In deze ingekorte video deelt de bekende dierenarts Tannetje Koning haar ervaringen en mening over het ontwormen van honden en katten. Ontwormen van de hond, hoe vaak en wanneer? We komen tot de conclusie dat preventief ontwormen niet bestaat en dat preventief ontwormen dus geen enkele toegevoegde waarde heeft voor welke hond of kat dan ook. Maar hoe kun je dan wel het beste jouw hond of kat ontwormen?
Tips over ontwormen van honden en katten
Bekijk het zeer informatieve interview met Tannetje Koning, zodat jij weet wanneer en hoe je jouw hond of kat het beste kunt ontwormen.
In het gehele interview komen nog meer zaken aan bod over vaccinatie en natuurlijke voeding, deze komen zeer binnenkort online in de volgende delen.
Preventief ontwormen?
Volgens dierenarts Tannetje Koning moeten alle honden en katten officieel gezien vier keer per jaar ontwormd worden voor de volksgezondheid. Het preventief ontwormen heeft in dit geval niks te maken met het behandelen van wormen of met de gezondheid van onze huisdieren. Puur uit veiligheidsredenen.
Naast dat het niet zal lukken om alle honden en katten in Nederland vier per jaar te ontwormen, blijkt preventief ontwormen zinloos te zijn en het kan zelfs schadelijk zijn voor het lichaam!
Wat zijn dan de alternatieven?
Mestonderzoek, onderzoek naar de ontlasting
Je kunt een mestonderzoek laten uitvoeren door ontlasting op te sturen van jouw hond of kat. Meten is weten: door onderzoek te doen naar de ontlasting hoef je geen ontwormingsmiddel te gebruiken. Hierdoor hoef je het lichaam van jouw huisdier niet op een negatieve manier te belasten. Door de ontlasting te onderzoeken, wordt er alleen behandeld als de hond of kat daadwerkelijk wormen heeft
Dierenarts Tannetje Koning adviseert haar klanten om 2 tot 4 keer per jaar de ontlasting te laten testen op mogelijke besmetting van eitjes of wormen middels het mestonderzoek. Het onderzoek dat ook wel de wormcheckkit genoemd wordt, kun je hier online te bestellen.
Nut van het mestonderzoek?
Volgens het VPL (Veterinair Parasitologisch Laboratorium) degene die het onderzoek uitvoeren, is minder dan 10% van de honden in Nederland is besmet met wormen. Het ontlastingsonderzoek kan ook worden gebruikt om te kijken of de ontwormingskuur daadwerkelijk heeft geholpen.
Wormen bij honden kunnen niet alleen gevolgen hebben voor het dier maar de parasieten vormen ook een gezondheidsrisico voor onszelf. Het is daarom naar mijn mening belangrijk dit toch regelmatig in de gaten te houden. Vier keer per jaar een wormencheck is dan voldoende.
Wormcheckkit hoe werkt dat?
In de wormcheckkit zitten alle benodigdheden en instructies voor het verzamelen van de ontlasting van de hond. De ontlasting wordt vervolgens met normale briefpost naar het laboratorium verstuurd. Na ontvangst van het monster krijg je binnen 2-3 werkdagen de resultaten en een wormbestrijdingsadvies. Aan de hand daarvan bepaal je welke volgende stappen er eventueel nodig zijn.
Wat zijn jouw ervaringen?
Laat even een berichtje achter wat jouw ervaringen hiermee zijn. Wellicht heb je al eens zo’n wormenonderzoek laten uitvoeren.
Hoe kan het dat er bij een pupje 4 spoelwormen zaten die resistent zijn tegen en wormen pasta? Nu is hij er ziek en verlies vocht uit zijn poepertje, dat vocht brand heel zijn kontje weg. Ook is zijn kringspier helemaal verdwenen. Het is een dapper kereltje die er voor knokt.
het gaat hier om preventief ontwormen en niet om honden helemaal niet te ontwormen, goed luisteren en lezen
. En de meeste pups krijgen worden via de moeder binnen
vanaf acht weken oud is mijn hond zijn ontlasting getest om de vier maanden bij Het Woud. tot een jaar oud, vanaf die leeftijd niet meer gedaan, nimmer wormen gehad.
nu is mijn hond vijf jaar oud, en we mochten twee jaar mee doen met een onderzoek in Utrecht, waar we nu inmiddels al anderhalf jaar aan meedoen, iedere maand een drol opsturen, krijg dan direkt bericht of er wat aan de hand is, niets gevonden , al die tijd niet, dus preventief ontwormen ? kul. doe een test met de ontlasting van je hond.
Ik adviseer mijn klanten altijd om de 3 maanden een wormenkuur te geven.
Als je met een microscoop over de grasveldjes zou kijken waar de honden gemakkelijkerwijs hun dagelijkse behoeftes moeten doen, zou je je wild schrikken!!! Ook nemen wij eitjes mee onder onze voetzolen, zo komen we dus ook binnen.
Onzin Marjan. Als de hond een goede constitutie heeft krijgt hij over het algemeen geen wormen. Wordt je hond ineens mager en heeft regelmatig diarree, zou je aan wormen kunnen denken en dit laten testen. Een wormenkuur is alleen maar voor het moment dat er wormen zijn. Krijg je bijv. een paar erna dagen toch wormenbesmetting werkt deze kuur niet. Maar zoals ik al schreef. Liever testen ipv gif in de hond stoppen. Mijn gezonde hond is al 4 jaar niet ontwormt. Nergens last van. Ik vraag aan klanten of ze zichzelf ook regelmatig zo’n kuur geven. :)
Ik laat nu maandelijks ontlasting onderzoeken op het uitscheiden van wormeitjes (onderzoek universiteit Utrecht: http://www.parasietenwijzer spoelwormen onderzoek). Voorheen liet ik dat altijd ergens anders doen om de drie maanden. Twee honden die al meer dan 20 maanden geen wormeieren uitscheiden, ook niet van andere wormen dan spoelwormen, waar geen giardia of andere parasieten bij zijn gevonden. Dus al die tijd ook geen gif in mijn honden hoeven stoppen.
Dat is ook de bedoeling, zelf vind ik maandelijks wel erg veel.. bedankt voor de tip, ik hoop dat onze lezers er iets aan hebben.
Het is mogelijk om natuurlijke ontworming toe te passen dmv een wormkuur op basis van kruiden.
Kruiden hebben een bredere werking dan alleen wormdrijvend of wormdodend en werken zodoende zelfs als gezondheids’boost’.
Goedendag.
Heeft u ook iets voor vlooien??
En hoe zit het met de kennelhoest spuit?? nr.8
Hi Ans,
Zoals je zegt is het toch een belasting voor het lichaam voor het lichaam van de hond. Daarom is het mestonderzoek een mooi middel om het een keer in de zoveel tijd te laten controleren als je bijvoorbeeld twijfelt of ze wormen heeft.
Dit gaan we ook beslist doen wanneer er twijfel is.
Onze hond wordt niet meer ontwormt. Na een wormkuur was ze aan de spuitpoep. Dus best wel een aanslag op de darmen. Houdt het zelf wel in de gaten of ze wormen heeft.
Heb dit ook aan de DA laten weten..
Voorkomen van wormen kan niet! Zoals Tannetje ook zegt. Het kan zijn dat je je dier een wormenkuur geeft, en het dier een besmetting oploopt vlak nadat je de kuur hebt gegeven. Dus van preventie is geen sprake. Zelf hou ik de ontlasting van mijn honden in de gaten en let op het gewicht. Wanneer een hond vaak diarree heeft, en daarnaast afvalt, denk ik aan wormen. Zelf neem je toch ook niet regelmatig een wormenkuur?
Over handel gesproken van de dierenarts, denk ik dat een wormenkuur ook behoorlijk aan de prijs is. Daarbij weet ik zeker dat Tannetje niet commercieel is. Anders zou ze ook geen advies geven om niet ieder jaar je dier in te laten enten, wat de meeste dierenartsen wel doen.
Zoals Maurice toegezegd heeft, komt hier later meer over.
onzin dat is goed voor de hande van de dierenards l.in een mestonderzoek vind je niet alle wormen.
en zeker niet de schadelijke. voorkomen is beter dan genezen.
Dit onderzoek gaat buiten de dierenarts om? Jij bedoelt met voorkomen dus elke keer een ontwormingskuur geven, terwijl de hond of kat misschien helemaal geen wormen heeft?