krijg je dan te horen. Maar vanaf welke leeftijd kun je het beste beginnen? Welk tempo? In dit artikel lees je meer tips en trucks over fietsen met jouw honden.

Vanaf welke leeftijd naast de fiets?

De meningen over de juiste leeftijd voor honden om te fietsen verschillen nogal. De tegenstanders zeggen dat het een overbelasting voor de gewrichten is en de voorstanders zeggen dat het goed is voor de ontwikkeling van de bekkenspieren. Persoonlijk zou ik de hond pas meenemen als de hond volgroeid is. Naar mijn mening kun je, zonder dat je het zelf doorhebt, te snel overbelasten. Volgroeid is vanaf een tot anderhalf jaar en als je eerder wilt beginnen moeten de jonge honden minimaal zes maanden zijn.

Belangrijkste is dat we altijd ons verstand gebruiken. In elke situatie voel je zelf het beste aan wat goed is voor jouw hond. De hond moet in ieder geval gewend zijn aan het verkeer. Harde geluiden als sirenes moeten geen probleem zijn. Begin ergens zonder te veel obstakels en waar het overzichtelijk is, zodat de hond niet kan schrikken.

Wil je toch gaan fietsen met een hond op jonge leeftijd zorg ervoor dat de afstanden kort zijn en dat je het rustig opbouwt. Dit geldt ook voor oudere honden.

De hond laten wennen aan de fiets

De hond zal eerst aan de fiets moeten wennen. De meeste honden vinden het in het begin wat eng om dicht naast de fiets te moeten lopen. Het is daarom verstandig om eerst een stuk te gaan lopen met de fiets en de hond ernaast. Zorg ervoor dat de fiets in geen geval op de hond kan vallen. De hond moet de fiets in elke situatie als positief ervaren.

Voor de mensen die weten dat hun hond enorm kan trekken is bovenstaande manier niet aan te raden. Je fiets gaat linksaf en de hond trekt jouw rechtsaf, de fiets valt en de hond wordt in deze gevallen meestal niet beloond ;) Je zorgt alleen maar voor extra frustratie bij de hond en bij jezelf.

In dit soort gevallen kun je beter eerst gaan werken aan het wandelen zonder trekken of gebruik maken van hulpmiddelen zoals de springer. Ook hierbij moet je goed opletten maar daarover later meer.

Langzaam opbouwen

Begin met korte stukken te fietsen en zorg ervoor dat het tempo laag ligt. De hond moet in een sukkeldrafje kunnen lopen. Houd je vooral niet aan een vast tijdschema van een ander. Dit zorgt ervoor dat je op je horloge gaat kijken in plaats van naar de hond. Elke hond is anders dus ook het fietsschema.

Zoals al eerder gezegd: te lange afstanden kunnen zorgen voor overbelasting. De hond kan ook spierpijn krijgen, dus zorg tussendoor voor voldoende rust. De hond moet in goede conditie zijn om lange fietstochten mee te kunnen lopen.

Waar op letten?

Zorg dat je met warm weer niet meer met de hond gaat fietsen. Een hond zweet niet zoals een mens. Honden verliezen hun warmte via de tong door te hijgen en via de voetzolen. Als de hond op warm asfalt of beton loopt dan kan hij zijn warmte niet kwijt. Naast het gevaar van oververhitting kan het lopen op te heet asfalt of beton leiden tot blaarvorming op de voetzolen.

Zorg dat als je een lange fietstocht met de hond maakt dat je water mee neemt of dat de hond ergens water kan drinken.

Hulpmiddelen

Je kunt gebruik maken van een springer, dit is een hulpmiddel die je kunt bevestigen aan het frame van je fiets. Hierdoor kun je beide handen aan het stuur houden en trekt de hond je niet direct omver. Hier zal ik eerdaags een filmpje van maken om te laten zien hoe dat werkt. Dan zal ik je de voor en nadelen vertellen.

Mocht je nog opmerkingen of toevoegingen hebben, laat dit dan even achter in de vorm van een berichtje hieronder.

Loved this? Spread the word


Gerelateerde artikelen over honden in dezelfde categorie:

Hoe snel geneest een wond na operatie hond?

Lees Meer...

Artrose en Reumatische Artritis bij Honden

Lees Meer...

Hoe lang kan een pup van 12 weken alleen blijven?

Lees Meer...

Oudere hond en beweging | 5 Tips

Lees Meer...

Castratie op jonge leeftijd kan gewrichtsproblemen bij een hond veroorzaken

Lees Meer...

Hondentraining rocket science?!

Lees Meer...
Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. even mijn ervaringen,

    een pup vanaf 2 mnd tot en met 6 mnd is niet gebaat bij zeer wilde stoei en of race partijen met
    soortgenoten . de pup is in de groei , en alles is nog wat fragile en onvast.
    als de hond niet mee gaat op de wandeling , en alleen maar een blokje om gaat aan de riem ,
    in de zogenaamde rechtlijnige advies mode …baat dat ook niet . de hond krijgt zo alles behalve de
    kans om zijn of haar spieren op te bouwen en of zijn of haar lichaam te leren kennen .

    ik heb ervaring met zowel dog-achtige en stafford achtige rassen en het is mij opgevallen dat de meest voorzichtige figuren bijna altijd pech hebben met hun honden .

    gebruik je gezond verstand , met een kind van 5 ga je ook gerust naar de bossen of de zee , en kan hij of zij in haar eigen beweging voorzien ( rugby met volwassenen uitgesloten alsmede de coopertest ) terugkomend op de hond, ga niet een halve dag wandelen zodat de hond onderweg
    steeds wil gaan zitten van vermoeidheid…dan ben je eigenlijk al wat aan de late kant.

    is de hond los op een veld , alleen , dan kan hij of zij daar naar eigen behoefte rennen , keren , draaien …dat is gewoon geen probleem , en voor alle mensen die het tegendeel beweren heb ik
    een aantal nieuwtjes, mijn bordeaux dog ( intussen niet meer in leven ) is uit haar lijden verlost , je raad het al , vanwege ernstige hd , ik mocht namelijk met de hond niet langer lopen als 3 maal daags 5 minuten , ook mocht ze niet los , zodra ze op haar achterpoten zou gaan staan uit eigen
    initiatief zou ik dat moeten afstraffen en ga zo maar door….dit alles tot de hond 2 jaar was.
    en hetzelfde verhaal gold voor mijn tosa -inu. de hond moest zoveel mogelijk in de bench , slapen en eten anders was de garantie niet echt een garantie meer.
    na 2 jaar mocht de hond dan beetje bij beetje los want dit hele proces moest dan middels een schema.. hey leuk een hond of niet ! lang verhaal kort , de tosa had 2 gescheurde kniebanden omdat ze op 2 jarige leeftijd voor het eerst uit spontaniteit een sprintje trok..het arme beest had in de gaten dat ze 4 poten had al had ze geen benul waar die al die tijd lagen of stonden..
    uiteindelijk heeft ze er ook hd bij gekregen , zat kennelijk al in haar genen maar is door onderbespiering verergert en uiteindelijk kon ze niet meer opstaan en begon ze te happen als je in de buurt kwam van haar achterhand. mensen die denken dat hd komt door alleen verkeerde beweging slaan de plank volledig mis. hd is een hoofdzakelijk erfelijk goedje ( slecht goedje )
    en kan zich openbaren , mits het er dus in principe al inzit , door overgewicht , te weinig beweging , of teveel verkeerde beweging. met andere woorden : slechte heupen worden slechter door slecht onderhoud , goede heupen blijven in de meeste gevallen goed naast natuurlijk de ouderdoms slijtage.
    iemand met een van nature slecht hart moet de bloed druk , cholesterol , beweging , voeding , stress enz enz …veel meer in de gaten houden dan iemand met een gezond hart .

    laat je niet van alles wijsmaken , je hond kan best tegen een stootje m ook als ie jong is …
    het is echter de kunst niet in overdrijving te vallen en de jonge hond niet steeds opnieuw te overbelasten door hem of haar los te gooien met een aantal rennende , springende andere honden .
    en dan zelf op een bankje een uur toe te gaan zitten kijken 3 maal daags.

    het is maar een advies uit ervaring getrokken.

    gr alto

    1. ik kan me helemaal vinden in je verhaal Alto, ik heb politiehonden opgeleid en daar begin je al vroeg mee. deze honden hebben een geweldige conditie omdat die vanaf jongs af is opgebouwd. qua gezondheid staan die onder goede controle en heb geen slechte ervaringen met vroeg beginnen met fietsen. Wel altijd opletten of de hond geschikt is en zelf dit ook wil.

  2. Bedankt voor je antwoord,

    Het ging mij er vooral om of het dus mogelijk was dat honden zo lang last van spierpijn hadden, en het feit dat het om haar voorpoten gaat vond ik nogal raar.

    Als dit binnen een paar dagen niet ophoud dan gaan we naar de dierenarts.

    ~Bram.

  3. Ik heb afgelopen vrijdag (het is nu zondag) een vrij lange fietstocht gemaakt met de hond, ze heeft het al die tijd volgehouden en lange stukken losgelopen naast de fiets, pas toen we thuis aankwamen stortte ze in (eerder liet ze zich niet kennen / had ze nergens last van). Sindsdien loopt ze mank met haar voorpoten, kan het zijn dat dit spierpijn is ? (daar lijkt het namelijk wel op). Ik vraag dit omdat mijn hond hier nog nooit last van heeft gehad en ik bang ben dat ze permanent last heeft.

    1. Beste Bram,

      Het zou heel goed spierpijn kunnen zijn, echter ben ik geen dierenarts en is het lastig om dit vanachter een beeldscherm te bepalen. Het instorten van de hond klinkt niet erg goed? Als ik jou was zou ik toch even contact leggen met je dierenarts. Zorg in de toekomst dat je het fietsen goed opbouwt en geef de hond nu rust.

      Hopelijk heb je er iets aan!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer goede artikelen ontvangen?